Για όσους διανύουν την περίοδο της νηστείας και ψάχνουν νηστίσιμα γλυκά που να καταναλώνονται ευχάριστα από όλη την οικογένεια, τα κουλουράκια πορτοκαλιού είναι μια πολύ καλή επιλογή. Η συνταγή τους είναι πανεύκολη, το άρωμα τους μεθυστικό, ενώ η τραγανή τους γεύση ικανοποιεί τον ουρανίσκο μικρών και μεγάλων. Μπορείτε να τα φτιάξετε για να συνοδεύουν το δεκατιανό των παιδιών ή τον πρωινό καφέ σας!
Υλικά:
1 κούπα (250 ml) ηλιέλαιο *
1 κούπα φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκάλι
1 κούπα (230 γρ) ζάχαρη
500 γρ. φαρίνα (αλεύρι που φουσκώνει μόνο του)
ξύσμα ενός πορτοκαλιού
1 κ. γλ. υγρή βανίλια*
1/4 κούπας αποξηραμένα και ψιλοκομμένα κράνμπερι (προαιρετικό)
Εκτέλεση:
1.Σε ένα βαθύ μπολ ή στον κάδο του μίξερ, ρίχνω το ηλιέλαιο, το χυμό και τη ζάχαρη και ανακατεύω δυνατά με έναν αυγοδάρτη ή με το μίξερ για να διαλυθεί η ζάχαρη.
2. Προσθέτω το ξύσμα και τη βανίλια κι ύστερα ξεκινώ να προσθέτω σιγά σιγά την φαρίνα ανακατεύοντας διαρκώς είτε με το χέρι, είτε με το μίξερ έχοντας τοποθετήσει το γάντζο. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή, εύπλαστη αλλά να κολλάει ελαφρά στα δάχτυλα.
Ίσως χρειαστεί λίγη περισσότερη ποσότητα φαρίνας
3. Πλάθω τα κουλουράκια.
4. Βάζω τα κουλουράκια σε ταψί που έχω στρώσει αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 στον αέρα για 10 περίπου λεπτά μέχρι οι άκρες τους να αρχίσουν να ροδίζουν.
5. Τα μεταφέρω προσεκτικά με μια σπάτουλα σε σχάρα για να κρυώσουν.
ΠΡΟΣΟΧΗ. Όταν τα κουλουράκια βγουν από το φούρνο, είναι αρκετά μαλακά κι εύθραυστα. Καθώς κρυώνουν, σφίγγουν.
Πηγή:
https://mamatsita.com/2020/03/18/koulourakia-portokali/