Ψωμάκια Γραβιέρας

Η κουζίνα σας θα μοσχοβολήσει από αυτά τα εύκολα και νόστιμα ψωμάκια

ΨΩΜΑΚΙΑ ΓΡΑΒΙΕΡΑΣ – 25 τεμάχια

ΥΛΙΚΑ

  • 9 γραμμάρια ξερή μαγιά – 1 φακελάκι

  • 1/4 κούπας χλιαρό νερό

  • 1 αβγόΒΛΑΧΑΚΗ

  • 3/4 κούπας χλιαρό φρέσκο αγελαδινό γάλα

  • 1/4 κούπας ζάχαρη

  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

  • 60 γραμμάρια αγελαδινό βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

  • 3,5 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις

  • λίγο λιωμένο βούτυρο για επάλειψη

  • τριμμένη μαλακή γραβιέρα για πασπάλισμα

 

ΕΡΓΑΛΕΙΑ

  • ζυγαριά

  • κατσαρολάκι

  • δοσομετρητής κούπας

  • δοσομετρητής κουταλιού

  • πινέλο

  • τρίφτης

  • μπωλ

  • λαδόκολλα

  • σπάτουλα σιλικόνης ή ξύλινη κουτάλα

 

ΠΩΣ ΘΑ ΤΑ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ

  • Ζυγίζουμε και μετράμε όλα μας τα υλικά

  • Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το νερό και το ανακατεύουμε με τη μαγιά ώσπου να διαλυθεί εντελώς

  • Μετά ζεσταίνουμε το γάλα

  • Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπωλ το αλεύρι και με το χέρι μας κάνουμε μία τρύπα στη μέση

  • Εκεί ακριβώς ρίχνουμε τη διαλυμένη μαγιά και ανακατεύουμε καλά με τη σπάτουλα

  • Προσθέτουμε το γάλα,το βούτυρο, το αβγό, τη ζάχαρη και τέλος το αλάτι

  • Ανακατεύουμε καλά με τα χέρια μας ώσπου να έχουμε μία ομοιογενή ζύμη η οποία είναι μαλακή αλλά δεν κολλάει στα δάκτυλα. Αν χρειαστεί ρίχνουμε λίγο ακόμη αλεύρι

  • Σκεπάζουμε το μπωλ με μία πετσέτα και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος τουλάχιστον για μισή ώρα ώσπου να φουσκώσει. Μπορούμε να το βάλουμε στο φούρνο στους 50C αφήνοντας την πόρτα μισάνοιχτη

  • Απλώνουμε ένα κομμάτι λαδόκολλα σε μία λαμαρίνα και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170C

  • Πλάθουμε με τα χέρια μας μικρά μπαλάκια και τα τοποθετούμε πάνω στη λαδόκολλα σε μικρή απόσταση το ένα από το άλλο

  • Λιώνουμε λίγο βούτυρο σε χαμηλή θερμοκρασία και με ένα πινέλο αλείφουμε τα ψωμάκια μας

  • Τρίβουμε στον τρίφτη λίγη μαλακή γραβιέρα και πασπαλίζουμε τα ψωμάκια από πάνω

  • Ψήνουμε για 20΄λεπτά περίπου ώσπου να ροδίσουν

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!

Συμβουλές:

  • Το νερό μέσα στο οποίο θα διαλύσουμε τη μαγιά αλλά και το γάλα πρέπει να είναι χλιαρά σε καμία περίπτωση καυτά γιατί η ζύμη μας δε θα φουσκώσει
  • Φτιάξτε τα μαζί με τα παιδιά και μετά δημιουργήστε λαχταριστά sandwitches
  • Λιώνουμε το βούτυρο πάντα σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία και δεν το αφήνουμε να καεί
  • Όταν χρησιμοποιούμε υλικά που διατηρούνται στο ψυγείο πχ βούτυρο ή αβγά να τα βγάζουμε έξω μισή ώρα νωρίτερα ώστε να είναι σε θερμοκρασία δωματίου

Την συνταγή μας έδωσαν τα ΓλύκαΜαγειρεματα (http://www.glykamageiremata.gr)

Τα Γλυκαμαγειρέματα πραγματοποιούν κάθε βδομάδα εργαστήρια μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής για παιδιά 3-14 ετών

Για πληροφορίες επικοινωνίστε με την Φανή Ματσινοπούλου: 210 86 26 606 – 693 24 79 119 ή δείτε τα εργαστήρια στις εκδηλώσεις του pamebolta.gr

ΧΟΡΗΓΟΙ: ΑΥΓΑ ΒΛΑΧΑΚΗ & ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

info box

Για ηλικίες από: 

3-5
5-9
9-12
12+