Πίτσα & Σάλτσα ντομάτας για πίτσα

Πίτσα, το αγαπημένο φαγητό των παιδιών με σάλτσα από φρέσκες ντομάτες. Είναι τόσο εύκολη και διασκεδαστική η παρασκευή της ώστε πραγματικά αξίζει τον κόπο για την ετοιμάσουμε στο σπίτι παρέα με τα παιδιά

  • Μπορεί να γίνει σε οικογενειακό μέγεθος αλλά αν θέλουμε να παίξουμε με τους μικρούς μας chefs μοιράζουμε τη ζύμη και ζυμώνουμε ατομικά πιτσάκια χρησιμοποιώντας μικρά coupes-pâte
  • Γεμίστε τη με λαχανικά: μελιτζάνες, κολοκύθια, πράσα, μανιτάρια και ό,τι άλλο σας αρέσει
  • Δημιουργείστε όμορφα σχήματα με τα λαχανικά και το τυρί φτιάχνοντας φατσούλες, αρχικά ονομάτων, λουλούδια…….
  • Αν μας περισσέψει ζύμη, μπορεί να μείνει στο ψυγείο για δύο ημέρες.
  • Αν μας περισσέψει σάλτσα, τη χρησιμοποιούμε την επόμενη ημέρα για ζυμαρικά

ΠΙΤΣΑ Η ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ

 

ΥΛΙΚΑ

  • 1,5 κούπα χλιαρό νερό

  • 3 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη

  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά – 9 γραμμάρια

  • 4 κουταλιές της σούπας λάδι

  • 1 κουταλιά της σούπας ξύδι

  • 2 αβγά ή λίγο φρέσκο αγελαδινό γάλα 3,5% λιπαρά

  • 700 γραμμάρια περίπου αλεύρι για όλες τις χρήσεις

  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

  • σάλτσα ντομάτας

  • λίγο νισεστέ

  • υλικά της αρεσκείας μας για να τη γεμίσουμε

 

ΕΡΓΑΛΕΙΑ

  • ζυγαριά

  • μπωλ

  • φόρμα για πίτσα

  • πλάστης

  • δοσομετρητής κουταλιού

  • πινέλο

 

ΠΩΣ ΘΑ ΤΗ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ

  1. Ζυγίζουμε και μετράμε όλα μας τα υλικά

  2. Σε ένα μεγάλο μπωλ ανακατεύουμε με το χέρι τη μαγιά με το χλιαρό νερό και τη ζάχαρη

  3. Προσθέτουμε 7-8 κουταλιές της σούπας από το αλεύρι και ανακατεύουμε για λίγο ακόμη ώσπου το μείγμα μας να γίνει ομοιογενές

  4. Αφήνουμε για 10΄ και κατόπιν προσθέτουμε το λάδι, το ξύδι και τα αβγά ένα-ένα αφού τα έχουμε χτυπήσει λίγο με ένα πιρούνι και ανακατεύουμε πάλι

  5. Ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι και προσθέτουμε λίγο λίγο στο μείγμα μας ανακατεύοντας καλά κάθε φορά

  6. Σκεπάζουμε με μία πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 20΄λεπτά περίπου να φουσκώσει

  7. Με ένα πλάστη ανοίγουμε πολύ λεπτό φύλλο αλευρώνοντας την επιφάνεια που δουλεύουμε για να μην κολλάει

  8. Με ένα πινέλο αλείφουμε με ελαιόλαδο τη φόρμα της πίτσας ή μικρά φορμάκια

  9. Απλώνουμε το φύλλο και γεμίζουμε με τα υλικά της αρεσκείας μας

  10. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200C για 25΄λεπτά περίπου

 

ΣΑΛΤΣΑ ΝΤΟΜΑΤΑΣ ΓΙΑ ΠΙΤΣΑ

ΥΛΙΚΑ

  • 3 ώριμες ντομάτες

  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη

  • 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο

  • λίγο ketchup

  • αλάτι

  • πιπέρι

  • μαντζουράνα

  • θυμάρι

ΠΩΣ ΘΑ ΤΗ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ

  1. Με ένα μαχαίρι βγάζουμε το κοτσανάκι της ντομάτας και χαράσουμε από τη βάση προς τα πάνω ένα σταυρό

  2. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε νερό, το τραβάμε από τη φωτιά και βάζουμε μέσα τις ντομάτες για 5΄ λεπτά

  3. Τις βγάζουμε από το ζεστό νερό, τις περιχύνουμε με κρύο νερό και με το μαχαίρι τις ξεφλουδίζουμε πολύ εύκολα

  4. Τις πολτοποιούμε στο multi

  5. Τις βάζουμε σε μία κατσαρόλα μαζί με όλα τα υλικά εκτός από τη μαντζουράνα και το θυμάρι

  6. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι η σάλτσα να πήξει και να έχει πιεί όλα τα νερά της

  7. Στο τέλος προσθέτουμε τη ρίγανη και το θυμάρι

  8. Δοκιμάζουμε και αν χρειαστεί διορθώνουμε προσθέτοντας κάποιο άλλο υλικό αν χρειάζεται

ΚΑΛΗ  ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!

Την συνταγή μας έδωσαν τα ΓλύκαΜαγειρεματα (http://www.glykamageiremata.gr)

Τα Γλυκαμαγειρέματα πραγματοποιούν κάθε βδομάδα εργαστήρια μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής για παιδιά 3-14 ετών

Για πληροφορίες επικοινωνίστε με την Φανή Ματσινοπούλου: 210 86 26 606 – 693 24 79 119 ή δείτε τα εργαστήρια στις εκδηλώσεις του pamebolta.gr

info box

Για ηλικίες από: 

3-5
5-9
9-12
12+