Φτιάχνουμε πασχαλινό τσουρέκι!

Το τσουρέκι είναι παραδοσιακό γλυκό ψωμί το οποίο έχει διάφορες ονομασίες ανά τον κόσμο. Στην Αρμενία ονομάζεται chorek, στο Αζερμπαϊτζάν çörək, στην Βουλγαρία kozunak, στη Ρουμανία cozonac. 

Οι Έλληνες υιοθέτησαν το όνομα κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας και άρχισαν από τότε να το φτιάχνουν προσθέτοντας αυγά, βούτυρο και γάλα. Το τσουρέκι συμβολίζει την ανάσταση του Χριστού, καθώς το αλεύρι ζωντανεύει και μεταμορφώνεται σε ψωμί το οποίο συμβόλιζε τη ζωή. Η ονομασία τσουρέκι, προέρχεται από την τουρκικη λέξη çörek, που σημαίνει οποιαδήποτε ζύμη περιέχει μαγιά.

Στην Ελλάδα αποτελεί παραδοσιακό γλυκό ψωμί το οποίο παρασκευάζεται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και κυρίως κατά την περίοδο του Πάσχα ή των Χριστουγέννων. Επίσης αναφέρεται και ως λαμπροκουλούρα ή λαμπρόψωμο, ωστόσο επικράτησε η λέξη τσουρέκι, από την περίοδο της τουρκοκρατίας.

Το σχήμα που βρίσκουμε στα τσουρέκια ποικίλλει ανάλογα με τις τοπικές παραδόσεις. Το πιο γνωστό είναι φυσικά η πλεξούδα, με ή χωρίς κόκκινο αβγό. Οι πλεξούδες και οι κόμποι προέρχονται από τους ειδωλολατρικούς χρόνους ως σύμβολα για την απομάκρυνση των κακών πνευμάτων .

Δοκιμάστε να το φτιάξετε ακολουθώντας βήμα βήμα την παρακάτω συνταγή:

Για τη ζύμη:

  • 3 κιλά αλεύρι για τσουρέκι

  • 1 ζαχαρούχο γάλα

  • 3 κουτάκια ζαχαρούχου νερό (ζεστό)

  • 8 φακελάκια μαγιά

  • 1 μπέκιν πάουντερ

  • 1 βανίλια

  • 6 αυγά

  • 2,5 φλ. ζάχαρη

  • 2 φλ. λιωμένο βούτυρο

  • 2 φακελάκια μαχλέπι

  • 2 φακελάκια κακουλέ η καρδάμωμο

  • χυμός και ξύσμα από 1 πορτοκάλι

Για το άλειμμα:

  • 2 κρόκους αυγών για το άλειμμα

  • 1 φλ. αμύγδαλο φιλέ η σουσάμι

Για τη γέμιση:

  • 1 φλ. τσιπς σοκολάτας

  • 1 φλ. γλυκό πορτοκάλι

  • 1 φλ. καρύδια

Για το γλάσο σοκολάτας:

  • 400 γρ. κουβερτούρα

  • 50 γρ. βούτυρο

Εκτέλεση:

Λιώνουμε τη μαγιά στο ζεστό νερό. Βάζουμε σε μια λεκάνη τα υγρά υλικά και το μισό βούτυρο. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά, το ξύσμα, το μπέκιν πάουντερ και τη ζάχαρη.

Ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε το αλεύρι σε δυο δόσεις. Ζυμώνουμε καλά και μόλις σχηματισθεί η ζύμη περιχύνουμε με το υπόλοιπο λιωμένο βούτυρο. Σκεπάζουμε με μεμβράνη.

Αφήνουμε την λεκάνη με τη ζύμη να σταθεί για μια ώρα η μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Ζυμώνουμε ξανά για 5 λεπτά και κόβουμε τη ζύμη σε κομμάτια. Πλάθουμε τα σχέδια που θέλουμε και τα αραδιάζουμε σε ταψιά αλειμμένα με βούτυρο.

Αλείφουμε τα τσουρέκια με τους κρόκους αραιωμένους με μισό φλιτζάνι γάλα και πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο. Αφήνουμε να φουσκώσουν για μια ώρα. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά.

Πηγή: https://znews.gr/

info box

Για ηλικίες από: 

5-9
9-12
12+