Μπορεί τα γυναικεία καπέλα να έφυγαν από τη μόδα, αλλά αυτά τα γλυκά καπελάκια σίγουρα θα κερδίσουν τις εντυπώσεις ! Ανασκουμπωθείτε λοιπόν και παρέα με τα παιδάκια σας ετοιμάστε αυτές τις γλυκές λιχουδιές!
Υλικά για τη ζύμη του καπέλου (φτιάχνει 12-15 καπελάκια)
- 4 φλυτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 3/4 κουταλάκι γλυκού αλάτι
- 3/4 κουταλάκι γλυκού baking powder
- 1 φλυτζάνι βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου (να είναι μαλακό)
- 1 1/2 φλυτζάνια ζάχαρη
- 2 μεγάλα αυγά
- 1 1/2 κουταλάκι γλυκού βανίλια υγρή
- 3/4 κουταλάκι γλυκού απόσταγμα αμύγδαλου (almond extract)
- Χρώματα ζαχαροπλαστικής
Διακόσμηση:
- 120-170 γραμμάρια ή πάστα αμυγδάλου ή σοκολάτας (γίνεται ανακατεύοντας σοκολάτα με σιρόπι αραβόσιτου)
- Σιρόπι αραβόσιτου (corn syrup)
- 2-4 κουταλιές σούπας γλάσο (το φτιάχνετε μόνη σας* ή το αγοράζετε έτοιμο)
*Η βασική συνταγή για γλάσο είναι: Χτυπάτε στο μίξερ προσθέτοντας τα υλικά σιγά σιγά,
-
Ασπράδια από 2 αυγά (τα οποία θα έχετε πλύνει καλά και πριν τα σπάσετε θα τα βουτήξετε για 10 δευτερόλεπτα σε νερό που βράζει)
-
600 gr περίπου κοσκινισμένη ζάχαρη άχνη περίπου. Θα πρέπει να σταματήσετε να προσθέτετε ζάχαρη άχνη στο μείγμα όταν η κρέμα αποκτήσει την σωστή πυκνότητα).
-
1 κ.γλ. χυμό λεμονιού
Θυμηθείτε να έχετε πρόχειρα ατομικά πυρίμαχα μπολάκια, ταψάκι, φόρμα που κόβει μπισκότα σαν λουλούδι (για να κόψουμε το γύρο του καπέλου, στρογγυλή φόρμα για να κόψουμε το καπέλο. Επίσης αν βρούμε φορμίτσες για να κόψουμε τα λουλουδάκια (μπορούμε όμως να τα σχεδιάσουμε και με το χέρι)
Οδηγίες:
- Ανακατέψτε το αλεύρι, το αλάτι και την baking powder σε ένα μπωλ.
- Αφήστε το στην άκρη.
- Χτυπήστε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν.
- Προσθέστε τα αυγά, τη βανίλια και το υγρό αμύγδαλο.
- Προσθέστε τα στερεά υλικά και ανακατέψτε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Χρωματίστε με τα χρώματα ζαχαροπλαστικής.
- Εμείς χρησιμοποιήσαμε 4 χρώματα άρα χωρίσαμε τη ζύμη σε 4 μέρη. Χρησιμοποιήστε πολύ ζωηρά χρώματα για να πετύχετε ωραίο αποτέλεσμα.
- Απλώστε λίγο αλεύρι στην επιφάνεια που θα κόψετε τη ζύμη για να μην κολλήσει.
- Απλώστε με πλάστη ένα ένα κομμάτι ζύμης σαν χοντρό φύλλο και με την φόρμα κόψτε το σχήμα του καπέλου (βγαίνουν 4).
- Τοποθετήστε τα σε ένα λαδόχαρτο και βάλτε τα για 15 λεπτά στο ψυγείο.
- Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Ψήστε τα μπισκοτάκια για 12-14 λεπτά.
- Ξανααπλώστε τη ζύμη σε φύλλο. Κόψτε 4 στρογγυλά σχήματα με τον κόφτη ή τη φόρμα και βάλτε την πάνω σε στρογγυλά πυρίμαχα μπολάκι ώστε να έχουν ένα σχήμα σαν μισή μπαλίτσα.
- Προσέξτε όταν θα τα βάλετε πάνω από τα μπωλ να μην φτάνουν μέχρι τη βάση, γιατί όταν ψήνονται θα αναλύσουν και θα χυθούν.
- Κολλήστε τη ζύμη επάνω στα μπολάκια με τα δάχτυλά σας να κολλήσει, βάλτε τα στην κατάψυξη για 15 λεπτά και ψήστε τα για 8-11 λεπτά.
- Αν περισσέψει ζύμη φτιάχνετε και άλλα καπελάκια.
- Όταν ψηθούν τα αφήνετε να κρυώσουν τελείως.
- Για να συνθέσετε τα καπέλα γεμίστε τα στρογγυλά με σμάρτυς.
- Απλώστε γύρω γύρω γλάσο και τοποθετήστε με προσοχή επάνω στη βάση του καπέλου για να κολλήσουν.
- Γυρίστε τα από την όρθια πλευρά και αφήστε να στεγνώσει το γλάσο για περίπου μισή ώρα.
- Για διακόσμηση κόψτε λεπτές λουρίδες από την πάστα αμυγδάλου και κολλήστε με λίγο γλάσο γύρω από το καπέλο. Κόψτε ότι περισσεύει.
- Χρωματίστε μικρές ποσότητες από την πάστα αμυγδάλου ή σοκολάτας και κόψτε μικρά λουλουδάκια.
- Βάλτε στο κέντρο κάθε λουλουδιού λίγο πράσινο.
- Κοιτάξτε τις εικόνες για περισσότερες λεπτομέρειες.
- Χρησιμοποιήστε και λίγο γλάσο και πιέστε να κολλήσουν.
Τα καπελάκια σας είναι έτοιμα :)
Ιδέα από το http://www.hungryhappenings.com