Διαγωνισμός για ένα σετ αντιτύπων βιβλίων για ενήλικες και παιδιά από τις εκδόσεις Πορφύρα

Το pamebolta.gr  σε συνεργασία με τις εκδόσεις Πορφύρα δίνει την ευκαιρία σε έναν/μια τυχερό/η αναγνώστη/ια να κερδίσει ένα σετ αντιτύπων βιβλίων για ενήλικες:

1)« Όι Φαναριώτες στη Βλαχία και τη Μολδαβία», 2) «Μόδα και πολυτέλεια στη Βλαχία της ελληνικής επανάστασης»,

καθώς και για παιδιά:

1) «Η Ελευθερία και το ταξίδι της ελληνικής σημαίας» (ηλικίας 8-12)

2) «Ο παππούς Δημήτρης και η ελληνικής σημαία»(ηλικίας 4-6)

Για να είναι έγκυρη η συμμετοχή σας στο διαγωνισμό, θα πρέπει: 

1)να κάνετε Like στη σελίδα των εκδόσεων Πορφύρα στο faceboοk:

https://www.facebook.com/mkokkinou/

2)να κάνετε Like στη σελίδα του pamebolta.gr στο faceboοk:

https://www.facebook.com/pamebolta.gr

και  3) να συμπληρώσετε τα στοιχεία επικοινωνίας σας  στη φόρμα ανάρτησης προσωπικών δεδομένων του pamebolta.gr, η οποία βρίσκεται στο τέλος του άρθρου.

Ο/Η νικητής/ια θα παραλάβει το δώρο του/της  με courier,  αρκεί μόλις δει δημοσιευμένο το όνομά του/της στο τέλος του διαγωνισμού, να στείλει στο e-mail του pamebolta.gr  (info@pamebolta.gr) τα πλήρη στοιχεία του/της, ονοματεπώνυμο, διεύθυνση με τ.κ. και το  τηλ. επικοινωνίας του/της.

Ας γνωρίσουμε το δώρο του διαγωνισμού:

Βιβλία ενηλίκων:

1) «Όι Φαναριώτες στη Βλαχία και τη Μολδαβία» βιβλίο ενηλίκων

Μία Ιστορία μέσω των εκκλησιαστικών προσωπογραφιών. Ένα βιβλίο που δεν το γέννησε η φαντασία αλλά προέκυψε έπειτα από πολυετή και εντατική μελέτη. Αυτό είναι το ιστορικό λεύκωμα «Οι Φαναριώτες στην Βλαχία και τη Μολδαβία», το οποίο μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πορφύρα. Το υπογράφει ο Tudor Dinu, αναπληρωτής καθηγητής νεοελληνικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο Βουκουρεστίου.

Μέσα από τις 240 έγχρωμες σελίδες του ο αναγνώστης θα έχει-ίσως για πρώτη φορά- την ευκαιρία να μάθει σε βάθος την ιστορία των Φαναριωτών. Της ορθόδοξης αριστοκρατίας που κυβέρνησε μεταξύ 1709 και 1821 στις Ρουμανικές Ηγεμονίες, δημιουργώντας προϋποθέσεις για την αναβίωση του χριστιανικού πολιτισμού στα Βαλκάνια, καθιστώντας δυνατή την επανάσταση του 1821 και το σχηματισμό του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Μέχρι σήμερα, γνωρίζαμε την εικόνα τους μόνο από μεταγενέστερες προσωπογραφίες που τις περισσότερες φορές αποτελούσαν καλλιτεχνικό προϊόν καθαρής φαντασίας. Πλέον, ο καθηγητής Dinu ρίχνει φως στη ζωή και το έργο τους σφαιρικά και εμπεριστατωμένα.                                                                                                         

Λίγα λόγια για το βιβλίο :                                                                                                                          

Ο καθηγητής Dinu μελέτησε ιστορικά αρχεία αλλά και τους αναθηματικούς πίνακες σε πάνω από 230 εκκλησίες που βρίσκονται σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Βλαχίας και της Μολδαβίας, αναβιώνοντας γλαφυρά τον κόσμο του Φαναρίου και των Ρουμανικών Χωρών της εποχής. Στις σελίδες αυτού του αισθητικά άρτιου λευκώματος, λοιπόν, ερχόμαστε σε επαφή με τα πρόσωπα κάποιων εκ των πρωταγωνιστών της ιστορίας (ηγεμόνες, μεγάλοι βογιάροι, αρχιερείς), αλλά και με μικροάρχοντες, στρατιώτες, εμπόρους, μάστορες και μικροκτήμονες, βοσκούς και κληρικούς κατώτερης βαθμίδας. Έτσι αποκτάμε μια ολοκληρωμένη εικόνα της κοινωνίας του 18ου αιώνα, μέσα από τις δράσεις και την καθημερινότητά τους. Ακόμη και μέσα από τις φορεσιές, τα κοσμήματα, τα όπλα και τις κομμώσεις τους. Πρόκειται για ένα βιβλίο που αξίζει μια θέση στη βιβλιοθήκη, αφού το χθες είναι άμεσα συνδεδεμένο με το σήμερα και το αύριο.    

Μια ιστορία μέσω των εκκλησιαστικών προσωπογραφιών
Ιστορικό λεύκωμα
Πρόλογος: Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος
Μετάφραση: Ευανθία Παπαευθυμίου
240 έγχρωμες σελίδες και 268 φωτογραφίες
Με γλωσσάρι και χάρτες της περιοχής
Σελ. : 240

ISBN: 978-618-5197-26-81

 

2) «Μόδα και πολυτέλεια στη Βλαχία της ελληνικής επανάστασης» βιβλίο ενηλίκων

Μετά το ιστορικό λεύκωμα «Οι Φαναριώτες στη Βλαχία και τη Μολδαβία», το οποίο κυκλοφόρησε με μεγάλη επιτυχία πριν από 4 χρόνια και είχε την τύχη να βραβευτεί από την Ακαδημία Αθηνών, ακολουθεί ένας επετειακός φιλόδοξος τόμος που συνεχίζει την έρευνα για τους Έλληνες της Βλαχίας μέσα από εικονογραφικές και όχι μόνο πηγές, που μαρτυρούν τον τρόπο που βίωναν την καθημερινότητά τους, την περίοδο της Ελληνικής επανάστασης. Τον νέο αυτόν τόμο υπογράφει και πάλι ο Tudor Dinu, καθηγητής νεοελληνικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο Βουκουρεστίου. Ακριβώς πριν από διακόσια χρόνια η ελληνική επανάσταση ξέσπασε στο έδαφος των Παραδουνάβιων Ηγεμονιών, οι οποίες κυβερνούνταν ήδη εδώ και έναν αιώνα από Έλληνες προερχόμενους από το Φανάρι. Χάρη σε αυτούς το Βουκουρέστι και το Ιάσιο μετατράπηκαν σε μεγάλα κέντρα του Ελληνισμού στα οποία προετοιμάστηκε η πολιτιστική και πολιτική παλιγγενεσία του Γένους. Καθοδηγούμενοι από φλογερό πατριωτισμό, πολλοί Έλληνες των Ηγεμονιών κατατάχθηκαν στον Ιερό Λόχο του Αλέξανδρου Υψηλάντη, αγωνιζόμενοι με τα όπλα στα χέρια για την απελευθέρωση, ενώ, μετά την κατάπνιξη της επανάστασης στις Ρουμανικές Χώρες, εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα, συνεισφέροντας, αρχικά στην απελευθέρωση και στη συνέχεια στην οργάνωση του νεοσύστατου κράτους.

Αρκετοί άλλοι παρέμειναν στη Βλαχία και τη Μολδαβία, συμβάλλοντας σε μεγάλο βαθμό στην ανάπτυξη και τον εκδυτικισμό των Ηγεμονιών, μαζί με άλλους ομοεθνείς τους προσελκυσμένους από τις επιχειρηματικές ευκαιρίες που προσφέρονταν στις εκβολές του Δούναβη μετά τη συνθήκη ειρήνης της Αδριανούπολης (1829). Για πρώτη φορά, ο κόσμος της ελληνικής Βλαχίας του 1800, την οποία ο Ρήγας Βελεστινλής θεωρούσε αναπόσπαστο μέρος του πανελληνίου, ξαναζωντανεύει κατ΄ ανέλπιστο τρόπο χάρη στις έρευνες του καθηγητή Tudor Dinu, ο οποίος μελέτησε όλες τις διαθέσιμες πηγές, γραπτές και εικονογραφικές (ενδύματα που φυλάσσονται σε μουσεία και σε ιδιωτικές συλλογές, φορητά πορτρέτα, αναθηματικές προσωπογραφίες στις εκκλησίες) προκειμένου να αναπαραστήσει την ένδυση και τον τρόπο ζωής της ιθύνουσας τάξης της Παραδουνάβιας Ηγεμονίας κατά το πρώτο μισό του 19ου αιώνα. Πρόκειται για έναν πολυτελή ιματισμό ο οποίος χαρακτηρίζεται από απόλυτη κομψότητα, ανεξαρτήτως εάν ακολουθεί την παλιά ανατολίτικη παράδοση ή τη νέα μόδα, την προερχόμενη από την Εσπερία.

Ένα σημαντικό βιβλίο -αφιέρωμα στα 200 χρόνια ελεύθερου Ελληνικού κράτους- όχι μέσα από χρονολόγιο μαχών και πολεμικών συρράξεων αλλά μέσα από τον τρόπο ζωής των πρωταγωνιστών της ελληνικής επανάστασης στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες.

Με αφορμή τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική επανάσταση

Μετάφραση: Ελισάβετ Κελπερή
Εκδόσεις: Ακρίτας
Είδος: Ιστορικό λεύκωμα
284 έγχρωμες σελίδες και 500 φωτογραφίες
Με γλωσσάρι και χάρτες της περιοχής

ISBN: 978-618-85042-5-7

Βιβλία για παιδιά:

1) «Η Ελευθερία και το ταξίδι της ελληνικής σημαίας» για παιδιά ηλικίας 8-12

Η Επανάσταση του ‘21, το Έπος του ’40, 1974, η εξέγερση του Πολυτεχνείου, τρεις ιστορικοί σταθμοί με πρωταγωνίστρια την Ελληνική σημαία! ‘Ένα ταξίδι στον χρόνο και στις ιστορικές στιγμές που σφράγισαν την νεότερη ιστορία μας. Με εκπαιδευτικές δραστηριότητες!                                                                                                        Η γνωστή συγγραφέας επανέρχεται με ένα έργο που έλειπε από τις παιδικές βιβλιοθήκες! Ένα βιβλίο για την σημαία των Ελλήνων και τα ιστορικά γεγονότα που σφράγισαν όχι μόνο την εμφάνισή της αλλά και την σύγχρονη ιστορία της πατρίδας μας. Ένα βιβλίο για να γνωρίσουμε την ιστορική μας ταυτότητα ώστε με πίστη σε αυτή, αλλά και σεβασμό στους συνανθρώπους μας που προέρχονται από διαφορετικές ιστορικές και πολιτισμικές αφετηρίες, να ανοιχτούμε στις απαιτήσεις της εποχής που ζούμε.                         

Συγγραφέας: Πηνελόπη Μωραίτου

Εικονογράφηση: Πέγκυ Φούρκα
Σελ. : 59

ISBN: 978-618-5197-02-5
     

2) «Ο παππούς Δημήτρης και η ελληνικής σημαία» για παιδιά ηλικίας 3-7

Παιδιά πλησιάζει η 25η Μαρτίου, θυμάστε τι γιορτάζουμε;

Με αφορμή την επέτειο της Ελληνικής επανάστασης, ο παππούς Δημήτρης μιλάει στα εγγόνια του για την Ελληνική σημαία, το σύμβολο της πατρίδας μας. Όταν το ελεύθερο ελληνικό κράτος αποφάσισε να δημιουργήσει τη γαλανόλευκη σημαία έπρεπε να σκεφτεί τι είναι αυτό που κάνει την Ελλάδα να ξεχωρίζει από τα άλλα κράτη. Τι σημαίνει το γαλανόλευκο χρώμα της; Τι συμβολίζουν τα μπλε και λευκά κύματά της; Ποιος έγραψε τον Εθνικό μας ύμνο και ποιος τον μελοποίησε;

Ένα βιβλίο για την ελληνική σημαία και την ιστορία της.
Για παιδιά πρωτο-σχολικής ηλικίας (3-7).

Με δραστηριότητες:
• Πως να φτιάξουμε τη δική μας σημαία.
• Ένα απίθανο πεντάγραμμο με τις νότες του εθνικού ύμνου για να παίξουμε με τη φλογέρα μας.
• Πως να φτιάξουμε το παραδοσιακό τσάι του βουνού που έπιναν οι αγωνιστές μας.

Συγγραφέας: Δημήτρης Χίος
Εικονογράφηση: Πέτρος Παπαδόπουλος
Σελ. 35
ISBN: 978-618-5197-67-4

Οι νικητές είναι:

Νικητές: 

Η νικήτρια ειναι η ΓΚΟΥΤΖΟΥΡΕΛΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ - ΚΟΖΑΝΗ