Οι λουκουμάδες είναι ένα έδεσμα παγκόσμιο. Φτιάχνεται από απλή ζύμη αλευριού που ψήνεται σε καυτό λάδι και στη συνέχεια ενισχύεται με διάφορα σιρόπια, σάλτσες, αρωματικά και μπαχαρικά ώστε να αποκτήσει την τελική του μορφή.
Τα υλικά που θα χρειαστείτε για λουκουμάδες με σοκολάτα πραλίνα και λευκή σοκολάτα είναι τα εξής:
- Για 4 άτομα (20 λουκουμάδες)
- 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 φλιτζάνι νερό χλιαρό
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
- 1 κ.σ. ξίδι 1
- λίτρο ηλιέλαιο για τηγάνισμα
Για το γαρνίρισμα θα χρειαστείτε:
- 150 γρ. σοκολάτα πραλίνα και
- 40 γρ. λευκή κουβερτούρα
Εκτέλεση:
- Σε λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, τη μαγιά, προσθέτουμε σιγά-σιγά το νερό και ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα με κυκλικές κινήσεις.
- Ρίχνουμε το ξίδι και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
- Σκεπάζουμε τη λεκάνη με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 10 έως 15 λεπτά να φουσκώσει η ζύμη.
- ε κατσαρόλα με ηλιέλαιο σε δυνατή φωτιά ρίχνουμε τη ζύμη του λουκουμά.
- Με βρεγμένο κουτάλι παίρνουμε μια ποσότητα από τη ζύμη και τη ρίχνουμε απαλά στο λάδι. Οι λουκουμάδες βυθίζονται και αμέσως αναδύονται.
- Τους ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πάρουν χρώμα απ' όλες τις πλευρές.
- Τεχνική με το χέρι: Με την αριστερή παλάμη παίρνουμε ποσότητα από τη ζύμη και πιέζουμε τη γροθιά μας ώστε ο χυλός να βγει από τον αντίχειρα, με τη βοήθεια του βρεγμένου κουταλιού κόβουμε την ποσότητα και ρίχνουμε στο λάδι.
- Για το μπεν-μαρί, σε κατσαρόλα με νερό που κοχλάζει τοποθετούμε μεταλλικό σκεύος με τη λευκή κουβερτούρα και αφήνουμε μέχρι να λιώσει.
- Τοποθετούμε τους λουκουμάδες σε πιατέλα και γαρνίρουμε με σοκολάτα πραλίνα και λευκή σοκολάτα.
Πηγή: www.lifo.gr
info box
Για ηλικίες από:
5-9
9-12
12+