Κουλουράκια της Λαμπρής

Ποιό παιδί δεν έχει μπουκωθεί στα κρυφά τα αμαρτωλά, μη νηστίσιμα κουλουράκια την Μεγάλη Παρασκευή ή το Σάββατο πριν την Ανάσταση; Τίποτα δεν μπορούσε να μας σταματήσει! Ούτε οι απειλές της γιαγιάς ότι δεν θα μας αφήσει να φάμε το κόκκινο αυγό, ούτε η προσπάθεια της να τα βάλει στο ψηλότερο σημείο της κουζίνας. 
 
Υλικά :
  • 1.000 γρ.αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 500 γρ.βούτυρο αγελάδος σε θερμοκρασία δωματίου
  • 4αυγά
  • 375 γρ.ζάχαρη άχνη
  • 10 γρ.μπέικιν πάουντερ
  • 1βανίλια σε σκόνη
  • 1πρέζα αλάτι
Υλικά για το Ψήσιμο
  • 1αυγό
  • 3 κ.σ.νερό
 
Πως θα τα φτιάξουμε :
  1. Βάζουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη στο μίξερ και χτυπάμε με το φτερό σε δυνατή ταχύτητα, μέχρι να αφρατέψουν και να ασπρίσουν
  2. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα και προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά
  3. Μόλις ομογενοποιηθούν τα υλικά, χαμηλώνουμε τελείως το μίξερ και προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι, το αλάτι και τη βανίλια. Αφήνουμε να ζυμωθούν για 3-4 λεπτά. Η ζύμη πρέπει να είμαι μαλακή, εύπλαστη, να μην κολλάει στα χέρια και να μην είναι ελαστική
  4. Τυλίγουμε τη ζύμη με μεμβράνη και την βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα
  5. Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και πλάθουμε τα κουλουράκια σε διάφορα σχέδια
  6. Τοποθετούμε τα κουλουράκια σε ένα ταψί με λαδόκολλα και τα αλείφουμε με ένα αυγό χτυπημένο με λίγο νερό
  7. Ψήνουμε κάθε παρτίδα σε προθερμασμένο φούρνο για 20-25 λεπτά στους 170°C

TIP: Όσο πλάθετε τα κουλουράκια, δουλέψτε τη ζύμη γρήγορα με τα χέρια σας. Επειδή πρόκειται ουσιαστικά για μια ζύμη βουτύρου, η ζεστασιά των χεριών σας θα λιώσει το βούτυρο και δεν θα πλάθονται εύκολα τα κουλουράκια σας.

Συνταγή της Madame Ginger

Ετικέτες: 

info box

Για ηλικίες από: 

3-5
5-9
9-12
12+