Ποιό παιδί δεν έχει μπουκωθεί στα κρυφά τα αμαρτωλά, μη νηστίσιμα κουλουράκια την Μεγάλη Παρασκευή ή το Σάββατο πριν την Ανάσταση; Τίποτα δεν μπορούσε να μας σταματήσει! Ούτε οι απειλές της γιαγιάς ότι δεν θα μας αφήσει να φάμε το κόκκινο αυγό, ούτε η προσπάθεια της να τα βάλει στο ψηλότερο σημείο της κουζίνας.
Υλικά :
- 1.000 γρ.αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 500 γρ.βούτυρο αγελάδος σε θερμοκρασία δωματίου
- 4αυγά
- 375 γρ.ζάχαρη άχνη
- 10 γρ.μπέικιν πάουντερ
- 1βανίλια σε σκόνη
- 1πρέζα αλάτι
Υλικά για το Ψήσιμο
- 1αυγό
- 3 κ.σ.νερό
Πως θα τα φτιάξουμε :
-
Βάζουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη στο μίξερ και χτυπάμε με το φτερό σε δυνατή ταχύτητα, μέχρι να αφρατέψουν και να ασπρίσουν
-
Χαμηλώνουμε την ταχύτητα και προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά
-
Μόλις ομογενοποιηθούν τα υλικά, χαμηλώνουμε τελείως το μίξερ και προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι, το αλάτι και τη βανίλια. Αφήνουμε να ζυμωθούν για 3-4 λεπτά. Η ζύμη πρέπει να είμαι μαλακή, εύπλαστη, να μην κολλάει στα χέρια και να μην είναι ελαστική
-
Τυλίγουμε τη ζύμη με μεμβράνη και την βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα
-
Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και πλάθουμε τα κουλουράκια σε διάφορα σχέδια
-
Τοποθετούμε τα κουλουράκια σε ένα ταψί με λαδόκολλα και τα αλείφουμε με ένα αυγό χτυπημένο με λίγο νερό
-
Ψήνουμε κάθε παρτίδα σε προθερμασμένο φούρνο για 20-25 λεπτά στους 170°C
TIP: Όσο πλάθετε τα κουλουράκια, δουλέψτε τη ζύμη γρήγορα με τα χέρια σας. Επειδή πρόκειται ουσιαστικά για μια ζύμη βουτύρου, η ζεστασιά των χεριών σας θα λιώσει το βούτυρο και δεν θα πλάθονται εύκολα τα κουλουράκια σας.
Συνταγή της Madame Ginger
info box
Για ηλικίες από:
3-5
5-9
9-12
12+