Η παρακάτω συνταγή είναι παραδοσιακή και σίγουρα η μυρωδιά από αυτά τα αφράτα κουλουράκια θα σας φέρει στο μυαλό παιδικές αναμνήσεις! Δοκιμάστε την!
Υλικά:
• 250 γρ βούτυρο γάλακτος
• 3 αυγά
• 1/2 κιλό ζάχαρη
• 250 γρ γάλα
• 1/2 φακελάκι αμμωνία
• ξύσμα 1 λεμονιού
• 3 βανίλιες
• 250γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
• 1 1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 2 κρόκους αυγών αραιωμένα με λίγο φρέσκο γάλα
Εκτέλεση:
• Βάλτε σε λεκάνη ζυμώματος το βούτυρο με τη ζάχαρη και χτυπήστε τα με το μίξερ χειρός να ασπρίσουν.
• Προσθέστε ένα ένα τα αυγά εξακολουθώντας το χτύπημα.
• Βάλτε το γάλα σε κατσαρόλα να ζεσταθεί ελαφρά.
• Βάλτε το μέσα σε ένα μπολ και διαλύστε μέσα την αμμωνία κρατώντας το μπολ πάνω από την λεκάνη σας γιατί ανακατεύοντας για να διαλυθεί η αμμωνία αφρίζει και μπορεί να σας χυθεί.
• Ρίξτε το μίγμα του γάλακτος μέσα στη λεκάνη. Προσθέστε τις βανίλιες και το ξύσμα.
• Τέλος ρίξτε το αλεύρι και ζυμώστε με τα χέρια μέχρι η ζύμη να μην κολλάει στα χέρια σας.
• Φτιάξτε κουλουράκια σε ότι σχέδιο σας αρέσει. Αραδιάστε τα σε ταψί αφού προηγουμένως στρώσετε ένα αντικολητικό χαρτί, όχι πολύ κοντά το ένα στο άλλο γιατί φουσκώνουν πολύ.
• Αλείψτε τα με κρόκο αυγού αραιωμένο με λίγο γάλα και ψήστε τα στους 180 βαθμούς στον αέρα για 20 λεπτά περίπου.