Το καρπούζι κατάγεται από την Κεντρική και Νότια Αφρική. Ο Γαληνός το αναφέρει ως "μηλοπέπων" και ο Διοσκουρίδης ως "σίκυος ο ήμερος". Δυστυχώς, δεν επικράτησε η ελληνική ονομασία για το καρπούζι, αλλά η τούρκικη λέξη "karpuz". Είναι ένα από τα πιο δροσιστικά φρούτα, καθώς αποτελείται από 91% νερό! Τέλος, περιέχει βιταμίνη C, καροτινοειδή, ενώ είναι και ελαφρώς διουρητικό.
Μπορούμε να το απολαύσουμε με πολλούς τρόπους … Ωμό, σε γρανίτες, μέσα σε γλυκές πίτες, σε δροσερά smoothies, σαν γλυκό του κουταλιού, ακόμα και ως σπιτική μαρμελάδα για το πρωινό ή απογευματινό κολατσιό παιδιών και ενηλικών, σύμφωνα με την ενδιαφέρουσα συνταγή που σας παραθέτει παρακάτω το pamebolta.gr
Συστατικά:
- 400 γρ. πουρέ καρπούζι
- 1250 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 120 γρ. χυμό λεμονιού
- 25 γρ. πηκτίνη σε σκόνη
Για το σερβίρισμα:
- φέτες ψωμί
- φέτα
- φύλλα δυόσμου
Εκτέλεση:
Μέσα σε μία μεγάλη κατσαρόλα οτιδήποτε άλλη εκτός από αλουμινίου, ανακατέβουμε τον πουρέ καρπούζι, τη ζάχαρη και τον χυμό λεμόνι.
Χρησιμοποιούμε μία μεγαλύτερη από όσο πιστεύουμε κατσαρόλα για να μην ξεχειλίσει ο αφρός κατά τη διάρκεια του βρασμού.
Βράζουμε το μείγμα σε δυνατή φωτιά. Εάν έχουμε θερμόμετρο μέχρι να φτάσει η θερμοκρασία του μείγματος 104ο C, αλλιώς βάζουμε ένα πιατάκι στην κατάψυξη και όταν νομίζουμε ότι η μαρμελάδα είναι έτοιμη το αφαιρούμε, στάζουμε επάνω του 2-3 σταγόνες μαρμελάδας οι οποίες αν κρατήσουν το σώμα τους και δεν τρέξουν σημαίνει ότι η μαρμελάδα έχει δέσει. Επίσης μπορούμε να βάλουμε περισσότερη ποσότητα και με το δάχτυλό μας να “ανοίξουμε δρόμο” στη μαρμελάδα. Αν ο δρόμος δεν κλείσει σημαίνει ότι η μαρμελάδα είναι έτοιμη.
Πρέπει να ανακατεύουμε συχνά για να μην κολλήσει στον πάτο της κατσαρόλας.
Προσθέτουμε την πηκτίνη και βράζουμε για ακόμα 4 λεπτά.
Αφαιρούμε από τη φωτιά και βάζουμε τη μαρμελάδα σε καθαρά αποστειρωμένα βάζα και αφήνουμε κενό περίπου 1,5 εκ. από το χείλος του βάζου.
Καθαρίζουμε καλά την εξωτερική μεριά του βάζου εκεί που κουμπώνει το καπάκι και τα κουμπώνουμε πολύ καλά.
Σερβίρουμε πάνω σε φέτες ψωμί με τυρί φέτα και λίγα φύλλα δυόσμο.
Πηγή: https://akispetretzikis.com/