Τα Χριστούγεννα φθάνουν και ήρθε η ώρα για μυρωδάτα και μελωμένα Μελομακάρονα.
Φρέσκος χυμός πορτοκαλιού, ξύσμα από φρέσκο πορτοκάλι, μπόλικο μέλι και αγνό παρθένο ελαιόλαδο: αυτά είναι τα μυστικά για λαχταριστά Μελομακάρονα.
Προσοχή: ελάχιστο ζύμωμα και απαλά χεράκια γιατί διαφορετικά η ζύμη κορδάρει και δεν πλάθεται.
ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ 130 τεμάχια
ΥΛΙΚΑ
- 400 γραμμάρια χυμός πορτοκαλιού
- 530 γραμμάρια ελαιόλαδο
- 1200 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 30 γραμμάρια ζάχαρη άχνη
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
- 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
- 1 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 50 γραμμάρια βούτυρο
- καρύδια χοντροκομμένα
- μπόλικο μέλι για το μέλωμα
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
- 500 γραμμάρια νερό
- 700 γραμμάρια ζάχαρη
- 1 πορτοκάλι κομμένο στα δύο
- 2 ξυλάκια κανέλλας
- 100 γραμμάρια μέλι
ΕΡΓΑΛΕΙΑ
- ζυγαριά
- στίφτης
- δοσομετρητής κουταλιού
- τρίφτης
- κατσαρολάκι
- μπωλ
- ξύλινη κουτάλα ή σπάτουλα σιλικόνης
- λαμαρίνα φούρνου
- λαδόκολλα
ΠΩΣ ΘΑ ΤΑ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ
- Φτιάχνουμε πρώτα το σιρόπι: σε μία κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, το πορτοκάλι και τα ξυλάκια της κανέλλας.
- Βάζουμε στη φωτιά και βράζουμε για ένα λεπτό περίπου
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το μέλι, αλλάζουμε σκεύος και αφήνουμε να κρυώσει καλά
- Λιώνουμε το βούτυρο ελαφρώς σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία
- Το βάζουμε σε ένα μεγάλο μπωλ μαζί με το χυμό πορτοκαλιού και το ελαιόλαδο
- Ανακατεύουμε με την ξύλινη κουτάλα ελαφρώς και προσθέτουμε όλα τα μυρωδικά με το ξύσμα πορτοκαλιού
- Συνεχίζουμε το ανακάτεμα και προσθέτουμε την άχνη ζάχαρη
- Ρίχνουμε το αλεύρι όλο μαζί και ανακατεύουμε πολύ απαλά και για λίγο με το χέρι από το κέντρο προς τα έξω
- Πλάθουμε μελομακάρονα στο σχήμα που μας αρέσει και τα τοποθετούμε πάνω σε μία λαμαρίνα αφού έχουμε στρώσει μία λαδόκολλα
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C και ψήνουμε για 20΄ περίπου
- Μόλις τα βγάλουμε από το φούρνο, τα αφήνουμε για 10΄ λεπτά να κρυώσουν και μετά τα βουτάμε στο κρύο σιρόπι
- Τα αφήνουμε να στραγγίξουν σε μία σχάρα
- Τα ραντίζουμε με μέλι και χοντροκομμένα καρύδια
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!
Την συνταγή μας έδωσαν τα ΓλύκαΜαγειρεματα (http://www.glykamageiremata.gr)
Τα Γλυκαμαγειρέματα πραγματοποιούν κάθε βδομάδα εργαστήρια μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής για παιδιά 3-14 ετών
Για πληροφορίες επικοινωνίστε με την Φανή Ματσινοπούλου: 210 86 26 606 – 693 24 79 119 ή δείτε τα εργαστήρια στις εκδηλώσεις του pamebolta.gr