Μελομακάρονα

Τα Χριστούγεννα φθάνουν και ήρθε η ώρα για μυρωδάτα και μελωμένα Μελομακάρονα.



Φρέσκος χυμός πορτοκαλιού, ξύσμα από φρέσκο πορτοκάλι, μπόλικο μέλι  και αγνό παρθένο ελαιόλαδο: αυτά είναι τα μυστικά για λαχταριστά Μελομακάρονα.

Προσοχή: ελάχιστο ζύμωμα και απαλά χεράκια γιατί διαφορετικά η ζύμη κορδάρει και δεν πλάθεται.

ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ   130 τεμάχια

ΥΛΙΚΑ

  • 400 γραμμάρια χυμός πορτοκαλιού
  • 530 γραμμάρια ελαιόλαδο
  • 1200 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 30 γραμμάρια ζάχαρη άχνη
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 50 γραμμάρια βούτυρο
  • καρύδια χοντροκομμένα
  • μπόλικο μέλι για το μέλωμα

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ

  • 500 γραμμάρια νερό
  • 700 γραμμάρια ζάχαρη
  • 1 πορτοκάλι κομμένο στα δύο
  • 2 ξυλάκια κανέλλας
  • 100 γραμμάρια μέλι

ΕΡΓΑΛΕΙΑ

  • ζυγαριά
  • στίφτης
  • δοσομετρητής κουταλιού
  • τρίφτης
  • κατσαρολάκι
  • μπωλ
  • ξύλινη κουτάλα ή σπάτουλα σιλικόνης
  • λαμαρίνα φούρνου
  • λαδόκολλα

 

ΠΩΣ  ΘΑ  ΤΑ  ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ

  • Φτιάχνουμε πρώτα το σιρόπι: σε μία κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, το πορτοκάλι και τα ξυλάκια της κανέλλας.
  • Βάζουμε στη φωτιά και βράζουμε για ένα λεπτό περίπου
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το μέλι, αλλάζουμε σκεύος και αφήνουμε   να κρυώσει καλά
  • Λιώνουμε το βούτυρο ελαφρώς σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία
  • Το βάζουμε σε ένα μεγάλο μπωλ μαζί με το χυμό πορτοκαλιού και το ελαιόλαδο
  • Ανακατεύουμε με την ξύλινη κουτάλα ελαφρώς και προσθέτουμε όλα τα μυρωδικά με το ξύσμα πορτοκαλιού
  • Συνεχίζουμε το ανακάτεμα και προσθέτουμε την άχνη ζάχαρη
  • Ρίχνουμε το αλεύρι όλο μαζί και ανακατεύουμε πολύ απαλά και για λίγο με το χέρι από το κέντρο προς τα έξω
  • Πλάθουμε μελομακάρονα στο σχήμα που μας αρέσει και τα τοποθετούμε πάνω σε μία λαμαρίνα αφού έχουμε στρώσει μία λαδόκολλα
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C και ψήνουμε για 20΄ περίπου
  • Μόλις τα βγάλουμε από το φούρνο, τα αφήνουμε για 10΄ λεπτά να κρυώσουν και μετά τα βουτάμε στο κρύο σιρόπι
  • Τα αφήνουμε να στραγγίξουν σε μία σχάρα
  • Τα ραντίζουμε με μέλι και χοντροκομμένα καρύδια

ΚΑΛΗ  ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!

Την συνταγή μας έδωσαν τα ΓλύκαΜαγειρεματα (http://www.glykamageiremata.gr)

Τα Γλυκαμαγειρέματα πραγματοποιούν κάθε βδομάδα εργαστήρια μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής για παιδιά 3-14 ετών

Για πληροφορίες επικοινωνίστε με την Φανή Ματσινοπούλου: 210 86 26 606 – 693 24 79 119 ή δείτε τα εργαστήρια στις εκδηλώσεις του pamebolta.gr

Ετικέτες: 

info box

Για ηλικίες από: 

3-5
5-9
9-12
12+