Toy Story 4

Από τις 20 Ιουνίου στους κινηματογράφους από τη Feelgood, Μεταγλωττισμένο, με υπότιτλους και σε 3D .Τα αγαπημένα παιχνίδια με την ανθρώπινη καρδιά επιστρέφουν με μία ολοκαίνουρια περιπέτεια, όταν ο Γούντι και η παρέα του βρεθούν μακριά από την έδρα τους για να ανακαλύψουν νέους φίλους –και παλιούς- σε ένα ταξίδι που θα τους πάει σε απρόσμενα μέρη.

Η τέταρτη ταινία της άκρως επιτυχημένης σειράς, που άλλαξε την ιστορία του animation και κέρδισε μικρούς και μεγάλους, είναι μία ακόμα αριστουργηματική περιπέτεια, γεμάτη συναίσθημα και χιούμορ. Υπαρξιακά ερωτήματα, παλιές αγάπες, καινούριοι ρόλοι, δυνατές φιλίες, δράση και ανατροπές είναι και πάλι στο επίκεντρο αυτής της απολαυστικής, οικογενειακής κινηματογραφικής εμπειρίας.

Σύνοψη

Ο Γούντι ήταν πάντα σίγουρος για τη θέση του στον κόσμο και το ότι προτεραιότητα του είναι η φροντίδα του παιδιού του, είτε είναι ο Άντι είτε η Μπόνι. Οπότε, όταν το καινούριο παιχνίδι της Μπόνι, που είναι καρπός χειροτεχνίας από αναλώσιμα υλικά και ακούει στο όνομα Φόρκι αυτοαποκαλείται «σκουπίδι», ο Γούντι αναλαμβάνει να του δείξει ότι πρέπει να αγκαλιάσει το γεγονός ότι είναι ένα παιχνίδι. Όταν η Μπόνυ παίρνει την παρέα σε οικογενειακή εκδρομή, ο Γούντι καταλήγει σε μία απρόσμενη παράκαμψη που του επιφυλάσσει μία συνάντηση με τη χαμένη του φίλη Λόλα. Μετά από χρόνια μοναχικής περιπλάνησης, το περιπετειώδες πνεύμα της Λόλα και οι εμπειρίες της στον δρόμο έρχονται σε αντίθεση με την ντελικάτη, πορσελάνινη επίστρωση της. Πάνω που ο Γούντι και η Λόλα συνειδητοποιούν ότι οι δύο κόσμοι τους είναι μακριά σε ό,τι αφορά τη ζωή τους ως παιχνίδια, την ίδια στιγμή καταλαβαίνουν ότι αυτή είναι η πιο ασήμαντη έγνοια τους.

Διάρκεια: 99’

Κάθε τέλος μια καινούρια αρχή

Το κοινό σε όλο τον κόσμο πίστευε ότι η ιστορία των παιχνιδιών τελείωσε όταν ο Άντι άφησε τον Γούντι και την παρέα του στην Μπόνι, μια μικρή οικογενειακή φίλη που, όπως ο Άντι, διαθέτει μεγάλη φαντασία σε ό,τι αφορά τα παιχνίδια της. «Όπως ο περισσότερος κόσμος, υπέθεσα ότι το Toy Story 3 ήταν το τέλος της ιστορίας» λέει ο σκηνοθέτης Josh Cooley. «Τελικά ήταν μόνο το τέλος της ιστορίας του Γούντι με τον Άντι. Όπως συμβαίνει και στη ζωή, κάθε τέλος είναι μια καινούρια αρχή. Ο Γούντι τώρα βρίσκεται σε ένα καινούριο δωμάτιο, με καινούρια παιχνίδια και καινούριο παιδί. Αυτό είναι κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί. Το ερώτημα του πώς θα ήταν αυτό ήταν η αρχή μιας διασκεδαστικής ιστορίας που άξιζε να διερευνήσουμε».

Το 1995, το Toy Story άλλαξε το κινούμενο σχέδιο με την τεράστια εμπορική και καλλιτεχνική επιτυχία του. Τέσσερα χρόνια μετά, το Toy Story 2 συνέχισε αυτή την πορεία που ολοκληρώθηκε με το Toy Story 3.

Τι ξεχωριστό είχαν αυτοί οι χαρακτήρες που άγγιξαν τόσο κόσμο; Σύμφωνα με τον Andrew Stanton, που έχει συνυπογράψει τα σενάρια της σειράς, έχει να κάνει με τη μαγεία τους. «Όλοι, είτε το ξέρουν είτε όχι, επιθυμούν τα παιχνίδια τους να ζωντανέψουν» λέει. «Ένας λόγος που άρεσαν αυτοί οι χαρακτήρες είναι γιατί έχουν κάτι το ενήλικο και όχι κάτι αφελές. Τους δώσαμε ένα πιο γονεϊκό ρόλο».

Στην καινούρια ταινία, όταν η Μπόνι βρίσκεται μόνη της στον παιδικό σταθμό, ο Γούντυ θέλει να τη βοηθήσει και βουτάει σε ένα σκουπιδοτενεκέ για να βρει υλικά για τη χειροτεχνία της. Η απόπειρα στέφεται με επιτυχία και η Μπόνι φτιάχνει ένα χειροποίητο παιχνίδι, τον Φόρκι. Μόνο που ο Φόρκι πιστεύει ότι είναι σκουπίδι και όχι παιχνίδι. Οπότε ο Γούντι αποφασίζει να τον κάνει να αλλάξει γνώμη.

Ο Γούντι, ο Φόρκι και η υπόλοιπη παρέα συνοδεύουν την Μπόνι σε μία οικογενειακή εκδρομή, που οδηγεί τον Γούντι σε μία αναπάντεχη επανένωση με τη χαμένη από καιρό φίλη του Λόλα. «Η Λόλα είναι καταπληκτικός χαρακτήρας» λέει η σεναριογράφος Stephany Folsom. «Η ζωή της ήταν διαφορετική. Αποφάσισε να αδράξει κάθε ευκαιρία και να σταθεί στα δυο της πορσελάνινα πόδια».

«Οι χαρακτήρες της σειράς έχουν κερδίσει τις καρδιές μεγάλων και μικρών σε όλο τον κόσμο, όπως συμβαίνει με τις κλασικές ταινίες» σχολιάζει ο Tom Hanks που δίνει τη φωνή του στον Γούντι. «Είναι γεμάτες με αθώους χαρακτήρες που ζουν συνεχείς περιπέτειες. Τους ξέρουμε όλοι και αναρωτιόμαστε ποιοι θα ήμασταν αν ήμασταν παιχνίδια».

Για ένα παιχνίδι που έχει ζήσει όλη του τη ζωή με ένα παιδί, η αλλαγή μπορεί να είναι σύνθετη. «Ο Γούντι είναι στο δωμάτιο της Μπόνι τώρα» λέει ο σκηνοθέτης. «Είναι μια καινούρια δυναμική, που έχει πολύ ενδιαφέρον. Η Μπόνι παίζει διαφορετικά με τα παιχνίδια της και έχει άλλα παιχνίδια που την ξέρουν καλύτερα. Οπότε, ήξερα ότι ο Γούντι δεν θα ήταν ο αγαπημένος της».

Στην παρέα μπαίνει και ο Φόρκι, που δεν είναι ακριβώς παιχνίδι. Κάτω από τα γουρλωτά του μάτια και τα αδύνατα χέρια του, είναι ένα πεταμένο πιρούνι. Αλλά η Μπόνυ τον ερωτεύεται τρελά. Όταν ο Γούντι και η παρέα του τη συνοδεύουν σε μία εκδρομή, η αθωότητα του Φόρκι τους οδηγεί, παρέα με τον Γούντι σε μία τρελή περιπέτεια γεμάτη απρόσμενους χαρακτήρες.

Παλιοί και νέοι φίλοι

Γούντι (με τη φωνή του Tom Hanks/Άλκη Κούρκουλου)

Παραμένει ο ίδιος καουμπόι που αγάπησε ο Άντι πριν χρόνια. Ανήκει πια στην Μπόνυ και θα κάνει τα πάντα για να εξασφαλίσει την ευτυχία της. Όταν όμως συναντήσει αναπάντεχα την αγαπημένη του φίλη Λόλα, θα συνειδητοποιήσει ότι ο κόσμος είναι πιο μεγάλος από αυτό που φαντάστηκε.

«Ο Γούντι περνάει το σύνδρομο της άδειας φωλιάς» σχολιάζει o σεναριογράφος Andrew Stanton. «Δεν είναι ότι δεν έχει παιδί, αλλά ο ρόλος του έχει αλλάξει τελείως. Νομίζω ότι οι γονείς με μεγάλα παιδιά θα το καταλάβουν αμέσως. Ο Γούντι προσπαθεί να επιστρατεύσει τα παλιά του κόλπα για να λύσει νέα προβλήματα».

Μπαζ (με τη φωνή του Tim Allen/Γιώργου Λιάντου)

Δεν είναι πιστός μόνο στο αφεντικό του, αλλά και στους φίλους που έχει κάνει στην πορεία. Ο Μπαζ θα έκανε τα πάντα για να υποστηρίξει τον κάποτε αντίπαλο του Γούντι, που είναι σαν αδερφός του, όταν καταλήξει, χωρίς να το θέλει, ως έπαθλο σε πανηγύρι, στρέφεται στη φωνή μέσα του για καθοδήγηση.


 

Λόλα (με τη φωνή της Annie Potts/Μαρίας Πλακίδη)

Η από χρόνια χαμένη φίλη του Γούντι και της παρέας πάντα μοιραζόταν μια ιδιαίτερα σχέση με τον Γούντι, όσο ζούσε με το πρόβατο της στο σπίτι του Άντι. Μετά τον αποχωρισμό τους για χρόνια, η Λόλα έχει ταλαιπωρηθεί, αλλά το πνεύμα της παραμένει ακμαιότατο. Έχει εξελιχθεί σε ένα περιπετειώδες ελεύθερο πνεύμα του οποίου η δύναμη και ο σαρκασμός έρχονται σε αντίθεση με την πορσελάνινη υφή της. Όταν ξανασυναντά τον Γούντι κάτω από απίθανες συνθήκες, η Λόλα συνειδητοποιεί πόσο της έχει λείψει και δεν μπορεί να περιμένει να του δείξει τι έχει κάνει όλο αυτό τον καιρό.

Σύμφωνα με τη σεναριογράφο Stephany Folsom, οι δυο τους ήταν αρχηγοί όταν πρωτοσυναντήθηκαν. «O Γούντι ήταν αρχηγός του δωματίου του Άντι και η Λόλα του δωματίου της Μόλι. Είχαν τις ευθύνες τους και είναι ξεκάθαρο ότι η Λόλα ήταν δυνατή και είχε τον έλεγχο».


 

Φόρκι (με τη φωνή του Tony Hale/Φοίβου Ριμένα)

Δεν είναι παιχνίδι! Τουλάχιστον έτσι πιστεύει. Ένα πραγματικό πιρούνι που έγινε καρπός χειροτεχνίας, ο Φόρκι είναι σίγουρος ότι δεν ανήκει στο δωμάτιο της Μπόνι. Δυστυχώς, κάθε φορά που προσπαθεί να το σκάσει, κάποιος τον τραβάει πίσω σε μία περιπέτεια που θα ήθελε να αποφύγει.


 

Ντάκι και Μπάνι (με τις φωνές των Keegan-Michael Key/Δημήτρη Σάρλου και Jordan Peele/ Λορέντζου Φραγκούλη)

Είναι τα ανυπόμονα δώρα στο πανηγύρι που δεν βλέπουν την ώρα να δοθούν. Όταν τα σχέδια τους καταρρεύσουν, βρίσκονται σε μία απρόσμενη περιπέτεια με μία άλλη ομάδα παιχνιδιών.


 

Γκάμπι Γκάμπι (με τη φωνή της Christina Hendricks/Υρώς Μιχαλακάκου)

Είναι μία αξιαγάπητη κούκλα από τη δεκαετία του 1950. Δυστυχώς για εκείνη, ένα κατασκευαστικό λάθος την έχει αφήσει με μία απαίσια φωνή. Έχει περάσει περισσότερες από 60 μέρες ξεχασμένη στα βάθη μιας φορτωμένης αντικερί με μόνη παρέα κάτι αμίλητες κούκλες εγγαστρίμυθου. Η Γκάμπι Γκάμπι ξέρει ότι κάποιος θα την πάρει αν καταφέρει να επιδιορθώσει τη ζημιά της.

Η σεναριογράφος της ταινίας λέει για τον χαρακτήρα: «Η Γκάμπι Γκάμπι και ο Γούντι έχουν την ίδια φιλοσοφία, που είναι να είσαι εκεί για το παιδί με οποιοδήποτε κόστος. Η Γκάμπυ δεν τον ένιωσε ποτέ αυτό, οπότε φαντάζεται συνέχεια πώς θα ήταν να είναι το παιχνίδι κάποιου παιδιού».

Γκιγκλ Μακντίμπλς (με τη φωνή της Ally Maki/Ειρήνης Τσίγκα)

Είναι μία πλαστική κούκλα-μινιατούρα από τη δεκαετία του 1980. Είναι η καλύτερη φίλη της Λόλα και τόσο μικροσκοπική που κάθεται στον ώμο της. Είναι η εξομολόγος, βοηθός και σύμβουλος της.

Ντιουκ Καμπούμ (με τη φωνή του Keanu Reeves/Τηλέμαχου Κρεβάικα)

Ένα παιχνίδι εμπνευσμένο από τον καλύτερο κασκαντέρ του Καναδά. Ο Ντιουκ επιδεικνύει συνεχώς τις φιγούρες του με αυτοπεποίθηση και χάρη. Όμως ο Γούντι ανακαλύπτει την αχίλλειο πτέρνα του Ντιουκ: δεν έχει ποτέ του καταφέρει να κάνει τα επικίνδυνα κόλπα που εκτελεί στη διαφήμιση. Για χρόνια, ο Ντιούκ κάθεται σε μία αντικερί και αναπολεί το παρελθόν του.

Μπένσον

Είναι μία κλασική, αντικέ κούκλα εγγαστρίμυθου και το δεξί χέρι της Γκάμπι Γκάμπι. Είναι επικεφαλής μιας μικρής ομάδας εγγαστρίμυθων που υπηρετούν την Γκάμπι. Χωρίς φωνή, αυτά τα σιωπηλά παιχνίδια επιβλέπουν την αντικερί ανατριχιαστικά αθόρυβα.

Κόμπατ Καρλ (με τη φωνή του Carl Weathers/Βασίλη Μήλιου)

Μία ομάδα τριών παιχνιδιών που, όπως η Λόλα, αναζητούν ευκαιρίες να παίξουν με παιδιά οπουδήποτε: σε παιδικές χαρές, σε πάρκα ή σε υπαίθρια πάρτι γενεθλίων. Οι Καρλ ξέρουν από την εμπειρία τους ότι τα πάρτι με τις πινιάτες είναι τα καλύτερα.


 

Νέες περιπέτειες, νέα μέρη

Μέρος της μαγείας των ταινιών ήταν ότι βλέπαμε τον κόσμο από τα μάτια ενός παιχνιδιού. «Θελήσαμε να επεκτείνουμε αυτόν τον κόσμο όσο το δυνατόν περισσότερο. Βάλαμε τα παιχνίδια σε μέρη που δεν έχουν ξαναβρεθεί, μέρη που θα είχαν καινούρια είδη παιχνιδιών με άλλα προβλήματα» λέει ο σκηνοθέτης. Με κάθε ταινία, η τεχνολογία βελτιώνεται και μπορούμε να κάνουμε τα πράγματα να φαίνονται πιο ρεαλιστικά και πειστικά. Σε αυτή την ταινία έχουμε καθηλωτικές γωνίες».

Αντικερί

Ένα από χαρακτηριστικά μέρη της νέας ταινίας είναι μια αντικερί. Η Λόλα πέρασε πολύ χρόνο εκεί μέσα, μέχρι που αποφάσισε να φύγει. Φιλοξενεί πολλά παιχνίδια, όπως την Γκάμπι Γκάμπι, τον Ντιουκ Καμπούμ και άλλα.

Ο υπεύθυνος σχεδιασμού παραγωγής Bob Pauley λέει ότι το κατάστημα είναι γεμάτο με χιλιάδες αντικείμενα. «Κάναμε πολλή έρευνα. Για τον Ρατατούη πήγαμε στο Παρίσι. Για το Ψηλά στον Ουρανό πήγαμε στη Βενεζουέλα. Για αυτή την ταινία μείναμε εδώ και επισκεφθήκαμε πολλές αντικερί. Ανακαλύψαμε πολλούς ενδιαφέροντες ιδιοκτήτες και οπτικές ομοιότητες από το ένα κατάστημα στο άλλο».

Πανηγύρι

Σύμφωνα με τον σεναριογράφο Andrew Stanton, η ιδέα του πανηγυριού τροφοδότησε πολλούς νέους χαρακτήρες. «Αν το σκεφτείς, ένα πανηγύρι έχει τα πιο φθηνά και ξεχασμένα παιχνίδια». Επίσης, το πανηγύρι έδωσε ανεξάντλητες δυνατότητες στα παιχνίδια να εξερευνήσουν περιοχές που δεν τις βλέπουν οι άνθρωποι. Τα παιχνίδια βρίσκονται σε μέρη που εμείς δεν μπορούμε. Περπατάνε σε ταράτσες και στη μέση ενός καρουσέλ, δημιουργώντας πανέμορφες εικόνες.

Η ομάδα σχεδιασμού επισκέφθηκε πολλά πανηγύρια. «Θέλαμε να αιχμαλωτίσουμε τη γοητεία ενός πανηγυριού. Μάθαμε πώς λειτουργούν, πώς σχεδιάστηκαν και πώς δουλεύουν. Όλες αυτές οι λεπτομέρειες χτίζουν έναν κόσμο που μοιάζει αληθινός» λέει ο Pauley.

Συντελεστές

Σενάριο: Stephany Folsom, Andrew Stanton

Σκηνοθεσία: Josh Cooley

Ακούγονται: Tom Hanks, Tim Allen, Annie Potts, Joan Cusack, Wallace Shawn, John Ratzenberger, Blake Clark, Don Rickles, Estelle Harris, Tony Hale, Christina Hendricks, Keanu Reeves, Ally Maki, Keegan-Michael Key, Jordan Peele

Στην ελληνική μεταγλώττιση ακούγονται: Άλκης Κούρκουλος, Γιώργος Λιάντος, Μαρία Πλακίδη, Φοίβος Ριμένας, Δημήτρης Σάρλος, Ευγενία Σκιαθά, Υρώ Μιχαλακάκου, Λορέντζος Φραγκούλης, Τηλέμαχος Κρεβάικας, Ειρήνη Τσίγκα, Λεωνίδας Κουτσόπουλος, Δήμητρα Βαμβακάρη, Άριελ Κωνσταντινίδη, Βίκυ Πετρίδη

Μοντάζ: Alex Geddes

 

Μουσική: Randy Newman

 

 

Ετικέτες: 

info box

Για ηλικίες από: 

5-9
9-12
12+

Ημερ/νία διεξαγωγής: 

Πέμ, 20/06/2019 - 19:00
Παρ, 21/06/2019 - 19:00
Σάβ, 22/06/2019 - 19:00
Κυρ, 23/06/2019 - 19:00
Δευ, 24/06/2019 - 19:00
Τρί, 25/06/2019 - 19:00
Τετ, 26/06/2019 - 19:00
Πέμ, 27/06/2019 - 19:00
Παρ, 28/06/2019 - 19:00
Σάβ, 29/06/2019 - 19:00
Κυρ, 30/06/2019 - 19:00

Άλλα άρθρα