Μπισκότα σε διάφορα σχήματα, μπορούμε να τους δώσουμε ότι σχήμα θέλουμε και αρέσει στα παιδιά μας!
ΥΛΙΚΑ
- 150 γραμμάρια ζάχαρη
- 150 γραμμάρια βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- ½ κ.γ αλάτι
- 1 αβγό
- 2 κ.σ γάλα
- Βανίλια
- 1 κ.γ baking powder
- 300 γραμμάρια αλεύρι
για το στόλισμα
- ζαχαρόπαστα
- χρώματα ζαχαροπλαστικής
- 1 ασπράδι αβγού
- 150 γραμμάρια άχνη ζάχαρη
- λίγη μαρμελάδα
ΕΡΓΑΛΕΙΑ
ä ζυγαριά
ä δοσομετρητής κουταλιού
ä μπωλ
ä mixer
ä σπάτουλα σιλικόνης ή ξύλινη κουτάλα
ä κουπ πατ σε διάφορα σχήματα
ä σπάτουλα ανοξείδωτη
ä διαφανής μεμβράνη
ä πλάστης
ä κορνέ
ä πινέλο σιλικόνης
ä λαδόκολλα
ä κατσαρολάκι
ΠΩΣ ΘΑ ΤΑ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ
- Χτυπάμε στο mixer, με το εργαλείο που λέγεται σύρμα, τα 3 πρώτα υλικά σε δυνατή ταχύτητα ώσπου το μείγμα ν’ ασπρίσει και να γίνει αφράτο
- Σε ένα μπωλάκι χτυπάμε με ένα πιρούνι λίγο το αβγό και το προσθέτουμε στο μείγμα που είναι στο mixer, συνεχίζοντας το χτύπημα αλλά σε χαμηλή ταχύτητα
- Προσθέτουμε το γάλα και τη βανίλια
- Βάζουμε αυτό το μείγμα σε ένα μεγάλο μπωλ και προσθέτουμε το αλεύρι που το έχουμε ανακατέψει με το baking powder. Ανακατεύουμε καλά με μία ξύλινη κουτάλα. Η ζύμη μας είναι πολύ μαλακή
- Τυλίγουμε τη ζύμη σε διαφανή μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο ή στην κατάψυξη ώσπου να σφίξει. Μπορούμε να τη διατηρήσουμε και στην κατάψυξη για αρκετό καιρό
- Με τον πλάστη ανοίγουμε τη ζύμη και με τις κουπ πατ κόβουμε τα μπισκοτάκια που θέλουμε.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160°C και ψήνουμε για 12-15 λεπτά περίπου
- Τα βγάζουμε από το φούρνο με μία ανοξείδωτη σπάτουλα και τα ακουμπάμε σε μία σχάρα
- Οταν τα μπισκότα κρυώσουν μπορούμε να τα στολίσουμε
- Παίρνουμε ένα κομμάτι ζαχαρόπαστα, του βάζουμε όποιο χρώμα θέλουμε σε πολύ μικρή ποσότητα –σταγονίτσα – και με τα χέρια πλάθουμε τη ζύμη ώστε να βαφτεί ομοιόμορφα
- Την ανοίγουμε με τον πλάστη και την κόβουμε με την κουπ πατ στο σχήμα του μπισκότου
- Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε λίγη μαρμελάδα και λίγες σταγόνες νερό. Το ζεσταίνουμε για 3 λεπτά περίπου σε χαμηλή φωτιά ώστε ν’ αραιώσει η μαρμελάδα
- Με το πινέλο αλείφουμε με μαρμελάδα το μπισκοτάκι μας και κολλάμε πάνω του το κομμάτι της ζαχαρόπαστας που έχει το ίδιο σχήμα
- Στο mixer χτυπάμε σε μεσαία ταχύτητα την άχνη ζάχαρη με το ασπράδι ώσπου το μείγμα να γίνει σφιχτή μαρέγκα και να στέκεται
- Χωρίζουμε το μείγμα αυτό σε μικρές μερίδες και βάφουμε κάθε μία με τα χρώματα που θέλουμε
- Βάζουμε τις χρωματισμένες ποσότητες σε κορνέ με πολύ λεπτές μυτούλες και πιέζουμε πάνω στη ζαχαρόπαστα όπως εμείς θέλουμε
- Αφήνουμε στην άκρη να στεγνώσουν καλά
Τα μπισκότα αυτά είναι πολύ όμορφα και χαρούμενα. Η αλήθεια είναι ότι μας παίρνουν αρκετή ώρα ώσπου να γίνουν όμως αφήνουν ελεύθερη τη φαντασία μας να δημιουργήσουμε το παραμύθι που επιθυμούμε!!
Συμβουλές:
- Η ζύμη πρέπει να είναι πολύ καλά παγωμένη για να της δώσουμε το σχήμα που θέλουμε
- Δεν χρειάζεται καθόλου δύναμη γιατί λιώνει πολύ εύκολα
- Αλείφουμε τον πάγκο εργασίας συνεχώς με λίγο αλεύρι ή καλύτερα νισεστέ ώστε η ζύμη μας να μην κολλάει
· Αν χρησιμοποιήσουμε χρώματα ζαχαροπλαστικής, φοράμε γάντια στενά για να μη λερώσουμε τα χέρια μας
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!
Την συνταγή μας έδωσαν τα ΓλύκαΜαγειρεματα (http://www.glykamageiremata.gr)
Τα Γλυκαμαγειρέματα πραγματοποιούν κάθε βδομάδα εργαστήρια μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής για παιδιά 3-14 ετών
Για πληροφορίες επικοινωνίστε με την Φανή Ματσινοπούλου: 210 86 26 606 – 693 24 79 119 ή δείτε τα εργαστήρια στις εκδηλώσεις του pamebolta.gr