Tο κέικ είναι από τα γλυκά με πολύ μεγάλη ιστορία. Μεγάλη παράδοση στο κέικ έχει η Αγγλία, καθώς είναι απαραίτητο συνοδευτικό του τσαγιού. Το κέικ σήμερα εμφανίζεται με μεγάλη ποικιλία στον τρόπο παρασκευής του. Γι’αυτό κι εμείς θα σας παρουσιάσουμε μία συνταγή του, διαφορετική από αυτές που συνήθως φτιάχνετε στο σπίτι και συνάμα πεντανόστιμη!
Υλικά που θα χρειαστείτε:
50 γρ. μαύρες σταφίδες
200 ml τσάι (ρόφημα), μαύρο ή του βουνού (ή 200 ml ζεστό νερό)
150 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, κοσκινισμένο
1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
½ κουτ. γλυκού κανέλα, σε σκόνη
3 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
170 γρ. ζάχαρη
150 γρ. βούτυρο, λιωμένο + λίγο ακόμα, για τη φόρμα
2 κόκκινα μήλα, καθαρισμένα, τριμμένα στη χονδρή πλευρά του τρίφτη και καλά στυμμένα με τα χέρια μας
ζάχαρη άχνη και λίγη κανέλα σε σκόνη, για το σερβίρισμα
Εκτέλεση:
-
Βάζω τις σταφίδες σε σε ένα μπολ με το τσάι (ή το νερό) και τις αφήνω να μουσκέψουν και να φουσκώσουν, για 30 λεπτά.
-
Προθερμαίνω το φούρνο στους 180º C. Βουτυρώνω μια μέτρια φόρμα του κέικ με τρύπα στη μέση (ή ένα στρογγυλό ταψάκι με διάμετρο 24 εκ.).
-
Σε ένα μπολ ρίχνω το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και την κανέλα και ανακατεύω καλά. Σε ένα άλλο μπολ χτυπάω με το μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη, μέχρι να φτιάξω ένα αφράτο και ανοιχτόχρωμο μείγμα. Προσθέτω το μείγμα αλευριού και χτυπάω με μέτρια ταχύτητα, μέχρι να ενωθεί με το μείγμα αυγών. Ρίχνω το λιωμένο βούτυρο, χτυπάω για λίγα λεπτά μέχρι να ενσωματωθεί καλά στο μείγμα και σταματάω τη λειτουργία του μίξερ.
-
Στραγγίζω καλά τις σταφίδες, τις ρίχνω στο μείγμα, προσθέτω και τα τριμμένα μήλα και ανακατεύω απαλά με μια ελαστική σπάτουλα (μαρίζ) ή με μια ξύλινη κουτάλα.
-
Αδειάζω το μείγμα στη βουτυρωμένη φόρμα (ή στο ταψάκι), την βάζω στο φούρνο και ψήνω για 45 λεπτά, μέχρι το κέικ να φουσκώσει και να ροδίσει.
-
Το αφήνω να κρυώσει ελαφρά, το ξεφορμάρω και το αφήνω να κρυώσει καλά σε μια σχάρα. Πριν το κόψω, το πασπαλίζω με ζάχαρη άχνη και κανέλα.
Πηγή: https://dinanikolaou.gr/