Διαβάσαμε τέσσερα πολύ όμορφα βιβλιαράκια τον τελευταίο καιρό. Τα έχει εκδώσει η Μαργαρίτα Ιωαννίδου και νομίζω ότι θα πρέπει να τα γνωρίσετε!
Η Μαργαρίτα κάνοντας εθελοντικά για δυο χρόνια μαθήματα σε μετανάστες, έψαχνε να βρει έναν τρόπο που θα βοηθούσε τους μαθητές της να εξασκήσουν λίγο τα ελληνικά τους. Έτσι λοιπόν πήρε κλασικά μυθιστορήματα της Ελληνικής λογοτεχνίας και τα διαμόρφωσε σε απλά Ελληνικά και σε μικρό μέγεθος ώστε να είναι κατανοητά από μαθητές που μαθαίνουν Ελληνικά σαν δεύτερη γλώσσα (κατάλληλα για μέσο επίπεδο γλωσσομάθειας. (Β1 – Β2).
Διαβάζοντάς τα, σκέφτηκα ότι τα ίδια βιβλία θα είναι πολύ χρήσιμα και για παιδιά δημοτικού που, κακά τα ψέματα, δεν έχουν μεγάλη επαφή με τον πλούτο της Ελληνικής λογοτεχνίας και ούτως ή άλλως δεν θα μπορούσαν να διαβάσουν τα πρωτότυπα, μια και η γλώσσα είναι συνήθως αρκετά δύσκολη. Τα βιβλία είναι εξαιρετικά καλογραμμένα, διαβάζονται σαν παραμυθάκι και ταυτόχρονα μαθαίνουν στα παιδιά μερικά από τα ωραιότερα βιβλία της ελληνικής λογοτεχνίας, και συγχρόνως βελτιώνουν τα ελληνικά τους.
Νομίζω ότι είναι ένας καλός τρόπος να μάθουμε στα παιδιά μας περισσότερα για την πολιτιστική μας κληρονομιά και περιμένουμε από την Μαργαρίτα να συνεχίσει την προσπάθεια και να μας γνωρίσει και άλλα «διαμάντια» της λογοτεχνικής μας ιστορίας. Τα συνιστώ ανεπιφύλακτα!
Τα βιβλία είναι:
«Παραμύθι Χωρίς Όνομα» της Πηνελόπης Δέλτα (Έκδοση 2012)
«Ποιος ήταν ο Φονιάς του Αδελφού μου» του Γεώργιου Βιζυηνού (Έκδοση 2017)
«Το μόνο της Ζωής του Ταξίδι» του Γεώργιου Βιζυηνού (Έκδοση 2018)
«Οι Έμποροι των Εθνών» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη (Έκδοση 2019).