Εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά και ενήλικες του Ιδρύματος Θεοχαράκη

Για παιδιά: Εργαστήρια.

Ανακαλύπτοντας τις τέχνες | Για παιδιά 2-4 ετών

Για δέκατη τρίτη συνεχόμενη χρονιά, παίζοντας και αλληλεπιδρώντας, παιδιά και γονείς έρχονται σε δημιουργική επαφή με τα εικαστικά, τη μουσική και το θέατρο. Η μουσειοπαιδαγωγός, νηπιαγωγός Σπυριδούλα Χρόνη δημιουργεί ένα κλίμα αποδοχής και ενθάρρυνσης δίνοντας την ευκαιρία στα παιδιά να ξεδιπλώσουν κομμάτια του εαυτού τους και να γευτούν τις χαρές που δίνει η επαφή με την τέχνη και η συμμετοχή στην ομάδα. Σε κάθε κύκλο, μέσα από νέες θεματικές ενότητες, τα παιδιά θα ανακαλύψουν τα μυστικά της τέχνης, καθώς και τον κόσμο που τα περιβάλλει και θα δημιουργήσουν τα πρώτα τους εικαστικά αντικείμενα.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η παρουσία ενός συνοδού για κάθε παιδί.

Κύκλος Φεβρουαρίου: 5, 12, 19 Φεβρουαρίου 2022
Σάββατο, 10:30-11:30
Κόστος συμμετοχής κύκλου: 60€
Κάθε κύκλος είναι αυτοτελής και μπορεί να παρακολουθηθεί ανεξάρτητα ή συνεχόμενα.

ARKKI Σχολείο αρχιτεκτονικής για παιδιά | Για παιδιά νηπιαγωγείου & δημοτικού (4-5 & 6-12 ετών)
Το πιο πρωτοποριακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Ευρώπης για παιδιά, το Arkki (Σχολείο Αρχιτεκτονικής για παιδιά και εφήβους), που έφερε στην Ελλάδα ο ΑΚΤΟ από την Φινλανδία, συνεχίζει τη δράση του και το φθινόπωρο, με νέους κύκλους εργαστηρίων. Τώρα, το δημιουργικό παιχνίδι που βασίζεται στην Αρχιτεκτονική, συνεχίζεται με τον ίδιο πάντα στόχο, τα παιδιά να εξερευνήσουν με όλες τους τις αισθήσεις τον κόσμο, να ανακαλύψουν τις κλίσεις και τα ταλέντα τους.

Για παιδιά νηπιαγωγείου (4-5 ετών)
ΚΥΚΛΟΣ 3: 5, 12 Φεβρουαρίου 2022
Παιδική Χαρά (I, II)
Σάββατο, 15:00-16:00
Κόστος συμμετοχής κύκλου: 40€
Κάθε κύκλος είναι αυτοτελής και μπορεί να παρακολουθηθεί ανεξάρτητα ή συνεχόμενα.

Για παιδιά δημοτικού (6-12 ετών)
ΚΥΚΛΟΣ 3: 5, 12, 19, 26 Φεβρουαρίου 2022
Μια πόλη σε πάζλ (I, II), Ο κήπος μου (I, II)
Σάββατο, 12:30-14:00
Κόστος συμμετοχής κύκλου: 80€
Κάθε κύκλος είναι αυτοτελής και μπορεί να παρακολουθηθεί ανεξάρτητα ή συνεχόμενα.

Εμείς οι σύγχρονοι | Για παιδιά 7-12 ετών
Πώς μοιάζει ένα γλυπτό ή ένας πίνακας στη σύγχρονη τέχνη;
Τα παιδιά γνωρίζουν, μαθαίνουν και παίζουν με τα έργα σύγχρονων καλλιτεχνών. Χρησιμοποιώντας τα, αναπάντεχα πολλές φορές, υλικά των καλλιτεχνών, δημιουργούν το δικό τους πρωτότυπο εικαστικό έργο. Με την εικαστικό Βασιλική Σηφοστρατουδάκη.

13 Φεβρουαρίου 2022
Ζωντανεύοντας έναν πήλινο κήπο. Με αφορμή το έργο του Παντελή Χανδρή «SCHATTENENTBLÖSSTER». Το εργαστήριο ξεκινάει από τον κήπο του Ιδρύματος Θεοχαράκη, όπου τα παιδιά συλλέγουν φύλλα που τα εντυπωσιάζουν και στη συνέχεια συζητούν για τη ποικιλία των φύλλων και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους. Σαν µμεγεθυντικοί φακοί, τα παρατηρούν και τα περιγράφουν. Κρύβονται στα φύλλα και βλέπουν τον κόσµο µέσα από αυτά µε τη φαντασία τους ή και σε πραγµατικό χώρο. Χρησιμοποιώντας τα φύλλα, πηλό και σύρµατα, τα παιδιά φτιάχνουν τον δικό τους πήλινο κήπο, δημιουργώντας φύλλα που µιµούνται αυτά που έχουν συλλέξει και παίρνοντας ιδέες από φωτοτυπίες.

Κυριακή, 12:00-13:30
Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 15€

Κόλα-ζ το! | Για παιδιά 9-12 ετών
Ψαλίδι και κόλλα! Αυτά είναι τα βασικά εργαλεία με τα οποία θα πειραματιστούμε σε αυτό το εργαστήριο για να δημιουργήσουμε τα κολαζικά μας έργα, βάζοντας τα υλικά ζωγραφικής σε δεύτερο πλάνο. Μέσα σε δύο συναντήσεις θα εξερευνήσουμε ιδέες όπως η σύνθεση, η ισορροπία και ο ρυθμός, οι οποίες είναι από τα βασικά στοιχεία ενός έργου κολάζ. Σκοπός του εργαστηρίου είναι τα παιδιά να καλλιεργήσουν την ικανότητα της παρατηρητικότητας, του αυτοσχεδιασμού και της εικαστικής δημιουργίας, Με τον εικαστικό Σταύρο Κάσση.

19, 26 Φεβρουαρίου 2022
Σάββατο, 16:30-18:00
Συνολικό κόστος συμμετοχής: 30€
Κλείστε το εισιτήριό σας εδώ

Νικητές δίχως πανοπλία | Για παιδιά 7-12 ετών
Δραματοθεραπευτικό παιχνίδι. Αισθητηριακή εκπαίδευση για παιδιά
Ελάτε να γνωρίσουμε το σώμα μας από την αρχή με θάρρος, χωρίς φόβο και να νιώσουμε και πάλι ασφαλείς. Μέσα από το συμβολικό παιχνίδι τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να «παίξουν» και να εκφράσουν τους φόβους που δημιουργήθηκαν την περίοδο της πανδημίας. Καιρός είναι να πετάξουμε την βαριά πανοπλία προστασίας από πάνω μας και να διερευνήσουμε πώς μπορούμε να νιώσουμε ασφαλείς σε σχέση με το σώμα μας, το περιβάλλον μας και τους γύρω μας.
Όλα τα συναισθήματα συνδέονται με διακριτά «αποτυπώματα» στο σώμα με αποτέλεσμα οι αισθήσεις μας να είναι οι σωματικοί χάρτες των αισθημάτων. Τα συναισθήματα χρωματίζουν έντονα όλες μας τις αισθήσεις ως ευχάριστες ή δυσάρεστες. Τα συνειδητά αισθήματα προέρχονται από σωματική ανατροφοδότηση.
Έχετε σκεφθεί ποτέ ότι οι αισθήσεις μας λειτουργούν ως το παράθυρό μας προς τον κόσμο;
Κύριοι στόχοι των πέντε συναντήσεων είναι:
● Να αντιληφθούμε πώς η κάθε αίσθηση έχει εντυπωθεί σε εμάς, στο σώμα μας και με ποια συναισθηματική κατάσταση έχει συνδεθεί.
● Να αφουγκραστούμε τον εσωτερικό και εξωτερικό κόσμο μας, τις προτιμήσεις, τους μηχανισμούς εξυπηρέτησης, προστασίας αλλά και άμυνας που διαθέτουμε, έχοντας στο επίκεντρο κάθε συνάντησης μία από τις 5 αισθήσεις.
● Να αυτορυθμιστούμε με βάση το συναίσθημα και την αίσθησή μας, εστιασμένοι στον εαυτό μας.
● Να αλληλεπιδράσουμε με τους άλλους με ταυτόχρονη αυτοπαρατήρηση για να κατανοήσουμε πώς χρησιμοποιούμε, διαχειριζόμαστε και επικοινωνούμε την εκάστοτε αίσθηση.

Οφέλη δραματοθεραπείας για τα παιδιά

Η δραματοθεραπεία, με την αφήγηση ιστοριών, το φανταστικό παιχνίδι, το παιχνίδι καθώς και με τεχνικές θεάτρου, όπως ο αυτοσχεδιασμός και η αναπαράσταση, βοηθάει τα παιδιά να εξερευνήσουν τα συναισθήματά τους, να συνδεθούν με άλλους και να διαχειριστούν δύσκολες καταστάσεις. Στις συναντήσεις μας η τέχνη θα είναι το μέσο μας, το εργαλείο μας για να συναντηθούμε με το σώμα μας και τα σήματα που θέλει να μας δώσει αυτό. Με το χορό, την κεραμική, τη ζωγραφική, το τραγούδι και το θέατρο θα στήσουμε το δικό μας γαϊτανάκι αισθήσεων, συναισθημάτων και τέχνης.
Με τη Λουκία Αποστολίδη, ψυχολόγο, Msc ψυχολόγο της Υγείας, συστημική ψυχοθεραπεύτρια, δραματοθεραπεύτρια.

20 Φεβρουαρίου 2022 Όσφρηση: Οι αναμνήσεις και οι συνδέσεις με το παρελθόν έρχονται συνήθως μέσα από τις μυρωδιές.
Κυριακή, 12:00-13:30
Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 20€

Για παιδιά: Βασισμένα στις εκθέσεις

Ζωγραφηγήσεις με την Λήδα Βαρβαρούση: Θεόφιλος
Μια μοναδική εμπειρία για παιδιά από 6 ετών και ενήλικες.

Μια παράσταση που εκφράζεται μέσα από όλες τις τέχνες. Ζωγραφική, λόγο, τραγούδι, κίνηση και θεατρικότητα. Μια Ζωγραφήγηση για τον μεγάλο μας ζωγράφο, Θεόφιλο, με την καθαρή ψυχή και την μεγάλη πίστη στην Ελλάδα και την ιστορία της. Ένα παιδί που δε μεγάλωσε ποτέ, με αγαθή ψυχή που αποτύπωσε τα χρωματιστά ίχνη της καρδιάς του πάνω σε αμέτρητους τοίχους και βρύσες, σπίτια και αυλές. Παρακολουθούμε μέσα από την αφήγηση και τις γραμμές της Λήδας την ιστορία και το έργο του Θεόφιλου, ζωγραφισμένο και ζωντανεμένο πάνω… στον τοίχο.

Η Ζωγραφήγηση είναι μια διαδραστική οπτικοακουστική εμπειρία έμπνευσης, όπου η
ιστορία δημιουργείται και εξελίσσεται μπροστά στο κοινό σαν ζωντανός κινηματογράφος που κεντρίζει το σώμα και το μυαλό! Η Λήδα Βαρβαρούση, συγγραφέας-εικονογράφος (visual artist-performer) αφηγείται μια ιστορία ενώ ταυτόχρονα την σχεδιάζει σε μεγάλη επιφάνεια, σε χαρτί ή άλλο υλικό επάνω στον τοίχο χρησιμοποιώντας παραστατικά στοιχεία.

13 Φεβρουαρίου 2022
Κυριακή, 12:00-13:00
Κόστος συμμετοχής: 10€/άτομο

Για ενήλικες

Όλος ο κόσμος είναι μια σκηνή | Για νέους και ενήλικες
Εμπνευσμένη από τους στίχους του Σαίξπηρ, η βιωματική ξενάγηση στις εκθέσεις είναι μια πρόσκληση στο συναίσθημα, σε σκέψεις, εμπειρίες, αναμνήσεις και όνειρα των συμμετεχόντων. Μέσα από τις τέχνες, οι συμμετέχοντες εμπνέονται, εκφράζονται, μοιράζονται και συγχρόνως ζουν και παίζουν την προσωπική τους αλήθεια με μάρτυρα και συνοδοιπόρο την ομάδα. Η βιωματική ξενάγηση είναι μέρος της τεχνικής “Μetamyth”Therapy through the Arts in Museums© και απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, σπουδαστές και λειτουργούς των τεχνών και της ψυχολογίας, σε γονείς και νέους άνω των 15 ετών. Με τη Θάλεια Βαλέτα, ψυχοθεραπεύτρια, δραματοθεραπεύτρια ΒΑ, ΜΑ, ΗPC Reg.UK.

5 Φεβρουαρίου 2022 Στο πλαίσιο της έκθεσης Θεόφιλος l Ο Τσολιάς της Ζωγραφικής
Σάββατο, 18:00-21:00
Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 20€

ΣΕΛΦ ART: ΡΟΛΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΣΟΝΑ. ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΣ ΕΑΥΤΟΣ ΚΑΙ ΜΑΣΚΑ στην καθημερινότητά μας. | Για ενήλικες

Δραματοθεραπευτικά βιωματικά εργαστήρια.
Διερεύνηση πραγματικού εαυτού, ποιος επιτρέπω να είμαι και γιατί.

Μέσα στο πλαίσιο της κοινωνικής πραγματικότητας ενσωματώνουμε πεποιθήσεις και μπαίνουμε σε ρόλους που μας εξυπηρετούν. Με τη βοήθεια διαφόρων θεατρικών μορφών και με αντιπροσωπευτικά έργα, διερευνούμε την ύπαρξή μας και τις κοινωνικές κατασκευές, τις οποίες έχουμε επιλέξει για να ζούμε. Με την τεχνική ενσωμάτωσης του ρόλου ερχόμαστε σε επαφή με τον ενδότερο εαυτό μας και τις συμπεριφορές που αναπτύσσει, σε συνειδητό και ασυνείδητο επίπεδο. Κύριος στόχος μας είναι η διερεύνηση του πραγματικού εαυτού αλλά και της μάσκας-περσόνα που φοράμε στην καθημερινότητά μας. Με τη Λουκία Αποστολίδη, Ψυχολόγο, Msc Ψυχολόγο της Υγείας, Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια, Δραματοθεραπεύτρια.

14 Φεβρουαρίου 2022 Κωμωδία: Στραμμένη στο κοινωνικό τοπίο μέσα από μια σατιρική αντιμετώπιση των κοινωνικών μας συμβάσεων, αντιλήψεων, προκαταλήψεων και ηθών. Αντιμέτωποι με την αλήθεια μας με οδηγό το χιούμορ.

28 Φεβρουαρίου 2022 Τραγωδία-δράμα: Ελεύθερη και δημιουργική αναπαράσταση της πραγματικότητας, επεξεργάζεται την σύγκρουση του «ήρωα» - εαυτού μας με τη Μοίρα, τη Θεία Δίκη, τους ανθρώπους αλλά και της ίδιας της ύπαρξής του, με στόχο την κάθαρση.

Δευτέρα, 18:00-20:00
Συνολικό κόστος συμμετοχής: 100€
Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 20€

Δραματοθεραπεία και εαυτός: Η Δραματοθεραπεία είναι η ψυχοθεραπευτική εκείνη μέθοδος που αξιοποιεί την έννοια της θεατρικής σκηνής στη θεραπευτική πράξη. Η Δραματοθεραπεία εξυπηρετεί στη δημιουργία ενός εαυτού που αποτελείται από σώμα, αισθήσεις, αισθήματα και αισθητική. Στην Δραματοθεραπεία παρέχονται τα υλικά της εφεύρεσης του εαυτού, με την προϋπόθεση εκείνο που συμβαίνει στο πεδίο του αισθητικού, να μην αφορά μόνο αυτό αφ’ εαυτό, αλλά να το υπερβαίνει, αγγίζοντας το ανθρωπολογικό, το πολιτικό, το κοινωνικό, το δημόσιο όσο και το ιδιωτικό ή το ενδοψυχικό επίπεδο.

Γυναικεία Χορωδία Ιδρύματος Β. & Μ. Θεοχαράκη | Για ενήλικες
Βασικός στόχος της χορωδίας μας είναι η καλλιέργεια της φωνής των συμμετεχουσών, η ανάγνωση/αποκωδικοποίηση της παρτιτούρας, η επαφή τους με μουσικά είδη και στιλ διαφορετικών εποχών, η εξοικείωσή τους με τη σκηνή, καθώς και η ανάπτυξη ομαδικού πνεύματος και αλληλεγγύης.

Η Γυναικεία Χορωδία του Ιδρύματος Β. & Μ. Θεοχαράκη απευθύνεται σε κυρίες όλων των ηλικιών, οι οποίες εντάσσονται στο δυναμικό της, κατόπιν ακροάσεων. Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται συναυλίες στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Θεοχαράκη σε σύμπραξη με άλλες καταξιωμένες χορωδίες.

Τη χορωδία ίδρυσε η ειδικός φωνής Νίνα Καλούτσα, πριν από επτά χρόνια, και από τον Οκτώβριο του 2015 επικεφαλής της είναι η Κατερίνα Βασιλικού.

Διδασκαλία-Διεύθυνση: Κατερίνα Βασιλικού
Πιάνο: Μιχάλης Χανός

Κάθε Σάββατο από 2 Οκτωβρίου 2021 έως 25 Ιουνίου 2022
Ακροάσεις-εγγραφές: Kαθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

Ώρα: 10:00-12:00
Ατομική συμμετοχή: 50€/μήνα

Online

Δημιουργώ με ό,τι βρω | Για παιδιά 5-8 ετών
Σε αυτά τα διαδικτυακά εργαστήρια θα συναντηθούνε οι ιδέες μας και η φαντασία μας, οι οποίες είναι ικανές να δημιουργήσουν ένα καινούργιο κόσμο. Με υλικά που διαθέτουμε στο σπίτι μας, ερχόμαστε σε επαφή με την έννοια της επανάχρησης και της μεταμόρφωσης καθημερινών ή/και άχρηστων αντικειμένων. Θα γνωρίσουμε καλλιτέχνες και το έργο τους και με οδηγό θεατρικές τεχνικές, θα παίξουμε με αυτό! Ηχοτοπία θα «ντύσουν» τις δημιουργίες μας και θα κατασκευάσουμε τα δικά μας μουσικά όργανα, με τα οποία θα αφηγηθούμε μουσικά μία ιστορία χωρίς λόγια. Με την ηθοποιό και εμψυχώτρια Μαρίζα Τσάρη.

13 Φεβρουαρίου 2022 Η ιστορία μίας κότας… μία ηχητική ιστορία μυστηρίου.
Τα υλικά που θα χρειαστείτε είναι: ρολάκι χαρτιού υγείας ή χαρτιού κουζίνας, λίγο ρύζι, στεγνά χρώματα, σελοτέιπ, λευκές Α4, λάστιχα.
Κυριακή, 11:00-12:30
Πραγματοποιείται μέσω zoom
Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 10€

Ένα μουσικό όργανο με ταξιδεύει | Για παιδιά 5-8 ετών
Ένα μουσικό όργανο μας μεταφέρει πίσω στο χρόνο και στον τόπο καταγωγής του. Με όχημα τη μουσική, το παραμύθι και τις εικαστικές τέχνες, μας αποκαλύπτονται, με βιωματικό τρόπο, στοιχεία ενός ολόκληρου πολιτισμού. Ένα kit με τα απαραίτητα υλικά ταξιδεύει σε κάθε γωνιά της Ελλάδας ώστε τα παιδιά, με απλό, διασκεδαστικό τρόπο να κατασκευάσουν το δικό τους μουσικό όργανο και να το διακοσμήσουν με τα δικά τους μοτίβα. Με τον μουσικό, μουσικοπαιδαγωγό Γιάννη Ψαριώτη και την εικαστικό, αρχ. εσωτερικών χώρων και σχεδιάστρια αντικειμένων Ιωάννα Μπουλούγαρη.

Α’ Ενότητα
6 Φεβρουαρίου 2022 Κίνα
20 Φεβρουαρίου 2022 Αυστραλία

Β’ Ενότητα
27 Φεβρουαρίου 2022 Αρχαία Ελλάδα
13 Μαρτίου 2022 Αμερική
20 Μαρτίου 2022 Αφρική

Στο εργαστήριο είναι απαραίτητη η παρουσία ενήλικα.

Αποστολή kit υλικών: Όλα τα απαραίτητα υλικά για την κατασκευή και τη διακόσμηση του οργάνου, αποστέλλονται στους συμμετέχοντες ταχυδρομικά, χωρίς κόστος. Πραγματοποιήστε την εγγραφή σας τουλάχιστον μια εβδομάδα πριν την ημέρα διεξαγωγής, προκειμένου να λάβετε εγκαίρως το kit. Το kit αποστέλλεται σε περιοχές εντός Ελλάδος.

Κυριακή, 11:00-12:00
Πραγματοποιείται μέσω zoom
Κόστος συμμετοχής Α’ Ενότητας: 40€
Κόστος συμμετοχής Β’ Ενότητας: 55€

Γράφω, παίζω και δημιουργώ | Για παιδιά 8-12 ετών

Εργαστήρι δημιουργικής γραφής.

Για πρώτη φορά τα παιδιά δημιουργούν, γράφουν και παίζουν διαδικτυακά, φτιάχνοντας τον δικό τους ήρωα, που θα τους οδηγήσει στη συγγραφή μιας μίνι παιδικής ιστορίας. Ένα σεμινάριο βασισμένο στις αρχές της δημιουργικής γραφής, με δημιουργικές ασκήσεις, που βοηθάει τα παιδιά να ξεδιπλώσουν τα ταλέντα και τις ικανότητές τους και τα μεταμορφώνει σε μικρούς συγγραφείς! Ιδανικό για παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες (ΔΕΠΥ, Δυσλεξία). Με τη δημιουργική ομάδα Σπίθες.

6, 13, 20, 27 Φεβρουαρίου, 13, 20 Μαρτίου, 3, 10 Απριλίου 2022
Κυριακή, 16:00-17:30
Πραγματοποιείται μέσω zoom
Συνολικό κόστος συμμετοχής: 100€

Η τέχνη της αγχιμαχίας (debate) | Για μαθητές Γυμνασίου 12-14 ετών
Η Καλλίνα Μπασλή, προπονήτρια της Ελληνικής Ομάδας Σχολικού Debate για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, προτείνει σε εφήβους και νέους, μέσα από τη διαδικασία του debate και της ρητορικής, να αναπτύξουν τις ικανότητές τους σε ένα ευχάριστο και δυναμικό περιβάλλον.

Πώς να γίνετε καλός ομιλητής
5, 12, 19, 26 Φεβρουαρίου, 12, 19 Μαρτίου, 2, 9 Απριλίου 2022
Σάββατο, 17:30-19:30
Πραγματοποιείται μέσω zoom
Συνολικό κόστος συμμετοχής: 120€

Στο καταφύγιο της τέχνης | Για ενήλικες
Διαδραστικές συναντήσεις με αφορμή τις τέχνες.
Το Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη αναβιώνει οκτώ από τις σπουδαιότερες εκθέσεις τέχνης που διοργανώθηκαν στους εκθεσιακούς του χώρους τα τελευταία χρόνια. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την παρουσίαση εμβληματικών έργων τέχνης από παλαιότερες εκθέσεις του Ιδρύματος και την αλληλεπίδραση αυτών με άλλες τέχνες, όπως τα εικαστικά, η λογοτεχνία και η μουσική, με σκοπό την ψυχαγωγία, μέσω διαδικτυακών παιχνιδιών, και την ανθρώπινη επαφή σε μια περίοδο παγκόσμιας κρίσεως, όπου η τέχνη μπορεί να αποτελέσει καταφύγιο. Με τον Παναγιώτη Τσιρίδη, μουσικοπαιδαγωγός & συγγραφέας και την Κατερίνα Ρογκάκου, ιστορικός, παιδαγωγός πολιτισμού, μουσειοπαιδαγωγός.

24 Φεβρουαρίου 2022 «Κωνσταντίνος Βολανάκης: Ο πατέρας της ελληνικής θαλασσογραφίας»
Πέμπτη, 20:30-22:00
Πραγματοποιείται μέσω zoom
Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 10€

Παιχνίδια Συνειρμών και ονείρων | Για ενήλικες

Διαδικτυακό σεμινάριο για τον Σουρεαλισμό.

Οι εποχές αλλάζουν, το ίδιο και οι ανάγκες μας. Αλλάζει ο τρόπος που επικοινωνούμε, που μαθαίνουμε και που ψυχαγωγούμαστε. Στο πλαίσιο της νέας συνθήκης, το διαδικτυακό σεμινάριο για το Σουρεαλισμό με τίτλο Παιχνίδια συνειρμών και ονείρων αποτελεί μια απολαυστική πρόταση για να μάθουμε και να ψυχαγωγηθούμε ταυτόχρονα. Σε αυτό το σημείο έγκειται και η πρωτοτυπία του. Κάθε συνάντηση του σεμιναρίου απαρτίζεται από δύο μέρη: το πρώτο μέρος το θεωρητικό και το δεύτερο μέρος το βιωματικό (τα παιχνίδια).

Στο πλαίσιο του σεμιναρίου θα εξερευνήσουμε τα έργα και τις προσωπικότητες διάσημων εικαστικών όπως οι Ντε Κίρικο, Νταλί, Μαγκρίτ, Έρνστ κ.ά. και θα μελετήσουμε κείμενα και ποιήματα του Εγγονόπουλου, του Μπρετόν κ.ά. που βασίστηκαν στην αυτόματη γραφή. Το βιωματικό μέρος είναι εμπνευσμένο και βασισμένο στα παιχνίδια που έπαιζαν οι Σουρεαλιστές μεταξύ τους, καθώς αυτός ήταν ο τρόπος τους να εκφραστούν, να δημιουργήσουν και να επικοινωνήσουν. Χρησιμοποιώντας τα όνειρα, τους συνειρμούς, το υποσυνείδητο και τη φαντασία τους, οι συμμετέχοντες διεισδύουν στις βασικές αρχές του Σουρεαλιστικού κινήματος, ενώ παράλληλα έχουν την ευκαιρία να γνωριστούν και να συνεργαστούν μεταξύ τους προκειμένου να μπουν στο πνεύμα του συγκεκριμένου καλλιτεχνικού ρεύματος.

Πιο αναλυτικά, οι συμμετέχοντες μπαίνουν στη δημιουργική διαδικασία της αυτόματης γραφής, γράφοντας τα δικά τους κείμενα και ποιήματα, ζωγραφίζοντας και φτιάχνοντας κολάζ με διάφορα υλικά, ενώ η μουσική, ως πηγή έμπνευσης, τους ταξιδεύει στο μαγικό κόσμο του σουρεαλισμού. Με αυτόν τον τρόπο έχουν την ευκαιρία να γίνουν οι ίδιοι δημιουργοί πέρα από κάθε έννοια λογικής κι αισθητικής απελευθερώνοντας τον καλλιτέχνη που έχουν μέσα τους.

Το σεμινάριο χωρίζεται σε τρεις ενότητες. Οι τίτλοι των ενοτήτων προέκυψαν αυτοματικά μέσα από σουρεαλιστικό παιχνίδι συνειρμών.

Με την ιστορικό τέχνης-οπτικό ανθρωπολόγο Ειρήνη Χρυσοχέρη και τη σκηνοθέτιδα-ηθοποιό Μαρίνα Βήλλου.

3η Ενότητα: Η ψυχανάλυση ερωτεύεται αναμνήσεις τρέλας.

16 Φεβρουαρίου 2022 Θεωρητικό μέρος: Λουίς Μπουρζουά και οι σουρεαλιστικές προεκτάσεις του έργου της.
Σουρεαλιστικό παιχνίδι: Τίνος είσαι;

23 Φεβρουαρίου 2022 Θεωρητικό μέρος: Σαλβαντόρ Νταλί, το ημερολόγιο μιας μεγαλοφυΐας 1.
Σουρεαλιστικό παιχνίδι: Ο χρόνος που λειώνει.

2 Μαρτίου 2022 Θεωρητικό μέρος: Σαλβαντόρ Νταλί, το ημερολόγιο μιας μεγαλοφυΐας 2.
Σουρεαλιστικό παιχνίδι: Το κολάζ των ονειρικών συνειρμών.

** Οι συναντήσεις συνοδεύονται από πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό (εικόνες & βίντεο).
Αποστολή kit υλικών: Το πρόγραμμα περιλαμβάνει kit με όλα τα απαραίτητα υλικά για τη συμμετοχή σε αυτό και αποστέλλεται στους συμμετέχοντες ταχυδρομικά, χωρίς κόστος. Πραγματοποιήστε την εγγραφή σας τουλάχιστον μια εβδομάδα πριν την ημέρα διεξαγωγής, προκειμένου να λάβετε εγκαίρως το kit. Το kit αποστέλλεται σε περιοχές εντός Ελλάδος.
Τετάρτη, 19:00-21:00
Πραγματοποιείται μέσω zoom
Κόστος συμμετοχής ανά ενότητα: 40€

Τι μας έχει διδάξει η νευροεπιστήμη για τα πρώτα χρόνια εξέλιξης του παιδιού; | Για ενήλικες
Το παρόν σεμινάριο θα εξετάσει μέσα από το πρίσμα της νευροεπιστημονικής έρευνας τι έχουμε μάθει για την εξέλιξη των δεξιοτήτων και συμπεριφοράς των παιδιών που βρίσκονται στην πρώιμη παιδική ηλικία. Θα εξετάσει μεταξύ άλλων θέματα όπως, το πώς συμβάλλει η δυαδικότητα της επικοινωνίας μεταξύ μητέρας και βρέφους στην κοινωνικοσυναισθηματική εξέλιξή του, ποια είναι τα προτερήματα του θηλασμού, ποιες δεξιότητες εξελίσσονται τα πρώτα τρία χρόνια ζωής του παιδιού, και πώς επηρεάζει η κακοποίηση σε αυτή την κρίσιμη ηλικία την εξέλιξη του εγκεφάλου και την μετέπειτα συμπεριφορά του παιδιού. Με την Μαρίνα Μαρτίνου, PhD Αναπτυξιακής Γνωστικής Νευροεπιστήμης.

1 Φεβρουαρίου 2022 Τι μας έχει διδάξει η νευροεπιστήμη για τις επιπτώσεις της κακοποίησης στον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο;

Τρίτη, 19:00-20:30
Πραγματοποιείται μέσω zoom
Κόστος μεμονωμένης συμμετοχής: 10€

Τέχνη και μουσείο - Δημιουργία και εκπαίδευση | Για ενήλικες

Κύκλος σεμιναρίων σχετικά με τον σχεδιασμό και την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων γύρω από την τέχνη.

Σκοπός του σεμιναρίου είναι να προσφέρει πρακτική γνώση και εξάσκηση καθώς και την απαραίτητη μεθοδολογική προσέγγιση βάσει θεωρητικών μοντέλων, σχετικά με τον σχεδιασμό και την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε μουσεία, χώρους τέχνης και άλλες δομές πολιτισμού και εκπαίδευσης.

Μέσω του σεμιναρίου οι συμμετέχοντες θα αποκτήσουν τα κατάλληλα εργαλεία και κυρίως τα απαραίτητα βιώματα ώστε να είναι σε θέση στη συνέχεια να δημιουργήσουν τις δικές τους εκπαιδευτικές δράσεις, μέσα από τις οποίες παιδιά, νέοι και ενήλικες θα έχουν τη δυνατότητα αφενός να αναπτύξουν μία ουσιαστική σχέση με την τέχνη και αφετέρου να συναντηθούν δημιουργικά με τα εκθέματα, τον εαυτό τους και τους άλλους.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας, μουσειοπαιδαγωγούς, επιμελητές εκθέσεων, και γενικότερα σε όσους ενδιαφέρονται να γνωρίσουν και να ασκηθούν στη δημιουργική συνάντηση του κοινού με τα έργα τέχνης.

Με τον Παναγιώτη Τσιρίδη, μουσικοπαιδαγωγός & συγγραφέας και την Κατερίνα Ρογκάκου, ιστορικός, παιδαγωγός πολιτισμού, μουσειοπαιδαγωγός. Στο σεμινάριο παρεμβαίνουν η Μαρίνα Μήλιου-Θεοχαράκη, Contemporary Art Curator Ι. Θεοχαράκη, η Ειρήνη Αλεξανδράκη, Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Ι. Θεοχαράκη και η Άννα Πλέσσα, Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Ι. Θεοχαράκη.

Οι συναντήσεις:

2 Φεβρουαρίου 2022
Γνωριμία με την ομάδα μέσα από διαδραστικές εφαρμογές εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Μια πρώτη μεθοδολογική προσέγγιση.

9 Φεβρουαρίου 2022
«Δημιουργώντας σχέση με το έκθεμα»: Θεωρητικό πλαίσιο και φιλοσοφία για τη δημιουργία εκπαιδευτικών προγραμμάτων σχετικά με την τέχνη.

23 Φεβρουαρίου 2022
«Δημιουργώντας σχέση με το έκθεμα»: Τεχνικές και βιωματικές εφαρμογές στη δημιουργία εκπαιδευτικών προγραμμάτων σχετικά με την τέχνη. Α΄ μέρος

2 Μαρτίου 2022
«Δημιουργώντας σχέση με το έκθεμα»: Τεχνικές και βιωματικές εφαρμογές στη δημιουργία εκπαιδευτικών προγραμμάτων σχετικά με την τέχνη. Β΄ μέρος

16 Μαρτίου 2022
Μουσική και εικαστικά. Τεχνικές αξιοποίησης όλων των τεχνών σε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Εργαστήρια σε ομάδες.

23 Μαρτίου 2022
THF Raw: Ένας διάλογος ανάμεσα στο «μέσα» και το «έξω» του μουσείου. Νέοι επιμελητές αξιοποιούν ασυνήθιστους χώρους για τη δημιουργία σύγχρονων εκθέσεων.

6 Απριλίου 2022
Παραγωγή, συντονισμός, επικοινωνία και αξιολόγηση εκπαιδευτικών δράσεων.

13 Απριλίου 2022
Η αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας και ο σχεδιασμός εκπαιδευτικών προγραμμάτων που πραγματοποιούνται μέσω διαδικτύου.

4 Μαΐου 2022
Πρακτική άσκηση: Σχεδιασμός εκπαιδευτικών δράσεων.

Τετάρτη, 20:15-22:15
Πραγματοποιείται μέσω zoom
Συνολικό κόστος συμμετοχής: 200€ & 180€ για φοιτητές και ανέργους

Θεραπεύουν οι λέξεις; | Για ενήλικες
Πώς λειτουργούν τα λόγια μας στα νέα που παίρνουμε για εμάς και τον κόσμο; Πότε και ενταγμένες μέσα σε ποια πλαίσια οι λέξεις μπορούν να είναι θεραπευτικές για την ψυχοσωματική μας υπόσταση; Από τις απλές καθημερινές κουβέντες ως την ψυχοθεραπευτική συνεδρία, θα φωτίσουμε τη δυναμική του λόγου που μοιραζόμαστε με τον εαυτό και τον άλλο στη ζωή μας. Με την Κατερίνα Μαγγανά, ψυχολόγος Msc ψυχαναλυτική θεραπεύτρια, συγγραφέας.

3 Φεβρουαρίου 2022
Οι πρώτες μας σχέσεις-οι πρώτες μας λέξεις.
Εμείς οι άνθρωποι ξεκινάμε με τη φωνή χωρίς τις λέξεις. Στην αρχή είναι οι κραυγούλες του βρέφους που σταδιακά θα γίνουν λόγια, μέσα από την αγάπη και τη φροντίδα των γονιών, την αλληλεπίδραση μαζί τους. Λέξεις που μεταφέρουν από γενιά σε γενιά οικογενειακές ιστορίες, πολιτισμικούς χάρτες του περιβάλλοντός του καθώς και διαγενεαλογικά τραύματα. Θα διερευνήσουμε τη σημασία που έχει η ποιότητα της σχέσης γονέων - παιδιού, του οικογενειακού πλαισίου, ως προς τη διαμόρφωση της σκέψης, που θα γίνει λόγος καθώς και τις συναισθηματικές πηγές τους και τέλος, την έκφραση του ψυχισμού μέσα από τις λέξεις και τα νοήματά τους.

10 Φεβρουαρίου 2022
Λόγια-σιωπές-νόημα.
Θα προσπαθήσουμε να φωτίσουμε περιπτώσεις όπου τα λόγια ενός ανθρώπου δεν ανατροφοδοτούν τον ψυχισμό και τις δημιουργικές του εργασίες, είναι λόγια-θόρυβος χρηστικού τύπου, χωρίς αντικρίσματα εσωτερικής ποιότητας και ουσιαστικής επικοινωνίας. Επίσης, θα δούμε τα πολλά πρόσωπα της σιωπής, που άλλοτε δείχνουν προς την πλευρά της ζωής και άλλοτε της καταστροφικότητας. Με ποιους τρόπους και ποιες διεργασίες μπορούν τα λόγια που απευθύνουμε στον άλλο ή/και στον εαυτό να αποκτήσουν θεραπευτική διάσταση; Υπάρχουν λεκτικές πρώτες βοήθειες ανάλογα την περίσταση; Και τι εννοούμε θεραπευτικό κάθε φορά;

17 Φεβρουαρίου 2022
«Θέλω να σου πω την ιστορία μου».
Η ανασύσταση μιας προσωπικής ιστορίας με αφορμή την πρόσφατη έκδοση του βιβλίου «Ένα Φύλλο που Πέφτει: μια ιστορία για τον πόνο και το πείσμα της ζωής». Ένα παράδειγμα ζωντανό για τη δυναμική της εξιστόρησης των βιωμάτων σε μορφή αφήγησης στο πρώτο πρόσωπο, τη συγγραφή και το μοίρασμα των λέξεων και της εμπειρίας. Μια θεραπευτική συνάντηση καταρχάς για δυο!

Πέμπτη, 19:00-21:00
Πραγματοποιείται μέσω zoom
Κόστος μεμονωμένης συμμετοχής: 10€

Εταίρες και Θυσία στην Όπερα | Για ενήλικες
Θέλεις να βιώσεις με μια πιο προσωπική διάθεση την επόμενη φορά που θα παρακολουθείς την αγαπημένη σου όπερα; Σε αυτό το διαδικτυακό πρόγραμμα παρουσιάζονται και αναλύονται υποθέσεις και χαρακτήρες από όπερες αλλά και αποκωδικοποιούνται μέσα από τη μουσική, οι μύθοι και οι γρίφοι τους. Πώς οι ήρωες αυτοί έρχονται στο σήμερα και γιατί μας αφορούν; Με ασκήσεις από τη θεατρική πρακτική και εργασίες, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία, να μάθουν περισσότερα για την όπερα αλλά και να ανταλλάξουν απόψεις με αφορμή τη θεματική «Εταίρες και Θυσία στην Όπερα» . Με τη σοπράνο και θεατρολόγο Κάτια Πάσχου.
7 Φεβρουαρίου 2022 Εισαγωγή: παρουσίαση στους θεματικούς άξονες.
14 Φεβρουαρίου 2022 Ανάλυση στους θεματικούς άξονες και παρουσίαση της όπερας «Μποέμ».
21 Φεβρουαρίου 2022 Ανάλυση της όπερας «Μποέμ» και παρουσίαση της όπερας «Μανόν».
28 Φεβρουαρίου 2022 Ανάλυση της όπερας «Μανόν» και παρουσίαση της όπερας «Τραβιάτα».
14 Μαρτίου 2022 Ανάλυση της όπερας «Τραβιάτα» και παρουσίαση της όπερας «Μαντάμα Μπατερφλάυ».
21 Μαρτίου 2022 Ανάλυση της όπερας «Μαντάμα Μπατερφλάυ». Ανάλυση και επίλογος: συζήτηση εφ’ όλης της ύλης.

Σημείωση: Για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα δεν απαιτείται βαθμός μουσικών γνώσεων.

Δευτέρα, 19:00-21:00
Πραγματοποιείται μέσω zoom
Συνολικό κόστος συμμετοχής: 50€
Κόστος μεμονωμένης συμμετοχής: 10€

Φωτογραφία και άλλες τέχνες | Για ενήλικες
Το σεμινάριο απευθύνεται σε όσους ενδιαφέρονται για τη φωτογραφία και τη σύνδεση της με τις άλλες τέχνες, και δεν απαιτούνται ειδικές γνώσεις για την παρακολούθησή του. Με τον Βασίλη Γεροντάκο.

8 Φεβρουαρίου 2022 Το βέλος του χρόνου. Hiroshi Sugimoto.
15 Φεβρουαρίου 2022 Η υπερρεαλιστική διάσταση της φωτογραφίας.
22 Φεβρουαρίου 2022 Video Art και σύγχρονη φωτογραφία.
1 Μαρτίου 2022 Φωτογραφική κριτική-portfolios.
8 Μαρτίου 2022 Η παλλόμενη εικόνα στο έργο του σκηνοθέτη Béla Tarr.
15 Μαρτίου 2022 Θέατρο και φωτογραφία.
22 Μαρτίου 2022 Η αδιάσπαστη ενότητα φωτογραφίας και κινηματογράφου στο έργο του Wim Wenders.
29 Μαρτίου 2022 Φωτογραφική κριτική-portfolios.
5 Απριλίου 2022 Η Ρώσικη πρωτοπορία.
12 Απριλίου 2022 Η συμβολή του Edward Hopper στην διαμόρφωση της σύγχρονης αισθητικής της φωτογραφίας.

Τρίτη, 19:00-21:00
Πραγματοποιείται μέσω zoom
Συνολικό κόστος συμμετοχής: 90€
Κόστος μεμονωμένης συμμετοχής: 10€

Πώς βάζω όρια και πώς διεκδικώ | Για ενήλικες
Αν νιώθετε συχνά ότι τα όριά σας παραβιάζονται, ότι οι άλλοι δε σας σέβονται, ότι δυσκολεύεστε να «βρείτε το δίκιο σας» και να ακουστείτε, αυτό είναι ένα σεμινάριο για σας!
Συνδυάζοντας τη θεωρία με βιωματικές ασκήσεις, θα δώσουμε κλειδιά και εργαλεία και θα απαντήσουμε στα εξής ερωτήματα:

− Γιατί δυσκολεύομαι να βάλω όρια;
− Πώς μπορώ να βάζω όρια με σεβασμό προς τον εαυτό μου αλλά χωρίς να προσβάλλω τον άλλο άνθρωπο;
− Πότε και πώς παραβιάζονται τα όριά μου;
− Πώς να διαχειριστώ το θυμό που προκύπτει από αυτή την κατάσταση;
− Πώς να βάλω όρια σε «δύσκολους» ανθρώπους;
− Πώς να διεκδικήσω κάτι που θέλω;
− Πώς να αποδεχτώ το «όχι» και πότε πρέπει να φύγω;
− Και τέλος, τι σχέση έχουν τα όρια με την αγάπη;

Με την Ειρήνη Γεωργίου, Msc., Ψυχοθεραπεύτρια, Stress Management Trainer.

28 Φεβρουαρίου, 14, 21, 28 Μαρτίου, 4, 11 Απριλίου 2022
Δευτέρα, 18:00-19:30
Πραγματοποιείται μέσω zoom
Συνολικό κόστος συμμετοχής: 70€

Eπιμέλεια: Eλένη Βλάχου

info box

Τρόποι επικοινωνίας: 

τηλ: 210-36 11 206

Διεύθυνση: 

Ίδρυμα Θεοχαράκη
Βασιλίσσης Σοφίας 9 &, Mέρλιν 1,
τ.κ. 106 71

Πόλη: 

Κόστος: 

Το κόστος αναγράφεται μέσα στο κείμενο

Ημερ/νία διεξαγωγής: 

01/02/2022 - 10:30
02/02/2022 - 10:30
03/02/2022 - 10:30
04/02/2022 - 10:30
05/02/2022 - 10:30
06/02/2022 - 10:30
07/02/2022 - 10:30
08/02/2022 - 10:30
09/02/2022 - 10:30
10/02/2022 - 10:30
11/02/2022 - 10:30
12/02/2022 - 10:30
13/02/2022 - 10:30
14/02/2022 - 10:30
15/02/2022 - 10:30
16/02/2022 - 10:30
17/02/2022 - 10:30
18/02/2022 - 10:30
19/02/2022 - 10:30
20/02/2022 - 10:30
21/02/2022 - 10:30
22/02/2022 - 10:30
23/02/2022 - 10:30
24/02/2022 - 10:30
25/02/2022 - 10:30
26/02/2022 - 10:30
27/02/2022 - 10:30
28/02/2022 - 10:30