Αφήγηση βρεφικού παραμυθιού στο “Δημοκρίτειο” δημιουργικό βιβλιοπωλείο

σβήσε μου το φεγγάρι!

διάρκεια:30’: δραματοποιημένη αφήγηση βρεφικού παραμυθιού.

30’: παιγνίδι με τους ηθοποιούς.

κατηγορία:δραματοποιημένη αφήγηση βρεφικού παραμυθιού.

ηλικίες:1-3 ετών
πρωτότυπο κείμενο/ αφήγηση: Έμιλυ Καμαρινοπούλου .

ερμηνεία:Στέλλα Χαμπέζου.

Ημερομηνία παράστασης:Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2019, στις 12.00 μ.μ.

Χώρος φιλοξενίας:
“Δημοκρίτειο” δημιουργικό βιβλιοπωλείο
Δημοκρίτου 7Α, Κομοτηνή
κρατήσεις: 25310 84040

Η υπόθεση του βρεφικού παραμυθιού
“Cardbox stories: σβήσε μου το φεγγάρι”

Η μικρή κουκουβάγια Luna ζει ευτυχισμένη με τον μπαμπά της στην καρδιά του δάσους. Η φωλιά τους βρίσκεται στο κλαδί ενός δέντρου και γύρω τους ζουν ένα σωρό άλλα ζωάκια, στις ρίζες, στον κορμό και στα κλαδιά των δέντρων. Κάποια από αυτά είναι νυχτόβια ζώα, δηλαδή κοιμούνται την ημέρα και ξυπνούν την νύχτα, όπως η Luna και ο μπαμπάς της.

Η Luna κάθε βράδυ, μόλις ξυπνά με τον ήχο μιας ιδιαίτερης μελωδίας, ζητά από τον μπαμπά της να της αφηγηθεί μία συγκεκριμένη ιστορία, που αγαπά πολύ! Η ιστορία αυτή την κάνει να νιώθει ξεχωριστή και γεμάτη αυτοπεποίθηση.

Τί θα συμβεί όμως, όταν αρχίζει να επιθυμεί
πράγματα που δεν μπορεί να κάνει;
Θα καταφέρει να πραγματοποιήσει τα όνειρά της, μικρότερα ή μεγαλύτερα;

Θα μπορέσει άραγε ο μπαμπάς της, να την βοηθήσει;

Η βρεφική θεατρική εταιρεία “The Little Foxes”

Η βρεφική θεατρική εταιρεία “The Little Foxes, baby theater company” (www.thelittlefoxes.gr ) με έδρα την Θεσσαλονίκη, δραστηριοποιείται από το 2015 σε θεατρικές παραστάσεις και δραστηριότητες εκπαιδευτικού χαρακτήρα για βρέφη και νήπια, με παραστάσεις ερευνητικού ενδιαφέροντος και παραστάσεις που προορίζονται για το ευρύ κοινό.

Μετά από έρευνα για το βρεφικό θέατρο και την λειτουργία του φωτός σε αυτό σε μεταπτυχιακό επίπεδο (MA "Σχεδιασμός φωτισμού και πολυμέσων": με διπλωματική εργασία στον "Φωτισμός στο βρεφικό θέατρο", 2013-2015), oι "The Little Foxes" πραγματοποίησαν 4 τύπους παραστάσεων, διαφορετικούς είδους και με διαφορετική ηλικιακή διαβάθμιση:
• «Ένα μικρό καταφύγιο», βρεφική θεατρική παράσταση (8 μηνών-2,5 ετών), 2018-2019,
• «Ο Καπετάνιος της μπουγάδας», βρεφική θεατρική παράσταση (9 μηνών-2,5 ετών), 2017-2018,
• «Mud dog: πήλινα γαυγίσματα», βρεφική θεατρική παράσταση (10 μηνών - 2,5 ετών), 2016-2017,
• «Cardbox stories: σβήσε μου το φεγγάρι», αφήγηση βρεφικού παραμυθιού (1-3 ετών), 2018-2019,
• «Cardbox stories: ένα βάλτος γεμάτος χρώματα», αφήγηση βρεφικού παραμυθιού (1-3 ετών), 2018-2019,
• «Cardbox stories: Μαμά... αγκαλιά», αφήγηση βρεφικού παραμυθιού (1-3 ετών), 2017-2018,
• «Cardbox stories: μία προβοσκίδα στα σύννεφα», αφήγηση βρεφικού παραμυθιού (1-3 ετών), 2016-2017,
• «Κλίμακες: ένα μουσικό picnic», μουσική βρεφική παράσταση (1-3 ετών), 2017-2018,
• «Δείπνο εποχής», νηπιακή θεατρική παράσταση (2-6 ετών), 2018-2019,
• «Apollo II: μια διαστημική περιπέτεια», νηπιακή θεατρική παράσταση (2-6 ετών), 2017-2018,
• «Tiny me: επιστήμονες τσέπης», νηπιακή θεατρική παράσταση (2-6 ετών), 2016-2017,
• «Clarus Puer: το φωτεινό αγόρι», βρεφική θεατρική παράσταση (8μηνών-3 ετών), 2015-2016,οι οποίες αγκαλιάστηκαν από το λιλιπούτειο και ενήλικο κοινό, έχοντας εξαιρετική απήχηση (όλες οι παραστάσεις είχαν την μέγιστη προβλεπόμενη πληρότητα θεατών).
Η εταιρεία “The Little Foxes” είναι εγκεκριμένο και μοναδικό ελληνικό μέλος του ευρωπαϊκού δικτύου ”Small Size: European Network for the Diffusion of Performing Arts for Early Childhood” και συμμετέχει κάθε χρόνο στα διεθνή βρεφικά φεστιβάλ:
- La Baracca στην Ιταλία,
- Helios theater στην Γερμανία και
- Labas festival στην Λιθουανία,
με τις θεατρικές παραγωγές βρεφικού & νηπιακού θεάτρου της εταιρείας και με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Baby sign” εκμάθησης της ελληνικής νοηματικής γλώσσας σε βρέφη και νήπια.

Παράλληλα, πραγματοποιείται επιμόρφωση από το δίκτυο συνεργατών βρεφικών θιάσων της εταιρείας σε Ιταλία, Γερμανία, Λονδίνο και Λιθουανία με την μορφή σεμιναρίων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων και συμβουλευτικών συναντήσεων.

Το βρεφικό θέατρο και οι παραστάσεις αφήγησης βρεφικού/νηπιακού παραμυθιού (πηγή: The Little Foxes, baby theater company).

Το βρεφικό́ θέατρο είναι ένα είδος που απευθύνεται σε βρέφη και νήπια 8 μηνών έως 6 ετών. Ορισμένες φορές η ομαδοποίηση γίνεται λεπτομερέστερα σε έργα που απευθύνονται για παράδειγμα σε βρέφη 7 μηνών - 2,5 έτους (βρεφικό́ στάδιο), είτε σε βρέφη/νήπια 1 μηνών-3 ετών (βρεφικό́ & πρώιμο νηπιακό́ στάδιο), είτε σε νήπια 2-6 ετών (νηπιακό́ στάδιο).

Το θέατρο σε αυτές τις ηλικίες λειτουργεί καταλυτικά στην διαμόρφωση και εξέλιξη της αντίληψης. Η γενικευμένη ιδέα, πως τα βρέφη και νήπια δεν μπορούν να παρακολουθήσουν δράσεις παρά μόνο να συμμετέχουν στην διαδικασία παιγνιδιού, είναι απόλυτα λανθασμένη.
Η ίδια γενική συνθήκη ισχύει για τις παραστάσεις αφήγησης βρεφικού/ νηπιακού παραμυθιού, καθώς οι μικροί θεατές είναι ικανοί να παρακολουθήσουν την υπόθεση και να αλληλοεπιδράσουν με τον αφηγητή/ ηθοποιό. Τα βρέφη/νήπια απαλλαγμένα από συμβατικούς τρόπους αντίδρασης και απενοχοποιημένα από την υποχρέωση αποδοχής του έργου, μαθαίνουν να εκφράζονται και εξερευνούν τις αισθήσεις με τον δικό τους τρόπο και ρυθμό.

Οι παραστάσεις αφήγησης βρεφικού/ νηπιακού παραμυθιού διαφέρουν σε θεμελιώδη στοιχεία, από τις παραστάσεις αφήγησης παιδικού παραμυθιού. Επίσης, έχουν σημαντικές διαφορές με τις παραστάσεις βρεφικού/ νηπιακού θεάτρου.

Στόχος των παραστάσεων αφήγησης βρεφικού/ νηπιακού παραμυθιού είναι η εξοικείωση των μικρών θεατών με την μυθοπλασία, τον ειρμό, την συσχέτιση γεγονότων και την παρακολούθηση ολοκληρωμένων εξωτερικών ιδεών. Δεν έχουν διδακτικό αλλά επιμορφωτικό χαρακτήρα, εξελίσσοντας κάθε βρέφος/ νήπιο χωριστά ανάλογα με την ηλικία, δυνατότητες, ερεθίσματα και καταβολές του.

Επιμέλεια: Ελένη Βλάχου

Ετικέτες: 

info box

Για ηλικίες από: 

1-3

Τρόποι επικοινωνίας: 

κρατήσεις: 25310 84040

Διεύθυνση: 

“Δημοκρίτειο” δημιουργικό βιβλιοπωλείο
Δημοκρίτου 7Α

Πόλη: 

Ημερ/νία διεξαγωγής: 

17/11/2019 - 12:00