Σεμινάριο κατασκευής και εμψύχωσης κούκλας Muppet… … από το Εικαστικό Θέατρο Κούκλας «Πράσσειν Άλογα»

Στις 21 Μαρτίου, ο κόσμος της μαριονέτας και του Θεάτρου Σκιών γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Κουκλοθεάτρου, τιμώντας μια μορφή τέχνης με πανάρχαιη ιστορία!

Η ομάδα μας επέλεξε την ημέρα αυτή για να προσφέρει στους λάτρεις της κούκλας την ευκαιρία να μυηθούν στην κατασκευή και την εμψύχωση κούκλας Muppet, μέσα από έναν σύντομο κύκλο τριών δίωρων εργαστηρίων, που ξεκινά την Τετάρτη 21 Μαρτίου.Η κούκλα Muppet είναι μια εκφραστική θεατρική κούκλα, ένας ξεχωριστός σύμμαχος του ηθοποιού, του κουκλοπαίκτη, του εκπαιδευτικού, του θεραπευτή και του ερασιτέχνη που αναζητά έναν δημιουργικό τρόπο έκφρασης και επικοινωνίας... Ξεχωρίζει για την ικανότητά της να αλληλεπιδρά ζωντανά με το κοινό, καθώς ανοιγοκλείνει το στόμα και «μιλά» ή κάνει μορφασμούς…

Ο κουκλοπαίκτης μπορεί να εμψυχώσει την κούκλα με το ένα του χέρι και να χρησιμοποιήσει το άλλο του χέρι για χέρι της κούκλας και τα πόδια του για πόδια της. Χρησιμοποιώντας το σώμα του την κάνει πιο εκφραστική, ενώ μπορεί να αναπτύξει αλληλεπίδραση και να κάνει διάλογο μαζί της, παίρνοντας ταυτόχρονα δύο ρόλους: από τη μία του ηθοποιού και από την άλλη της κούκλας.

Οι εκπαιδευτικοί και όσοι επαγγελματίες επιλέξουν να χρησιμοποιήσουν αυτή την κούκλα στην καθημερινή τους πρακτική με παιδιά θα διαπιστώσουν, ότι μπορεί να κάνει τα παιδιά προσεκτικά, ενθουσιώδη και συνεργάσιμα… Θα γίνει ο αγαπημένος χαρακτήρας της ομάδας, καθώς η κούκλα αυτή επιτρέπει καλή διάδραση με το κοινό.

Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου θα φτιάξουμε κούκλα από αφρολέξ, μαλακή, που αναπτύσσει τρυφερή σχέση στην αλληλεπίδραση και στην απτική επαφή με τον θεατή. Θα δοθεί πατρόν, θα γίνει η διακόσμηση της κούκλας και το βάψιμό της, και στη συνέχεια θα μάθουμε πώς ζωντανεύει η κούκλα. Θα μελετηθούν οι βασικές αρχές κίνησης– εμψύχωσης της κούκλας ώστε να φαίνεται ζωντανή: ο τρόπος που κοιτάζει, κινείται, σκέφτεται, εκφράζει συναισθήματα, μιλάει.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε: εκπαιδευτικούς, ηθοποιούς, κουκλοπαίκτες, θεατρολόγους, θεραπευτές και ερασιτέχνες με ενδιαφέρον για την κούκλα. Δεν απαιτούνται προηγούμενες γνώσεις σχετικές με την κατασκευή της κούκλας

Διάρκεια σεμιναρίου: 3 δίωρες συναντήσεις (2 δίωρα κατασκευή και ένα δίωρο κίνηση)

Έναρξη σεμιναρίου: Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018, 19:00

Κόστος: 30 ευρώ

Εισηγήτρια: Εμμανουέλα Καποκάκη

Τόπος: Κουκλόσπιτο «Πράσσειν Άλογα»

Β. Βουλγαροκτόνου 60, Νεάπολη

Τηλ. επικοινωνίας: 210 6428 769 – 693 26 28 305

Ιστοσελίδα: www.prasinaloga.gr

Email: p_aloga@yahoo.com

 

Σύντομο Βιογραφικό της εισηγήτριας

Πτυχιούχος της Ανωτάτης Σχολής Θεάτρου Κούκλας (Charleville-Mezières, Γαλλία) με υποτροφία από το Ίδρυμα Ωνάση. Ιδρύτρια της ομάδας Εικαστικού Θεάτρου Κούκλας «Πράσσειν Άλογα» το 1997.

Προτείνει ένα θέαμα με συνδυασμό δράσης κούκλας και ηθοποιού, ξεφεύγοντας από το παραδοσιακό κουκλοθέατρο. Οι παραστάσεις της προσεγγίζουν τον θεατή με τρόπο διαφορετικό από το θέατρο λόγου, λειτουργώντας μέσα από τη γλώσσα της εικόνας, του συμβόλου, του αρχετύπου, παρουσιάζοντας ένα πρωτότυπο θέαμα, για παιδιά και ενήλικες θεατές.

Οι κούκλες της είναι διαφορετικών τεχνικών και έχουν ιδιαίτερο εικαστικό ενδιαφέρον.

Έχει κάνει 14 θεατρικές παραγωγές σε αθηναϊκά θέατρα (συμπεριλαμβανομένου και του Εθνικού Θεάτρου), Φεστιβάλ Ελληνικά και Διεθνή (με τιμητικά βραβεία), Δήμους και Σχολεία.

Παραδίδει σεμινάρια και αναλαμβάνει κατασκευές. Επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και συνεργάζεται με την Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς.

 

 

Ετικέτες: 

info box

Για ηλικίες από: 

12+

Τρόποι επικοινωνίας: 

Τηλ. επικοινωνίας: 210 6428 769 – 693 26 28 305

Ιστοσελίδα: www.prasinaloga.gr

Διεύθυνση: 

 Κουκλόσπιτο «Πράσσειν Άλογα», Β. Βουλγαροκτόνου 60, Νεάπολη

Πόλη: 

Κόστος: 

Κόστος: 30 ευρώ

Ημερ/νία διεξαγωγής: 

21/03/2018 - 19:00