Η νηστεία και η Σαρακοστή, φέρνουν στο τραπέζι μας μια λιχουδιά νόστιμη και ταυτόχρονα ιδιαίτερα θρεπτική για τον οργανισμό μας, τον χαλβά. Είναι μια δημοφιλής πρόταση διατροφής που ενδείκνυται για μικρούς και μεγάλους ως επιδόρπιο ή κολατσιό για όλες τις ώρες. Υπάρχουν τριών τύπων χαλβάδες στην Ελλάδα, ο σησαμένιος, ο σιμιγδαλένιος και ο χαλβάς Φαρσάλων.
Εμείς σας προτείνουμε να φτιάξετε μια παραλλαγή του σιμιγδαλένιου με πορτοκάλι που είναι τόσο αρωματικός και συνάμα τόσο νόστιμος που είτε νηστεύετε, είτε όχι θα θέλετε να τον δοκιμάζετε ξανά και ξανά, χωρίς τύψεις!
Μερίδες: 12-14
Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά
Χρόνος αναμονής: 1 ώρα
Υλικά για το χαλβά:
- 380 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
- 250 ml σπορέλαιο ή ελαιόλαδο
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι + λίγο για το σερβίρισμα
Υλικά για το σιρόπι:
- 1 λίτρο νερό
- 200 γρ. Canderel μίγμα με μαύρη ζάχαρη και με γλυκαντικό από το φυτό stevia
- 1 ξύλο κανέλας
- 4 γαρύφαλλα
- Χυμός από 2 πορτοκάλια
Εκτέλεση:
1) Ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βάζουμε όλα τα υλικά σε μικρή κατσαρόλα και αφήνουμε να βράσουν για περίπου 5 λεπτά. Το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει ελαφρώς.
2) Σε μία άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και προσθέτουμε το σιμιγδάλι. Καβουρδίζουμε σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να ροδίσει, για περίπου 15 λεπτά. Λίγο πριν καβουρδιστεί τελείως το σιμιγδάλι, ρίχνουμε το ξύσμα πορτοκαλιού.
3) Ρίχνουμε με προσοχή το σιρόπι στο σιμιγδάλι και ανακατεύουμε συνεχώς σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πήξει.
4) Μεταφέρουμε το χαλβά σε στρογγυλή φόρμα του κέικ και αφήνουμε να κρυώσει. Αναποδογυρίζουμε και σερβίρουμε με λίγο ξύσμα πορτοκάλι.