Κιμαδοπιτάκια έτοιμα…για φάγωμα

Ένα αλμυρό πιάτο που κερδίζει τις εντυπώσεις μικρών και μεγάλων είναι τα κιμαδοπιτάκια  που υπερτερούν κατά πολύ μπροστά στα κλασικά λουκανοπιτάκια, αφού είναι πολύ πιο νόστιμα, πιο υγιεινά και σίγουρα πιο θρεπτικά.Τι θα λέγατε να τα φτιάξετε κι εσείς στο σπίτι, παρέα με τα παιδιά σας;

Υλικά που θα χρειαστείτε:

 

Για τον κιμά:

800 gr κιμά μοσχαρίσιο

 1 πιπεριά

 1 μελιτζάνα, τριμμένη

 1 κρεμμύδι ξερό

 1 καρότο, τριμμένο

 500 gr ντομάτες αποφλοιωμένες, τριμμένες

 ¼ ματσάκι μαϊντανό

 1 ½ κ.γ. κανέλα

 1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά

 5 κ.σ. ελαιόλαδο

 αλάτι

πιπέρι

 

Για την ζύμη:

300 gr αλεύρι γοχ

 200 gr αλεύρι ολικής (εναλλακτικά 200 γρ αλέυρι γοχ)

 160 gr ελαιόλαδο

 40 gr ανθρακούχο νερό, σε θερμοκρασία δωματίου

 160 gr γιαούρτι

 ελάχιστο αλάτι (μόνο για παιδιά άνω του έτους)

 1 αυγό, για να αλείψουμε τα πιτάκια

Εκτέλεση για τον κιμά:

Ψιλοκόβουμε όλα τα λαχανικά.

Ζεσταίνουμε μία μεγάλη κατσαρόλα ή μία χύτρα σε μέτρια φωτιά.

Ρίχνουμε το ελαιόλαδο και τα κρεμμύδια και τσιγαρίζουμε ελαφρώς για 3-4 λεπτά.

Βάζουμε και τον κιμά στην κατσαρόλα και τον σοτάρουμε ανακατεύοντας ελαφρώς μέχρι να αλλάξει χρώμα, για 5 λεπτά περίπου.

Ο κιμάς θα κατεβάσει υγρά και θα τον αφήσουμε να τα απορροφήσει στην περίπτωση που μαγειρεύουμε σε κατσαρόλα, αν τον ετοιμάζουμε σε χύτρα παραλείπουμε αυτό το βήμα

Μόλις ο κιμάς δεν έχει άλλα υγρά προσθέτουμε τα μπαχαρικά και σοτάρουμε για άλλα 2 λεπτά πριν προσθέσουμε και όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατέψουμε πολύ καλά.

Αν μαγειρεύουμε σε κατσαρόλα αφήνουμε να βράσει σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας και ελέγχοντας συχνά μέχρι να μείνει με ελάχιστα υγρά, ουσιαστικά με μία πηκτή σάλτσα, για περίπου 30-40 λεπτά.

Αν μαγειρεύουμε σε χύτρα δυναμώνουμε τη φωτιά και μόλις πάρει βράση κλείνουμε το καπάκι και περιμένουμε να σηκωθεί η βαλβίδα. Τότε χαμηλώνουμε πολύ τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 15 λεπτά. Μετά το πέρας του χρόνου απομακρύνουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τη χύτρα να απασφαλίσει. Ελέγχουμε τα υγρά και αν χρειαστεί βράζουμε για λίγα λεπτά ακόμα με ανοιχτό το καπάκι.

Αφήνουμε τον κιμά να κρυώσει.

 

Εκτέλεση για τη ζύμη:

 Σε μία μεγάλη λεκάνη προσθέτουμε πρώτα τα υγρά υλικά και ανακατεύουμε καλά.

Κοσκινίζουμε το αλεύρι ολικής.

Προσθέτουμε και το αλεύρι και ανακατεύουμε με τα χέρια.

Ζυμώνουμε με τα χέρια μας από έξω προς τα μέσα μέχρι να έχουμε μία μαλακή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια μας.

Μεταφέρουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια, ζυμώνουμε ελαφρώς και ανοίγουμε το φύλλο με τον πλάστη.

Κόβουμε τη ζύμη στο σχήμα που θέλουμε με ένα ποτήρι ή με κάποιο κουπάτ.

Με ένα κουταλάκι του γλυκού γεμίζουμε το πιτάκι, δεν βάζουμε μεγάλη ποσότητα για να κλείνει, ενώ προσέχουμε να μην έχει παραπάνω υγρά.

Κλείνουμε τη ζύμη και πιέζουμε με τα δάχτυλα μας ή με ένα πιρούνι.

Μεταφέρουμε τα κιμαδοπιτάκια σε ένα μεγάλο ταψί που έχουμε καλύψει με λαδόκολλα.

Σε ένα μπολάκι έχουμε σπάσει το αυγό και με ένα πινέλο αλείφουμε τα κιμαδοπιτάκια. (Αυτό το βήμα μπορούμε και να το παραλείψουμε ή εναλλακτικά να βάλουμε γάλα)

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 20 λεπτά ή μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα.


 

Πηγή: https://www.littlehandsblw.com/