Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ

Το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ διατηρεί και εκθέτει σημαντικές συλλογές, στενά συνδεδεμένες με την ιστορία των ελληνικών τηλεπικοινωνιών και βέβαια του ΟΤΕ, καθώς και με την ιστορία της Ελλάδας και την εξέλιξη της κοινωνίας της.


Ξεδιπλώνοντας την ιστορία

Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕΑπό τη φωνή στη προμηθεϊκή φωτιά που γέννησε τη πυρσεία, στον ήχο του κέρατος, τις  χρωματιστές σημαίες στο άφλαστον των πλοίων, την αντανάκλαση των ασπίδων στον ήλιο, το σφύριγμα το κλέφτικο, τα φλάμπουρα, τα μπαϊράκια, τα σήμαντρα των μοναστηριών, στον ηλεκτρικό τηλέγραφο(1844), το τηλέφωνο(1876), τους δορυφόρους( 1960) και το Διαδίκτυο(1969), παρουσιάζονται οι τηλε-επικοινωνιακές επινοήσεις του ανθρώπου, στην προσπάθειά του να υπερκεράσει τα χωρο-χρονικά εμπόδια για μια ασφαλή και γρήγορη επικοινωνία. Όλες αυτές τις ιστορίες και πολλές άλλες αφηγείται το Μουσείο μας.

Συλλογές

Η  συλλογή του  Μουσείου  ξεπερνά τα 3.500 αντικείμενα και αρχειακό υλικό. Περιλαμβάνει  μεταξύ άλλων χειροκίνητα τηλέφωνα (τέλη 19ου αι.), μορσικούς τηλέγραφους,  οπτικές ίνες, συστήματα  ασύρματης επικοινωνίας, συσκευές  τηλεφωτογραφίας (1949), telex, καθώς και ένα από τα πρώτα ελληνικά τηλεοπτικά studios (1965).  Η έκθεση χωρίζεται σε δύο μεγάλες περιόδους: την «προηλεκτρική» που περιλαμβάνει τις τηλεπικοινωνιακές επινοήσεις από την ελληνική αρχαιότητα και το Βυζάντιο, καθώς και τη «μεταηλεκτρική» περίοδο που αφορά στις τηλεπικοινωνιακές εφευρέσεις από την ανακάλυψη του ηλεκτρισμού μέχρι τις νεότερες τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες (τηλεγραφία, τηλεφωνία, ναυτιλιακές και δορυφορικές επικοινωνίες).

Ποιοι Είμαστε

Το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών άνοιξε τις πύλες του στο κοινό το 1990. Στεγάζεται  σε κτίριο του ΟΤΕ στη Νέα Κηφισιά και διαθέτει χώρους για τις μόνιμες εκθέσεις του, αίθουσα προβολών και διαλέξεων, βιβλιοθήκη και εργαστήριο. Είναι μέλος του ICOM (International Council of Museums-Ελληνικό Τμήμα).

Δράσεις

Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕΣτις βασικές δραστηριότητες του Μουσείου εντάσσονται οι καθημερινές ξεναγήσεις σε σχολικές ομάδες, φοιτητές, άλλες ομάδες  και μεμονωμένους επισκέπτες. Διοργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα με αντικείμενο τις τηλεπικοινωνίες, στον πυρήνα των οποίων βρίσκεται πάντα το παιδί, όπως το «Εικαστικό Εργαστήρι για παιδιά με θέμα τις τηλεπικοινωνίες». Βασικός στόχος είναι η οργανωμένη υποστήριξη διαφορετικών κατηγοριών επισκεπτών, μέσα από την επεξεργασία πολλαπλών ερμηνευτικών-εκπαιδευτικών προτάσεων. Συνεργάζεται με άλλα μουσεία, πολιτιστικούς φορείς, εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα. Η είσοδος, τα προγράμματα ξενάγησης, καθώς και τα εκπαιδευτικά προγράμματα προσφέρονται δωρεάν.

Βιομηχανική Κληρονομιά

Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕΤο Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ είναι μοναδικό στο είδος του, μεταξύ των λίγων τεχνολογικών μουσείων στην Ελλάδα, συμβάλλοντας έτσι στη διαφύλαξη της βιομηχανικής κληρονομιάς της χώρας μας. Με τη λειτουργία του, ο ΟΤΕ διαχειρίζεται υπεύθυνα την εταιρική του κληρονομιά, ως πρωτοπόρος στον τομέα των τηλεπικοινωνιών της Ελλάδας.  Το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών είναι εταιρικό μουσείο και αποτελεί μία σημαντική επένδυση του ΟΤΕ, με στόχο τη φύλαξη, την καταγραφή, την έρευνα, τη μελέτη, την τεκμηρίωση ιστορικών στοιχείων και δεδομένων που αφορούν στην ιστορία και την εξέλιξη των ελληνικών τηλεπικοινωνιών, καθώς και την έκθεσή τους στο κοινό.

Ανοιχτοί στην κοινωνία        
Μέσα από τις δράσεις, συνεργασίες, τα εκπαιδευτικά προγράμματα και τις εκδηλώσεις  του, το Μουσείο είναι ανοιχτό στην κοινωνία, επιδιώκοντας να εκπληρώσει τον  σύγχρονο ρόλο του ως φορέα της  δια βίου μάθησης  και ψυχαγωγίας, εντείνοντας την προσπάθειά του να εκπαιδεύσει και να ψυχαγωγήσει τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό επισκεπτών.  

      
Χρήσιμες πληροφορίες

Εκπαιδευτικά  προγράμματα
Προσφέρονται δωρεάν. Απευθύνονται σε μαθητές προσχολικής, πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας & τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: Δευτέρα-Παρασκευή, ώρες  09.00-15.00, τηλεφωνικά ή με αποστολή e-mail.

Επισκέψεις ομάδων
Για την καλύτερη εξυπηρέτηση ομάδων επισκεπτών είναι χρήσιμη προηγούμενη συνεννόηση.

Πρόσβαση
Το Μουσείο βρίσκεται πλησίον του ηλεκτρικού σταθμού Κηφισιάς (περίπου 15΄ λεπτά με τα πόδια), λίγο μετά τη διασταύρωση της οδού Τατοΐου και Χ. Τρικούπη.
Από την πλευρά της Χ. Τρικούπη στο ύψος της στάσης Γαλήνη.
Από εθνική οδό (Αθηνών-Λαμίας) στο ύψος του Λαϊνόπουλου, δεξιά.

Λεωφορεία
503  Ζηρίνειο-Βαρυμπόμπη από Κηφισιά (αφετηρία Γήπεδο Ζηρινείου- στάση Γαλήνη)
721 Κηφισιά- Αχαρνές από Κηφισιά (αφετηρία Πλατεία Πλατάνου - στάση Γαλήνη).
523 Κηφισιά- Αδάμες Β από Κηφισιά (αφετηρία σταθμός ΗΣΑΠ - στάση Γαλήνη).
522 Κηφισιά- Αδάμες Α από Κηφισιά (αφετηρία σταθμός ΗΣΑΠ - στάση 5η Νέας Κηφισιάς

info box

Είδος: 

Για ηλικίες από: 

1-3
3-5
5-9
9-12
12+

Κόστος: 

Είσοδος ελεύθερη (Το Μουσείο είναι προσβάσιμο και σε άτομα με αναπηρία)

Ώρες λειτουργίας: 

Δευτέρα-Παρασκευή 08.00-15.00, καθώς και το πρώτο Σαββατοκύριακο κάθε μήνα 09.00-15.00 (κατόπιν συνεννόησης).

Τρόποι επικοινωνίας: 

Τηλ. 210 6201999 –210 6201899
Ιστοσελίδα : www.ote.gr
E-mail: ote-museum@ote.gr

Διεύθυνση: 

Πρωτέως 25, Νέα Κηφισιά.

Πόλη: