Μόστρα στα Θυμιανά, παραδοσιακοί γάμοι και Μακαρονάς, την Τυρινή Κυριακή στη Χίο

Με το "κατέβασμα της Μόστρας" και την παρέλαση αρμάτων στα Θυμιανά, το μεσημέρι της Τυτινής Κυριακής, η Χίος γιορτάζει σήμερα, 22/2 τις Απόκριες, μαζί με την αναβίωση και άλλων εθίμων στα χωριά του νησιού.


Στα Θυμιανά της Χίου αναβιώνει το έθιμο της «Μόστρας», αναβίωση παραδοσιακών εθίμων και γλέντια σε Καρδάμυλα, Νεοχώρι, Σιδηρούντα, Βολισσό, Πισπιλούντα και όχι μόνο!

Μόστρα στα ΘΥΜΙΑΝΑ
Οι ρίζες αυτού του εθίμου, της Μόστρας, χάνονται στο Μεσαίωνα. Οταν οι θυμιανούσοι έστησαν καρτέρι στους πειρατές που βγήκαν να λεηλατήσουν μέρες Αποκριάς, τους αιφνιδίασαν και όσους έπιασαν τους "μόστραραν' στην πλατεία του χωριού.
Η επίσημη μέρα και το έθιμο ξεκινάει με εκκλησιασμό στα δυο ξωκλήσια των Θυμιανών , τον Άγιο Δημήτριο Κτιστών και τον Άγιο Ιωάννη Στενακούσων.
Ηταν τα δυο "συνάφια" των Θυμιανών, γνωστά από την περίφημη θυμιανούσικη πέτρα, όπου τα επαγγελματικά αυτά συνάφια την δούλευαν, στολίζοντας με ξεχωριστό τρόπο τα αρχοντικά του Κάμπου, όπως και την εκκλησία του Αγίου Ευστρατίου στα Θυμιανά.
Την Κυριακή το πρωί στις 11, στην κεντρική πλατεία του χωριού, χορεύουν το ταλίμι, ένα χορό, που αναπαριστά τις μάχες των Χιωτών με τους πειρατές.
Μετά το ταλίμι ακολουθεί ένας άλλος χορός, ο «δετός» όπου με τη συνοδεία παραδοσιακών μουσικών οργάνων - τουμπιά και παγιαύλια - οι χορευτές πιάνονται από τους ώμους, σχηματίζουν ένα κύκλο και χορεύουν.

Η γιορτή του καρναβαλιού ολοκληρώνεται με την καθιερωμένη παρέλαση σατυρικών θεμάτων με την συμμετοχή νέων του χωριού στις 12 το μεσημέρι και το γλέντι που ακολουθεί στην πλατεία του χωριού με μουσική.
Την Τυρινή Παρασκευή, έχει προηγηθεί το "ανέβασμα της Μόστρας", όπου νέοι και όχι μόνο του χωριού ντύνονται "κουδουνάτοι" και ξεφαντώνουν.
 

Μακαρονάς στα Καρδάμυλα

 
Ο Φιλοπρόοδος Ομιλος Καρδαμύλων οργανώνει στην πλατεία των Ανω Καρδαμύλων την Κυριακή της Αποκριάς (22 Φεβρουαρίου 2015) στις 12.00 το μεσημέρι τις αποκριάτικες εκδηλώσεις


Παρέλαση μεταμφιεσμένων τμημάτων, αναβίωση εθίμου του γάμου ή της "κηδείας του μακαρονά" (τιμή στην Τυρινή Εβδομάδα) και γλέντι μέχρι αργά το βράδυ.

 Διπλός στη Βολισσό


Το έθιμο του Διπλού αναβιώνει από τον πολιτιστικό Σύλλογο της Βολισσού. Την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς, στις 22 Φεβρουαρίου 2015, νέοι του χωριού τραγουδάνε στην πλατεία και χορεύουν στους ρυθμούς του Βολισσιανού χορού, του Διπλού. Στην πλατεία του χωριού ακολουθεί γλέντι, ενώ στους καλεσμένους προσφέρονται τοπικά προϊόντα.

Γάμος στο Νεοχώρι


Παραδοσιακός Γάμος και γλέντι με ζωντανή μουσική και χορό, στο Νεοχώρι την Κυριακή της Αποκριάς, 22 Φεβρουαρίου 2015.
Στη 1.00 μ.μ. παντρεύονται με παπά και με κουμπάρο, αλλά και άφθονο δωρεάν κρασί και ούζο, ο Ντούρος την Καρπερή!

Γάμος και στη Σιδηρούντα

Ο Σύλλογος Σιδηρούντας αναβιώνει το έθιμο του αποκριάτικο γάμου το πρωί της Κυριακής 22 Φεβρουαρίου 2015.
Την Καθαρή Δευτέρα,  το πρωί, οι γυναίκες του χωριού χορεύουν το Δετό χορό σε όλα τα σοκάκια του χωριού.

Καρκαλούσες στο Πυργί

Καρκαλούσες και  χορός διπλός στην πλατεία Πυργίου το Σάββατο 1η Μαρτίου και την Κυριακή της τελευταίας Αποκριάς, 22 Φεβρουαρίου 2015.

Χορός στην Πισπιλούντα
Αποκριάτικες εκδηλώσεις και στο χωριό Πισπιλούντα της Αμανής την Κυριακή της Αποκριάς.

info box

Πόλη: 

Κόστος: 

Είσοδος ελεύθερη

Ημερ/νία διεξαγωγής: 

22/02/2015 - 11:00