Καρναβάλι των παιδιών 2012 - Πατρινό καρναβάλι

Tο Καρναβάλι των Παιδιών έχει καταξιωθεί ως μια από τις πιο ζωντανές και ελπιδοφόρες ενότητες του Καρναβαλιού και συνδέεται άμεσα και καθοριστικά με το μέλλον του καρναβαλιού, αφού μέσα από τις τάξεις του διαμορφώνεται στα παιδιά, με ευαισθησία και συγκροτημένα βήματα, η συνείδηση του σωστού αυριανού καρναβαλιστή.

Το Καρναβάλι των Παιδιών, συμπληρώνει φέτος 17 χρόνια δημιουργικής πορείας, με σταθμούς τις δυνατές συγκινήσεις, τις χαρές και τις ανεπανάληπτες εμπειρίες που έχει προσφέρει στα παιδιά.

Η πρώτη καταγραφή παιδικών αποκριάτικων χορών στην Πάτρα χρονολογείται το 1890 στα σπίτια των πιο εύπορων οικογενειών της πόλης. Ανέκαθεν  στα παιδιά αρέσει να μιμούνται και να συμπεριφέρονται σαν μεγάλοι.

Tο Καρναβάλι των Παιδιών Η πρώτη οργανωμένη όμως προσπάθεια για παιδική καρναβαλική έκφραση έγινε το 1968. Ο δραστήριος σύλλογος «Φυσιολατρικός Πατρών» διοργάνωσε για πρώτη φορά  αγώνες  «baby rally». Επρόκειτο για παιδικούς ποδηλατικούς αγώνες ταχύτητας και δεξιοτεχνίας στους οποίους λάμβαναν μέρος μικροί μασκαράδες έχοντας μεταμφιέσει ανάλογα και τα ποδήλατά τους. Οι τρομεροί "Μπέμπηδες" του Πατρινού Καρναβαλιού, κατόρθωσαν επί σειρά ετών να κατέχουν ξεχωριστή θέση στην πορεία του θεσμού. Υπήρχαν βραβεία για τα κατορθώματα τους στους αγώνες και για τις αμφιέσεις ποδηλάτων και ποδηλατιστών.

Από το 1996 το baby rally δίνει τη σκυτάλη στο παιδικό καρναβάλι, το οποίο παρασύρει τους μικρούς καρναβαλιστές σε δημιουργικές διαδικασίες με έμφαση στο χορό στη μουσική το τραγούδι την ζωγραφική και τις κατασκευές. Τα παιδιά διασκεδάζουν δημιουργικά και παράλληλα αποκτούν καρναβαλική «παιδεία» που θα τους φανεί χρήσιμη στην μελλοντική τους ενασχόληση με το καρναβάλι ως ενήλικες.

Το παιδικό καρναβάλι 2012Εικόνες και σκηνές ανεξίτηλες, συναισθήματα αυθεντικά και συναρπαστικά για τους μικρούς μας φίλους, είναι το απόσταγμα της μεγάλης γιορτής, που ξετυλίγεται στα ποικίλα δρώμενα  (Παιδικές Καρναβαλουπόλεις, καλλιτεχνικά εργαστήρια κατασκευών, φεστιβάλ παιδικού τραγουδιού,  θεατρικές και  μουσικοκινητικές δράσεις, εκθέσεις παιδικών δημιουργιών - κατασκευών, με αποκορύφωμα τη Μεγάλη Παρέλαση των Παιδιών που πλημμυρίζει τους κεντρικούς δρόμους και θέτει κάθε χρόνο και ψηλότερα τον καρναβαλικό πήχη εξασφαλίζοντας ζηλευτά επίπεδα ποιότητας, κεφιού, ευρηματικότητας και δημιουργικής φαντασίας).

Το Καρναβάλι των Παιδιών ενεργοποιεί 10.000 περίπου μικρούς καρναβαλιστές, τις οικογένειές τους, τους φορείς της πόλης, συλλόγους, σχολεία, παιδικούς σταθμούς, σχολές χορού, ουσιαστικά όλες τις ηλικίες.. Κινητοποιεί την Πάτρα ολόκληρη αλλά και άλλες πόλεις της Ελλάδας που συμμετέχουν ενεργά  στο Καρναβάλι των Παιδιών.

Τα τελευταία χρόνια το Καρναβάλι των Παιδιών έχει μια πιο ολοκληρωμένη μορφή, αφού κάθε χρόνο ένα θέμα που επιλέγεται τροφοδοτεί την έμπνευση και διαμορφώνει το γενικό πλαίσιο των δραστηριοτήτων. Φέτος επιλέχτηκε το θέμα «με παραμύθια δεν χορταίνουμε…» δίνοντας πρόσφορο έδαφος και πλούσιο πεδίο για παιδικά καρναβαλικά όνειρα αλλά και σατιρικές εμπνεύσεις με φόντο την επικαιρότητα.

Το Καρναβάλι των Παιδιών μέσα από τη συλλογική συμμετοχή, τη δημιουργία, την συνεργασία και τον άρτιο συνδυασμό της εκπαιδευτικής και ψυχαγωγικής διαδικασίας, προσεγγίζει με ευαισθησία, αγνότητα και τη δέουσα προσοχή τους λιλιπούτειους καρναβαλιστές δημιουργώντας την απαραίτητη μαγιά και μεταφέροντας το μήνυμα της χαράς της ζωής, της ελπίδας και της αισιοδοξίας σε όλη την Ελλάδα.

info box

Για ηλικίες από: 

0-1
1-3
3-5
5-9

Ημερ/νία διεξαγωγής: 

11/02/2012 - από τις 11:00 έως τις 14:00
12/02/2012 - από τις 11:00 έως τις 14:00