Εργαστήρια για παιδιά Απρίλιος-Μάιος 2014 στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

Ο ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, πιστός στο ραντεβού με τους μικρούς του φίλους, διοργανώνει τον Απρίλιο και τον Μάιο δημιουργικά εργαστήρια που θα ταξιδέψουν τη φαντασία των παιδιών μέχρι τα πέρατα του κόσμου, θα διευρύνουν τις γνώσεις τους και θα αξιοποιήσουν δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο τους. Μέσα από πρωτότυπα εργαστήρια τα παιδιά από 3 έως 12 ετών αναπτύσσουν τη δημιουργικότητά τους, τα ενδιαφέροντα, τις ικανότητες και τις κλίσεις τους, απελευθερώνουν τη φαντασία τους, εκφράζουν τις ιδέες και τα συναισθήματά τους, ανακαλύπτουν τον εαυτό τους μέσα από την ομαδική συνεργασία, κατανοούν τον κόσμο που τους περιβάλλει.

Σε έναν χώρο ζεστό και φιλόξενο, ανοιχτό σε νέες ιδέες, που αποτελεί ταυτόχρονα τόπο συνάντησης και επικοινωνίας για ανήσυχους γονείς οι οποίοι αναζητούν εναλλακτικούς και δημιουργικούς τρόπους στην ανατροφή των παιδιών τους, λειτουργούν εκπαιδευτικά προγράμματα υψηλού επιπέδου –όλα σχεδιασμένα σύμφωνα με τις αρχές της βιωματικής μάθησης­– για σχολικές ομάδες και το κοινό, με διάφορες θεματικές: δημιουργική γραφή, δημιουργική έκφραση, συναισθηματική και κοινωνική αγωγή.

Όχημά μας είναι το καλό βιβλίο, η τέχνη, η δύναμη της γραφής και της ανάγνωσης, η αισιοδοξία και πάνω απ’ όλα η αστείρευτη διάθεση για παιχνίδι και μάθηση. Στόχος μας να εμπλουτίσουμε τις εμπειρίες των μικρών μας φίλων μέσα από διαδραστικά, ομαδικά προγράμματα που κινητοποιούν ταυτόχρονα το συναίσθημα, τη λογική και την έκφραση.

Δείτε παρακάτω τα νέα μας εργαστήρια και περισσότερες λεπτομέρειες για το καθένα.

Γνωρίζω το σώμα μου μέσα από την τέχνη

Ένα εργαστήρι τριών συναντήσεων για παιδιά 3-6 ετών και τους γονείς τους με την παιδαγωγό, εμψυχώτρια θεατρικής αγωγής και συγγραφέα Κατερίνα Ανωγιαννάκη

Ημερομηνίες: Παρασκευή, 25 Απριλίου, 2 και 9 Μαΐου 2014

Κόστος: 30 € για κάθε παιδί -25για αδέρφια και για όσα παιδιά παρακολούθησαν κάποιο εργαστήρι στον Πολυχώρο το 2013-2014- οι γονείς συμμετέχουν δωρεάν (και για τις τρεις συναντήσεις)

Διάρκεια κάθε συνάντησης: 1 ώρα, από τις 7 έως τις 8 μ.μ.

Πώς μπορεί η ζωγραφική να αποτελέσει το ερέθισμα για να γνωρίσουμε το σώμα μας και τις δυνατότητές του; Πόσες διαφορές και ομοιότητες με το δικό μας πρόσωπο έχουν οι πίνακες του Πικάσο με τις «περίεργες» μορφές; Τι θέλει να μας πει ένα γλυπτό με τη στάση του σώματός του;

Στόχος του προγράμματος είναι να έρθουν τα παιδιά και οι γονείς σε επαφή με το σώμα τους και τις λειτουργίες του με κύριο οδηγό την Τέχνη. Η προσέγγιση του θέματος γίνεται μέσα από την τέχνη της γλυπτικής, της ζωγραφικής και της φωτογραφίας

Οι περίεργες ανθρώπινες φιγούρες του Πάμπλο Πικάσο μας κάνουν να αναρωτηθούμε για τη θέση των χαρακτηριστικών στο ανθρώπινο πρόσωπο, τα γλυπτά των Τζακομέτι και Μποτέρο μας δίνουν την ευκαιρία να μιλήσουμε για το ύψος και το διαφορετικό σωματότυπο των ανθρώπων, ενώ με οδηγό το θεατρικό παιχνίδι και τα παιχνίδια με το φως και τη σκιά αντιλαμβανόμαστε το σώμα μας σε σχέση με τον χώρο.

Στο τέλος κάθε συνάντησης παιδιά και γονείς συμμετέχουν σε ένα εικαστικό εργαστήρι και δημιουργούν τα δικά τους μοναδικά έργα!

Με την εγγραφή στο εργαστήριο δίνεται δώρο το βιβλίο της Κατερίνας Ανωγιαννάκη Γνωρίζω το σώμα μου μέσα από την τέχνη.

Απαραίτητη η προεγγραφή. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας (μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 15 παιδιά)

Προσφορά «Φέρε και τον φίλο σου»: Φέρε δύο ή περισσότερους φίλους σου μαζί και θα ισχύσει για όλους η ειδική τιμή των 25 ευρώ. Για να ισχύσει η προσφορά, ο ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ θα πρέπει να ενημερωθεί κατά τη δήλωση συμμετοχής λαμβάνοντας ηλεκτρονικά το ακόλουθο κείμενο συμπληρωμένο: «Επιθυμώ να συμμετάσχω στο εργαστήρι (ΟΝΟΜΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ) και να χρησιμοποιήσω την προσφορά Φέρε και τον φίλο σου για εμένα (ΟΝΟΜΑ ΠΑΙΔΙΟΥ και ΗΛΙΚΙΑ) και τους (ΟΝΟΜΑΤΑ ΦΙΛΩΝ και ΗΛΙΚΙΕΣ). Οι κηδεμόνες μας είναι κατά σειρά (ΟΝΟΜΑΤΑ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ και ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ, ΚΙΝΗΤΟ και ΣΤΑΘΕΡΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ, E-MAIL)».

Η Κατερίνα Ανωγιαννάκη είναι παιδαγωγός Προσχολικής Αγωγής, απόφοιτη του ΤΕΙ Αθηνών με ειδίκευση στην Παιδαγωγική Θεάτρου.

Από το 1998 εργάζεται με ομάδες παιδιών και ενηλίκων ως εμψυχώτρια θεατρικής αγωγής, ενώ έχει σχεδιάσει και εμψυχώσει σεμινάρια επιμόρφωσης εκπαιδευτικών πάνω σε θέματα Αισθητικής Αγωγής και Αγωγής Υγείας.

Έχει συνεργαστεί με την ΕΡΤ ως βοηθός παραγωγής σε παιδικά προγράμματα, έχει διδάξει κουκλοθέατρο στα ΤΕΙ Αθήνας και έχει σχεδιάσει και οργανώσει εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά σε συνεργασία με διάφορους φορείς (Πανεπιστήμιο Αθηνών, ΚΕΠΑ, εκδοτικούς οίκους κ.λπ.).

Έχει εργαστεί ως βοηθός σκηνοθέτη σε παιδικές θεατρικές παραστάσεις, ενώ το 2012 διασκεύασε και σκηνοθέτησε την παράσταση για παιδιά Μια Κυριακή του Απρίλη, βασισμένη στο ομότιτλο βιβλίο της Άλκης Ζέη.

Από το 2011 έχει ιδρύσει μαζί με άλλους δύο συνεργάτες τον χώρο δημιουργικών δράσεων «Μικρές Ιστορίες» και είναι υπεύθυνη για την παιδαγωγική και καλλιτεχνική προσέγγιση των δράσεών του.

Από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ κυκλοφορούν τα βιβλία της Ένα δέντρο για τις 4 εποχές του χρόνου, Σχέδια εργασίας για την προσχολική εκπαίδευση (2011), Γνωρίζω το σώμα μου μέσα από την τέχνη: Γλυπτική, ζωγραφική, φωτογραφία, Σχέδια εργασίας για την προσχολική εκπαίδευση (2012).

Γίνε κι εσύ ένας μικρός ρεπόρτερ

Ένα εργαστήρι τριών συναντήσεων για παιδιά 8-12 ετών με την εκπαιδευτικό Άλκηστη Χρονάκη

Ημερομηνίες: Παρασκευή, 16, 23 και 30 Μαΐου 2014

Κόστος: 45 € για κάθε παιδί -40 € για αδέρφια και για όσα παιδιά παρακολούθησαν κάποιο εργαστήρι στον Πολυχώρο το 2013-2014- (και για τις τρεις συναντήσεις)

Διάρκεια κάθε συνάντησης: 1,5 ώρα, από τις 6.30 έως τις 8 μ.μ.

Τα παιδιά θα γίνουν μικροί δημοσιογράφοι, θα συντάξουν και θα γράψουν ένα τεύχος της παιδικής εφημερίδας των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ «Παιδιά, διάλειμμα!».

Στόχος του εργαστηρίου είναι η εξοικείωση των παιδιών με την ανάγνωση και συγγραφή διαφορετικών κειμενικών ειδών. Στο πλαίσιο του εργαστηρίου, θα έχουν τη δυνατότητα να διαβάσουν, να παρουσιάσουν, να γράψουν και να διορθώσουν κείμενα, τα οποία θα αποτελέσουν το υλικό ενός τεύχους της παιδικής εφημερίδας των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ «Παιδιά, διάλειμμα!», το οποίο θα εκδοθεί και θα μοιραστεί. Οι δραστηριότητες αυτές θα τους βοηθήσουν να κατανοήσουν σε βάθος τη δομή διαφορετικών κειμένων και επομένως να διαβάζουν με μεγαλύτερο ενδιαφέρον, να αναπτύξουν δηλαδή δεξιότητες απαραίτητες για να γίνουν επαρκείς αναγνώστες αλλά και συγγραφείς. Τέλος, το γεγονός ότι θα κληθούν να συνεργαστούν με άλλους για να πετύχουν έναν κοινό σκοπό θα ενισχύσει τις κοινωνικές τους δεξιότητες, καθώς θα μάθουν να δέχονται και να εκτιμούν διαφορετικές απόψεις.

Με την εγγραφή στο εργαστήριο δίνεται δώρο στα παιδιά το βιβλίο Αόρατοι Ρεπόρτερ, Επτά συναρπαστικές ημέρες του Άρη Δημοκίδη.

Απαραίτητη η προεγγραφή. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας (μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 15 παιδιά)

Προσφορά «Φέρε και τον φίλο σου»: Φέρε δύο ή περισσότερους φίλους σου μαζί και θα ισχύσει για όλους η ειδική τιμή των 40 ευρώ. Για να ισχύσει η προσφορά, ο ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ θα πρέπει να ενημερωθεί κατά τη δήλωση συμμετοχής λαμβάνοντας ηλεκτρονικά το ακόλουθο κείμενο συμπληρωμένο: «Επιθυμώ να συμμετάσχω στο εργαστήρι (ΟΝΟΜΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ) και να χρησιμοποιήσω την προσφορά Φέρε και τον φίλο σου για εμένα (ΟΝΟΜΑ ΠΑΙΔΙΟΥ και ΗΛΙΚΙΑ) και τους (ΟΝΟΜΑΤΑ ΦΙΛΩΝ και ΗΛΙΚΙΕΣ). Οι κηδεμόνες μας είναι κατά σειρά (ΟΝΟΜΑΤΑ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ και ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ, ΚΙΝΗΤΟ και ΣΤΑΘΕΡΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ, E-MAIL)».

Η Άλκηστη Χρονάκη μετά τις μεταπτυχιακές σπουδές της στη Σύγχρονη Λογοτεχνία σε Πανεπιστήμιο της Αγγλίας ολοκλήρωσε τη διδακτορική της διατριβή στο θεματικό πεδίο «Διδακτική της Λογοτεχνίας» στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ με θέμα Η Συμβολή της Ανάγνωσης Μυθιστορημάτων στη Διαμόρφωση της Υποκειμενικότητας των Εφήβων. Στο πλαίσιο της διατριβής και για τις ανάγκες της έρευνας, οργάνωσε και λειτούργησε λέσχες ανάγνωσης παιδιών προεφηβικής και εφηβικής ηλικίας στις δημοτικές βιβλιοθήκες της Θεσσαλονίκης. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της εργάστηκε στη Θεσσαλονίκη σε Φροντιστήρια, Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών και ΙΕΚ ως καθηγήτρια Αγγλικών, συνεργάστηκε με το Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων και το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης ως εκπαιδεύτρια σε προγράμματα που υλοποιούσε και ως μεταφράστρια. Παράλληλα, από το 1998 μέχρι το 2003 αρθρογραφούσε στο λογοτεχνικό περιοδικό ΔΙΑΒΑΖΩ με βιβλιοκριτικές και παρουσιάσεις βιβλίων. Από το 2006 εργάζεται στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ως καθηγήτρια Αγγλικών.

Τα εργαστήρια πραγματοποιούνται στην αίθουσα του ΠΟΛΥΧΩΡΟΥ (1ος όροφος, Ιπποκράτους 118, στο κέντρο της Αθήνας).

Κατά τη διάρκεια διεξαγωγής τους, οι γονείς μπορούν να παραμείνουν στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ, όπου μπορούν να πιουν τον καφέ ή το τσάι τους, να σερφάρουν στο Internet (και ασύρματο – Wi-Fi) ή να επιστρέψουν μετά τη λήξη κάθε συνάντησης.

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

ΘΑ ΤΗΡΗΘΕΙ ΣΕΙΡΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ

Δηλώσεις συμμετοχής και περισσότερες πληροφορίες για το περιεχόμενο των εργαστηρίων

  • στο τηλ.: 211 3003580

  • στο e-mail: polychoros@metaixmio.gr σημειώνοντας το ονοματεπώνυμο και την ηλικία του παιδιού, τα στοιχεία επικοινωνίας του κηδεμόνα (ονοματεπώνυμο, επαγγελματική ιδιότητα, διεύθυνση, τηλέφωνο και e-mail), καθώς και τον τίτλο του εργαστηρίου το οποίο επιθυμεί να παρακολουθήσει.

Για να κατοχυρωθεί η θέση θα πρέπει να δοθεί προκαταβολή (το 50% του συνολικού κόστους του εργαστηρίου) μία εβδομάδα τουλάχιστον πριν από την έναρξη του εργαστηρίου στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ. Μια καλή ευκαιρία για να επισκεφθείτε τον ΠΟΛΥΧΩΡΟ είναι οι εκδηλώσεις μας για παιδιά κάθε Σάββατο. Δείτε ΕΔΩ (link) το ημερολόγιο των εκδηλώσεων και επιλέξτε όποια σας αρέσει. Η εξόφληση του εργαστηρίου γίνεται στην πρώτη συνάντησή του.

info box

Για ηλικίες από: 

3-5
5-9
9-12

Πόλη: 

Κόστος: 

Το κάθε εργαστήρι έχει το δικό του κόστος

Ημερ/νία διεξαγωγής: 

25/04/2014 - από τις 18:30 έως τις 20:00
02/05/2014 - από τις 18:30 έως τις 20:00
09/05/2014 - από τις 18:30 έως τις 20:00
16/05/2014 - από τις 18:30 έως τις 20:00
23/05/2014 - από τις 18:30 έως τις 20:00
30/05/2014 - από τις 18:30 έως τις 20:00