Η συγγραφέας Βίκυ Σγουρέλλη έχοντας παρουσιάσει πρόσφατα ένα έμμετρο παιδικό παραμύθι με τίτλο «Δεν είμαι πριγκίπισσα!», μέσω των εκδόσεων Books with Shoes, δέχθηκε με μεγάλη χαρά να παραχωρήσει μία συνέντευξη στο pamebolta.gr, απαντώντας στις ερωτήσεις του και ανοίγοντας την πόρτα στους παραμυθένιους κόσμους της!
Ποια ήταν η αφορμή που σας οδήγησε στο μονοπάτι συγγραφής παιδικών βιβλίων;
Ήθελα να προσφέρω κάτι διαφορετικό στους μαθητές μου. Ένα είδος βιβλίων που να απευθύνεται σε αυτά με έναν τρόπο διαφορετικό.
Από που αντλείτε την έμπνευσή σας για τη δημιουργία των παραμυθιών σας;
Τα παιδικά μου βιβλία εξυπηρετούν το καθένα συγκεκριμένους στόχους. Για παράδειγμα το πρώτο μου «Μέμορι: ο Κλειδοκράτορας της μνήμης και το αιώνιο μυστικό του δε θυμάμαι» είναι μια ιστορία πολλαπλών αφηγήσεων για να καταλάβουν τα παιδιά, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί ότι οι δυσκολίες στη μνήμη και τη μάθηση γενικότερα, αντιμετωπίζονται με επιμονή, στήριξη, κατανόηση και προσπάθεια. Ο «ΈΛΒΙΣ» πάλι είναι ένα χιουμοριστικό παιδικό βιβλίο,(το περιμένουμε τον Σεπτέμβριο) «τα βασίλεια των Αγγλοχρόνων και ο Μπι» είναι ένα παραμύθι βασισμένο στην αγγλική γραμματική και πολλά άλλα. Δεν μου αρέσει να επαναλαμβάνομαι. Κάθε μου βιβλίο φροντίζω να καλύπτει διαφορετικά φάσματα και εκπαιδευτικές ή παιδικές ανάγκες.
Πείτε μας δυο λόγια για την πρωταγωνίστρια του παιδικού βιβλίου «Δεν είμαι πριγκίπισσα!» και ποιο μήνυμα θέλει να περάσει στα παιδιά;
Η πρωταγωνίστρια του «Δεν είμαι πριγκίπισσα!» είναι η Ελένη που αρχίζει να μεγαλώνει και αισθάνεται ότι αυτά που θεωρούνται κοριτσίστικα και ειδικά το ροζ που επικρατεί παντού στο χώρο και την ντουλάπα της, δεν της αρέσουν. Θεώρησα ότι υπάρχουν πολλά κορίτσια που νιώθουν καταπιεσμένα από τα πρότυπα της εποχής και τα στερεότυπα της παιδικής λογοτεχνίας. Και εγώ ήμουν ένα από αυτά τα κορίτσια. Δίνουμε τόσο έμφαση στην επιφάνεια και λιγότερη στο περιεχόμενο. Επιπλέον, οι καιροί δεν είναι δύσκολοι μόνο για τους πρίγκιπες αλλά και τις πριγκίπισσες.
Πότε ιδρύσατε το L.O.V.E. English Language School και που είναι βασισμένο;
Τη σχολή διαφοροποιημένης εκμάθησης αγγλικών την ξεκίνησα σε άλλη μορφή το 2005. Ήμουν τότε νεαρή και ανατρεπτική σαν εκπαιδευτικός. Ακόμα είμαι… ανατρεπτική. Με πολλή πείσμα και κόπο κατάφερα να επιβιώσω αλλά και να βάλω ένα ελάχιστο λιθαράκι στη νοοτροπία που υπήρχε και ακόμα υπάρχει πάνω στον τρόπο που διδάσκουμε και ειδικά τη διδασκαλία των αγγλικών σε παιδιά όλων των εκπαιδευτικών προφίλ. Το κλειδί είναι να διδάξουμε τα παιδιά ν’ αγαπούν αυτό που μαθαίνουν ώστε να συνεχίζουν να μαθαίνουν ακόμα και όταν δεν είναι στην τάξη. Τα αρχικά σημαίνουν Learn Only Via Empathy (Μαθαίνω μόνο μέσα από την Ενσυναίσθηση) και η ενσυναίσθηση παίζει σημαντικό ρόλο να κατανοήσουμε τους μαθητές μας- και τον κόσμο γενικότερα -ώστε να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στις εκπαιδευτικές τους ανάγκες.
Είναι δύσκολο αναγνωστικό κοινό τα παιδιά;
Τα παιδιά σε μικρή ηλικία είναι δεκτικά στα πάντα, αλλά δεν τους αρέσουν τα πάντα. Εξαρτώνται από τις επιλογές των γονέων τους και τον τρόπο που οι ίδιοι αφηγούνται ένα παραμύθι. Εγώ ακόμα θυμάμαι την μητέρα μου να μας νανουρίζει με μια ιστορία. Για κάθε παιδί υπάρχει ένα κατάλληλο βιβλίο. Σε μεγαλύτερες, λοιπόν, ηλικίες είναι γεγονός ότι μετατρέπονται σε ένα απαιτητικό αναγνωστικό κοινό.
Με ποιους τρόπους μπορούν οι γονείς να μυήσουν τα παιδιά στην ανάγνωση παιδικών βιβλίων ;
Η τεχνολογία και τα μαθήματα, δυστυχώς, καταναλώνουν αρκετό από το χρόνο των παιδιών. Αυτό που μπορούμε ως γονείς να κάνουμε και το βλέπω να λειτουργεί στον εκπαιδευτικό μου χώρο, που είναι γεμάτος βιβλία, είναι αυτό ακριβώς: να τους γεμίσουμε τα ράφια με κάθε είδους βιβλία, ακόμα και εάν δεν θέλουν να τα διαβάσουν τη δεδομένη στιγμή. Θα έρθει η ώρα που θα το κάνουν. Βλέπω τους μαθητές μου που μπαίνουν στο χώρο αναμονής μας με ένα κινητό και καταλήγουν να ξεφυλλίζουν παραμύθια. Είναι αυτή η ώρα που αισθάνομαι ότι κέρδισα μια μάχη.
Θεωρείτε πως στις μέρες μας το βιβλίο περνά κρίση ;
Σαφέστατα και το βιβλίο περνάει κρίση. Τα βιβλία αντιπροσωπεύουν ανθρώπους και εποχές. Σε μια εποχή κρίσεων σε πολλούς τομείς είναι φυσικό αυτό να αντικατοπτρίζεται και στο βιβλίο. Θα έλεγα ότι έχουμε περισσότερους συγγραφείς από αναγνώστες. Υπάρχουν τόσα πολλά που θα μπορούσαμε να πούμε, που θα γράφαμε βιβλίο.
Με ποιον εκδοτικό οίκο συνεργάζεστε και ποιον ήταν το βιβλίο σας που ξεχώρισε το αναγνωστικό κοινό σας;
Ο εκδοτικός μου οίκος λέγεται Books with Shoes.Για εμένα που έχω ανάγκη την ελευθερία κίνησης και έκφρασης με τους δικούς μου όρους, η ίδρυση ενός εκδοτικού, που θα έχει την ίδια φιλοσοφία με την σχολή, ήταν μονόδρομος. Η σελίδα είναι www.bookswithshoes.gr και εκεί υπάρχουν επίσης δωρεάν e-books και πολλά άρθρα.
Τι συναισθήματα σας διακατέχουν όταν ολοκληρώνετε ένα βιβλίο σας;
Με διακατέχουν συναισθήματα χαράς και υπερηφάνειας, κυρίως γιατί ένα βιβλίο είναι αποτέλεσμα μια επιτυχημένης συνεργασίας. Και αυτό που απολαμβάνω περισσότερο ακόμα και από το ίδιο το βιβλίο είναι οι σχέσεις που δημιουργούνται σε όλη τη διαδικασία και σε όλους τους τομείς .Από τη δημιουργία μέχρι την παραγωγή και προώθηση. Έχω γνωρίσει υπέροχους ανθρώπους μέσα από αυτό και είμαι ευγνώμων που σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα ζωής του οίκου -δύο χρόνια- και μέσα στην πανδημία καταφέραμε και εκδώσαμε αρκετές όμορφες δουλειές
Ποιο είναι το μότο της ζωής σας;
Αυτό που προσπαθώ να πείσω τον εαυτό μου και τους γύρω μου είναι το εξής: Μην σταματάτε ποτέ. Ό,τι δυσκολίες και να έρθουν, μην σταματάτε. Βαδίστε αργά, ξεκουραστείτε εάν χρειαστεί, αλλά μην σταματάτε. Η ζωή δεν είναι κούρσα να βιαζόμαστε να φτάσουμε πρώτοι στο τέρμα. Να ζείτε κάθε λεπτό.