Το Σωματείο «Ελληνικό Παιδικό Μουσείο» στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, σχεδίασε και υλοποίησε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μαθαίνω ελληνικά …στο μουσείο», κατά την περίοδο Σεπτεμβρίου 2021 – Μαρτίου 2023.
Το πρόγραμμα αναπτύχθηκε για ομάδες παιδιών και εφήβων, πρόσφυγες και μετανάστες (5-15 χρόνων) που ζουν στην Αθήνα και είτε πηγαίνουν σχολείο (διαπολιτισμικό ή τυπικό) είτε φιλοξενούνται σε οργανωμένες δομές προσφύγων.
Σκοπός του προγράμματος ήταν η ενίσχυση της ελληνομάθειας παιδιών προσφύγων / μεταναστών προκειμένου να ανταποκριθούν στην καθημερινή επικοινωνία τους και να κατανοήσουν την ελληνική πραγματικότητα.
Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία μέσα στα διαδραστικά εκθέματα του Παιδικού Μουσείου της Αθήνας, συμμετέχοντας βιωματικά, αξιοποιώντας τις συλλογές και αλληλεπιδρώνοντας με τους ερμηνευτές του μουσείου να εξοικειωθούν με την ελληνική γλώσσα και να εμπλουτίσουν το λεξιλόγιό τους.
Συγκεκριμένα στο έκθεμα
-
«Κουζίνα»
Μαγειρεύοντας μια απλή συνταγή, τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με βασικό λεξιλόγιο των πρώτων υλών (αλεύρι, νερό κ.ά.), των μαθηματικών (γραμμάρια, προσθέτω αριθμούς, κλάσματα κ.ά.) και των αντίστοιχων αντικειμένων ( ζυγαριά, πλάστης κ.ά.).
-
«Σοφίτα»
Παρατηρώντας τις συλλογές του εκθέματος και μέσα από παιχνίδια ρόλων, τα παιδιά χρησιμοποίησαν λεξιλόγιο σχετικό με τα έπιπλα, τα ρούχα, τα χρηστικά αντικείμενα του προηγούμενου αιώνα.
-
«Το ΑΒητάρι της διατροφής»
Παίζοντας ρόλους σε ένα μεγάλο κατάστημα τροφίμων, εστίασαν σε λέξεις σχετικές με τη διατροφή και την καθημερινή συναλλαγή (αγοράζω, πουλώ...) αλλά και μαθηματικές έννοιες (τιμή, κιλό, ρέστα…).
-
«Γεια σου Πυθαγόρα»
Αξιοποιώντας τα παιχνίδια με τη γεωμετρία και τη συμμετρία, τα παιδιά συνέλεξαν λέξεις σχετικές με αριθμούς, τα γεωμετρικά σχήματα, τις αριθμητικές πράξεις…
Κάθε ομάδα παιδιών συμμετείχε σε 4 ξεχωριστά εκπαιδευτικά προγράμματα.
Συνολικά 50 ομάδες παιδιών έλαβαν μέρος σε 200 εκπαιδευτικά προγράμματα.
Κάθε ομάδα επισκέφθηκε το Μουσείο δύο φορές και κάθε φορά έλαβε μέρος διαδοχικά σε δύο προγράμματα.
750 παιδιά από 43 χώρες,
78 εκπαιδευτικοί και ενήλικες συνοδοί
από 10 δημοτικά σχολεία και 7 δομές και φορείς φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών
28 εθελοντές υποστήριξαν το έργο σε όλα τα στάδια του, μελέτη, σχεδιασμός, υλοποίηση.
Ενδεικτικές αξιολογήσεις εκπαιδευτικών / υπεύθυνων φορέων που έλαβαν μέρος στο πρόγραμμα:
Tα στοιχεία του προγράμματος που μου άρεσαν ήταν:
«…η συνεργατικότητα, ο βιωματικός χαρακτήρας, η διάδραση με τα αντικείμενα, ο ενεργός ρόλος των παιδιών, η ποικιλία των δραστηριοτήτων, η προσαρμογή στις γλωσσικές δυνατότητες, η καλλιέργεια αυτενέργειας και αυτοεκτίμησης, ο σεβασμός του πολιτιστικού υποβάθρου των παιδιών…»
«…ότι τα παιδιά είχαν άμεση επαφή με αντικείμενα του παρελθόντος και μέσω της φαντασίας τους ταξίδεψαν στο παρελθόν με παιγνιώδη τρόπο…»
«…ότι ήταν διαδραστικό, με ενδιαφέρον περιεχόμενο και με δυνατότητα συνεργασίας ανάμεσα στους μαθητές…»
«… ότι υπήρχε προσβασιμότητα σε άτομα με κινητικές δυσκολίες, έδινε δυνατότητα συμμετοχής σε όλους, ακόμη και σε μαθητές που δεν μιλούσαν την ελληνική γλώσσα…»
«… ότι βοήθησε τα παιδιά να ξεκλειδώσουν, να μιλήσουν, να γράψουν και να περιγράψουν...»
Tο Ελληνικό Παιδικό Μουσείο ευχαριστεί
-
τους χρηματοδότες και τους διαχειριστές της επιχορήγησης
του προγράμματος Active citizens fund που υποστήριξαν την υλοποίησή του,
-
τους εκπαιδευτικούς και τους υπεύθυνους φορέων που συμμετείχαν με τις ομάδες τους,
-
τους εθελοντές του Μουσείου για την προσφορά τους
-
τη διεπιστημονική ομάδα σχεδιασμού και υλοποίησης
-
τα παιδιά για την πολύτιμη και ενεργό συμμετοχή τους
Το πρόγραμμα «Μαθαίνω ελληνικά …στο μουσείο»
θα συνεχίσει να είναι διαθέσιμο στους εκπαιδευτικούς και τα παιδιά
που επιθυμούν να το αξιοποιήσουν για μάθηση και παιχνίδι μέσα στο Παιδικό Μουσείο της Αθήνας.
Το έργο «Μαθαίνω ελληνικά …στο μουσείο» υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο.
Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους € 13,5 εκ., χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow. Διαβάστε περισσότερα εδώ: www.activecitizensfund.gr