Eκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά και ενήλικες στο Ίδρυμα Θεοχαράκη

Διεγείροντας τις αισθήσεις των λιλιπούτειων φίλων μας, προσφέροντας μία ποικιλία ερεθισμάτων, που εστιάζουν στην αφή, την όσφρηση, την όραση, την ακοή και τη γεύση, τους βοηθάμε να αντιληφθούν το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζουν. Ελάτε να παίξουμε, να εξερευνήσουμε, να λερωθούμε και να λερώσουμε! Με την ηθοποιό και εμψυχώτρια Μαρίζα Τσάρη.
Εργαστήρια για παιδιά: Εξερευνώντας τις αισθήσεις | Για βρέφη 12-24 μηνών

2 Απριλίου 2022 Ταξίδι στο διάστημα.
Σάββατο, 12:30-13:30
Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 20€
Περισσότερες πληροφορίες στο www.thf.gr

Ανακαλύπτοντας τις τέχνες | Για παιδιά 2-4 ετών
Για δέκατη τρίτη συνεχόμενη χρονιά, παίζοντας και αλληλεπιδρώντας, παιδιά και γονείς έρχονται σε δημιουργική επαφή με τα εικαστικά, τη μουσική και το θέατρο. Με τη μουσειοπαιδαγωγό-νηπιαγωγό Σπυριδούλα Χρόνη.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η παρουσία ενός συνοδού για κάθε παιδί.

ΚΥΚΛΟΣ 4 2, 9, 16 Απριλίου 2022
Σάββατο, 10:30-11:30
Κόστος συμμετοχής κύκλου: 60€
Κάθε κύκλος είναι αυτοτελής και μπορεί να παρακολουθηθεί ανεξάρτητα ή συνεχόμενα
Περισσότερες πληροφορίες στο www.thf.gr

ARKKI Σχολείο αρχιτεκτονικής για παιδιά | Για παιδιά νηπιαγωγείου (4-5 ετών) & δημοτικού (6-12 ετών)
Το πιο πρωτοποριακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Ευρώπης για παιδιά, το Arkki (Σχολείο Αρχιτεκτονικής για παιδιά και εφήβους), που έφερε στην Ελλάδα ο ΑΚΤΟ από την Φινλανδία, συνεχίζει τη δράση του και το φθινόπωρο, με νέους κύκλους εργαστηρίων. Τώρα, το δημιουργικό παιχνίδι, που βασίζεται στην Αρχιτεκτονική, συνεχίζεται με τον ίδιο πάντα στόχο: τα παιδιά να εξερευνήσουν με όλες τους τις αισθήσεις τον κόσμο, να ανακαλύψουν τις κλίσεις και τα ταλέντα τους.

Για παιδιά 4-5 ετών
ΚΥΚΛΟΣ 4: 9, 16 Απριλίου 2022
Το Σπίτι του Φαροφύλακα (I, II)
Σάββατο, 15:00-16:00
Κόστος συμμετοχής κύκλου: 40€

Για παιδιά 6-12 ετών
ΚΥΚΛΟΣ 4: 9, 16 Απριλίου, 7, 14 Μαΐου 2022
Χάρτινες Πολιτείες, Δεντρόσπιτα (I, II, ΙΙΙ)
Σάββατο, 12:30-14:00
Κόστος συμμετοχής κύκλου: 80€

Κάθε κύκλος είναι αυτοτελής και μπορεί να παρακολουθηθεί ανεξάρτητα ή συνεχόμενα.
Περισσότερες πληροφορίες στο www.thf.gr

Άκου! Ένας πίνακας τραγουδάει… | Για παιδιά 5-8 ετών
Οι ζωγραφικοί πίνακες ζωντανεύουν και μας αποκαλύπτουν μυστικά! Εικόνες που εξιστορούν, ιστορίες που τραγουδιούνται και αναπάντεχες συμπτώσεις μας οδηγούν σε ένα διαφορετικό ταξίδι στον μαγικό κόσμο της καλλιτεχνικής έκφρασης και δημιουργίας. Με τον μουσικό, μουσικοπαιδαγωγό Γιάννη Ψαριώτη και την εικαστικό, αρχ. εσωτερικών χώρων και σχεδιάστρια αντικειμένων Ιωάννα Μπουλούγαρη.

2, 9 Απριλίου 2022 Βαν Γκογκ
Σάββατο, 16:30-17:30
Κόστος συμμετοχής ανά ενότητα: 25€
Περισσότερες πληροφορίες στο www.thf.gr

Εμείς οι σύγχρονοι | Για παιδιά 7-12 ετών

Πώς μοιάζει ένα γλυπτό ή ένας πίνακας στη σύγχρονη τέχνη;
Τα παιδιά γνωρίζουν, μαθαίνουν και παίζουν με τα έργα σύγχρονων καλλιτεχνών. Χρησιμοποιώντας τα, αναπάντεχα πολλές φορές, υλικά των καλλιτεχνών, δημιουργούν το δικό τους πρωτότυπο εικαστικό έργο. Με την εικαστικό Βασιλική Σηφοστρατουδάκη.

10 Απριλίου 2022
Χτίζω, ονειρεύομαι, εξιστορώ. Πού υπάρχει το θέατρο; Με αφορμή το έργο του Κωστή Βελόνη. Το πολυσύνθετο έργο του Κωστή Βελόνη αφηγείται και θυμίζει κάτι μεταξύ παιχνιδιού και μνημείου. Η γλυπτική δημιουργείται από γεωμετρικά σχήματα, υλικά που χτίζουμε, εικόνες από το θέατρο, σκάλες, ήλιο, κολώνες και άλλα αναπάντεχα υλικά. Άλλες φορές τα γλυπτά γίνονται τόσο μικρά, όσο μία μακέτα, και άλλες παίρνουν φυσικό μέγεθος. Τα παιδιά, βλέποντας το έργο του καλλιτέχνη, συνδέουν τη σύγχρονη τέχνη με την ιστορία, το θέατρο και τη λογική του lego. Στο τέλος, φτιάχνουν τη δική τους µακέτα, παίρνοντας αφορµή από τα υλικά και τα σύµβολα που χρησιµοποιεί ο καλλιτέχνης.

Κυριακή, 12:00-13:30
Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 15€
Περισσότερες πληροφορίες στο www.thf.gr

Η Σάσα εμπνέεται και αφηγείται ανάμεσα σε Έργα Τέχνης | Για παιδιά 6-12 ετών & γονείς
Μια διαισθητική εμπειρία για ενήλικες και παιδιά από 6 ετών
Ένα ολόκληρο Μουσείο μόνο για μας! Σσσσσς! Θα τρυπώσουμε στην περιπέτεια! Κάθε έργο τέχνης κρύβει τα υπέροχα μυστικά του, έχει την κρυφή του ζωή που ζωντανεύει μπροστά στα μάτια μας, αν ξέρουμε πού και πώς να κοιτάξουμε... Η έμπνευση, η ψυχή του καλλιτέχνη, η ιστορία πίσω από το έργο, οι συγκυρίες κάτω από τις οποίες έγινε/δημιουργήθηκε ένα έργο... Και πολλές απίθανες και μαγικές ιστορίες από την αφηγήτρια Σάσα Βούλγαρη.

15 Απριλίου 2022 Στο πλαίσιο της έκθεσης Νίκος Εγγονόπουλος l Ο Ορφέας του Υπερρεαλισμού

Παρασκευή, 19:00
Κόστος συμμετοχής: 10€
Περισσότερες πληροφορίες στο www.thf.gr

Νικητές δίχως πανοπλία | Για παιδιά 7-12 ετών
Δραματοθεραπευτικό παιχνίδι. Αισθητηριακή εκπαίδευση για παιδιά
Ελάτε να γνωρίσουμε το σώμα μας από την αρχή με θάρρος, χωρίς φόβο και να νιώσουμε και πάλι ασφαλείς. Μέσα από το συμβολικό παιχνίδι τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να «παίξουν» και να εκφράσουν τους φόβους που δημιουργήθηκαν την περίοδο της πανδημίας. Καιρός είναι να πετάξουμε την βαριά πανοπλία προστασίας από πάνω μας και να διερευνήσουμε πώς μπορούμε να νιώσουμε ασφαλείς σε σχέση με το σώμα μας, το περιβάλλον μας και τους γύρω μας. Με τη Λουκία Αποστολίδη, ψυχολόγο, Msc ψυχολόγο της Υγείας, συστημική ψυχοθεραπεύτρια, δραματοθεραπεύτρια.

17 Απριλίου 2022 Γεύση: Τι γεύση έχω, ξέρω τί απολαμβάνω τελικά;

Κυριακή, 12:00-13:30
Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 20€
Περισσότερες πληροφορίες στο www.thf.gr

Εργαστήρια για ενήλικες :

Εργαστήριο Ζωγραφικής | Για ενήλικες

Κύκλος 3 Τέχνη, Ελληνική παράδοση, Μυθολογία & Ιστορία II: Σε συνέχεια του προηγούμενου κύκλου, προσπαθούμε να αποδώσουμε στον τρισδιάστατο χώρο, θέματα που βασίζονται στη ζωγραφική του Θεόφιλου, στο θέατρο σκιών, σε θέματα της ελληνικής παράδοσης και μυθολογίας, και μαθαίνουμε να κατασκευάζουμε μια κουίντα θεάτρου. Με τον εικαστικό Ανάργυρο Πασχάλη.

6, 13 Απριλίου, 4, 11, 18, 25 Μαΐου 2022
Τετάρτη, 17:30-20:30
Κόστος συμμετοχής ανά κύκλο: 140€

«Μetamyth Therapy through the Arts in Museums©»| Για νέους και ενήλικες
Η βιωματική ξενάγηση στις εκθέσεις είναι μια πρόσκληση στο συναίσθημα, σε σκέψεις, εμπειρίες, αναμνήσεις και όνειρα των συμμετεχόντων. Μέσα από τις τέχνες, οι συμμετέχοντες εμπνέονται, εκφράζονται, μοιράζονται και συγχρόνως ζουν και παίζουν την προσωπική τους αλήθεια με μάρτυρα και συνοδοιπόρο την ομάδα. Η βιωματική ξενάγηση είναι μέρος της τεχνικής “Μetamyth Therapy through the Arts in Museums©| και απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, σπουδαστές και λειτουργούς των τεχνών και της ψυχολογίας, σε γονείς και νέους άνω των 15 ετών. Με τη Θάλεια Βαλέτα, ψυχοθεραπεύτρια, δραματοθεραπεύτρια ΒΑ, ΜΑ, ΗPC Reg.UK.

2 Απριλίου 2022 Στο πλαίσιο της έκθεσης Νίκος Εγγονόπουλος l Ο Ορφέας της Υπερρεαλιστικής Ζωγραφικής

Σάββατο, 18:00-21:00
Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 20€
Περισσότερες πληροφορίες στο www.thf.gr

ΣΕΛΦ ART: ΡΟΛΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΣΟΝΑ. ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΣ ΕΑΥΤΟΣ ΚΑΙ ΜΑΣΚΑ στην καθημερινότητά μας. | Για ενήλικες

Δραματοθεραπευτικά βιωματικά εργαστήρια.
Διερεύνηση πραγματικού εαυτού, ποιος επιτρέπω να είμαι και γιατί.
Μέσα στο πλαίσιο της κοινωνικής πραγματικότητας ενσωματώνουμε πεποιθήσεις και μπαίνουμε σε ρόλους που μας εξυπηρετούν. Με τη βοήθεια διαφόρων θεατρικών μορφών και με αντιπροσωπευτικά έργα, διερευνούμε την ύπαρξή μας και τις κοινωνικές κατασκευές, τις οποίες έχουμε επιλέξει για να ζούμε. Με την τεχνική ενσωμάτωσης του ρόλου ερχόμαστε σε επαφή με τον ενδότερο εαυτό μας και τις συμπεριφορές που αναπτύσσει, σε συνειδητό και ασυνείδητο επίπεδο. Με τη Λουκία Αποστολίδη, Ψυχολόγο, Msc Ψυχολόγο της Υγείας, Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια, Δραματοθεραπεύτρια.

11 Απριλίου 2022 Σωματικό θέατρο: Μια χωρίς συμβιβασμούς έρευνα, με την αφαίρεση της κοινωνικής μάσκας του εαυτού του περφόρμερ, των εσωτερικών του εμποδίων στο ξεδίπλωμα της ψυχής, μέσα από το παλλόμενο σώμα που τόσο καλά γνωρίζει και φέρει την ιστορία του κόσμου. Ανακάλυψη, αυτοπροσδιορισμός και εξέλιξη.

Δευτέρα, 18:00-20:00
Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 20€
Περισσότερες πληροφορίες στο www.thf.gr

Εργαστήριο Κεραμικής | Για ενήλικες
Ένα νέο εργαστήριο έρχεται για να απελευθερώσει τη δημιουργικότητά μας και να μας ταξιδέψει στα μυστικά του κόσμου της κεραμικής χειροποίητης τέχνης. Με τον Γιώργο Τσεριώνη.

5 Απριλίου 2022 Τσιμπιτό
12 Απριλίου 2022 Τεχνικές με φύλλα πηλού

Τρίτη, 18:00-21:00
Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 30€
Περισσότερες πληροφορίες στο www.thf.gr

Γυναικεία Χορωδία Ιδρύματος Β. & Μ. Θεοχαράκη | Για ενήλικες
Βασικός στόχος της χορωδίας μας είναι η καλλιέργεια της φωνής των συμμετεχουσών, η ανάγνωση/αποκωδικοποίηση της παρτιτούρας, η επαφή τους με μουσικά είδη και στιλ διαφορετικών εποχών, η εξοικείωσή τους με τη σκηνή, καθώς και η ανάπτυξη ομαδικού πνεύματος και αλληλεγγύης. Η Γυναικεία Χορωδία του Ιδρύματος Β. & Μ. Θεοχαράκη απευθύνεται σε κυρίες όλων των ηλικιών, οι οποίες εντάσσονται στο δυναμικό της, κατόπιν ακροάσεων. Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται συναυλίες στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Θεοχαράκη σε σύμπραξη με άλλες καταξιωμένες χορωδίες. Διδασκαλία-Διεύθυνση: Κατερίνα Βασιλικού, Πιάνο: Μιχάλης Χανός

Κάθε Σάββατο από 2 Οκτωβρίου 2021 έως 25 Ιουνίου 2022
(εκτός από: 25/12, 01 & 08/01, 05 & 26/03, 23 & 30/04, 01/05, 11/06).
Ακροάσεις-εγγραφές: Kαθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

Ώρα: 10:00-12:00
Ατομική συμμετοχή: 50€/μήνα
Κλείστε το εισιτήριό σας εδώ

Online :

Στο καταφύγιο της τέχνης | Για ενήλικες
Διαδραστικές συναντήσεις με αφορμή τις τέχνες
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την παρουσίαση εμβληματικών έργων τέχνης, από παλαιότερες εκθέσεις του Ιδρύματος, και την αλληλεπίδραση αυτών με άλλες τέχνες, όπως τα εικαστικά, η λογοτεχνία και η μουσική, με σκοπό την ψυχαγωγία, μέσω διαδικτυακών παιχνιδιών, και την ανθρώπινη επαφή σε μια περίοδο παγκόσμιας κρίσεως, όπου η τέχνη μπορεί να αποτελέσει καταφύγιο. Με τον Παναγιώτη Τσιρίδη, μουσικοπαιδαγωγό & συγγραφέα και την Κατερίνα Ρογκάκου, ιστορικό, παιδαγωγό πολιτισμού, μουσειοπαιδαγωγό.

14 Απριλίου 2022 «Γιώργος Σεφέρης: Όταν το φως χορεύει, μιλώ δίκαια»
Επιμέλεια έκθεσης: Τάκης Μαυρωτάς

Πέμπτη, 20:30-22:00
Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 10€
Πραγματοποιείται μέσω zoom
Περισσότερες πληροφορίες στο www.thf.gr

Φωτογραφία και άλλες τέχνες | Για ενήλικες
Το σεμινάριο απευθύνεται σε όσους ενδιαφέρονται για τη φωτογραφία και τη σύνδεσή της με τις άλλες τέχνες και δεν απαιτούνται ειδικές γνώσεις για την παρακολούθησή του. Με τον Βασίλη Γεροντάκο.

5 Απριλίου 2022 Η Ρώσικη πρωτοπορία
12 Απριλίου 2022 Η συμβολή του Edward Hopper στην διαμόρφωση της σύγχρονης αισθητικής της φωτογραφίας

Τρίτη, 19:00-21:00
Κόστος μεμονωμένης συμμετοχής: 10€
Πραγματοποιείται μέσω zoom
Περισσότερες πληροφορίες στο www.thf.gr

Πάθος και Κάθαρση στην Όπερα | Για ενήλικες
Στον νέο κύκλο διαδικτυακών σεμιναρίων «Πάθος και Κάθαρση στην Όπερα» παρουσιάζονται και αναλύονται υποθέσεις και χαρακτήρες από όπερες αλλά και αποκωδικοποιούνται, μέσα από τη μουσική, οι μύθοι και οι γρίφοι τους: πώς οι ήρωες αυτοί έρχονται στο σήμερα και γιατί μας αφορούν;
Η υψίφωνος και θεατρολόγος, Κάτια Πάσχου, παρουσιάζει, μετά από μια εισαγωγή στην αρχαία ελληνική τραγωδία και τη σύνδεσή της με το Σαιξπηρικό δράμα, τρεις όπερες βασισμένες σε έργα του Σαίξπηρ.
Με ασκήσεις από τη θεατρική πρακτική, ομαδική ακρόαση στο μάθημα, σχολιασμό αλλά και εργασίες, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις όπερες Ρωμαίος και Ιουλιέτα, Μάκβεθ και Οθέλλος των Γκουνό και Βέρντι αντίστοιχα. Κοινή συνισταμένη στην προσέγγιση των έργων πώς κάθε ζεύγος αντανακλά τα πάθη του μέσα από τον έρωτα και πώς αυτά αποτυπώνοντας και καθαίρονται μέσα από τη μουσική. Με τη σοπράνο, θεατρολόγο Κάτια Πάσχου.
Σημείωση: Για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα δεν απαιτείται ειδικός βαθμός μουσικών γνώσεων.

4 Απριλίου 2022 Παρουσίαση του έργου Μάκβεθ του Σαίξπηρ
11 Απριλίου 2022 Ανάλυση και ακρόαση της όπερας Μάκβεθ του Βέρντι
18 Απριλίου 2022 Παρουσίαση του έργου Οθέλλος του Σαίξπηρ

Δευτέρα, 19:00-21:00
Πραγματοποιείται μέσω zoom
Κόστος μεμονωμένης συμμετοχής: 10€
Περισσότερες πληροφορίες στο www.thf.gr

Eπιμέλεια: Ελένη Βλάχου

info box

Τρόποι επικοινωνίας: 

Ίδρυμα Θεοχαράκη
τηλ. 210-36 11 206

Διεύθυνση: 

Δια ζώσης στο Ίδρυμα Θεοχαράκη
Βασιλίσσης Σοφίας 9 &, Μέρλιν 1

& Διαδικτυακά μέσω zoom

Πόλη: 

Ημερ/νία διεξαγωγής: 

02/04/2022 - 12:30
03/04/2022 - 12:30
04/04/2022 - 12:30
05/04/2022 - 12:30
06/04/2022 - 12:30
07/04/2022 - 12:30
08/04/2022 - 12:30
09/04/2022 - 12:30
10/04/2022 - 12:30
11/04/2022 - 12:30
12/04/2022 - 12:30
13/04/2022 - 12:30
14/04/2022 - 12:30
15/04/2022 - 12:30
16/04/2022 - 12:30
17/04/2022 - 12:30
18/04/2022 - 12:30
19/04/2022 - 12:30
20/04/2022 - 12:30
21/04/2022 - 12:30
22/04/2022 - 12:30
23/04/2022 - 12:30
24/04/2022 - 12:30
25/04/2022 - 12:30
26/04/2022 - 12:30
27/04/2022 - 12:30
28/04/2022 - 12:30
29/04/2022 - 12:30
30/04/2022 - 12:30
01/05/2022 - 12:30
02/05/2022 - 12:30
03/05/2022 - 12:30
04/05/2022 - 12:30
05/05/2022 - 12:30
06/05/2022 - 12:30
07/05/2022 - 12:30
08/05/2022 - 12:30
09/05/2022 - 12:30
10/05/2022 - 12:30
11/05/2022 - 12:30
12/05/2022 - 12:30
13/05/2022 - 12:30
14/05/2022 - 12:30
15/05/2022 - 12:30
16/05/2022 - 12:30
17/05/2022 - 12:30
18/05/2022 - 12:30
19/05/2022 - 12:30
20/05/2022 - 12:30
21/05/2022 - 12:30
22/05/2022 - 12:30
23/05/2022 - 12:30
24/05/2022 - 12:30
25/05/2022 - 12:30