Εκπαιδευτικά προγράμματα του Ιδρύματος Θεοχαράκη για παιδιά, νέους και ενήλικες

10 Απριλίου 2021 Ταξίδι στη χώρα των manga.
Θα κάνουμε ένα ταξίδι στη μακρινή Ιαπωνία και θα γνωρίσουμε τα αγαπημένα manga. Και σε αυτό το ταξίδι θα μάθουμε πώς φτιάχνουμε μια ιστορία και πώς τη μεταφέρουμε στο χαρτί.

17 Απριλίου 2021 Δράκοι, ξωτικά και νάνοι.
Αφήνουμε τη φαντασία μας ελεύθερη και βουτάμε στον κόσμο του φανταστικού, των ονειρικών πλασμάτων, των δράκων, των ξωτικών και των νάνων. Πλάθουμε τη δική μας ιστορία στον κόσμο αυτό και μαθαίνουμε πώς να κάνουμε τα καλύτερα σκηνοθετικά πλάνα.

8 Μαΐου 2021 Φτιάχνουμε το δικό μας υπερήρωα.
Spiderman, Superman, Batman, Hulk, Iron man. Όλοι αυτοί οι ήρωες ξεκίνησαν από μία ιδέα που εξελίχθηκε στις διασημότερες ιστορίες comics. Εμπνεόμαστε και εμείς και φτιάχνουμε το δικό μας υπερήρωα και την πρώτη του ιστορία.

Σάββατο, 17:00-18:30.
Πραγματοποιείται μέσω zoom.
Τελική ημερομηνία εγγραφών: Κάθε τελευταία Παρασκευή πριν την ημέρα διεξαγωγής του προγράμματος στις 15:00.
Συνολικό κόστος συμμετοχής: 40€.
Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 12€.

Εποχιακά Εργαστήρια Origami - Για παιδιά ηλικίας 6-12 ετών & γονείς.
Ελάτε να δημιουργήσουμε τις πιο όμορφες και πρωτότυπες εποχιακές χειροτεχνίες! Ανοιχτό εργαστήρι προς όλες τις ηλικίες, καθώς οι γιορτές είναι πάντα καλύτερες, όταν τις ζούμε με τους αγαπημένους μας! Με την εικαστικό Άρτεμις Κατσαμπάνη-Ohta.

25 Απριλίου 2021 Πασχαλινά σχέδια.

Κυριακή, 12:00-14:00.
Πραγματοποιείται μέσω zoom.
Κόστος συμμετοχής ανά σύνδεση: 10€ .
Τελική ημερομηνία εγγραφών: 23 Απριλίου στις 15:00.

Εταίρες και Θυσία στην Όπερα - Για ενήλικες.

Θέλεις να βιώσεις με μια πιο προσωπική διάθεση την επόμενη φορά που θα παρακολουθείς την αγαπημένη σου όπερα; Σε αυτό το διαδικτυακό πρόγραμμα των έξι μαθημάτων παρουσιάζονται και αναλύονται υποθέσεις και χαρακτήρες από όπερες αλλά και αποκωδικοποιούνται μέσα από τη μουσική οι μύθοι και οι γρίφοι τους: πώς οι ήρωες αυτοί έρχονται στο σήμερα και γιατί μας αφορούν; Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία με ασκήσεις από τη θεατρική πρακτική αλλά και εργασίες να μάθουν περισσότερα για την όπερα αλλά και να ανταλλάξουν απόψεις με αφορμή τη θεματική «Εταίρες και Θυσία στην Όπερα» . Με τη σοπράνο και θεατρολόγο Κάτια Πάσχου.

5 Απριλίου 2021 Εισαγωγή: παρουσίαση στους θεματικούς άξονες.

12 Απριλίου 2021 Ανάλυση στους θεματικούς άξονες και παρουσίαση της όπερας «Τραβιάτα».

19 Απριλίου 2021 Ανάλυση της όπερας «Τραβιάτα» και παρουσίαση της όπερας «Μανόν».

10 Μαΐου 2021 Ανάλυση της όπερας «Μανόν» και παρουσίαση της όπερας «Μποέμ».

17 Μαΐου 2021 Ανάλυση της όπερας «Μποέμ» και παρουσίαση της όπερας «Μαντάμα Μπατερφλάυ».

24 Μαΐου 2021 Ανάλυση της όπερας «Μαντάμα Μπατερφλάυ». Ανάλυση και επίλογος: συζήτηση εφ’ όλης της ύλης.

Συμμετέχουν και επίτιμοι προσκεκλημένοι.
Σημείωση: Για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα δεν απαιτείται βαθμός μουσικών γνώσεων.

Δευτέρα, 19:00-21:00.
Πραγματοποιείται μέσω zoom.
Τελική ημερομηνία εγγραφών: Τις ημέρες διεξαγωγής του προγράμματος ως τις 15:00.
Συνολικό κόστος συμμετοχής: 50€.
Κόστος μεμονωμένης συμμετοχής: 10€.

Φωτογραφία και άλλες τέχνες - Για ενήλικες.
Το σεμινάριο απευθύνεται σε όσους ενδιαφέρονται για τη φωτογραφία και τη σύνδεση της με τις άλλες τέχνες, χωρίς να απαιτούνται ειδικές γνώσεις για την παρακολούθησή του. Εξετάζονται τα καλλιτεχνικά ρεύματα του 20ου αιώνα και όχι μόνο, φιλοσοφικά και πνευματικά ζητήματα, καθώς και οι αλληλεπιδράσεις εκείνες που διαμόρφωσαν την εικόνα που γνωρίζουμε σήμερα. Ομοιότητες και διαφορές μεταξύ της φωτογραφίας και των άλλων τεχνών, τα χαρακτηριστικά, οι δυνατότητες και τα όρια του κάθε μέσου, μεγάλοι δημιουργοί και σημαντικά έργα που επηρέασαν τη σκέψη, τον πολιτισμό και την εξέλιξη της τέχνης, είναι μερικά από τα ζητούμενα.

Η διερεύνηση του φωτογραφικού μέσου, ο ρόλος της φωτογραφίας στη σύγχρονη τέχνη, τα κριτήρια και η επιλογή των φωτογραφιών, παραμένουν στο επίκεντρο αυτού του σεμιναρίου. Με αφορμή την περιπέτεια του ανθρώπινου πνεύματος, αυτό το σεμινάριο έχει στόχο την απόλαυση που παρέχει η τέχνη, καθώς και την παραγωγή καλλιτεχνικού έργου. Με τον Βασίλη Γεροντάκο.

6 Απριλίου 2021 Οι τέχνες ως συγκοινωνούντα δοχεία: Νίκος Χουλιαράς.

13 Απριλίου 2021 Φωτογραφική κριτική-portfolios.

20 Απριλίου 2021 Ένας μονόλογος πάνω στο έργο του Van Gogh.

27 Απριλίου 2021 Φωτογραφία και ζωγραφική σήμερα. Μια σχέση γεμάτη από αντιπαλότητες και εναγκαλισμούς.

Τρίτη, 19:00-21:00.
Πραγματοποιείται μέσω zoom.
Τελική ημερομηνία εγγραφών: Τις ημέρες διεξαγωγής του προγράμματος ως τις 15:00.
Κόστος μεμονωμένης συμμετοχής: 10€.

ΣΕΛΦ ART κύκλος II - Για ενήλικες.
Ταξιδεύοντας στον ΕΑΥΤΟ με στάσεις σε καλλιτεχνικά ρεύματα.
Θεματικές συναντήσεις δραματοθεραπείας.

Ανακαλύπτοντας τον ΕΑΥΤΟ (χαρακτηριστικά, εργαλεία, εφόδια) και τους τρόπους που έχει να αντιμετωπίζει/διαχειρίζεται καταστάσεις. Διερευνούμε πώς ο ΕΑΥΤΟΣ αντιδρά, αλληλεπιδρά, δημιουργεί και διαμορφώνει την καθημερινή του πραγματικότητα. Με την Λουκία Αποστολίδη, Ψυχολόγο, Msc Ψυχολόγο της Υγείας, Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια, Δραματοθεραπεύτρια. Κέντρο Συστημικής Ψυχοθεραπείας και έρευνας. www.psychotherapycenter.gr

7 Aπριλίου 2021 Ρομαντισμός: Χρωματίζω τις στιγμές μου με συναισθήματα; Ποια η σχέση μου με τα έντονα συναισθήματα, τις μεγάλες ιδέες και το πάθος; Τι σημαίνει για μένα συν-κίνηση, συν-αίσθημα και υπερβολή;

21 Απριλίου 2021 Ρεαλισμός-Νατουραλισμός: Είμαι παρών στο εδώ και τώρα; Πώς μεταφέρω ένα μήνυμα; Είμαι ακριβής και συγκεκριμένος; Έχω τη δυνατότητα να “φωτογραφίζω” την στιγμή ρεαλιστικά, καθημερινά;

Σημείωση: Σε κάθε μάθημα αποστέλλεται ταχυδρομικώς ένα kit με τα απαραίτητα υλικά. Για την έγκαιρη παραλαβή των υλικών συνίσταται προεγγραφή τουλάχιστον μια εβδομάδα πριν το κάθε μάθημα. Σε περίπτωση μη έγκαιρης εγγραφής, μέρος του υλικού θα αποστέλλεται ηλεκτρονικά.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα υλικά μπορείτε να επικοινωνήσετε μέσω email στο education@thf.gr (Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων).

Τετάρτη, 18:00-20:00.
Πραγματοποιείται μέσω zoom.
Αποστολή κωδικών zoom: Τις ημέρες διεξαγωγής του προγράμματος στις 16:00.
Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 20€.

Γυναίκα, Νικήτρια Ζωής στις Δοκιμασίες – Για ενήλικες.
Το Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη σε συνεργασία με τη συμβουλευτική ψυχολόγο Τζίνα Θανοπούλου, Ed.M., M.A., Harvard University, εμπνέονται μέσα από τα έργα της νέας επετειακής έκθεσης του Ιδρύματος με τίτλο «Η γυναίκα στην Επανάσταση του 1821 | Συλλογή Μιχάλη και Δήμητρας Βαρκαράκη» και δημιουργούν μια νέα εκπαιδευτική δράση με θέμα την Γυναίκα, ως σύμβολο ηρωισμού: άλλοτε ως μάνα και άλλοτε ως αγωνίστρια. Από την γυναίκα του 19ου αιώνα, στην γυναίκα της σύγχρονης κοινωνίας.
Πώς μια γυναίκα μπορεί να ενδυναμωθεί και να εξισορροπήσει τους πολλαπλούς της ρόλους: Γυναίκα/Μητέρα/Σύντροφος/Εργαζόμενη; Με καλλιέργεια των 4Α: Αυτογνωσία, Αυτοφροντίδα, Αυτοσεβασμός και Αυτόπεποίθηση μπορεί να βγει Νικήτρια Ζωής!

8 Απριλίου 2021.
Εισαγωγή: Οι πολλαπλοί ρόλοι της σύγχρονης γυναίκας.
Παρουσίαση και ανάλυση της έρευνας του Columbia University σχετικά με τις προτεραιότητες και τους πολλαπλούς ρόλους, στους οποίους επενδύει η σύγχρονη γυναίκα.
Αιτίες και συνέπειες στην κοινωνική, προσωπική, σωματική, ψυχολογική της ισορροπία.

22 Απριλίου 2021.
Τρόποι κλειδιά, με τους οποίους οι γυναίκες μπορούν να συνειδητοποιήσουν και να ισορροπήσουν τους ρόλους τους και να βελτιώσουν την ψυχική και σωματική τους υγεία.
Αναφορά σε είκοσι τρόπους/κλειδιά.

6 Μαΐου 2021.
Παρουσίαση και ανάλυση των πρώτων κλειδιών ενδυνάμωσης, όπως η εμπιστοσύνη στην εσωτερική φωνή, η αυτοφροντίδα, η αποδοχή Εαυτού, η υιοθέτηση θετικής σκέψης, η ανάλυση των 4Α: Αυτογνωσία, Αυτοσεβασμός, Αυτοφροντίδα και Αυτοπεποίθηση.

13 Μαΐου 2021.
Παρουσίαση και ανάλυση των επόμενων κλειδιών ενδυνάμωσης, όπως η ευγνωμοσύνη, η θετική αντίληψη της ζωής, η απομάκρυνση τοξικών σκέψεων και σχέσεων, η απομάκρυνση από τον φόβο κλπ.
Τρόποι να αντιλαμβάνεται η σύγχρονη γυναίκα τις δοκιμασίες σαν μαθήματα ζωής.

20 Μαΐου 2021.
Τελικά κλειδιά ενδυνάμωσης, όπως η ευελιξία, η προσαρμογή στα δύσκολα, η αυτοφροντίδα στο σώμα, την ψυχή και το πνεύμα, οι τεχνικές για την πραγματοποίηση των ονείρων και του σχεδίου ζωής.
Περιληπτική αναφορά σε όλα τα κλειδιά ενδυνάμωσης της Γυναίκας, Νικήτριας Ζωής.

Πέμπτη, 18:00–20:00.
Πραγματοποιείται μέσω zoom.
Τελική ημερομηνία εγγραφών: Πέμπτη, 8 Απριλίου 2021 ως τις 15:00.
Συνολικό κόστος συμμετοχής: 50€.

«Λόγω τέχνης». Η τέχνη ως ψυχική και πνευματική τόνωση – Για ενήλικες.
Το Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη αναβιώνει δέκα από τις σπουδαιότερες εκθέσεις τέχνης που διοργανώθηκαν στους εκθεσιακούς του χώρους τα τελευταία χρόνια, μέσα από τη νέα εκπαιδευτική δράση ««Λόγω τέχνης». Η τέχνη ως ψυχική και πνευματική τόνωση».

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την παρουσίαση εμβληματικών έργων τέχνης από παλαιότερες εκθέσεις του Ιδρύματος, και την αλληλεπίδραση αυτών με άλλες τέχνες, όπως τα εικαστικά, η λογοτεχνία και η μουσική, με σκοπό την ψυχαγωγία και την ανθρώπινη επαφή σε μια περίοδο παγκόσμιας κρίσεως, όπου η τέχνη μπορεί να αποτελέσει καταφύγιο.

Κάθε συνάντηση αποτελεί και έναν διαφορετικό εικαστικό σταθμό, όπου οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να ξαναδούν αγαπημένα τους έργα ή να τα δουν για πρώτη φορά και να τα προσεγγίσουν με έναν πρωτότυπο τρόπο, αναπτύσσοντας τελικά μια δημιουργική και βαθιά επαφή με την τέχνη.

Παραστατικά τοπία καλλιτεχνών που συναντούν μουσικούς τόπους, ποίηση που συνδυαλέγεται με τη φωτογραφία και τη ζωγραφική και πολυπράγμονες καλλιτέχνες, κύριοι εκπρόσωποι μεγάλων καλλιτεχνικών ρευμάτων, όλα, λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία και μας δείχνουν το δρόμο για την αναζήτηση νέων συνδέσεων με την τέχνη.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ενήλικες και πραγματοποιείται με μικρό αριθμό συμμετεχόντων, μέσω zoom, προκειμένου να διασφαλίζεται η καλύτερη διάδραση και επικοινωνία.

Σχεδιαστές των δράσεων είναι ο συγγραφέας, μουσικοπαιδαγωγός και εμψυχωτής στην εκπαίδευση Παναγιώτης Τσιρίδης και η ιστορικός και παιδαγωγός της τέχνης Κατερίνα Ρογκάκου.

Σημαντική σημείωση: Οι συναντήσεις είναι αυτοτελείς και η συμμετοχή στο πρόγραμμα δεν προϋποθέτει καμία προηγούμενη γνώση ή εμπειρία των συμμετεχόντων με τις τέχνες.

14 Απριλίου «Γιώργος Σεφέρης: Όταν το φως χορεύει, μιλώ δίκαια».

28 Απριλίου «Άρωμα Γυναίκας στην ελληνική ζωγραφική.

Τετάρτη, 20:00-21:30.
Πραγματοποιείται μέσω zoom.
Τελική ημερομηνία εγγραφών: Τις ημέρες διεξαγωγής του προγράμματος στις 15:00.
Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 10€.

Επιμέλεια: Ελένη Βλάχου

info box

Διεύθυνση: 

Διαδικτυακά

Πόλη: 

Κόστος: 

Το κόστος αναγράφεται αναλυτικά μέσα στο άρθρο

Ημερ/νία διεξαγωγής: 

10/04/2021 - 17:00
11/04/2021 - 17:00
12/04/2021 - 17:00
13/04/2021 - 17:00
14/04/2021 - 17:00
15/04/2021 - 17:00
16/04/2021 - 17:00
17/04/2021 - 17:00
18/04/2021 - 17:00
19/04/2021 - 17:00
20/04/2021 - 17:00
21/04/2021 - 17:00
22/04/2021 - 17:00
23/04/2021 - 17:00
24/04/2021 - 17:00
25/04/2021 - 17:00
26/04/2021 - 17:00
27/04/2021 - 17:00
28/04/2021 - 17:00
29/04/2021 - 17:00
30/04/2021 - 17:00
01/05/2021 - 17:00
02/05/2021 - 17:00
03/05/2021 - 17:00
04/05/2021 - 17:00
05/05/2021 - 17:00
06/05/2021 - 17:00
07/05/2021 - 17:00
08/05/2021 - 17:00