Εκπαιδευτικά προγράμματα Μαρτίου για παιδιά και ενήλικες από το Ίδρυμα Θεοχαράκη

Εργαστήρια για παιδιά:

Εξερευνώντας τις αισθήσεις | Για βρέφη 12-24 μηνών
Διεγείροντας τις αισθήσεις των λιλιπούτειων φίλων μας, προσφέροντας μία ποικιλία ερεθισμάτων, που εστιάζουν στην αφή, την όσφρηση, την όραση, την ακοή και τη γεύση, τους βοηθάμε να αντιληφθούν το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζουν. Ελάτε να παίξουμε, να εξερευνήσουμε, να λερωθούμε και να λερώσουμε! Με την ηθοποιό και εμψυχώτρια Μαρίζα Τσάρη.

19 Μαρτίου 2022 Ανοιξιάτικες μεταμορφώσεις!
Σάββατο, 12:30-13:30
Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 20€
Περισσότερες πληροφορίες στο www.thf.gr

Εμείς οι σύγχρονοι | Για παιδιά 7-12 ετών
Πώς μοιάζει ένα γλυπτό ή ένας πίνακας στη σύγχρονη τέχνη;
Τα παιδιά γνωρίζουν, μαθαίνουν και παίζουν με τα έργα σύγχρονων καλλιτεχνών. Χρησιμοποιώντας τα, αναπάντεχα πολλές φορές, υλικά των καλλιτεχνών, δημιουργούν το δικό τους πρωτότυπο εικαστικό έργο. Με την εικαστικό Βασιλική Σηφοστρατουδάκη.

Μπορώ να κρυφτώ μέσα στις ψηφίδες; Με αφορμή το έργο της Ρένας Παπασπύρου Εικόνες στην ύλη, τα παιδιά συζητούν για τη σύγχρονη τέχνη και τη σχέση της µε τον δηµόσιο και τον ιδιωτικό χώρο, τις κρυψώνες των εικόνων καθώς αφηγούνται εµπειρίες, συνδέοντας τη φανταστική εικόνα µε τη ρεαλιστική. Τι θα γινόταν αν το πάτωµα ανέβαινε στο ταβάνι; Η Ρένα Παπασπύρου, σαν µικρό παιδί, φανερώνει τα πρόσωπα που κρύβονται µέσα στο µωσαϊκό και τα ζωγραφίζει µε τον µαρκαδόρο της. Έτσι και τα παιδιά, βρίσκουν τις κρυφές εικόνες ανάµεσα στις ψηφίδες και τις σχεδιάζουν µε τον µαρκαδόρο τους, δηµιουργώντας στο τέλος τον δικό τους μωσαϊκό τοίχο.

13 Μαρτίου 2022
Κυριακή, 12:00-13:30
Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 15€
Περισσότερες πληροφορίες στο www.thf.gr

Γράφω, παίζω και δημιουργώ | Για παιδιά 8-12 ετών

Σεμινάριο δημιουργικής γραφής

Τι κάνει η κοκκινοσκουφίτσα με την Χιονάτη; Ποιους άθλους πετυχαίνει ο Ηρακλής με τον Σούπερμαν; Τι θα γινόταν αν ξυπνούσες μια μέρα και είχες μεταμορφωθεί σε παπαγάλο; Τελικά πώς φτιάχνουμε έναν ήρωα και ποια είναι τα συστατικά για μια επιτυχημένη ιστορία;
Αυτά και πολλά ακόμα παραμυθένια, συμβαίνουν στο σεμινάριο δημιουργικής γραφής Γράφω, παίζω και δημιουργώ.

Τα παιδιά ξεδιπλώνουν τις συγγραφικές τους ικανότητες, αφήνουν την φαντασία τους ελεύθερη, φτιάχνουν τους δικούς τους ήρωες και μεταμορφώνονται σε… μικρούς συγγραφείς!
Το πρόγραμμα είναι ιδανικό για παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες (ΔΕΠΥ, Δυσλεξία). Με τη δημιουργική ομάδα Σπίθες.

Το σεμινάριο περιλαμβάνει:
• Αρχές και θεωρία δημιουργικής γραφής
• Δραστηριότητες πάνω στις τεχνικές συγγραφής. Θεατρικές πρακτικές με αυτοσχεδιασμό
• Παντομίμα
• Καθοδηγούμενο οραματισμό
• Ανάλυση περιεχομένου ιστορίας
• Συγγραφή ιστοριών
• Ζωγραφική (εικονογράφηση ηρώων)
• Ανάπτυξη και δημιουργία ηρώων από τα ίδια τα παιδιά
• Ανάπτυξη κιναισθητικής αντίληψης με εικαστική προσέγγιση
• Παρουσίαση των ηρώων και των ιστοριών των παιδιών στην ομάδα με σκοπό την ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης και του αυτοπροσδιορισμού
• Δημιουργική ανάγνωση και ανάλυση αρχετύπων στους μύθους.

13, 20 Μαρτίου 3, 10, 17 Απριλίου, 8 Μαΐου 2022
Κυριακή, 16:00-17:30
Συνολικό κόστος συμμετοχής: 100€
Περισσότερες πληροφορίες στο www.thf.gr

Νικητές δίχως πανοπλία | Για παιδιά 7-12 ετών
Δραματοθεραπευτικό παιχνίδι. Αισθητηριακή εκπαίδευση για παιδιά
Ελάτε να γνωρίσουμε το σώμα μας από την αρχή με θάρρος, χωρίς φόβο και να νιώσουμε και πάλι ασφαλείς. Μέσα από το συμβολικό παιχνίδι τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να «παίξουν» και να εκφράσουν τους φόβους που δημιουργήθηκαν την περίοδο της πανδημίας. Καιρός είναι να πετάξουμε την βαριά πανοπλία προστασίας από πάνω μας και να διερευνήσουμε πώς μπορούμε να νιώσουμε ασφαλείς σε σχέση με το σώμα μας, το περιβάλλον μας και τους γύρω μας. Με τη Λουκία Αποστολίδη, ψυχολόγο, Msc ψυχολόγο της Υγείας, συστημική ψυχοθεραπεύτρια, δραματοθεραπεύτρια.

20 Μαρτίου 2022 Όραση: Πώς με βλέπω και πως βλέπω τους άλλους τελικά.

Κυριακή, 12:00-13:30
Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 20€
Περισσότερες πληροφορίες στο www.thf.gr

Για ενήλικες:

ΣΕΛΦ ART: ΡΟΛΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΣΟΝΑ. ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΣ ΕΑΥΤΟΣ ΚΑΙ ΜΑΣΚΑ στην καθημερινότητά μας. | Για ενήλικες

Δραματοθεραπευτικά βιωματικά εργαστήρια.
Διερεύνηση πραγματικού εαυτού, ποιος επιτρέπω να είμαι και γιατί.

Μέσα στο πλαίσιο της κοινωνικής πραγματικότητας ενσωματώνουμε πεποιθήσεις και μπαίνουμε σε ρόλους που μας εξυπηρετούν. Με τη βοήθεια διαφόρων θεατρικών μορφών και με αντιπροσωπευτικά έργα, διερευνούμε την ύπαρξή μας και τις κοινωνικές κατασκευές, τις οποίες έχουμε επιλέξει για να ζούμε. Με την τεχνική ενσωμάτωσης του ρόλου ερχόμαστε σε επαφή με τον ενδότερο εαυτό μας και τις συμπεριφορές που αναπτύσσει, σε συνειδητό και ασυνείδητο επίπεδο. Κύριος στόχος μας είναι η διερεύνηση του πραγματικού εαυτού αλλά και της μάσκας-περσόνα που φοράμε στην καθημερινότητά μας. Με τη Λουκία Αποστολίδη, Ψυχολόγο, Msc Ψυχολόγο της Υγείας, Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια, Δραματοθεραπεύτρια.

14 Μαρτίου 2022 Θέατρο του παραλόγου: Κατάγεται από το ντανταϊσμό, α-νόητη ποίηση, γκρεμίζει τις θεατρικές συμβάσεις και ξεφεύγει από ρεαλιστικούς χαρακτήρες. Ο χρόνος, ο τόπος και η ταυτότητα είναι ασαφή και ρευστά, είναι όλα πιθανά να συμβούν με παρέα τον συμβολισμό σε όλες του τις εκφάνσεις.

28 Μαρτίου 2022 Σάτιρα-κομέντια ντελ άρτε: Αυτοσχεδιασμός πλαισίου, κατάστασης, ρόλων και συμπεριφορών πατώντας βέβαια σε τυπικές ανθρώπινες αρχετυπικές φιγούρες που πάντα συναντάμε στην καθημερινότητά μας. Οι ρόλοι στερεότυποι (tipi-fisi, καθορισμένοι τύποι) που συνήθως τους χωρίζουμε σε τρεις μεγάλες κατηγορίες: Τους zanni (τα ζιζάνια-τους πονηρούς υπηρέτες), τους caratterissi (τους κλασσικούς επαγγελματίες τύπους, γιατρούς, καπετάνιους και εμπόρους) και τους accesi (που ήταν οι ερωτευμένοι).

Δευτέρα, 18:00-20:00
Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 20€
Περισσότερες πληροφορίες στο www.thf.gr

Ανακαλύπτοντας το μελάνι. Ζωγραφική και καλλιγραφία | Για ενήλικες

Τεχνικές Sumie και Ιαπωνικής Καλλιγραφίας.
Ένα δύσκολο, αλλά και πολύ γοητευτικό υλικό με μεγάλη ιστορία. Υδαρές, ευαίσθητο και σκληρό, ταυτόχρονα, το μελάνι μάς αποκαλύπτει την πληθώρα των εντυπωσιακών, πλούσιων τόνων του γκρι και του μαύρου. Μαθαίνουμε τις βασικές γραμμές και τον χειρισμό του πινέλου στην ιαπωνική καλλιγραφία, μιλάμε για τον μινιμαλισμό και τη σύνθεση στην ιαπωνική τέχνη και δημιουργούμε το δικό μας Sumie! Με την εικαστικό Άρτεμη Κατσαμπάνη-Ohta.

16, 23 Μαρτίου 2022
Τετάρτη, 18:00-20:30
Συνολικό κόστος συμμετοχής: 40€
Περισσότερες πληροφορίες στο www.thf.gr

Εργαστήριο Κεραμικής | Για ενήλικες
Ένα νέο εργαστήριο έρχεται για να απελευθερώσει τη δημιουργικότητά μας και να μας ταξιδέψει στα μυστικά του κόσμου της κεραμικής χειροποίητης τέχνης. Σε κάθε μάθημα, το οποίο συνδυάζει αρμονικά το πρακτικό (τεχνική και διακόσμηση) με το θεωρητικό κομμάτι, οι συμμετέχοντες γνωρίζουν την κεραμική μέσα από την παρουσίαση και τον σχολιασμό της διεθνούς επικαιρότητας, με αναφορές στις κατευθύνσεις και τάσεις, όπως καταγράφονται σήμερα, αλλά και μέσα από τις σύγχρονες προσεγγίσεις στο κεραμικό design. Με τον Γιώργο Τσεριώνη.

29 Μαρτίου 2022 Κλασικές τεχνικές και χρωματισμοί
5 Απριλίου 2022 Τσιμπιτό
12 Απριλίου 2022 Τεχνικές με φύλλα πηλού
10 Μαΐου 2022 Τεχνική με μακαρόνι
17 Μαΐου 2022 Τεχνική νερικόμι
24 Μαΐου 2022 Γλυπτική με πηλό

Προσφέρεται η δυνατότητα δωρεάν ψησίματος για ένα μπισκουί και ένα γυάλωμα για σχετικά μικρά αντικείμενα (μέχρι 3-4 κομμάτια) για κάθε συμμετέχοντα.

Τρίτη, 18:00-21:00
Συνολικό κόστος κύκλου: 150€
Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 30€
Περισσότερες πληροφορίες στο www.thf.gr

Workshop ακουαρέλας | Για ενήλικες
Εισαγωγή στην τεχνική της υδατογραφίας
Ευαίσθητο και ιδιαίτερο υλικό, το υδατοδιαλυτό χρώμα, προσφέρει μέσα από τις διάφανες ποιότητές του, ατμοσφαιρικές εικόνες. Μελετάμε τη φύση και τη συμπεριφορά του νερού, εφαρμόζοντάς το στο χαρτί ενώ μαθαίνουμε τεχνικές και τεχνάσματα· πολύτιμα εφόδια για την εξέλιξή μας στη ζωγραφική! Με την εικαστικό Άρτεμη Κατσαμπάνη-Ohta.

30 Μαρτίου 2022
Τετάρτη, 18:00-20:30
Κόστος συμμετοχής: 20€
Περισσότερες πληροφορίες στο www.thf.gr

Fabric Workshop | Για ενήλικες
Η μεταξοτυπία (screen printing technique) είναι μια παλιά μέθοδος χειροποίητου τυπώματος, η οποία χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα στα υφάσματα, όμως τη θέση της έχει πάρει η ψηφιακή εκτύπωση (digital printing), η οποία δίνει απεριόριστες δυνατότητες ως προς τα σχέδια και τα χρώματά τους. Μέσω του workshop, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν πώς ένα σχέδιο τους από διάφορα υλικά μπορεί να μεταμορφωθεί σε μια σύνθεση ή σε επαναλαμβανόμενο μοτίβο μέσω υπολογιστή και να τυπωθεί ψηφιακά στο ύφασμα. Με τη Μαγδαληνή Κλειώ Ευταξιοπούλου, textile designer.

31 Μαρτίου 2022
Πώς η ιδέα που εκφράζεται στο σχέδιο μεταφέρεται στο ύφασμα; Οι συμμετέχοντες αναπτύσσουν τις ιδέες τους για τη δημιουργία ενός φουλαριού ή παρεό.
7 Απριλίου 2022
Οι συμμετέχοντες ξεκινούν να πειραματίζονται με διάφορα υλικά στο χαρτί, ώστε να καταλήξουν στο σχέδιο, που θεωρούν ότι τους αντιπροσωπεύει.
14 Απριλίου 2022
Η σχεδιάστρια παρουσιάζει παραδείγματα για το πώς έφτασαν τα αρχικά σχέδια στην τελική τους σύνθεση, καθώς και τις δημιουργικές προτάσεις της ομάδας για φουλάρια/παρεό. Στο τέλος της συνάντησης υπάρχει η δυνατότητα, για όποιον το επιθυμεί, να εκτυπωθεί το σχέδιο του στο ύφασμα.

Πέμπτη, 18:00–20:30
Συνολικό κόστος συμμετοχής: 80€ (η εκτύπωση υφάσματος δεν συμπεριλαμβάνεται στο κόστος εργαστηρίου)
Περισσότερες πληροφορίες στο www.thf.gr

Γυναικεία Χορωδία Ιδρύματος Β. & Μ. Θεοχαράκη | Για ενήλικες
Βασικός στόχος της χορωδίας μας είναι η καλλιέργεια της φωνής των συμμετεχουσών, η ανάγνωση/αποκωδικοποίηση της παρτιτούρας, η επαφή τους με μουσικά είδη και στιλ διαφορετικών εποχών, η εξοικείωσή τους με τη σκηνή, καθώς και η ανάπτυξη ομαδικού πνεύματος και αλληλεγγύης.

Η Γυναικεία Χορωδία του Ιδρύματος Β. & Μ. Θεοχαράκη απευθύνεται σε κυρίες όλων των ηλικιών, οι οποίες εντάσσονται στο δυναμικό της, κατόπιν ακροάσεων. Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται συναυλίες στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Θεοχαράκη σε σύμπραξη με άλλες καταξιωμένες χορωδίες.

Τη χορωδία ίδρυσε η ειδικός φωνής Νίνα Καλούτσα, πριν από επτά χρόνια, και από τον Οκτώβριο του 2015 επικεφαλής της είναι η Κατερίνα Βασιλικού.

Διδασκαλία-Διεύθυνση: Κατερίνα Βασιλικού
Πιάνο: Μιχάλης Χανός

Κάθε Σάββατο από 2 Οκτωβρίου 2021 έως 25 Ιουνίου 2022
Ακροάσεις-εγγραφές: Kαθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.
Ώρα: 10:00-12:00
Ατομική συμμετοχή: 50€/μήνα
Περισσότερες πληροφορίες στο www.thf.gr

ONLINE

Στο καταφύγιο της τέχνης | Για ενήλικες
Διαδραστικές συναντήσεις με αφορμή τις τέχνες.
Το Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη αναβιώνει οκτώ από τις σπουδαιότερες εκθέσεις τέχνης που διοργανώθηκαν στους εκθεσιακούς του χώρους τα τελευταία χρόνια. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την παρουσίαση εμβληματικών έργων τέχνης από παλαιότερες εκθέσεις του Ιδρύματος και την αλληλεπίδραση αυτών με άλλες τέχνες, όπως τα εικαστικά, η λογοτεχνία και η μουσική, με σκοπό την ψυχαγωγία, μέσω διαδικτυακών παιχνιδιών, και την ανθρώπινη επαφή σε μια περίοδο παγκόσμιας κρίσεως, όπου η τέχνη μπορεί να αποτελέσει καταφύγιο. Με τον Παναγιώτη Τσιρίδη, μουσικοπαιδαγωγός & συγγραφέας και την Κατερίνα Ρογκάκου, ιστορικός, παιδαγωγός πολιτισμού, μουσειοπαιδαγωγός.

17 Μαρτίου 2022 «Picasso–Cocteau. Οι καινοτόμοι του μοντερνισμού – Pioneers of Modernism»

Πέμπτη, 20:30-22:00
Πραγματοποιείται μέσω zoom
Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 10€
Περισσότερες πληροφορίες στο www.thf.gr

Φωτογραφία και άλλες τέχνες | Για ενήλικες
Το σεμινάριο απευθύνεται σε όσους ενδιαφέρονται για τη φωτογραφία και τη σύνδεση της με τις άλλες τέχνες, και δεν απαιτούνται ειδικές γνώσεις για την παρακολούθησή του. Με τον Βασίλη Γεροντάκο.

1 Μαρτίου 2022 Φωτογραφική κριτική-portfolios.
8 Μαρτίου 2022 Η παλλόμενη εικόνα στο έργο του σκηνοθέτη Béla Tarr.
15 Μαρτίου 2022 Θέατρο και φωτογραφία.
22 Μαρτίου 2022 Η αδιάσπαστη ενότητα φωτογραφίας και κινηματογράφου στο έργο του Wim Wenders.
29 Μαρτίου 2022 Φωτογραφική κριτική-portfolios.

Τρίτη, 19:00-21:00
Πραγματοποιείται μέσω zoom
Κόστος μεμονωμένης συμμετοχής: 10€
Περισσότερες πληροφορίες στο www.thf.gr

Πάθος και Κάθαρση στην Όπερα | Για ενήλικες
Η μουσική είναι η πιο άμεση τέχνη. Απευθύνεται κατευθείαν στην ψυχή. Η γνώση, όμως, έχει αποδειχθεί ότι εμπλουτίζει σημαντικά τη μουσική ακρόαση!
Θέλεις να βιώσεις μια επαυξημένη εμπειρία την επόμενη φορά που θα παρακολουθείς την αγαπημένη σου όπερα; Στον νέο κύκλο διαδικτυακών σεμιναρίων «Πάθος και Κάθαρση στην Όπερα» παρουσιάζονται και αναλύονται υποθέσεις και χαρακτήρες από όπερες αλλά και αποκωδικοποιούνται, μέσα από τη μουσική, οι μύθοι και οι γρίφοι τους: πώς οι ήρωες αυτοί έρχονται στο σήμερα και γιατί μας αφορούν;
Η υψίφωνος και θεατρολόγος, Κάτια Πάσχου, παρουσιάζει, μετά από μια εισαγωγή στην αρχαία ελληνική τραγωδία και τη σύνδεσή της με το σαιξπηρικό δράμα, τρεις όπερες βασισμένες σε έργα του Σαίξπηρ.
Μετά από έναν πρόλογο για τη γέννηση της όπερας από την αρχαία τραγωδία, με ασκήσεις από τη θεατρική πρακτική, ομαδική ακρόαση στο μάθημα, σχολιασμό αλλά και εργασίες, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις όπερες Ρωμαίος και Ιουλιέτα, Μάκβεθ και Οθέλλος των Γκουνό και Βέρντι αντίστοιχα. Κοινή συνισταμένη στην προσέγγιση των έργων πώς κάθε ζεύγος αντανακλά τα πάθη του μέσα από τον έρωτα και πώς αυτά αποτυπώνοντας και καθαίρονται μέσα από τη μουσική. Με τη σοπράνο, θεατρολόγο Κάτια Πάσχου.
Σημείωση: Για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα δεν απαιτείται ειδικός βαθμός μουσικών γνώσεων.

14 Μαρτίου 2022 Εισαγωγή - παρουσίαση του έργου Ρωμαίος και Ιουλιέτα του Σαίξπηρ
21 Μαρτίου 2022 Παρουσίαση και ακρόαση της όπερας Ρωμαίος και Ιουλιέτα του Γκουνό
28 Μαρτίου 2022 Παρουσίαση του έργου Μάκβεθ του Σαίξπηρ
4 Απριλίου 2022 Ανάλυση και ακρόαση της όπερας Μάκβεθ του Βέρντι
11 Απριλίου 2022 Παρουσίαση του έργου Οθέλλος του Σαίξπηρ
18 Απριλίου 2022 Ανάλυση και ακρόαση της όπερας Οθέλλος του Βέρντι - Επίλογος

Δευτέρα, 19:00-21:00
Πραγματοποιείται μέσω zoom
Συνολικό κόστος συμμετοχής: 50€
Κόστος μεμονωμένης συμμετοχής: 10€

Περισσότερες πληροφορίες στο www.thf.gr

Επιμέλεια: Ελένη Βλάχου

info box

Τρόποι επικοινωνίας: 

Περισσότερες πληροφορίες στο www.thf.gr

Διεύθυνση: 

Ίδρυμα Θεοχαράκη & Διαδικτυακά μέσω zoom

Πόλη: 

Κόστος: 

Το κόστος αναγράφεται μέσα στο κείμενο

Ημερ/νία διεξαγωγής: 

01/03/2022 - 18:00
02/03/2022 - 18:00
03/03/2022 - 18:00
04/03/2022 - 18:00
05/03/2022 - 18:00
06/03/2022 - 18:00
07/03/2022 - 18:00
08/03/2022 - 18:00
09/03/2022 - 18:00
10/03/2022 - 18:00
11/03/2022 - 18:00
12/03/2022 - 18:00
13/03/2022 - 18:00
14/03/2022 - 18:00
15/03/2022 - 18:00
16/03/2022 - 18:00
17/03/2022 - 18:00
18/03/2022 - 18:00
19/03/2022 - 18:00
20/03/2022 - 18:00
21/03/2022 - 18:00
22/03/2022 - 18:00
23/03/2022 - 18:00
24/03/2022 - 18:00
25/03/2022 - 18:00
26/03/2022 - 18:00
27/03/2022 - 18:00
28/03/2022 - 18:00
29/03/2022 - 18:00
30/03/2022 - 18:00
31/03/2022 - 18:00