Πάνω από 130 μικροί και μεγάλοι περφόρμερ συμμετέχουν στη μουσική παράσταση Πώς βρέθηκε ένα κοράκι στην κοιλιά της φάλαινας;, η οποία βασίζεται σε έναν παραδοσιακό μύθο της φυλής των Ινουίτ (Εσκιμώοι της Αλάσκας, της Γροιλανδίας και του Καναδά). Πολυφωνικά παραδοσιακά τραγούδια, ηχοτοπία της φύσης και σύγχρονα μουσικά ιδιώματα συνθέτουν ένα συναρπαστικό μουσικό παραμύθι που συνομιλεί με την τέχνη του animation, προσφέροντας μια σπάνια εμπειρία θέασης και ακρόασης. Η μουσική διεύθυνση και η καλλιτεχνική επιμέλεια της παράστασης είναι της Δήμητρας Τρυπάνη, ενώ η σύνθεση του μουσικού παραμυθιού ανήκει στην Ισμήνη Γυφτάκη-Μπεκ.
Η παραγωγή βιντεοσκοπήθηκε χωρίς την παρουσία κοινού και με όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας από τον COVID-19 στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της ΕΛΣ στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στις 27 και 28 Μαΐου 2021.
Υπάρχουν διαθέσιμοι ελληνικοί και αγγλικοί υπότιτλοι.
Με μια ματιά – Σύνοψη
Το Kοράκι –ένας θεός με ανθρώπινη ψυχή– δημιούργησε τον κόσμο όλο. Τα ζώα, τους ανθρώπους, τα δέντρα, τα λουλούδια. Μια μέρα, καθώς περιδιάβαινε μέσα σ’ ένα κανό τον κόσμο που είχε πλάσει, είδε μια φάλαινα να ξεκουράζεται στην επιφάνεια του νερού και τότε αναρωτήθηκε: «Πώς να είναι μέσα στην κοιλιά της φάλαινας;». Έτσι την ώρα που η φάλαινα άνοιξε το στόμα της, βγήκε από το κανό του και μπήκε κρυφά στην κοιλιά της.
Εκεί, με έκπληξη αντίκρισε μια όμορφη κοπέλα να χορεύει μέσα στην κοιλιά της φάλαινας. Μαγεμένο από την ομορφιά της, της ζήτησε να φύγουν μαζί. Η κοπέλα όμως ήταν η Ψυχή της φάλαινας και είπε στο Κοράκι πως δεν γίνεται να φύγει. Τυφλωμένο ωστόσο από έρωτα, το Κοράκι ξέχασε μονομιάς τα λόγια της και την άρπαξε κόβοντας τα σχοινιά με τα οποία ήταν δεμένη μέσα στην κοιλιά του κήτους. Πέταξε μακριά με την κοπέλα στην πλάτη του, μα την ίδια στιγμή είδε τη φάλαινα να πεθαίνει και το κορίτσι να μικραίνει ολοένα και περισσότερο, μέχρι που χάθηκε κι αυτό για πάντα.
Το Κοράκι λυπημένο κατάλαβε ότι σ’ αυτόν τον κόσμο όλα ζουν και πεθαίνουν, και πως καθετί που αναπνέει και κινείται κρύβει μέσα του καρδιά και ψυχή. Έμεινε να θρηνεί δίπλα στο κουφάρι της φάλαινας για πολλές εβδομάδες. Έπειτα άρχισε να χορεύει και να τραγουδάει λυπημένο, ώσπου σιγά σιγά ο πόνος μαλάκωσε. Άνοιξε τότε τα φτερά του και πέταξε μακριά.
Τα δάκρυα του Κορακιού ήταν τα πρώτα δάκρυα που χύθηκαν στη γη. Ο χορός και το τραγούδι του ήταν ο πρώτος χορός και το πρώτο τραγούδι σε τούτον τον κόσμο.
Συντελεστές – Διανομή
Σχεδιασμός, καλλιτεχνική επιμέλεια, επεξεργασία παραδοσιακών τραγουδιών, μουσική διεύθυνση: Δήμητρα Τρυπάνη
Μουσική, κείμενο: Ισμήνη Γυφτάκη-Μπεκ
Βίντεο, animation: Γιώργος Νικόπουλος
Μουσική προετοιμασία: Νίκος Ζιάζιαρης, Σοφία Κετεντζιάν, Αλίκη Σιούστη
Διδασκαλία σωματικών κρουστών (body percussion): Αντώνης Βασιλειάδης
Κινηματογράφηση: Γρηγόρης Πανόπουλος
Μουσικό σύνολο: Σοφία Αλιφιεράκη (φλάουτο), Αγγελική Κασδά (βιολί), Δέσποινα Σπανού (βιολοντσέλο), Ηλίας Αλγκάερ (κοντραμπάσο), Γιώργος Κασαβέτης (κρουστά), Δήμητρα Κοκκινοπούλου (πιάνο)
Πολυφωνικό σύνολο: Δροσιέλλα Καλούδη, Λιάνα Κοκόση, Βιβή Συκιώτη, Βασίλειος Γκουνέλας, Χρυσόστομος Καλογριδάκης, Ανδρέας Καραούλης, Μαρίνος Ταρνανάς
Με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών και μαθητών/μαθητριών από σχολεία της Αττικής
info box
Διεύθυνση:
Διαδικτυακά