Ώρα για εκπαιδευτικά προγράμματα για μικρούς και μεγάλους από το Ίδρυμα Θεοχαράκη

Η τέχνη της αγχιμαχίας (debate). Ρητορικές αντιπαραθέσεις - Για νέους 15-17 ετών

Τι είναι το debate; Το debate ή αγχιμαχία είναι η διαδικασία δομημένης αντιπαράθεσης, κατά την οποία δύο πλευρές επιχειρηματολογούν πάνω σε ένα θέμα. Βασίζεται στην κριτική σκέψη, το διάλογο και τη ρητορική. Έρευνες από όλο τον κόσμο αποδεικνύουν ότι τα παιδιά που συμμετέχουν σε debates αναπτύσσουν την κριτική και αναλυτική σκέψη τους, αποκτούν σφαιρικότερη κατανόηση ενός γνωστικού αντικειμένου σε σχέση με απλές μεθόδους διδασκαλίας και αποκτούν περισσότερη αυτοπεποίθηση στην έκφραση των απόψεών τους.

H Καλλίνα Μπασλή, προπονήτρια της Ελληνικής Ομάδας Σχολικού Debate για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, προτείνει σε εφήβους, μέσα από τη διαδικασία του debate και της ρητορικής, να αναπτύξουν τις ικανότητές τους σε ένα ευχάριστο και δυναμικό περιβάλλον.

 

Ρητορικές αντιπαραθέσεις

Ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα, ειδικά σχεδιασμένο για μαθητές Λυκείου, που βασίζεται σε τέσσερις βασικούς άξονες: την υποστήριξη των ιδεών μέσω της ανάπτυξης επιχειρημάτων και της χρήσης παραδειγμάτων, την αντίκρουση επιχειρημάτων, τη δομή του γραπτού και προφορικού λόγου και την εξάσκηση των ρητορικών δεξιοτήτων με στόχο την πιο αποτελεσματική εκφορά του λόγου. Σε κάθε σεμινάριο οι μαθητές συμμετέχουν σε ατομικές και ομαδικές δραστηριότητες, ενώ συζητούν εύρος θεμάτων, εστιάζοντας σε πολιτιστικά, κοινωνικά και ηθικά θέματα της ελληνικής και διεθνούς επικαιρότητας. Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με μια παρουσίαση, ανοιχτή στο κοινό, στην οποία οι ομάδες θα παρουσιάσουν τα debate που θα έχουν προετοιμάσει.

23, 30 Ιανουαρίου 6, 13, 20, 27 Φεβρουαρίου 6, 20 Μαρτίου 2021

Σάββατο, 18:00-20:00

Συνολικό κόστος συμμετοχής: 120€

Τελική ημερομηνία εγγραφών: 20 Ιανουαρίου 2021

 

Παίζω με τις τέχνες με αφορμή μια έκθεση - Για παιδιά 8-12 ετών & γονείς

Μετά από δέκα χρόνια συνεχόμενης παρουσίας, το επιτυχημένο πρόγραμμα του Ιδρύματος Θεοχαράκη, προσαρμόζεται στη νέα εποχή, και πραγματοποιείται πλέον και μέσω διαδικτύου. Οι συμμετέχοντες είναι και πάλι παιδιά με τους γονείς τους ή νέοι ή ενήλικες, οι οποίοι συναντώνται διαδικτυακά και διασκεδάζουν παίζοντας σε ομάδες. Μέσα από διαδραστικές δραστηριότητες, οι συμμετέχοντες μετακινούνται από τη μία τέχνη στην άλλη, προκειμένου αφενός να ανακαλύψουν με έναν ψυχαγωγικό τρόπο την τρέχουσα έκθεση και αφετέρου να καλλιεργήσουν τη σχέση τους με τις τέχνες και τη δημιουργία. Με τον μουσικοπαιδαγωγό, συγγραφέα Παναγιώτη Τσιρίδη και την ιστορικό, παιδαγωγό πολιτισμού, μουσειοπαιδαγωγό Κατερίνα Ρογκάκου.

24, 31 Ιανουαρίου, 7, 14, 21, 28 Φεβρουαρίου 2021 «Picasso-Cocteau: Τέχνη και φιλία, κοινωνία και ανατροπή».

 

Κυριακή, 11:00-12:00

Πραγματοποιείται μέσω zoom

Τελική ημερομηνία εγγραφών: Κάθε τελευταία Παρασκευή πριν τις ημέρες διεξαγωγής του προγράμματος ως τις 15:00

Αποστολή κωδικών: Κάθε τελευταία Παρασκευή πριν τις ημέρες διεξαγωγής του προγράμματος στις 16:00

Κόστος συμμετοχής: 10€ η κάθε σύνδεση

Origami - Για ενήλικες

Μια εισαγωγή στην παραδοσιακή ιαπωνική χαρτοδιπλωτική, που επινοήθηκε εδώ και εκατοντάδες χρόνια και στις μέρες μας εξασκείται όλο και περισσότερο από μικρούς και μεγάλους σε όλο τον κόσμο! Δημιουργούμε εντυπωσιακές συνθέσεις πολλών χαρτιών μαζί, ξεκινώντας με απλά γεωμετρικά σχήματα και καταλήγουμε να φτιάχνουμε τρισδιάστατα παζλ! Μια δημιουργική δραστηριότητα, που αναπτύσσει την αυτοσυγκέντρωση, την υπομονή και τις λεπτές κινητικές μας δεξιότητες ενώ μας ψυχαγωγεί! Με την εικαστικό Άρτεμις Κατσαμπάνη-Ohta.

Ενότητα Β: Modular Origami

11 Ιανουαρίου 2021 Shuriken-Αστεράκι Νίντζα (κινούμενο παιχνίδι)

18 Ιανουαρίου 2021 Κινέζικο μπολ

 

Δευτέρα, 18:00-19:30

Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 20€

Σεμινάριο καλλιτεχνικής φωτογραφίας - Για ενήλικες

Το σεμινάριο αυτό αποτελείται από δέκα θεματικές ενότητες. Η κάθε ενότητα αφορά ένα σημαντικό μέρος της φωτογραφικής έρευνας, που απασχολεί την πλειοψηφία των φωτογράφων. Ο συμμετέχων εξοικειώνεται με την αισθητική της σύγχρονης φωτογραφίας, διερευνά τις δυνατότητες του φωτογραφικού μέσου, μαθαίνει να πλαισιώνει την εικόνα μέσα από την καλλιτεχνική διαδικασία ως ένα έργο τέχνης, και ανακαλύπτει την ματιά σημαντικών φωτογράφων που επηρέασαν την δυναμική εξέλιξη της φωτογραφίας.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε όλους αυτούς που αναζητούν έναν ουσιαστικό τρόπο για να

έρθουν σε επαφή με την καλλιτεχνική φωτογραφία, ανεξαρτήτως ηλικίας

και ειδικών γνώσεων. Στόχος του σεμιναρίου είναι η διεύρυνση της οπτικής και η καλλιέργεια του βλέμματος, με προοπτική την παραγωγή καλλιτεχνικού έργου Με τον Βασίλη Γεροντάκο.

12 Ιανουαρίου 2021 Το έργο του Walker Evans και η επίδρασή του στην νεότερη εποχή

19 Ιανουαρίου 2021 Φωτογραφική κριτική-portfolios

26 Ιανουαρίου 2021 Αισθητική, ηθική, πνευματικότητα

Τρίτη, 19:00-21:00

Πραγματοποιείται μέσω zoom

Τελική ημερομηνία εγγραφών: Τις ημέρες διεξαγωγής του προγράμματος ως τις 15:00

Κόστος μεμονωμένης συμμετοχής: 10€

Έρωτας & Επανάσταση στην Όπερα - Για ενήλικες

Θέλεις να βιώσεις με μια πιο προσωπική διάθεση την αγαπημένη σου όπερα; Στο διαδικτυακό σεμινάριο παρουσιάζονται και αναλύονται υποθέσεις και χαρακτήρες από όπερες, αλλά και αποκωδικοποιούνται μέσα από τη μουσική οι μύθοι και οι γρίφοι τους. Πώς οι ήρωες αυτοί έρχονται στο σήμερα και γιατί μας αφορούν; Οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία με ασκήσεις από τη θεατρική πρακτική, αλλά και εργασίες, να μάθουν περισσότερα για την όπερα αλλά και να ανταλλάξουν απόψεις με αφορμή τη θεματική «Έρωτας και Επανάσταση». Με τη σοπράνο, θεατρολόγο Κάτια Πάσχου.

11 Ιανουαρίου 2021 Η Πολιορκία της Κορίνθου του Ροσσίνι

18 Ιανουαρίου 2021 Τόσκα του Πουτσίνι

25 Ιανουαρίου 2021 Επίλογος

Για την παρακολούθηση του σεμιναρίου δεν απαιτούνται μουσικές γνώσεις.

Δευτέρα, 19:00-20:30

Πραγματοποιείται μέσω zoom

Τελική ημερομηνία εγγραφών: Τις ημέρες διεξαγωγής του προγράμματος ως τις 15:00

Κόστος μεμονωμένης συμμετοχής: 10€

 

Συναισθηματική Νοημοσύνη, E.Q.

Πώς οι γονείς να εμπνεύσουν τα παιδιά τους στην  παιδική ηλικία, προεφηβεία και εφηβεία – Για ενήλικες

Η Τζίνα Γ. Θανοπούλου, Ed.M., M.A., Harvard University, αναλύει πώς μεγαλώνουμε ισορροπημένα και επιτυχημένα παιδιά στην παιδική ηλικία, στην προεφηβεία και την εφηβεία, με κλειδιά Συναισθηματικής Νοημοσύνης, E.Q., στη θεωρία  και  στην πράξη, μέσω συμβουλευτικής γονέων, μέσω της τέχνης, του θεατρικού παιχνιδιού, της δημιουργίας και της  έκφρασης.

21 Ιανουαρίου 2021

Παρουσίαση και επεξήγηση, σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο, της Συναισθηματικής Νοημοσύνης E.Q.  (Dr. Daniel Goleman) και των αξιών που πρεσβεύει. Καλλιέργεια E.Q.,προσωπικών καιδιαπροσωπικών ικανοτήτων (τι και πώς) και κάλυψη βασικών  συναισθηματικών αναγκών που θα εμπνεύσουν οι γονείς στα παιδιά τους μέσω των τριών Α: Αυτογνωσία, αυτοσεβασμός, αυτοπεποίθηση. Πώς οι γονείς μπορούν να εμπνεύσουν, οι ίδιοι στον εαυτό τους και μετέπειτα τα παιδιά τους, με τη χρήση της συμβουλευτικής, αλλά και με την εισαγωγή βοηθητικών εργαλείων, τα οποία θα αναλυθούν στις πέντε συναντήσεις όπως η τέχνη, το θεατρικό παιχνίδι, η δημιουργία και έκφραση. 

28 Ιανουαρίου 2021

Παρουσίαση και ανάλυση των βασικών συναισθηματικών αναγκών και πώς αυτές μπορούν να φέρουν ισορροπία στο παιδί και στον/ηνέφηβο-η. Παρουσίαση της «προκλητικής» ηλικίας της προ-εφηβείας/εφηβείας και των χαρακτηριστικών της. Εστίαση στα προ-εφηβικά/εφηβικά θέματα και πώς μπορεί να βοηθήσει η Συναισθηματική Νοημοσύνη, E.Q., μέσω της συμβουλευτικής, της τέχνης, της δημιουργίας και της έκφρασης για την αναζήτηση της νέας κοινωνικής ταυτότητας του παιδιού/εφήβου, την έκφραση των συναισθημάτων, την αντιμετώπιση της αντικοινωνικής συμπεριφοράς, του bullying, των εθισμών, την εξάρτηση από το διαδίκτυο κλπ. Πώς μπορούν να βοηθήσουν οι γονείς ουσιαστικά;

4 Φεβρουαρίου 2021

(α’ μέρος)

Απαραίτητη προϋπόθεση για την καλλιέργεια της συναισθηματικής νοημοσύνης στα παιδιά και στους εφήβους είναι η ανάπτυξη της αγάπης με όρια, καθώς και η καλλιέργεια πρακτικών και θεωρητικών δεξιοτήτων. Θα πραγματοποιηθεί ανάλυση και επεξήγηση πρακτικών παραδειγμάτωνκαιτεχνικών επικοινωνίας και διαλόγου.

11 Φεβρουαρίου 2021

(β’ μέρος)

Ανάλυση τεχνικών συναισθηματικής νοημοσύνης: Ενεργητική ακρόαση, «Εγώ» - μηνύματος.

18 Φεβρουαρίου 2021

Πώς οι γονείς μπορούν να γίνουν ζωντανά παραδείγματα,  καθρέφτες πράξης και ζωής των παιδιών τους με βάση το ότι τα παιδία κάνουν ό,τι κάνουμε και όχι μόνο ό,τι λέμε!".

Τα δώδεκα κλειδιά για επιτυχημένη διαπαιδαγώγηση στην εφηβική και παιδική/εφηβική ηλικία. 

Πέμπτη, 18:00–20:00

Συνολικό κόστος συμμετοχής: 40€

Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 10€

Πραγματοποιείται μέσω zoom

Τελική ημερομηνία εγγραφών: Τις ημέρες διεξαγωγής του προγράμματος ως τις 15:00


 

Η Αρχιτεκτονική στον 21ο αιώνα - Για ενήλικες

Ένας κύκλος συναντήσεων για την αρχιτεκτονική στις αρχές του 21ου αιώνα. Η αρχιτεκτονική είναι στην καθημερινότητά μας, μας αφορά, σχετιζόμαστε καθημερινά και βιωματικά με κτίρια και τόπους εργασίας, διακοπών και διαβίωσης, ιδιωτικούς και δημόσιους, καθένας με τα δικά του ιδιαίτερα μορφολογικά χαρακτηριστικά. Παρατηρούμε κτίρια στην αιχμή του σύγχρονου design, με πρωτοποριακά υλικά και μεθόδους σχεδιασμού, αλλά και αρχιτεκτονικές μορφές που επανέρχονται σε παραδοσιακές μεθόδους, οικολογικής διαχείρισης. Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι αρκετά και ουσιαστικά. Πώς παράγεται το νέο αυτό δομημένο περιβάλλον, με τι κριτήρια το αξιολογώ και ποιες είναι οι νέες τάσεις;

Στον κύκλο «Η Αρχιτεκτονική στον 21ο αιώνα», κάθε συνάντηση αποτελεί και μία αυτοτελή αφήγηση, που απαντά στα ερωτήματα αυτά, τόσο μέσα από τη μελέτη και αξιολόγηση του έργου των σύγχρονων αρχιτεκτόνων, όσο και μέσα από την κατανόηση των αναγκών και των συνθηκών, μέσα από τις οποίες δημιουργούνται τα σύγχρονα κτίρια και πόλεις. Με την αρχιτέκτονα, πολεοδόμο Χαρίκλεια Χάρη.

21 Ιανουαρίου, 4, 18 Φεβρουαρίου, 4, 18 Μαρτίου, 1, 15, 22 Απριλίου 2021

Πέμπτη, 19:00-20:30

Πραγματοποιείται μέσω zoom

Τελική ημερομηνία εγγραφών: 21 Ιανουαρίου 2021 στις 15:00

Συνολικό κόστος συμμετοχής: 70€

«Λόγω τέχνης». Η τέχνη ως ψυχική και πνευματική τόνωση – Για ενήλικες

Το Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη αναβιώνει δέκα από τις σπουδαιότερες εκθέσεις τέχνης που διοργανώθηκαν στους εκθεσιακούς του χώρους τα τελευταία χρόνια, μέσα από τη νέα εκπαιδευτική δράση ««Λόγω τέχνης». Η τέχνη ως ψυχική και πνευματική τόνωση».

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την παρουσίαση εμβληματικών έργων τέχνης από παλαιότερες εκθέσεις του Ιδρύματος, και την αλληλεπίδραση αυτών με άλλες τέχνες, όπως τα εικαστικά, η λογοτεχνία και η μουσική, με σκοπό την ψυχαγωγία και την ανθρώπινη επαφή σε μια περίοδο παγκόσμιας κρίσεως, όπου η τέχνη μπορεί να αποτελέσει καταφύγιο.

Κάθε συνάντηση αποτελεί και έναν διαφορετικό εικαστικό σταθμό, όπου οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να ξαναδούν αγαπημένα τους έργα ή να τα δουν για πρώτη φορά και να τα προσεγγίσουν με έναν πρωτότυπο τρόπο, αναπτύσσοντας τελικά μια δημιουργική και βαθιά επαφή με την τέχνη.

Παραστατικά τοπία καλλιτεχνών που συναντούν μουσικούς τόπους, ποίηση που συνδυαλέγεται με τη φωτογραφία και τη ζωγραφική και πολυπράγμονες καλλιτέχνες, κύριοι εκπρόσωποι μεγάλων καλλιτεχνικών ρευμάτων, όλα, λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία και μας δείχνουν το δρόμο για την αναζήτηση νέων συνδέσεων με την τέχνη.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ενήλικες και πραγματοποιείται με μικρό αριθμό συμμετεχόντων, μέσω zoom, προκειμένου να διασφαλίζεται η καλύτερη διάδραση και επικοινωνία.

Σχεδιαστές των δράσεων είναι ο συγγραφέας, μουσικοπαιδαγωγός και εμψυχωτής στην εκπαίδευση Παναγιώτης Τσιρίδης και η ιστορικός και παιδαγωγός της τέχνης Κατερίνα Ρογκάκου.

Σημαντική σημείωση: Οι συναντήσεις είναι αυτοτελείς και η συμμετοχή στο πρόγραμμα δεν προϋποθέτει καμία προηγούμενη γνώση ή εμπειρία των συμμετεχόντων με τις τέχνες.

 

27 Ιανουαρίου « Η ανθρώπινη μορφή στην ελληνική ζωγραφική»

Τετάρτη, 20:00-21:30

Πραγματοποιείται μέσω zoom

Τελική ημερομηνία εγγραφών: Τις ημέρες διεξαγωγής του προγράμματος στις 15:00

Αποστολή κωδικών zoom: Τις ημέρες διεξαγωγής του προγράμματος στις 16:00

Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 10€


 

info box

Για ηλικίες από: 

5-9
9-12

Διεύθυνση: 

online 

Πόλη: 

Ημερ/νία διεξαγωγής: 

12/01/2021 - από τις 09:00 έως τις 23:00
13/01/2021 - από τις 09:00 έως τις 23:00
14/01/2021 - από τις 09:00 έως τις 23:00
15/01/2021 - από τις 09:00 έως τις 23:00
16/01/2021 - από τις 09:00 έως τις 23:00
17/01/2021 - από τις 09:00 έως τις 23:00
18/01/2021 - από τις 09:00 έως τις 23:00
19/01/2021 - από τις 09:00 έως τις 23:00
20/01/2021 - από τις 09:00 έως τις 23:00
21/01/2021 - από τις 09:00 έως τις 23:00
22/01/2021 - από τις 09:00 έως τις 23:00
23/01/2021 - από τις 09:00 έως τις 23:00
24/01/2021 - από τις 09:00 έως τις 23:00
25/01/2021 - από τις 09:00 έως τις 23:00
26/01/2021 - από τις 09:00 έως τις 23:00
27/01/2021 - από τις 09:00 έως τις 23:00
28/01/2021 - από τις 09:00 έως τις 23:00
29/01/2021 - από τις 09:00 έως τις 23:00
30/01/2021 - από τις 09:00 έως τις 23:00
31/01/2021 - από τις 09:00 έως τις 23:00
01/02/2021 - από τις 09:00 έως τις 23:00
02/02/2021 - από τις 09:00 έως τις 23:00
03/02/2021 - από τις 09:00 έως τις 23:00
04/02/2021 - από τις 09:00 έως τις 23:00
05/02/2021 - από τις 09:00 έως τις 23:00
06/02/2021 - από τις 09:00 έως τις 23:00
07/02/2021 - από τις 09:00 έως τις 23:00
08/02/2021 - από τις 09:00 έως τις 23:00
09/02/2021 - από τις 09:00 έως τις 23:00
10/02/2021 - από τις 09:00 έως τις 23:00
11/02/2021 - από τις 09:00 έως τις 23:00
12/02/2021 - από τις 09:00 έως τις 23:00
13/02/2021 - από τις 09:00 έως τις 23:00
14/02/2021 - από τις 09:00 έως τις 23:00
15/02/2021 - από τις 09:00 έως τις 23:00
16/02/2021 - από τις 09:00 έως τις 23:00
17/02/2021 - από τις 09:00 έως τις 23:00
18/02/2021 - από τις 09:00 έως τις 23:00
19/02/2021 - από τις 09:00 έως τις 23:00
20/02/2021 - από τις 09:00 έως τις 23:00
21/02/2021 - από τις 09:00 έως τις 23:00
22/02/2021 - από τις 09:00 έως τις 23:00
23/02/2021 - από τις 09:00 έως τις 23:00
24/02/2021 - από τις 09:00 έως τις 23:00
25/02/2021 - από τις 09:00 έως τις 23:00
26/02/2021 - από τις 09:00 έως τις 23:00
27/02/2021 - από τις 09:00 έως τις 23:00
28/02/2021 - από τις 09:00 έως τις 23:00