Athens Science Festival 2019

140 ερευνητικοί, ακαδημαϊκοί, εκπαιδευτικοί οργανισμοί | 100 διαφορετικά διαδραστικά δρώμενα | 60 εργαστήρια για παιδιά | 20 workshops | 30 ομιλίες | 3 εκθέσεις τέχνης και επιστήμης | ντοκιμαντέρ | διαγωνισμοί | stand up science | ποικίλες δράσεις για κάθε ηλικία!

Μέσα σε μία παγκόσμια και διαρκώς μεταβαλλόμενη πραγματικότητα, Κάτι αλλάζει! και στο Athens Science Festival 2019. Ο θεσμός που κάθε χρόνο αποκαλύπτει σε όλο και περισσότερους επισκέπτες τα μυστικά και τα θαύματα της επιστήμης, επιστρέφει για 6η χρονιά, από τις 3 έως τις 7 Απριλίου στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, και ανεβάζει τον πήχη ψηλά. Μετονομάζεται σε Athens Re-Science Festival και έρχεται κατευθείαν… από το μέλλον!

Ο κόσμος αλλάζει, κάθε μέρα όλο και πιο πολύ, με όλο και πιο γρήγορο ρυθμό. Η επιστήμη, η τεχνολογία, οι τέχνες, η ανθρώπινη εργατικότητα, δημιουργούν νέους θαυμαστούς δρόμους, νέες προοπτικές αλλά και νέες προκλήσεις. Αποτέλεσμα; Χρειάζεται, ατομικά αλλά και κοινωνικά, να αναθεωρούμε και να αναπροσαρμόζουμε τον τρόπο που προσεγγίζουμε τη γνώση και την καθημερινή μας ζωή. Στον 21ο αιώνα, η προσαρμοστικότητα και η συνεχής αλλαγή δεν είναι μόνο γόνιμες και εμπνευστικές– είναι, πλέον, αναγκαίες.

Φαντάσου, λοιπόν, έναν κόσμο όπου όλοι είμαστε ιδιοκτήτες ξενοδοχείων για μέλισσες, καλλιεργούμε λαχανικά στο μπαλκόνι μας, χρησιμοποιούμε ξανά τα παλιά διαφημιστικά banners και τα αθλητικά μας παπούτσια, τα παιδιά παίζουν στα δάχτυλα τα μυστικά των καταιγίδων, των κεραυνών και της μετεωρολογίας. Φαντάσου, ακόμα, έναν κόσμο όπου μικροοργανισμοί μετατρέπουν το βρόχινο σε πόσιμο νερό, τα θαλάσσια θηλαστικά προστατεύονται συστηματικά, ανανεώσιμες πηγές ενέργειες τροφοδοτούν τα σχολειά, «έξυπνες» πόλεις και υπολογιστές μάς βοηθούν να φροντίζουμε, κάθε στιγμή, τον πλανήτη μας.

Έναν τέτοιο κόσμο υποδεχόμαστε, φέτος, στο Athens Re-Science Festival 2019, και μαζί υποδεχόμαστε όλους εκείνους, μαθητές και ενήλικες, που ενθουσιάζονται με την ανθρώπινη εφευρετικότητα. Φιλοδοξούμε μικροί και μεγάλοι να γίνουν κοινωνοί της επιστήμης, να βιώσουν, να πειραματιστούν, να «λερώσουν τα χέρια τους» παίζοντας και δοκιμάζοντας. Στόχος μας φέτος είναι να εξερευνήσουμε όλοι μαζί ιδέες, εφαρμογές, και νέες πρακτικές ζωής – έτσι ώστε η πρόοδος, η ανάπτυξη, το μέλλον να εξασφαλίζουν την βιωσιμότητα στον πλανήτη μας.

Σε περιμένουμε να ζήσουμε μαζί την εμπειρία των ιδεών που αλλάζουν την ζωή μας, να ζήσουμε ένα ακόμα πιο συναρπαστικό Athens Re-Science Festival, να ζήσουμε τον υπέροχο κόσμο του μέλλοντος της επιστήμης, της ανθρωπότητας!

Και κάτι ακόμα…

Στην τελετή έναρξης του Athens Re-Science Festival, την Πέμπτη 4 Απριλίου, υποδεχόμαστε στη κεντρική σκηνή του Φεστιβάλ τον εμπνευσμένο εξ-ερευνητή Christian Clot, CEO του Adaptation Group!

Ο Christian Clot δεν είναι η κλασική περίπτωση εξερευνητή, ο οποίος από πολύ μικρή ηλικία ξενυχτούσε πάνω από ένα χάρτη ονειρευόμενος το τέλειο ταξίδι. Το πάθος του για δημιουργία και επικοινωνία τον οδήγησε στο να συγγράψει αρκετά και διαφορετικού είδους βιβλία, από μυθιστορήματα και κόμικς, μέχρι βιβλία ιστορικού περιεχομένου. Είναι βραβευμένος για τις εξερευνήσεις του και έχει συμμετάσχει σε πολλά ντοκιμαντέρ. Το 2006, κατά τη διάρκεια των εξερευνήσεών του, ξεκίνησε έρευνα σχετικά με την ανθρώπινη προσαρμοστικότητα, μελετώντας τις γνωσιακές, ψυχολογικές και φυσιολογικές αλλαγές που προκαλούνται από την έκθεση του ανθρώπου σε πολύπλοκες περιβαλλοντικές συνθήκες.

Τίτλος ομιλίας: Πως μπορούμε να προσαρμοστούμε στον μελλοντικό κόσμο; ||

Ημερομηνία & ώρα: Πέμπτη 4 Απριλίου, 18.30. Η ομιλία του Christian Clot θα πραγματοποιηθεί με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου της Ελλάδος.

Από το πολύπλευρο και πλούσιο πρόγραμμα του ASF2019 επιλέξαμε τις 10 +1 δράσεις που δεν πρέπει να χάσεις!

Ομιλίες

  1. Ένας αστροναύτης στο Athens Re-Science Festival

Ο αστροναύτης της NASA Clayton C. Anderson είχε την ευτυχία να περάσει 167 ημέρες αιωρούμενος πάνω από το γαλάζιο πλανήτη, να κατανοήσει την ευθραυστότητά του και να θαυμάσει την ομορφιά της Γης. Έρχεται, λοιπόν, να μας παρασύρει σε ένα συναρπαστικό ταξίδι πέρα από τα όρια του πλανήτη μας, με φωτογραφίες από την αποστολή του στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), διηγήσεις για τη ζωή πάνω σε ένα από τα πιο περίπλοκα τεχνολογικά επιτεύγματα των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά κι ένα τηλεπαιχνίδι γνώσεων για την παγκόσμια γεωγραφία.

Τίτλος ομιλίας: Για την ομορφιά της Γης || Ημερομηνία & ώρα: Κυριακή 7 Απριλίου, 20.00
Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί με την υποστήριξη της Πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Αθήνα

  1. Τεχνητή Νοημοσύνη και προκαταλήψεις

Μπορούν τα συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης να γίνουν όργανα φυλετικών ή βασισμένων στο φύλο προκαταλήψεων; Να ανησυχούμε ή υπάρχουν αποτελεσματικοί τρόποι να εξασφαλίσουμε τις αρχές της ισονομίας; Ο Alexander Fefegha μας προσκαλεί να μιλήσουμε για θέματα που σε λίγο καιρό θα μας απασχολούν όλους.

Τίτλος ομιλίας: Προκαταλήψεις στα συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης || Ημερομηνία & ώρα: Σάββατο 6 Απριλίου, 20.30

Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί με την υποστήριξη του British Council.

Διαδραστική Έκθεση

  1. Czech Innovation Expo ή αλλιώς… Invisible exhibition (Αόρατη Έκθεση)

Μία έκθεση που συνδυάζει τη διαδραστική οπτικοακουστική τέχνη με την εικονική πραγματικότητα (VR) και φιλοδοξεί να μας ταξιδέψει σε 100 χρόνια επιτευγμάτων της Τσέχικης Δημοκρατίας στους τομείς της έρευνας και της επιστήμης, καθώς και να μας γνωρίσει τη νέα γενιά Τσέχων επιστημόνων, ερευνητών και καινοτόμων επιχειρηματιών.

Τίτλος δράσης: Czech Innovation Expo || Ημερομηνία: 3-7 Απριλίου

Με την υποστήριξη του Τσέχικου Κέντρου στην Αθήνα.

  1. Φορητό Ψηφιακό Πλανητάριο - Planetarium on the Go

Θέλεις να γνωρίσεις τον έναστρο ουρανό μέσα από μία μοναδική οπτικοακουστική εμπειρία;  Στο φετινό φεστιβάλ θα δεις συναρπαστικές ανακαλύψεις για την εξερεύνηση του διαστήματος, όπως… δεν τις έχεις ξαναδεί! Στο εντυπωσιακό περιβάλλον του Planetarium on the Go, με ημισφαιρική οθόνη προβολής διαμέτρου 6 μέτρων (!) που επιτρέπει την προβολή σε όλη την εσωτερική επιφάνεια του θόλου, θα προβάλλονται οκτώ… αστρονομικά ντοκιμαντέρ. Έτοιμοι για απογείωση;

Τίτλος δράσης: Από τη Γη στο Σύμπαν || Ημερομηνία: 6-7 Απριλίου

Με την υποστήριξη της Πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Αθήνα.

  1. Ταξίδι στην επιστήμη της μετεωρολογίας

Για ένα «θυελλώδες» και γεμάτο συγκινήσεις ταξίδι στην επιστήμη της μετεωρολογίας πρέπει να ετοιμάζονται οι επισκέπτες του Athens Science Festival καθώς οι επιστημονικοί συνεργάτες του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και της ομάδας εκπαιδευτικής μετεωρολογίας του meteo.gr θα μας γνωρίσουν τις πιο ενδιαφέρουσες πτυχές της που αφορούν το κλίμα και τα καιρικά φαινόμενα. Πώς δημιουργούνται οι κεραυνοί; Πώς μπορούμε να κάνουμε πρόβλεψη του καιρού βλέποντας μόνο τα σύννεφα; Πόσο πιθανό είναι να δούμε τυφώνα στην Ελλάδα; Τι σημαίνει κλίμα και τι ισχύει τελικά για την κλιματική αλλαγή;

Τίτλος δράσης: Του καιρού τα μυστικά || Ημερομηνία: 3-7 Απριλίου || Διοργάνωση: Α.Ε. Τσιμέντων ΤΙΤΑΝ, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / Επιστημονική Ομάδα Εκπαιδευτικής Μετεωρολογίας «Περί Ανέμων & Υδάτων» του meteo.gr

  1. Escape Room: ένα βιωματικό παιχνίδι ανακάλυψης της Συνθετικής Βιολογίας

Η ανθρωπότητα κινδυνεύει! Μια σειρά ατυχημάτων σε μεγάλες βιομηχανίες έχει δηλητηριάσει τους υδατικούς πόρους του πλανήτη. Οι άνθρωποι πίνουν μολυσμένο νερό χωρίς να μπορούν να το ξεχωρίσουν από το καθαρό. Εσύ και η ομάδα σου εισβάλετε στο Αμερικάνικο Εργαστήριο Συνθετικής Βιολογίας και αναλαμβάνετε να δημιουργήσετε ένα μικροοργανισμό που θα εντοπίζει τις δηλητηριώδεις ουσίες. Ο χρόνος τελειώνει… Θα προλάβετε να συναρμολογήσετε το DNA και να φτιάξετε τον μικροοργανισμό που θα σώσει την ανθρωπότητα από βέβαιο αφανισμό;

Τίτλος δράσης: Σώσε τη Ζωή στη Γη || Ημερομηνία: 3-7 Απριλίου || Επιστημονική επιμέλεια Φίλιππος Τουρλομούσης ΜΙΤ

Με την υποστήριξη της Πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Αθήνα.

 

Εργαστήριο για παιδιά και μεγάλους

  1. Ο πύργος της δημιουργίας!

O ουγγρικής καταγωγής Δρ. Kristóf Fenyvesi, ιδρυτής του Experience Workshop International STEAM Movement (Hungary-Finland), μας καλεί να συμμετέχουμε σε ένα workshop με κοινωνικό χαρακτήρα. Με έμπνευση από το Warka Water Tower που σχεδιάστηκε από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Arturo Vittori για να βοηθήσει τον πληθυσμό της Αιθιοπίας στην προσπάθεια εύρεσης πόσιμου νερού, μαζί με τον Fenyvesi θα συνδέσουμε την ψηφιακή μοντελοποίηση με την πρακτική άσκηση και τη συλλογική εργασία. Έτσι, καθένας από εμάς θα γίνει πηγή συλλογικής προσπάθειας για την επίλυση σημαντικών κοινωνικών προβλημάτων συνεργασίας, με στόχο την ανάπτυξη της δημιουργικότητας και –φυσικά- της ενίσχυσης της φαντασίας!

Τίτλος δράσης: Φτιάχνοντας μαζί ένα Πύργο || Ημερομηνία & ώρα: Σάββατο 6 Απριλίου, 12.00

Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ουγγαρίας και του Business Grove.

Εργαστήριο για ενήλικες

  1. Δημιούργησε 3D παιχνίδια και τρόμαξε τους!

Ποια είναι τα στάδια δημιουργίας ενός… ανατριχιαστικά ενδιαφέροντος 3D παιχνιδιού τρόμου; Πώς χτίζουμε σενάριο και πλοκή; Τι ιδιότητες δίνουμε στους χαρακτήρες; Αυτά και άλλα πολλά θα μάθουμε με την βοήθεια της Unity, της πιο διαδεδομένης πλατφόρμας δημιουργίας παιχνιδιών στον κόσμο.

Τίτλος δράσης: Φτιάξε ένα 3D Horror Game || Ημερομηνία & ώρα: Σάββατο 6 Απριλίου, 15.00 || Διοργάνωση: SAE Creative Media Education

 

Βραδινά events

  1. Stand up Science

Για άλλη μία χρονιά, η ομάδα των Science Reactors θα μας παρουσιάσει επιστημονικές ιστορίες με χιούμορ καθώς φιλοδοξεί να μας αποδείξει ότι η επιστήμη βελτιώνει τη ζωή μας με χαμόγελο και απολαυστικές αφηγήσεις. Νέα κείμενα που αφορούν στη θεματική του Athens Re-Science Festival για έναν βιώσιμο πλανήτη και φυσικά re-thinking πάνω στις τρεις βασικές έννοιες: re-use, re-cycle, reduce.

Ημερομηνία & ώρα: Παρασκευή 5 Απριλίου, 21.30 || Διοργάνωση: Science Reactors

 

  1. Τελικός του διαγωνισμού FameLab

Δέκα νέοι που ξεχώρισαν από το προκριματικό στάδιο του διεθνούς διαγωνισμού FameLab 2019 έχουν τρία λεπτά για να παρουσιάσουν στην κριτική επιτροπή ένα επιστημονικό θέμα της επιλογής τους. Ο χαρισματικός νικητής της βραδιάς θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στο FameLab International τον Ιούνιο στη Βρετανία.

Τίτλος δράσης: Διαγωνισμός FameLab || Ημερομηνία & ώρα: Σάββατο 6 Απριλίου, 21.30 || Διοργάνωση: British Council & The HUB Events - στο πλαίσιο του εορτασμού των 80 χρόνων του British Council στην Ελλάδα

 

+ 1 : Φέρε μαζί σου και δώρισε τα αθλητικά σου παπούτσια

Κατά τη διάρκεια του ASF2019, θα είναι τοποθετημένος ειδικός κάδος συλλογής και επαναχρησιμοποίησης αθλητικών παπουτσιών που θα εξασφαλίζει το δικαίωμα στην άθληση ακόμα και σε όσους δεν έχουν την δυνατότητα αγοράς.

Τίτλος δράσης: Άστα να τρέξουν ξανά για καλό σκοπό || Ημερομηνία: 3-7 Απριλίου || Διοργάνωση: Ινστιτούτο Ομάδα για τον κόσμο

Το πρόγραμμα τελεί υπό την Αιγίδα της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής.

Το Athens Re-Science Festival έρχεται στην Τεχνόπολη!

Εσύ θα λείπεις;

#asf #asf2019

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμά εδώ!

Ημέρες λειτουργίας:
Τετάρτη 3 Απριλίου έως Κυριακή 7 Απριλίου 2019

Γενική είσοδος: 5 ευρώ
Για σχολικά group κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας και κράτησης 3€.
Μειωμένο-Ανέργων-ΑΜΕΑ 3€ με την επίδειξη των κατάλληλων δικαιολογητικών (ισχύει μόνο για τα εκδοτήρια της εκδήλωσης)

Προμηθευτείτε τα εισιτήριά σας εδώ και στο δίκτυο της Viva Wallet.

*Το Athens Re-Science Festival διοργανώνεται από τον εκπαιδευτικό οργανισμό Επιστήμη Επικοινωνία – SciCo, το British Council, την Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, τον Σύνδεσμο Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, σε συνεργασία με ακαδημαϊκούς, ερευνητικούς φορείς και εκπαιδευτικούς οργανισμούς. Υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος και της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας. Στρατηγικός συνεργάτης του Φεστιβάλ είναι το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών.

info box

Για ηλικίες από: 

5-9
9-12
12+

Τρόποι επικοινωνίας: 

Διεύθυνση: 

Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων
Πειραιώς 100, 11854 – Γκάζι
 

Πρόσβαση: Μετρό: Σταθμός «Κεραμεικός», Τρόλεï: No. 21 (από Ομόνοια), Στάση «Φωταέριο», Λεωφορεία: 049, 815, 838, 914, Β18, Γ18, Στάση «Φωταέριο»

Πόλη: 

Κόστος: 

Γενική είσοδος: 5 ευρώ Για σχολικά group κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας και κράτησης 3€. Μειωμένο-Ανέργων-ΑΜΕΑ 3€ με την επίδειξη των κατάλληλων δικαιολογητικών (ισχύει μόνο για τα εκδοτήρια της εκδήλωσης)

Ημερ/νία διεξαγωγής: 

03/04/2019 - 12:10
04/04/2019 - 12:10
05/04/2019 - 12:10
06/04/2019 - 12:10
07/04/2019 - 12:10