#Switch_on Γυρίζουμε τους διακόπτες και φωτίζουμε την Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων!

Στις 3 Μαρτίου, η Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων μεταμορφώνεται! Δύο ιστορικά τοπόσημα της πόλης, δύο αεριοφυλάκια του παλιού εργοστασίου φωταερίου της Αθήνας, γεμίζουν με φως!

 
Τα αεριοφυλάκια ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της γραμμής παραγωγής του φωταερίου. Πρόκειται για τεράστια κυλινδρικά δοχεία όπου αποθηκευόταν το αέριο πριν προωθηθεί με αγωγούς στο δίκτυο της πόλης.
Το αεριοφυλάκιο 2 κατασκευάστηκε το 1887 και σήμερα στεγάζει το INNOVATHENS, δηλαδή τις πιο δημιουργικές ομάδες και τις πιο καινοτόμες ιδέες της πόλης. Στις 3 Μαρτίου, παίρνει την τελική του μορφή και φωτίζεται με έναν ξεχωριστό τρόπο, όπως ακριβώς ταιριάζει στον Κόμβο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του Δήμου Αθηναίων!
Το αεριοφυλάκιο 3, το μεγαλύτερο που λειτούργησε στον ελλαδικό χώρο με χωρητικότητα 15.000 κυβικά μέτρα, παραμένει ανέπαφο και αποτελεί πολύτιμη μαρτυρία για τις κατασκευές αυτού του τύπου. Σήμερα, το σήμα κατατεθέν της περιοχής του Γκαζιού, παίρνει ξανά ζωή και γεμίζει με φως την Τεχνόπολη αλλά και την Αθήνα!
 
Η Τεχνόπολη φωταγωγείται με σύγχρονο ηλεκτρολογικό εξοπλισμό LED που χρησιμοποιεί μόλις το 1/5 της ενέργειας κοινών λαμπτήρων.  
 
Το 19ο αιώνα ο χώρος αυτός έδινε το φώς του σε όλη την Αθήνα. Σήμερα φωτίζεται ο ίδιος, αξιοποιώντας επιτυχώς ευρωπαϊκούς πόρους, και φιλοδοξεί να στείλει ένα δυνατό μήνυμα στην πόλη: «Ελάτε να γυρίσουμε τους διακόπτες μας στο ON!». Στο ΟΝ της δουλειάς, της δημιουργίας, της φαντασίας, της συνεργασίας, της καινοτομίας, της αλληλεγγύης, της καλύτερης ζωής. Ελάτε να φωτίσουμε μαζί την ΤΕΧΝΟΠΟΛΗ και φωτισμένη να σηματοδοτεί την ενέργεια αυτής της πόλης. Θα εγκαινιάσουμε το Παρατηρητήριο, το ψηλότερο κτίριο μας με πανοραμική θέα και πληροφορίες για την πόλη, θα παίξουμε στο SKYWALK, ένα μοναδικό χώρο παιχνιδιού και διάδρασης για παιδιά και εφήβους, θα γνωρίσουμε τις αίθουσες της ΤΕΧΝΟΠΟΛΗΣ με τις νέες δυνατότητές τους, και θα διασκεδάσουμε με αγαπημένες μπάντες και djs! SWITCH ON λοιπόν, την Πέμπτη 3 Μαρτίου, στην ΤΕΧΝΟΠΟΛΗ!
 
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 
Θεατρική παράσταση «ΑΥΤΟ...» από την ομάδα Μικρές Ιστορίες
Για παιδιά από 2 ετών αλλά και για ενήλικες που θα ήθελαν να τρυπώσουν για λίγο στη σκέψη και στο παιχνίδι των παιδιών.
Αίθουσα: Δεξαμενές Καθαρισμού 
Ώρα: 18:30-19:30 
 
Βιβλιοπαρουσίαση «10 Τετράδια Μουσειολογίας» 
Το πρώτο έντυπο περιοδικό μουσειολογίας στην Ελλάδα γιορτάζει τα 10 του τεύχη.
Αίθουσα: Παλαιοί Φούρνοι 
 Ώρα: 18:30-19:30 
 
Συναυλία της Athens Big Band 
Αίθουσα: Νέοι Φούρνοι
 Ώρα: 18:30-19:30 
 
Παρουσίαση πλατφόρμας Athens Bikes 
 Ώρα: 19:15-19:45 
 
Παρουσίαση του Technopolis Skywalk από την ομάδα The Skywalkers της Circus Dayz
Ώρα: 19:40-20:00 
 
 
Switch On από το Δήμαρχο Αθηναίων
Φωταγώγηση της Τεχνόπολης
Ο Δήμαρχος της Αθήνας πραγματοποιεί το συμβολικό Switch On ξεκινώντας από τον Πύργο και καταλήγοντας στο Αεριοφυλάκιο 3.  
Ώρα: 20:00
 
Συναυλία των Jaguar Bombs 
Αίθουσα: Μηχανουργείο 
Ώρα: 20:30-22:00 
 
After party με τους Λατέρνατιβ  παραγωγούς του En Lefko 87,7
Αίθουσα: Μηχανουργείο
 Ώρα: 22:00 
 
«Ψηφιακή εμπειρία» στο INNOVATHENS
Drones πετούν πάνω από την Τεχνόπολη μεταδίδοντας την εκδήλωση μέσω live streaming. Παράλληλα, εκτίθεται πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό από τα 2 χρόνια INNOVATHENS, παρουσιάζεται ο σχεδιασμός της φωταγώγησης της Τεχνόπολης και του Skywalk και έργα ανοιχτής σχεδίασης.
 
Έκθεση Φωτογραφίας «#my_igm» από τους Greek Instagram Events & το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου
Αίθουσα: Αποθήκη 
 
Αναβάσεις στο Παρατηρητήριο
 
Έκθεση Φωτογραφίας του Χ. Κοψαχείλη «15 χρόνια Athens Technopolis Jazz Festival»
Αίθουσα: Νέοι Φούρνοι 
 
Οι χώροι του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου είναι ανοιχτοί και οι εθελοντές απαντούν σε ερωτήσεις του κοινού
 
Η εκδήλωση #Switch_On αφορά και σε έργα που συγχρηματοδοτήθηκαν από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση – ΕΣΠΑ
 
 
Παρατηρητήριο
Ο Πύργος του Νέου Υδαταερίου ανοίγει για πρώτη φορά τις πόρτες του στο κοινό και μας καλεί να το ανακαλύψουμε!
Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου γιορτάζει τα 3 του χρόνια με μια νέα ξεχωριστή στάση που εμπλουτίζει τη μουσειακή εμπειρία, το Νέο Υδαταέριο. Ανεβαίνουμε στο ψηλότερο κτίριο της Τεχνόπολης, απολαμβάνουμε τη θέα και, με τη βοήθεια διαδραστικής οθόνης, ανακαλύπτουμε ένα μοναδικό δείγμα βιομηχανικής κληρονομιάς!
Το Νέο Υδαταέριο κατασκευάστηκε το 1952 συμπληρώνοντας την παραγωγή ενέργειας και η λειτουργία του διακόπηκε με το κλείσιμο του εργοστασίου το 1984. Το ψηλότερο σημείο του ονομάστηκε «Πύργος» λόγω του ύψους του που αγγίζει τα 30 μέτρα. Το κτίριο αποτελεί το μοναδικό παραγωγής υδαταερίου που διασώζεται στην Ευρώπη ενώ αποτελεί σπάνιο δείγμα βιομηχανικής κληρονομιάς, καθώς διαφυλάσσει το μεγαλύτερο μέρος του μηχανολογικού του εξοπλισμού.
Μέχρι σήμερα, το ισόγειο του Νέου Υδαταερίου συμμετείχε συμπληρωματικά στη μουσειακή διαδρομή φιλοξενώντας την αίθουσα προβολών, το χώρο όπου διεξάγονται τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα του Μουσείου αλλά και το Shop, με μοναδικά αντικείμενα Ελλήνων σχεδιαστών εμπνευσμένα από το παλιό εργοστάσιο φωταερίου αλλά και το βιομηχανικό του χαρακτήρα.
Απο τις 3 Μαρτίου, το ψηλότερο κτίριο της Τεχνόπολης ανοίγει τις πόρτες του και μας υποδέχεται. Ανεβαίνουμε στον τελευταίο όροφο και ανακαλύπτουμε μια νέα συναρπαστική οπτική γωνία της πόλης. Από την Ακρόπολη και το Λυκαβηττό μέχρι τα δυτικά προάστια και το Αιγάλεω, το Φάληρο και την Καστέλλα με θέα 360 μοιρών. Για τους πιο...περίεργους θα υπάρχουν και κυάλια!
Παράλληλα, μια διαδραστική οθόνη θα επιτρέπει στον επισκέπτη:
Να περιηγηθεί ψηφιακά στους χώρους του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου
Να ενημερωθεί για τις εκδηλώσεις της Τεχνόπολης
Να γνωρίσει καλύτερα τα ιστορικά τοπόσημα που βλέπει με γυμνό μάτι
Να ακολουθήσει τις προτεινόμενες διαδρομές από την Τεχνόπολη και το Γκάζι προς το Σύνταγμα, την Πλάκα, τον Κεραμεικό και τη βιομηχανική ζώνη της οδού Πειραιώς
Να βγάλει selfie με θέα από τον Πύργο! 
 
Skywalk
Ένα υπερσύχρονο action park για όλους στην καρδιά της Αθήνας!
 
Μετά το Σηάτλ, την Κωνσταντινούπολη, την Πράγα και όχι μόνο, η Αθήνα υποδέχεται το δικό της υπερσύγχρονο action park, μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα, στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων!
Το Skywalk έρχεται στην καρδιά της Αθήνας, σε ένα από τα σημαντικότερα βιομηχανικά μνημεία της Ευρώπης, και υπόσχεται να προσφέρει μια ξεχωριστή εμπειρία για παιδιά όλων των ηλικιών! 
Αιωρούμενες γέφυρες και μονοπάτια, παρατηρητήρια και μια τεράστια τσουλήθρα-τούνελ συνθέτουν την εντυπωσιακή κατασκευή όπου όλοι μπορούμε να ακονίσουμε τη φαντασία μας, να παίξουμε και να διασκεδάσουμε...στον αέρα!
Αναλυτικά, στο Skywalk μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία:
να σκαρφαλώσουν στο μεγάλο χωροδικτύωμα, 
να ανακαλύψουν τα 3 εναέρια παρατηρητήρια και να απολαύσουν τη θέα από ψηλά
να ισορροπήσουν σε 4 εναέριες γέφυρες από δίχτυ με σφικτό πλέγμα και 
να γλιστρήσουν μέσα από 1 σωληνοειδή τσουλήθρα από ανοξείδωτο χάλυβα.
 
AthensBikes
Ανακάλυψε την Αθήνα με ποδήλατο!
Πρώτος σταθμός η Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων!
Το AthensBikes είναι μια υπηρεσία bike sharing η οποία σου προσφέρει τη δυνατότητα να κυκλοφορείς με ποδήλατο στην Αθήνα έναντι μικρού αντιτίμου.
Χρησιμοποιώντας ένα από τα 10 ποδήλατα που βρίσκονται στην Τεχνόπολη έχεις την ευκαιρία να μετακινηθείς στην πόλη χωρίς ταλαιπωρία, αξιοποιώντας παράλληλα τα πολλαπλά οφέλη της ποδηλασίας!
Οι δύο διαδρομές που προτείνουμε αφορούν βόλτα στα μνημεία της Αθήνας αλλά και στο εμπορικό τρίγωνο! Μπορείς ακόμα να κάνεις μια βόλτα στον ποδηλατόδρομο της πόλης που ξεκινά από το Γκάζι (γέφυρα Πουλοπούλου) και φτάνει μέχρι το Φάληρο.
Θέλεις να χρησιμοποιήσεις ένα Athens Bike; Ακολούθησε 3 απλά βήματα:
1. Επιλέγεις το ποδήλατο που επιθυμείς και πιέζεις το πλήκτρο που αντιστοιχεί στην κλειδαριά που βρίσκεται το ποδήλατο. Με τη διαδικασία αυτή, ενεργοποιείται η ηλεκτρονική οθόνη που βρίσκεται πάνω στη βάση πρόσδεσης των κοινόχρηστων ποδηλάτων.
2. Πλησιάζεις την προσωπική ηλεκτρονική κάρτα χρήσης του Athens Bikes στον αναγνώστη ακριβώς κάτω από την οθόνη. 
3. Μόλις αναγνωριστεί η κάρτα, η κλειδαριά ανοίγει και το κοινόχρηστο ποδήλατο μπορεί να παραληφθεί και να χρησιμοποιηθεί.
Και...φύγαμε!
 
INNOVATHENS
Κόμβος Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων
2 χρόνια λειτουργίας
Το Μάιο του 2014, το ιστορικό αεριοφυλάκιο 2 της Τεχνόπολης μεταμορφώθηκε σ’ έναν υπερσύγχρονο, λειτουργικό, συνεργατικό πολυχώρο, ανοιχτό σε όλους, ένα ολοκληρωμένο κέντρο δικτύωσης, ανταλλαγής γνώσης και εμπειρίας μεταξύ επιχειρήσεων, ερευνητών και νέων ανθρώπων. Η μεταμόρφωση αυτή δεν θα είχε πραγματοποιηθεί χωρίς τη συνεργασία των Athens Σynergies (ΣΕΚΕΕ, ΕΒΙΔΗΤΕ, ΕΝΕΒΗ, ΗΒΙΟ, ΕΕΝΕ και ΕΕΛ/ΛΑΚ) αλλά και τη στρατηγική οικονομική, τεχνολογική και εκπαιδευτική συμβολή της Samsung Electronics Hellas.
Μέσα σε μια περίοδο που η οικονομική κρίση συνεχίζεται αλλά, ταυτόχρονα, έχει σημειωθεί μια εντυπωσιακή μεγέθυνση του οικοσυστήματος της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας της Αθήνας, το INNOVATHENS κατάφερε, στην πρώτη φάση λειτουργίας του που ολοκληρώθηκε με το τέλος του 2015, να πραγματοποιήσει – και πολλές φορές να υπερβεί μάλιστα!- όλους του τους στόχους και να θέσει γερά θεμέλια για το μέλλον! Αν και ούτε...2 ετών, το INNOVATHENS έχει καθιερωθεί ως ένας από τους σημαντικότερους χώρους συνάντησης των δημιουργικών ανθρώπων της πόλης!
Τους 19 πρώτους μήνες λειτουργίας του, το INNOVATHENS υποδέχτηκε περισσότερους από 62.500 ωφελούμενους και επισκέπτες σε περισσότερες από 400 εκδηλώσεις. Πιο συγκεκριμένα, σε:
Παρουσιάσεις καλών πρακτικών, επιτυχημένων startups και καινοτόμων ιδεών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, networking events, σεμινάρια, διαγωνισμούς και hackathons, εκθέσεις καινοτομίας, ημερίδες, συνέδρια επιχειρηματικότητας και τεχνολογίας και φεστιβάλ. Μέσα απ’ όλες αυτές τις δράσεις, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με την εμπειρία νέων αναγνωρισμένων επιχειρηματιών, να έχουν μια ολοκληρωμένη εικόνα του οικοσυστήματος και να πληροφορηθούν για τις χρηματοδοτικές ευκαιρίες και τις επενδυτικές προοπτικές στα πεδία ενδιαφέροντός τους.
Εργαστήρια τεχνικών γνώσεων και τεχνολογίας, επαγγελματικών δεξιοτήτων και επιχειρηματικότητας, με εισηγητές έμπειρους εκπαιδευτές, σε συνεργασία με αναγνωρισμένους φορείς, εταιρείες και εκπαιδευτικούς οργανισμούς, όπως η Samsung Electronics Hellas, το British Council Greece, η People for Business, η Google, το Ε/Κ ΑΘΗΝΑ, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών κ.ά. Στα εργαστήρια αυτά, δόθηκαν περισσότερες από 2.750 πιστοποιήσεις και πολλοί από τους συμμετέχοντες κατάφεραν, μετά απ’ αυτή την εμπειρία τους, να ξεκινήσουν την καριέρα τους.
Εκπαιδευτικά προγράμματα και εργαστήρια animation, εκπαιδευτικής ρομποτικής, μικροεπιστήμης, coding κ.ά., στα οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 8.000 έφηβοι και παιδιά
Παράλληλα, οργανώθηκε ο Επιχειρηματικός Επιταχυντής του INNOVATHENS και λειτούργησε σε 3 κύκλους, μέσω του οποίου συνολικά 58 ομάδες δέχτηκαν εξατομικευμένη συμβουλευτική και εντατικό mentoring από έμπειρους συνεργάτες. Διαγνώστηκαν οι ανάγκες, τα προτερήματα και οι αδυναμίες των επιχειρηματικών σχημάτων, ενισχύθηκε η ωρίμανση και η εξέλιξη καινοτόμων ιδεών σε επιχειρήσεις ενώ βελτιώθηκαν οι βασικές λειτουργίες των ήδη υφιστάμενων επιχειρήσεων και στελεχώθηκαν πολλές ομάδες με συνεργάτες για την κάλυψη των αναγκών τους. 
Μελλοντικοί στόχοι:
Το INNOVATHENS, έχοντας εξασφαλίσει τους αναγκαίους οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους, συνεχίζει την επιτυχημένη λειτουργία του, με στόχο:
Ενίσχυση των 3 βασικών αξόνων δραστηριότητάς του: βελτίωση της ποιότητας και εμπλουτισμός της θεματικής των εκδηλώσεων, νέα εκπαιδετικά σεμινάρια και εργαστήρια, συμβουλευτική σε νέα πεδία καινοτομικής δραστηριότητας
Μεγαλύτερη εξωστρέφεια, διασύνδεση με αντίστοιχες πρωτοβουλίες στα Βαλκάνια, τη Μεσόγειο και την Ευρώπη
Άνοιγμα και νέες συνεργασίες με χρηματοδοτικούς φορείς
Ενίσχυση του ρόλου του INNOVATHENS ως κεντρικού παράγοντα του οικοσυστήματος καινοτομίας και επιχειρηματικότητας της πόλης
 
Για περισσότερες πληροφορίες και το αναλυτικό πρόγραμμα του #Switch_onwww.technopolis-athens.com
 

info box

Για ηλικίες από: 

3-5
5-9
9-12
12+

Διεύθυνση: 

Τεχνόπολις στο Γκάζι 

Πόλη: 

Κόστος: 

Είσοδος Ελεύθερη

Ημερ/νία διεξαγωγής: 

03/03/2016 - από τις 18:00 έως τις 22:00