Σας περιμένουμε στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας και στο Κέντρο ΓΑΙΑ το Σάββατο 17 Μαΐου από τις 10 το πρωί μέχρι τις 4 το απόγευμα με ελεύθερη είσοδο να γιορτάσουμε την Ημέρα Μουσείων με δραστηριότητες για όλη την οικογένεια !
Μόνιμες εκθέσεις του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας και του Κέντρου ΓΑΙΑ. Μία περιήγηση ανάμεσα στα εξωτικά θηλαστικά, τα ταξιδιάρικα πτηνά, τα μαγευτικά κοχύλια, τα περίεργα έντομα, τα ποικιλόμορφα πετρώματα της έκθεσης του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, παραμένει μία από τις πιο αγαπημένες βόλτες για την οικογένεια, ειδικά για τα μικρά παιδιά. Η καμηλοπάρδαλη και ο δεινόσαυρος είναι οι πιο δημοφιλείς «μασκώτ» του Μουσείου. Για τα μεγαλύτερα παιδιά, η έκθεση για το περιβάλλον του Κέντρου ΓΑΙΑ τα ευαισθητοποιεί ώστε να γίνουν υπεύθυνοι πολίτες της Γης και να συμβάλουν στη βελτίωση του περιβάλλοντος.
Έκθεση «ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ» που εγκαινιάστηκε στις 9 Μαΐου. Επισκεφθείτε την έκθεση και ελάτε μαζί μας να στείλουμε παντού το μήνυμα της θάλασσας: «Ούτε ένα πλαστικό στο νερό»! Έργα τέχνης φτιαγμένα από πλαστικά αντικείμενα, φωτογραφίες Αμερικανών φωτογράφων, προβολές βίντεο, επιστημονικά στοιχεία βασισμένα σε πολυετείς παγκόσμιες έρευνες, προσεγγίζουν από όλες τις οπτικές γωνίες το θέμα της θαλάσσιας ρύπανσης από πλαστικά αντικείμενα. Το καλοκαίρι έρχεται, οι παραλίες και η θάλασσα μας περιμένουν!
Έκθεση «Η Άγνωστη Ελλάδα – Προστατευόμενες Περιοχές». Γνωρίζετε ότι η Ελλάδα αναλογικά με την έκταση της, εμφανίζει τη μεγαλύτερη βιοποικιλότητα ειδών από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Γνωρίζετε ότι το Δίκτυο Natura 2000 αποτελεί ένα Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο περιοχών, οι οποίες φιλοξενούν φυσικούς τύπους οικοτόπων και σπάνια είδη φυτών, ζώων καθώς και τους βιοτόπους τους κι ότι στην χώρα μας υπάρχουν 419 τέτοιες περιοχές; Σας προτείνουμε να έρθετε να γνωρίσετε από κοντά 20 από αυτές τις μοναδικές περιοχές, μέσα από υπέροχες φωτογραφίες και σπάνια δείγματα από τις συλλογές του Μουσείου.
Εργαστήρια για τα παιδιά και την οικογένεια βασισμένα στην έκθεση «Το Μήνυμα της Θάλασσας»
Ποικίλα εργαστήρια για παιδιά από 5 ετών και πάνω.
«Προστατεύω τα ζώα της θάλασσας», για παιδιά 5-8 χρονών, ώρες: 11.00, 12.15 και 13.00
Ποια είναι τα ζώα του Ελληνικού βυθού; Ποια ζουν χωμένα στην άμμο, ποια κρύβονται στις σχισμές των βράχων και ποια κολυμπούν στη θάλασσα; Τι προβλήματα αντιμετωπίζουν; Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς; Μέσα από κινητικά παιχνίδια κι ένα κυνήγι θησαυρού μέσα στον εκθεσιακό χώρο του Μουσείου τα παιδιά θα μάθουν περισσότερα γι’ αυτόν το μαγικό κόσμο της θάλασσας και θα κατασκευάσουν το δικό τους μικρό βυθό.
«Φέτος οι παραλίες θα έχουν μόνον άμμο και βότσαλα», για παιδιά 9-13 χρονών, ώρες: 11.00 και 13.00
Τα παιδιά θα εκπαιδευτούν στον τρόπο καταγραφής των θαλάσσιων απορριμμάτων στις παραλίες, με τη χρήση μιας σύγχρονης εφαρμογής παρακολούθησης με σκοπό να αναγνωρίσουν το ανθρώπινο αποτύπωμα σε αυτές. Η εφαρμογή “Marine LitterWatch”, η οποία έχει κατασκευαστεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος (ΕΕΑ), είναι ένα «εργαλείο επιστήμης για ευρύ κοινό», το οποίο λειτουργεί σε κινητά τηλέφωνα και tablets και είναι βασισμένο σε ένα επιστημονικό πρωτόκολλο καταγραφής.
«Βρίσκουμε μικροπλαστικά εκεί που δεν το περιμένουμε!», για παιδιά 9-13 χρονών, ώρες: 11.00 και 13.00
Τα παιδιά θα εξερευνήσουν στο εργαστήριο υδροβιολογίας του Μουσείου, το τρόπο που τα πλαστικά κατακερματίζονται σε μικρότερα κομμάτια και αποτίθενται στο θαλάσσιο και παράκτιο περιβάλλον. Επίσης θα δουν άλλες χρήσεις των μικροπλαστικών σε προϊόντα προσωπικής υγιεινής, καθημερινής χρήσης.
Αφηγήσεις παραμυθιών για παιδιά από 3 ετών και την οικογένεια
Δύο συγγραφείς θα είναι κοντά μας με τα παραμύθια τους που έχουν γίνει βιβλία.
«Γκρέις και Ρούμπι» της Ούλη Μοιρασγέτη, ώρες: 11.00 και 13.00
Δυο φώκιες Γουέντελ ζουν τη δική τους περιπέτεια στα νερά της παγωμένης Ανταρκτικής! Η Γκρέις πιστεύοντας πως έχει χάσει το μωρό της, αναζητά έναν ειρηνικό τόπο να ζήσει, ενώ η μικρή Ρούμπι ξεκινά το ταξίδι αναζήτησης της μητέρας της, συναντώντας στον δρόμο της θησαυρούς της θάλασσας. Τα παιδιά αφουγκράζονται τους κινδύνους που προκαλούμε οι ίδιοι άνθρωποι στο περιβάλλον μας. Ας ταξιδέψουμε στο μαγικό πολύχρωμο θαλάσσιο κόσμο…. Είστε έτοιμοι;
«Η Στιγμούλα είναι δυνατή!» της Μαρίνας Γιώτη, ώρα: 12.15
Η ιστορία μιας μικρής, αλλά πολύ δυνατής σταγόνας που αποφάσισε να βοηθήσει ένα χωριό που δεν είχε καθόλου νερό. Στην πορεία ανακάλυψε ότι η δύναμη που υπάρχει μέσα στον καθένα μας γίνεται πολύ μεγαλύτερη όταν ενώνεται με την δύναμη των άλλων. Ένα βιβλίο για την ομαδικότητα και την δύναμη που κρύβουμε όλοι μέσα μας. Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν για τον κύκλο του νερού και να παίξουν τις σταγόνες με την βοήθεια της μουσικής.
Για ένα ευχάριστο διάλειμμα ή για ένα νόστιμο γεύμα μπορείτε να απολαύσετε το ειδυλλιακό περιβάλλον του κήπου του Μουσείου στο Museum Café.
Σας περιμένουμε να περάσετε μία υπέροχη μέρα μαζί μας!
Που: Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας – Κέντρο ΓΑΙΑ, Λεβίδου 13, Κηφισιά, 210 8015010
Τηλ. 210 8015870