Από τις 15 Mαρτίου στους κινηματογράφους. Mια φορά και έναν καιρό, το 1991 συγκεκριμένα, ένα κλασικό παραμύθι έγινε η πρώτη ταινία κινουμένων σχεδίων που προτάθηκε για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, ενώ κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερης Μουσικής και Καλύτερου Τραγουδιού. Κάπως έτσι, «Η Πεντάμορφη και το Τέρας» έζησαν αυτοί καλά και σχεδόν δύο δεκαετίες μετά κι εμείς ακόμα καλύτερα.
Η μαγική ταινία της Disney επιστρέφει στις αίθουσες τρισδιάστατη και παντοτινά ρομαντική, όπως όλες οι πραγματικές ιστορίες αγάπης.
Σύνοψη
Η Μπελ μια έξυπνη και πέντε φορές όμορφη κοπέλα βρίσκεται εγκλωβισμένη στο κάστρο ενός πρίγκιπα που ένα ξόρκι έχει μεταμορφώσει σε πραγματικό Τέρας . Για να λυθούν τα μάγια, το Τέρας πρέπει να κατακτήσει την Μπελ, προτού το μαγεμένο τριαντάφυλλο χάσει και το τελευταίο του πέταλο.
Εντωμεταξύ, η Μπελ κερδίζει την εκτίμηση και την καρδιά του μαγεμένου προσωπικού του κάστρου, ενώ τελικά τη δική της καρδιά κλέβει το τέρας. Άλλωστε, όπως συμβαίνει στα παραμύθια που σέβονται το κοινό τους, κάτω από την αποκρουστική εμφάνιση του το Τέρας κρύβει έναν αληθινό πρίγκιπα.
Πως ξεκίνησαν όλα…
Όταν πρωτοβγήκε στις αίθουσες το 1991 η ταινία έγινε αμέσως πολύ δημοφιλής ανάμεσα σε κριτικούς και κοινό. Εγκωμιάστηκε όχι μόνο για την καταπληκτική αισθητική της και την παραδοσιακή τεχνική της ζωγραφικής στο χέρι καθενός κάδρου ξεχωριστά, αλλά κυρίως για την καινοτόμα χρήση του υπολογιστή ως εργαλείο που προσέθεσε αξία στην παραγωγή και δημιούργησε συναρπαστικές νέες εικόνες.
Η χρήση του υπολογιστή είναι εμφανής σε μερικά σημεία του φιλμ, κυρίως στη δημιουργία του τρισδιάστατου φόντου στην αίθουσα χορού, όπου ακούγεται το ομώνυμο τραγούδι της ταινίας. Ο υπολογιστής επέτρεψε στην κάμερα να κάνει δραματικές κινήσεις γύρω από τους σκιτσαρισμένους στο χέρι πρωταγωνιστές καθώς αυτοί χορεύουν και ερωτεύονται.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του CGI τμήματος Τζιμ Χίλιν: «Η σκηνή στην αίθουσα χορού παρουσίασε το πρώτο έγχρωμο φόντο που ήταν κινούμενο και τρισδιάστατο. Με αυτό εννοώ ότι το φόντο κυριολεκτικά κινείται. Κάτι τέτοιο δίνει την εντύπωση ότι η κάμερα σαρώνει σαν σκούπα τη σκηνή, ενώ έχουν επιτευχθεί φωτισμοί και προοπτικές που δεν θα ήταν δυνατόν να προκύψουν με οποιοδήποτε άλλο τρόπο. Εδώ η κάμερα παίζει σημαντικό ρόλο στην δημιουργία της κατάλληλης ατμόσφαιρας έτσι ώστε να ταυτιστούμε με τους ήρωες».
Άλλωστε, η σκηνή στην αίθουσα χορού είναι η κρίσιμη στιγμή όπου οι δύο βασικοί χαρακτήρες επιτέλους έρχονται κοντά ο ένας στον άλλο. «Για εμάς τους δημιουργούς της ταινίας η χρήση του υπολογιστή μας πρόσφερε έναν τρόπο να δώσουμε έμφαση στα συναισθήματα και να έχουμε πιο δραματική επίδραση που δεν μπορούσαμε να επιτύχουμε με τα συμβατικά μέσα» μας εξηγεί ο παραγωγός Ντον Χαν.
«Μας επέτρεψε να κινήσουμε την κάμερα γύρω γύρω και να ρίξουμε μια ματιά στο χώρο αντί απλά να κοιτάμε ένα επίπεδο έργο τέχνης. Η τεχνολογία γενικά είναι η προέκταση των χεριών και του μυαλού μας. Τα computer graphics μας αφήνουν να πάμε πιο πέρα από αυτό που θα πετυχαίναμε με το χαρτί, το μολύβι και το πινέλο».
Flash forward στον 21ο αιώνα
Παλιότερα, το να μετατραπεί η ταινία σε 3D θα σήμαινε ότι όλοι οι χαρακτήρες θα έπρεπε να ξανασχεδιαστούν με γνώμονα του πως φαίνονται από το δεξί και το αριστερό μάτι. H oμάδα της Disney που ασχολήθηκε με την μετατροπή της ταινίας σε τρεις διαστάσεις εφηύρε νέα λογισμικά εργαλεία που επέτρεψαν στους ειδικούς να σμιλέψουν βάθος στις ήδη υπάρχουσες εικόνες και έτσι να δημιουργήσουν την οπτική του δεύτερου ματιού που χρειάζεται για την επίτευξη του 3D.
Τραγούδια και φωνές
Αναπόσπαστο κομμάτι της κλασικής αυτής ιστορίας αγάπης είναι φυσικά τα 6 εκπληκτικά τραγούδια που έγραψαν οι βραβευμένοι με Όσκαρ Χάουαρντ Άσμαν και Άλαν Μένκεν οι οποίοι είχαν γράψει τα τραγούδια για την μεγάλη εμπορική επιτυχία «Η Μικρή Γοργόνα». Και σε αυτήν την περίπτωση, οι ιδιαίτεροι στίχοι του Άσμαν σε συνδυασμό με τις αξέχαστες μελωδίες του Μένκεν μας χάρισαν τραγούδια που δεν είναι απλά μουσικά διαλείμματα, αλλά σημαντικά στοιχεία της ιστορίας που συνεισφέρουν στην εξέλιξη των χαρακτήρων.
H ηθοποιός του θεάτρου και τραγουδίστρια Πέιτζ Ο Χάρα επιλέχθηκε για το ρόλο της Μπελ ανάμεσα σε εκατοντάδες από τις κορυφαίες ηθοποιούς του Μπρόντγουεϊ που πέρασαν από οντισιόν για το ρόλο. Η καταπληκτική υποκριτική της ικανότητα σε συνδυασμό με τις εξαιρετικές τις ικανότητες ως τραγουδίστρια την έκαναν την τέλεια φωνή για την ανεξάρτητη ηρωίδα με την περιπετειώδη και ρομαντική φύση. Εξίσου εντυπωσιακή είναι η ολοκληρωμένη απόδοση του ρόλου του Τέρατος από τον Ρόμπυ Μπένσον, ο οποίος προσδίδει μια αίσθηση χιούμορ και ανθρωπιάς στο άσχημο αυτό πλάσμα που πρέπει να μάθει να αγαπάει και να αγαπιέται για να λύσει τα μάγια που τον έχουν καταδικάσει.
Ο ηθοποιός του θεάτρου Ρίτσαρντ Γουάιτ είναι η αρρενωπή φωνή του Γκάτσον, του όμορφου νέου που θέλει να παντρευτεί την Μπελ. Όταν τα πράγματα δεν πάνε και τόσο καλά, αποκαλύπτει μια καρδιά τέρατος κάτω από την ωραία εξωτερική του εμφάνιση.
Τις φωνές τους στην υπηρεσία των μαγεμένων αντικειμένων –όλο το προσωπικό του κάστρου έχει μεταμορφωθεί μαζί με το Τέρας- έχουν δανείσει πολλοί εκλεκτοί ηθοποιοί. Η Άντζελα Λάνσμπουρι, που έχει βραβευτεί με Tony πέντε φορές ενώ ήταν υποψήφια για Όσκαρ και Emmy, μας χαρίζει μια μπριόζα απόδοση της Mrs. Potts που χαίρεται να σκορπίζει μητρικές συμβουλές στο γιο της (με τη φωνή του Μπράντλεϋ Πηρς) και στην Μπελ. Στο ρόλο του Λουμιέρ του θερμόαιμου κηροπήγιου ακούμε τη φωνή του γνωστού ηθοποιού Τζέρυ Όρμπαχ που καταφέρνει να μετατρέψει ένα συνηθισμένο γεύμα σε γιορτή περιωπής. Ο ηθοποιός Ντέιβιντ Όγκντεν Στήρς είναι καταπληκτικός ως Κόγκσγουόρθ, το ρολόι - αρχηγός του νοικοκυριού που θέλει φυσικά όλα να πηγαίνουν ρολόι.