Αγαπάμε τα κοάλα!! Και τα παιδιά αλλά και οι μεγάλοι! Τα χαριτωμένα αυτά ζωάκια λοιπόν, μπορούν να γίνουν πολύ ωραίο παιχνίδι – μάσκα – χειροτεχνία και να απασχολήσουν τα παιδιά στις διακοπές με κέφι και παιχνίδι!
Να λοιπόν πως μπορούμε να φτιάξουμε το κοάλα σε λίγα λεπτά και να αφήσουμε τα παιδιά να παίξουν με αυτό μετά. Εν τω μεταξύ ενώ θα τα βοηθάμε να φτιάξουν τα κοάλα, είναι μια καλή ευκαιρία να μάθουμε και μερικές πληροφορίες για τα κοάλα.
Διασκεδαστικές πληροφορίες για τα κοάλα.
Τα κοάλα δεν είναι αρκουδάκια. Τα κοάλα είναι μαρσιποφόρα (ξέρετε.. αυτά που κουβαλάνε τα μικρά τους σε «τσέπες» που έχουν στην κοιλιά τους μέχρι να μεγαλώσουν, σαν τα καγκουρώ και άλλα παρόμοια ζωάκια που ζουν στην Αυστραλία.
Η τσέπη (μάρσιππος) στα θηλυκά κοάλα βρίσκεται στην κοιλιά τους με το άνοιγμα στο κάτω μέρος της τσέπης. Όταν γεννάνε τα κοάλα το μωρό που δεν είναι τελείως ανεπτυγμένο, γλυστράει στην τσέπη και μένει εκεί περίπου 6 μήνες. Όσο μεγαλώνει το μωρό βγάζει το κεφαλάκι του έξω από τον μάρσιππο και φαίνεται σαν η τσέπει να κοιτάζει προς τα πίσω.
Στην αρχή τα νεαρά κοάλα τρέφονται με γάλα από την μητέρα τους. Μετά τον απογαλακτισμό τρώνε μία μάζα από τα περιττώματα της μητέρας τους που έχει πολλά εντερικά βακτήρια που τους είναι απαραίτητα για να μπορέσουν τα χωνεύουν τα φύλλα ευκαλύπτου που αποτελούν την βασική τροφή τους.
Τα ενήλικα κοάλα περνούν τον περισσότερο καιρό τους καθισμένα στα δέντρα ευκάλυπτους, τρώγοντας φύλλα ή κοιμόνται. Δεν χρειάζονται συνήθως να πίνουν νερό έτσι μένουν στο δέντρο μέχρι να θέλουν να αλλάξουν δέντρο. Επειδή τα φύλλα του ευκάλυπτου δεν έχουν πολλά θρεπτικά συστατικά και είναι πολύ δύσπεπτα, τα κοάλα δεν έχουν πολλή ενέργεια και κοιμούνται σχεδόν 20 ώρες την ημέρα. Είναι περισσότερο ζωηρά τη νύχτα και περνούν τις περισσότερες ώρες που είναι ξύπνια, τρώγοντας.
Τα θηλυκά και τα μικρά κοάλα μυρίζουν σαν … καραμέλες ευκάλυπτου. Τα ενήλικα αρσενικά συχνά μυρίζουν βρώμικα - έχουν τους αδένες μυρωδιάς που τους χρησιμοποιούν για να μαρκάρουν την περιοχή τους.
Τα πόδια των κοάλα έχουν 5 δάκτυλα. Τα μπροστινά πόδια έχουν δύο αντικρυστά δάκτυλα ( σαν δύο αντίχειρες), που είναι πολύ βολικά για να σκαρφαλώνουν και να πιάνουν γερά.
Τις περισσότερες φορές ζουν μόνα τους σε οικογένειες αλλά όχι πολλά μαζί.
Είναι ευπαθή ζωάκια και κινδυνεύουν βασικά από το κόψιμο των δένδρων και την αστικοποίηση των περιοχών. Ζουν κοντά σε κατοικημένες περιοχές που έχουν όμως πολλά δέντρα, αλλά εκεί σήμερα κινδυνεύουν από τα αυτοκίνητα και τους σκύλους. Όταν ζουν κοντά σε μεγάλες πόλεις και στρεσάρονται, αρρωσταίνουν συχνά από μία κατάσταση που περιγράφεται σαν «υγρά οπίσθια» αλλά τα καλά νέα είναι ότι όταν μεταφερθούν σε άλλη περιοχή πιο ήρεμη γίνονται συνήθως καλά.
Τώρα λοιπόν που μάθαμε τόσα χρήσιμα πράγματα για τα κοάλα ας φτιάξουμε και την κατασκευή μας.
Για να φτιάξουμε ένα κοάλα και το μικρό του χρειαστήκαμε:
- 2 μεγάλα χάρτινα πιάτα
- 2 μικρότερα (γλυκού) χάρτινα πιάτα
- Μαύρη και άσπρη μπογιά
- Ένα σφουγγάρι κουζίνας και ένα πινέλο βαψίματος
- Ψαλίδι
- Συρραπτικό
- Μαύρο μαρκαδόρο
Πως θα το φτιάξετε:
1. Βάζουμε μαύρη και άσπρη μπογιά μαζί στο σφουγγάρι κουζίνας και πασαλείβουμε τα χάρτινα πιάτα ώστε να καλυφθούν από ένα μαύρο-άσπρο– γκρι χρώμα και τα αφήνουμε να στεγνώσουν.
2. Το ένα από τα μεγάλα πιάτα θα είναι το σώμα. Κόβουμε το δεύτερο πιάτο στη μέση. Βάζουμε το μισό στην άκρη και χρησιμοποιούμε το άλλο μισό για τον μάρσιππο. Κόβουμε ένα κομμάτι στο κάτω μέρος του μάρσιππου. Μετά τον τοποθετούμε ανάποδα στο κάτω μέρος του σώματος και το στερεώνουμε με συρραπτικό γύρω γύρω και στη μέση αφήνοντας το κάτω μέρος ανοιχτό (εκεί που το κόψαμε.). Θυμόσαστε που είπαμε στις πληροφορίες ότι ο μάρσιππος του κοάλα είναι διαφορετικός από του καγκουρό και ανοίγει προς τα κάτω!
3. Μετά προσθέτουμε το κεφάλι, ενώνοντας με συρραπτικό το μικρότερο πιάτο στην κορυφή του μεγαλύτερου.
4. Το μισό πιάτο που μας περίσσεψε το χρησιμοποιούμε για να φτιάξουμε τα αυτιά. Το κάθε αυτί είναι περίπου το τέταρτο του κομματιού που έχουμε. Η μπορντούρα του πιάτου μας δίνει την εμφάνιση του αυτιού. Στρογγυλεύουμε λίγο τις άκρες και τα στερεώνουμε με συρραπτικό δεξιά και αριστερά του κεφαλιού.
5. Ζωγραφίζουμε με μαύρη μπογιά μια μεγάλη μαύρη μύτη στο κεφάλι αφήνοντας χώρο για τα μάτια. Κόβουμε με ψαλιδάκι τα μάτια (ώστε να γίνουν σαν μάσκα).
6. Το τέταρτο πιάτο το χρησιμοποιούμε για τις τελικές πινελιές. Κόβουμε από την άκρη προς τη μέση το μικρό κοάλα. Καλύτερα να το σχεδιάσουμε πρώτα από την ανάποδη με ένα μολύβι. Ζωγραφίζουμε με μαύρο μαρκαδόρο ή με λεπτό πινελάκι και μπογιά, τις λεπτομέρειες (στόμα, μάτια). Δέστε τις εικόνες για περισσότερες λεπτομέρειες.
7. Επίσης κόβουμε 4 μικρά τριγωνάκια για χέρια και πόδια και τα ενώνουμε με συρραπτικό. Η μπορντούρα του πιάτου να είναι προς τα έξω ώστε να παριστάνει τα δακτυλάκια. Μπορείτε ακόμη και να τα κόψετε ενδιάμεσα για να είναι πιο αληθινά! Αφήστε τα παιδιά να αποφασίσουν και να βοηθήσουν πως ακριβώς τα θέλουν!
Αφού ετοιμάστηκαν το κοάλα και το παιδάκι του, καιρός για παιχνίδι!
Το κοριτσάκι στη φωτογραφία παριστάνει τη μαμά κοάλα και βάζει το μωρό στην τσέπη.
Ευκαιρία για ιστορίες με μικρά κοάλα που ζουν στην τσέπη της μαμάς μέχρι να μεγαλώσουν και να βρίσκουν μόνα τους το φαγητό τους.
Καλή διασκέδαση!