Αττικό Ζωολογικό Πάρκο

Μία ανάσα από την Αθήνα, στα Σπάτα, βρίσκεται το όμορφο και τόσο οργανωμένο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, μία τεράστια έκταση, 108 στρεμμάτων.

Το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο άνοιξε τον Μάιο του 2000, αρχικά ως Ορνιθολογικό Πάρκο φιλοξενόντας την τρίτη μεγαλύτερη συλλογή πουλιών στο κόσμο (1100 πουλιά από 300 διαφορετικά είδη), ζώα της φάρμας για τους μικρότερους επισκέπτες και 3 πολύ εντυπωσιακά μεγάλα κλουβιά – μικρογραφίες των 3 ηπείρων - στα οποία οι επισκέπτες μπορούν να περπατήσουν και να θαυμάσουν την αντίστοιχη ορνιθολογική πανίδα και χλωρίδα.

ΑΤΤΙΚΟ ΖΩΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΚΟ

Τον Απρίλιο του 2001 προστέθηκε ‹‹Ο Κόσμος των Ερπετών›› με πύθωνες, βόες, κροκόδειλο κ.ά, και το καλοκαίρι του 2002 άνοιξε το έκθεμα ‹‹Ελληνική Πανίδα›› με ζώα που συναντάμε σπάνια στην Ελλάδα, όπως η Καφέ Αρκούδα, ο Λύκος, οι Αλεπούδες, οι Αγριόγατες, οι Λύγκες, οι Βίδρες κ.α.

Το Φεβρουάριο του 2003 το Πάρκο επεκτάθηκε με την ‹‹Αφρικανική Σαβάνα›› (Καμηλοπαρδάλεις, Ζέβρα, Αντιλόπες κλπ) καθώς και με Γκουανάκο, Τζάγκουαρ, Λεοπαρδάλεις του Χιονιού, τα πολύ σπάνια Λευκά Λιοντάρια και άλλα θηλαστικά. Toν Ιούνιο του 2003 προστέθηκε στο πάρκο μας ένα καινούργιο τμήμα όπου οι επισκέπτες μας έχουν την ευκαιρία να παρατηρήσουν από κοντά τον πιο κοντινό συγγενή του ανθρώπου, τις μαϊμούδες και τους πίθηκους. Οι επεκτάσεις του ΑΖΠ όμως δεν τελειώνουν εδώ. ΑΤΤΙΚΟ ΖΩΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΚΟ

Το Δεκέμβριο του 2004 ολοκληρώθηκε η επέκταση του τμήματος των αιλουροειδών με Τίγρεις, Σερβάλ και Οσελότους, επεκτάθηκε η Αφρικάνική Σαβάνα και άνοιξε ένα τμήμα της καινούργιας επέκτασης με Ιπποπόταμους, Σκυλιά των λειμώνων, Άγρια σκυλιά της Αφρικής και Αλιγάτορες. Στις αρχές του 2005, άνοιξε το «Δάσος των Μαϊμούδων», όπου οι επισκέπτες μπορούν να βρίσκονται στον ίδιο χώρο με τις μαϊμούδες και η τελευταία επέκταση του Πάρκου είναι η «γη των Τσίτα», όπου φιλοξενούνται 4 Τσίτα σε ένα μεγάλο χώρο τον οποίο οι επισκέπτες μπορούν να διασχίσουν μέσα από ειδικό διάδρομο.

Ο σκοπός του μοναδικού αυτού Πάρκου, εκτός βέβαια από ψυχαγωγικός, είναι και εκπαιδευτικός, καθώς πιστεύουμε πως μόνο η ευαισθητοποίηση του κοινού μπορεί να βοηθήσει στη προστασία των ζώων και του περιβάλλοντος. Η ενημέρωση του κοινού γύρω απο το ζωïκό και φυσικό βασίλειο καθώς και η προσπάθεια διατήρησης ή ακόμα και αναπαραγωγής των απειλούμενων ειδών - ένα 30% περίπου των ζώων του Πάρκου είναι σπάνια ή ακόμα και υπο εξαφάνιση - αποτελούν βασικούς μας στόχους. Μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια στο Πάρκο μας πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα σε ομάδες μαθητών και ξεναγήσεις κατά την διάρκεια επισκέψεως των σχολείων.

ΑΤΤΙΚΟ ΖΩΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΚΟ Το Πάρκο είναι μέλος της EAZA (Ευρωπαϊκή Ένωση Ζωολογικών Κήπων και Ενυδρείων) και σαν μέλος της τηρεί όλες τις αυστηρές προδιαγραφές που απαιτούνται (μεγέθη κλουβιών, ιατρική παρακολούθηση, ενημέρωση και εκπαίδευση του κοινού κλπ). Σε συνεργασία με την ΕΑΖΑ το ΑΖΠ συμμετέχει ενεργά σε 9 Ευρωπαϊκά προγράμματα αναπαραγωγής απειλούμενων ειδών (ΕΕP), και 18 είδη στο πάρκο μας παρακολουθούνται και ελέγχονται μέσω του Βιβλίο γενεαλογίας και αναπαραγωγής (ΕSB). Επίσης από την αρχή του 2004 το ΑΖΠ χρησιμοποιεί το Διεθνές σύστημα πληροφοριών πανίδας (ΙSΙS) όπου καταχωρούνται όλα τα δεδομένα των ζωολογικών κήπων της ΕΑΖΑ και της WAZA (Παγκόσμια Ένωση Ζωολογικών Κήπων και Ενυδρείων). Μέσω αυτού του συστήματος μπορούμε να έχουμε πολύτιμες πληροφορίες για όλα τα ζώα που φιλοξενούνται σε ζωολογικούς κήπους διεθνώς.

Για τους επισκέπτες, οι ζωολογικοί κήποι αποτελούν ένα χώρο διασκέδασης και χαλάρωσης. Εμείς θέλουμε να αποτελεί επίσης χώρο εκπαίδευσης για το κοινό και προστασίας και διατήρησης για τα ζώα. Η μαζική αύξηση του ανΑΤΤΙΚΟ ΖΩΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΚΟ θρώπινου πληθυσμού παγκοσμίως, έχει προκαλέσει πολύ σοβαρές επιπτώσεις στους φυσικούς πόρους, στο περιβάλλον και σε όλα τα άγρια είδη φυτών και ζώων των οποίων η επιβίωση εξαρτάται από αυτό. Πολλά είδη απειλούνται με εξαφάνιση καθώς το φυσικό τους περιβάλλον έχει εκφυλιστεί ή καταστραφεί ολοσχερώς. Η μόνη ελπίδα για κάποια από αυτά τα είδη είναι η ανθρώπινη φροντίδα μέσα σε ζωολογικούς κήπους ή κέντρα αναπαραγωγής. Οι ζωολογικοί κήποι ανά τον κόσμο, δέχονται συνολικά πάνω από 700.000.000 επισκέπτες το χρόνο, και η δυνατότητα που έχουν να ενημερώνουν το κοινό κάθε ηλικίας για την απειλή της παγκόσμιας οικολογίας είναι απεριόριστη. Πιστεύουμε ότι σήμερα και ακόμα περισσότερο στο μέλλον, το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο μπορεί να συμβάλλει σ’ αυτές τις προσπάθειες.'

Εισιτήρια:

Ενήλικες: €15,00
Παιδιά 3-12: €11,00
Κάτω των 3: Δωρεάν
Γκρουπ άνω των 25 ατόμων: €11,00
Νηπιαγωγεία - Παιδικοί σταθμοί: €8,00
Δημοτικά - Γυμνάσια - Λύκεια: €9,00
Υπερήλικες (άνω των 65): €11,00
Οικογενειακό 2 ενήλικες + 2 παιδιά: €48,00
Οικογενειακό 2 ενήλικες + 3 παιδιά: €58,00
ΑΜΕΑ*: Ελεύθερα

Ετήσιες Κάρτες:

Ενήλικες (Αττικό Ζωολογικό Πάρκο): 50,00€
Ενήλικες (Αττικό Ζωολογικό Πάρκο & Δελφινάριο)**: 70,00€
Παιδιά (Αττικό Ζωολογικό Πάρκο): 40,00€
Παιδιά (Αττικό Ζωολογικό Πάρκο & Δελφινάριο)**: 55,00€

 

* Παρέχεται πλήρης υποδομή για άτομα με ειδικές ανάγκες

Παραστάσεις στο «Δελφινάριο»:

Ενήλικες: €5,00, επιπλέον της εισόδου στο πάρκο
Παιδιά 3-12: €3,00, επιπλέον της εισόδου στο πάρκο

 

info box

Για ηλικίες από: 

0-1
1-3
3-5
5-9
9-12
12+

Κόστος: 

Ενήλικοι:15Euro/ Παιδιά 3-12 ετών:11Euro/ Παιδιά κάτω απο 3 ετών και ΑΜΕΑ: Ελεύθερα

Ώρες λειτουργίας: 

Κάθε μέρα 09:00 ως την δύση του ήλιου

Τρόποι επικοινωνίας: 

Τηλ : 2106634724

http://www.atticapark.com

Διεύθυνση: 

Θέση Γιαλού
19004, Σπάτα

Πόλη: 

Πάρκα: