30ος Κλασικός Μαραθώνιος Αθηνών

Ο 30ος Κλασικός Μαραθώνιος Αθηνών προσκαλεί αθλητές και απλούς πολίτες να ζήσουν μια μοναδική αθλητική και πολιτιστική εμπειρία στις 11 Νοεμβρίου 2012.

Ο Κλασικός Μαραθώνιος Αθηνών που διοργανώνεται από τον ΣΕΓΑΣ, αποτελεί ένα μείζον αθλητικό αλλά και πολιτιστικό γεγονός στο οποίο συμμετέχουν χιλιάδες δρομείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Λαμβάνει χώρα στην αυθεντική, ιστορική, Ολυμπιακή Μαραθώνια Διαδρομή προσφέροντας στους δρομείς την ευκαιρία να τρέξουν στη διαδρομή που έτρεξαν ο αρχαίος Αθηναίος μαραθωνομάχος – ημεροδρόμος και ο θρυλικός Ολυμπιονίκης Σπύρος Λούης.

Παράλληλα με τον Κλασικό Μαραθώνιο Δρόμο, πραγματοποιούνται αγώνες δρόμου 5 και 10 χλμ. και δυναμικό βάδισμα.
Ο φετινός μαραθώνιος συμπίπτει με τρεις επετείους. Φέτος συμπληρώνονται 30 χρόνια από την καθιέρωση του αγώνα ως διεθνή, γεγονός που θα εορταστεί με την παρουσία σπουδαίων προσωπικοτήτων από την Ελλάδα και στο εξωτερικό σε γκαλά που θα γίνει στις 9 Νοεμβρίου 2012.

Παράλληλα, συμπληρώνονται 30 χρόνια από την ίδρυση της AIMS (Παγκόσμια Ένωση Μαραθωνίων).
Επίσης, καθώς φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννηση του Γρηγόρη Λαμπράκη, ο φετινός αγώνας είναι αφιερωμένος στη μνήμη του ξεχωριστού αυτού Βαλκανιονίκη και ειρηνιστή.

Τον Κλασικό Μαραθώνιο Αθηνών στηρίζει έμπρακτα, μέσω της χορηγίας του, και ο ΕΟΤ.

Η Αθήνα σας περιμένει για μια διαδρομή στην ιστορία και μια μοναδική αθλητική και πολιτιστική εμπειρία που ενώνει συναθλητές από όλο τον κόσμο.

Για περισσότερες πληροφορίες: www.athensclassicmarathon.gr

Η μεγάλη συμμετοχή στον Κλασικό Μαραθώνιο της Αθήνας, που έχει φτάσει τις 9.500, οδήγησε και φέτος την Οργανωτική Επιτροπή να εφαρμόσει τις τμηματικές εκκινήσεις κάτι που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 2010 και επαναλήφθηκε το 2011.

Η εκκίνηση θα δοθεί με το σύστημα «κατά κύματα»  (Wave start), δηλαδή οι αθλητές δεν θα ξεκινήσουν όλοι μαζί.  Έτσι θα δημιουργηθούν 7 blocks εκκινήσεων (και άρα 7 διαδοχικές εκκινήσεις) με στόχο να προστατευθεί η ασφάλεια των αθλητών, σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο, από πιθανή πτώση κάποιου αθλητή.
Προσοχή: Όλοι οι αθλητές θα πρέπει να πάρουν θέση στα blocks που έχουν προκαθοριστεί με βάση τον αριθμό που τους έχει δοθεί. Οι δρομείς που θα αλλάξουν  αυθαίρετα block,  δεν θα βρουν  την κατάταξή τους  στα τελικά αποτελέσματα!
·         Το πρώτο block θα αποτελείται από 250 αθλητές που θα είναι οι elite ξένοι και οι αθλητές του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Μαραθωνίου ΣΕΓΑΣ.

·         Το δεύτερο block θα στελεχώνεται από τους δρομείς που έχουν δηλώσει τις 800 καλύτερες επιδόσεις

·         Τα υπόλοιπα blocks οι αθλητές θα μπαίνουν ανά 1.700 ανάλογα και πάλι με τις επιδόσεις που έχουν δηλώσει, ενώ στο τελευταίο θα ενταχθούν και οι αθλητές του Δυναμικού Βαδίσματος. Για τους τελευταίους η Οργανωτική Επιτροπή έχει ορίσει ένα όριο τερματισμού που φτάνει τις 8 ώρες και έτσι θα πρέπει να έχουν τερματίσει μέχρι τις 17.30 το απόγευμα, οπότε ο δρόμος θα ανοίξει εξ” ολοκλήρου για τους κατοίκους της Αττικής και ιδίως του κέντρου της Αθήνας.
Η εκκίνηση από το 1ο στο 2ο  block θα απέχει χρονικά ένα λεπτό , από το 2ο στο 3ο δύο λεπτά ενώ για τα υπόλοιπα blocks θα δίνεται εκκίνηση ανά τέσσερα λεπτά. Με λίγα λόγια, θα χρειαστούν 21 έως 23 λεπτά  για να ολοκληρωθεί η διαδικασία εκκινήσεων του 30ου Κλασικού Μαραθωνίου.

Έτσι, στις 9:23 το πρωί, όταν ο τελευταίος δρομέας θα περνά τη γραμμή εκκίνησης στο Μαραθώνα, οι πρώτοι δρομείς θα πλησιάζουν στη Νέα Μάκρη, δημιουργώντας μία ανθρώπινη πυκνή αλυσίδα 8 χιλιομέτρων (!), η οποία στη διάρκεια της ημέρας συνεχώς θα επιμηκύνεται κατά μήκος των 42.195 μ. της κλασικής διαδρομής.

Ο μεγάλος αριθμός δρομέων και στον φετινό Μαραθώνιο, αλλά και με αυτές των 5 και 10.000 μ στο κέντρο της Αθήνας, που θα φθάσουν τις 23.000 συνολικά (με τις συμμετοχές στους αγώνες των παιδιών και των Special Olympics θα ξεπεράσουν τις 26.000) και αναμένεται να προσφέρει μοναδικές ανθρώπινες στιγμές στους κατοίκους των δήμων και κοινοτήτων κατά μήκος της διαδρομής ενώ θα δώσει εντυπωσιακές εικόνες σε όλη την Ελλάδα και τον κόσμο μέσω της τηλεόρασης της ΕΡΤ, που θα μεταδώσει ζωντανά τον αγώνα την Κυριακή 11 Νοεμβρίου, το πρωί.

info box

Για ηλικίες από: 

9-12
12+

Πόλη: 

Ημερ/νία διεξαγωγής: 

11/11/2012 - 09:00