Στην Κέρκυρα ο εορτασμός του Πάσχα πραγματικά ξεχωρίζει και θεωρείται ο πιο μεγαλειώδης στην Ελλάδα! Χιλιάδες τουρίστες (Έλληνες και ξένοι) συρρέουν κάθε χρόνο για να βιώσουν αυτήν την μοναδική εμπειρία, να γνωρίσουν την πλούσια κερκυραϊκή ιστορία και να τηρήσουν τα πατροπαράδοτα θρησκευτικά έθιμα!
Κυριακή πριν το Πάσχα - Οι εκδηλώσεις του Κερκυραϊκού Πάσχα ξεκινούν από την Κυριακή των Βαΐων , "των Βαγιώνε", όπως συνηθίζεται να λέγεται στην Κέρκυρα. Στις 11:00 το πρωί, γίνεται η λιτάνευση του Σεπτού Σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος, μια λιτανεία που τελείται από το 1630 σε ανάμνηση της απαλλαγής του νησιού από τη θανατηφόρο επιδημία της πανώλης, που το 1629 θέρισε τους Κερκυραίους. Η λιτανεία κινείται κατά μήκος των Ενετικών τειχών και είναι μεγαλειώδης καθώς συνοδεύεται από τις 14 Φιλαρμονικές του νησιού.
Μεγάλη Δευτέρα - H μυρωδιά της 'Φογάτσας'(είδος παραδοσιακού τσουρεκιού βενετσιάνικης προέλευσης), του μαντολάτου και της 'Κολομπίνας'(Χριστόψωμο σε σχήμα περιστεριού), πλημμυρίζουν την Κέρκυρα και συνοδεύουν τα πρώτα πασχαλινά ψώνια. Το απόγευμα όλες οι εκκλησίες της Κέρκυρας τελούν τη Θεία Λειτουργία.
Μεγάλη Τρίτη και Μεγάλη Τετάρτη - οι εκκλησίες γεμίζουν πιστούς, οι ιερείς διαβάζουν αποσπάσματα από την Βίβλο , το θρησκευτικό αίσθημα αφυπνίζεται..
Μεγάλη Παρασκευή - Περιφορά των επιταφίων - Κάθε Επιτάφιος συνοδεύεται από το "κόρο" (χορωδία), μια Φιλαρμονική, "τόρτσες" (μεγάλα κεριά), "μανουάλια" (βενετσιάνικα φανάρια), "σκόλες" (λάβαρα) και φλάμπουρα. Η Παλαιά Φιλαρμονική (κόκκινη) παίζει το Adagio του Albinoni , η "Μάντζαρος" (μπλε) την Marcia Funebre του G.Verdi και η "Καποδίστριας" την Elegia Funebre, την Sventura του Mariani και το πένθιμο εμβατήριο του Chopin. Στις 16.00 ξεκινά ο Επιτάφιος από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο Παλαιό Φρούριο και στις 21.00 ξεκινά ο πιό επιβλητικός Επιτάφιος από όλους, της Μητρόπολης. Οι φιλαρμονικές της Κέρκυρας, μαθητές και πρόσκοποι συνοδεύουν τον Επιτάφιο της Μητρόπολης μαζί με πλήθος κόσμου και τις αρχές του νησιού. Η ατμόσφαιρα είναι τόσο συγκλονιστική που δεν περιγράφεται!
Μεγάλο Σάββατο ( Ανάσταση ) - Η μέρα ξεκινάει στις 6:00 το πρωί στην εκκλησία της Παναγίας όπου γίνεται αναπαράσταση του σεισμού που έγινε μετά την Ανάσταση του Κυρίου όπως αναφέρεται στην Βίβλο. Βροντερά χτυπήματα στα καθίσματα της εκκλησίας και ιαχές των πιστών δημιουργούν μια ατμόσφαιρα κατάνυξης αλλά και θριάμβου καθώς γιορτάζεται η νίκη της ζωής επί του θανάτου. Πρόκειται για μία αξέχαστη εμπειρία και αυτή είναι μόνο η αρχή!
Στις 9:00 ξεκινά ο Επιτάφιος του Αγίου Σπυρίδωνα με κατεύθυνση το κέντρο της παλιάς πόλης. Στις 11.00 το πρωί γίνεται η Πρώτη Ανάσταση. Όταν τελειώσει η Θεία Λειτουργία στην εκκλησία της Μητρόπολης τότε όλες οι καμπάνες των άλλων εκκλησιών αρχίζουν να χτυπάνε διαδοχικά και από τα σπίτια με τα καταστόλιστα μπαλκόνια οι ντόπιοι πετούν με ενθουσιασμό και δύναμη στα καντούνια τους 'μπότηδες' (πήλινα κανάτια) γεμάτα νερό. Το έθιμο αυτό θεωρείται κατάλοιπο από τους Ενετούς, που συνήθιζαν την Πρωτοχρονιά να πετούν από τα παράθυρά τους παλιά αντικείμενα για να τους φέρει ο νέος χρόνος καινούργια. Μια δεύτερη εκδοχή, με μεσαιωνικές ρίζες κι αυτή, μαρτυράει ότι πρόκειται για προσπάθεια να εκδιωχθούν τα "μολύσματα", τα κακά και μοχθηρά πνεύματα που έβαζαν σε πειρασμό τους ανθρώπους την προηγούμενη χρονιά. Μια άλλη εκδοχή δίνει στο έθιμο ειδωλολατρική προέλευση. Ο οργασμός της φύσης και η συλλογή των φρέσκων καρπών απαιτούν νέα κανάτια και δοχεία για την αποθήκευση τους με αποτέλεσμα τα παλιά να πετιούνται και μάλιστα όσο πιο τελετουργικά τόσο πιο αποδοτική θα είναι και η νέα συγκομιδή. Βεβαίως δε θα μπορούσε να λείπει και η θρησκευτική εκδοχή. Σύμφωνα με αυτήν το σπάσιμο των μπότηδων αναπαριστά με τους κρότους την οργή για τη βδελυρή προδοσία του Ιούδα.
Όπως και να έχει, όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας συγκλονιστικής πανηγυρικής ατμόσφαιρας, την οποία επιτείνουν οι βροντεροί κανονιοβολισμοί από το φρούριο, ενώ η μουσική που ξεχύνεται από τα πνευστά των 18 Φιλαρμονικών της πόλης ενώνεται με τα χειροκροτήματα και τις κραυγές χαράς των παρευρισκομένων, γηγενών αλλά και εκατοντάδων τουριστών, οι περισσότεροι από τους οποίους έρχονται και ξανάρχονται, πιστοί στο ραντεβού τους το Μεγάλο Σάββατο στα καντούνια της παλιάς πόλης. Μια ηχητική πανδαισία, μια μυσταγωγία για τον θρίαμβο της ζωής!
Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου η Αναστάσιμη Ακολουθία τελείται στο πάρκο της Πάνω Πλατείας ( στην πλατεία Εσπιανάδα )όπου ο κόσμος αρχίζει να συγκεντρώνεται από τις 11. Η Ανάσταση γιορτάζεται με τυμπανοκρουσίες, βεγγαλικά και πυροτεχνήματα πάντα υπό το άγιο φως των αναστάσιμων λαμπάδων. Μετά τις καθιερωμένες ευχές οι Κερκυραίοι και οι επισκέπτες τρώνε τσιλίχουρδα ( τοπική μαγειρίτσα ), κόκκινα αυγά, φογάτσες, κολομπίνες (βενετσιάνικης προέλευσης χριστόψωμα σε σχήμα περιστεριού) και πίνουν κρασί! Μια εμπειρία μοναδική και πραγματικά αλησμόνητη!
Η παράδοση λέει πως κάθε οικογένεια θα πρέπει να μαζέψει και να βάψει τα αυγά της κόκκινα. Το κάθε μέλος της οικογένειας έχει το δικό του αυγή προσπαθεί να σπάσει το αυγό του αλλού μέλους της οικογένειας. Λέγεται επίσης πως οποίος καταφέρει να μην σπάσει το αυγό του θα έχει τύχη όλη την χρονιά.
Κυριακή του Πάσχα - Στις 7 το πρωί οι ιερείς από όλες τις ενορίες της Κέρκυρας με τη συνοδεία μαθητών, χορωδιών και φιλαρμονικών κάνουν Περιφορά του συμβόλου της Ανάστασης. Στην Κέρκυρα το σούβλισμα του αρνιού δεν αποτελεί μέρος της παράδοσής. Οι Κερκυραίοι το μεσημέρι της Λαμπρής τρώνε σούπα αυγολέμονο με 2-3 κρεατικά και αφήνουν τον οβελία για τη Δεύτερη μέρα του Πάσχα.
Τρίτη μέρα του Πάσχα - Στην εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνος στην 'Πλακάδα' γίνονται τα "Μπάσματα" του Αγίου, η επανατοποθέτηση δηλαδή του Σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος στη λάρνακα