Καρναβάλι των Μικρών 2013 ( Πάτρα)

Το Καρναβάλι των Μικρών αποτελεί μια ξεχωριστή και σημαντική ενότητα του Πατρινού Καρναβαλιού ως συνέχεια και εξέλιξη του baby rally που πρωτοδιοργανώθηκε το 1968. Eίναι μια από τις πιο ζωντανές και ελπιδοφόρες ενότητες του Πατρινού Καρναβαλιού και το φυτώριο των αυριανών καρναβαλιστών, εκπέμποντας κάθε χρόνο μηνύματα αισιοδοξίας και ιδιαίτερης προοπτικής για το μέλλον του θεσμού.

Για 18 συνεχόμενα χρόνια έχοντας επισφραγίσει μια αμοιβαία σχέση εμπιστοσύνης με τους μικρούς φίλους του, συνεχίζει να τους δίνει την ευκαιρία να γνωρίσουν καινούργια πράγματα και να εθιστούν δημιουργικά στα πολιτιστικά δρώμενα, μέσα από τη διασκέδαση και το παιχνίδι, να αναπτύξουν τις αισθήσεις, τη φαντασία τους και την ελευθερία έκφρασης μέσα από εναλλακτικές μορφές τέχνης. Βασικές του δράσεις είναι το Καρναβαλικό Εργαστήρι, οι Καρναβαλουπόλεις, Θεατρικές παραστάσεις και μουσικά δρώμενα, εκθέσεις, και φυσικά η Μεγάλη Παρέλαση των Παιδιών.

Το Καρναβαλικό Εργαστήρι έχει διάρκεια 3 μήνες, συμμετέχουν σε αυτό περίπου 800 παιδιά, πραγματοποιείται στα σχολεία της πόλης, σε συνεργασία με την Α/θμια και Β/θμια Εκπαίδευση υπό την καθοδήγηση εικαστικών. Έχει διαφορετική θεματολογία κάθε χρόνο και στο τέλος των Εργαστηρίων πραγματοποιείται έκθεση με τα έργα των παιδιών.

Οι Καρναβαλουπόλεις στήνονται σε πλατείες και δρόμους της πόλης, πλαισιωμένες με χαρούμενες διαδραστικές κατασκευές στην κλίμακα των παιδιών με διαφορετικό θέμα κάθε φορά και μαζί με δράσεις (θέατρα δρόμου, θεατρικό παιχνίδι, μουσικά δρώμενα, κ.α) δημιουργούν ένα ξεχωριστό και ευχάριστο περιβάλλον για τα παιδιά. Στην Μεγάλη Παρέλαση των Παιδιών συμμετέχουν περίπου 12.000 παιδιά από την Πάτρα, τη Δυτική Ελλάδα αλλά και από όλη την Ελλάδα σε ομάδες ανάλογα με το νηπιαγωγείο, το σχολείο, το φροντιστήριο, τη σχολή χορού και άλλους φορείς. Την παρέλαση συντροφεύουν τα παιδικά άρματα, η μπαντίνα του Δήμου Πατρέων, ξυλοπόδαροι, θέατρα δρόμου, κ.α. κάτω από τους ήχους ειδικά διασκευασμένης μουσικής.

Αξιοσημείωτο είναι πως το Καρναβάλι των Παιδιών το μοναδικό στην Ελλάδα με τόση διάρκεια και μαζική συμμετοχή παιδιών, διεξάγεται σε συνθήκες απόλυτης ασφάλειας για τα παιδιά, καθώς παρελαύνουν μαζί τους και οι συνοδοί των ομάδων και οι εμψυχωτές, εθελοντές του Δήμου.

To πρόγραμμα των ημερήσιων εκπαιδευτικών εκδρομών έχει ήδη ξεκινήσει και περιλαμβάνει:

1)Ξενάγηση στο Καρναβαλικό Συνεργείο- Παρουσίαση Φάσεων Κατασκευής

2)Εργαστήρια Κατασκευών σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα στο χώρο του  Καρναβαλικού Εργαστηρίου του Δήμου Πατρέων στην περιοχή του Πετρωτού

3) Επίσκεψη στην έκθεση «18 χρόνια Καρναβάλι των Μικρών: Σαν Παραμύθι» στην αίθουσα «Αίγλη» της Veso Mare, η οποία εκτός του εκθεσιακού της ρόλου λειτουργεί και διαδραστικά με παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού  και πολλές άλλες εκπλήξεις για τους μικρούς επισκέπτες.

Τα εργαστήρια και η έκθεση θα διαρκέσουν έως και το Σάββατο 27 Απριλίου 2013. Δικαίωμα συμμετοχής στο Καρναβαλικό Εργαστήρι των Μικρών έχουν όλα τα Δημοτικά Σχολεία και οι μαθητές αυτών. Ο αριθμός των παιδιών που θα συμμετέχουν στο εργαστήριο και στη συνέχεια θα επισκέπτονται την έκθεση δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 30 παιδιά την κάθε φορά  (ένα τμήμα μιας σχολικής τάξης).

*Η έκθεση είναι ανοικτή και για το κοινό καθημερινά εκτός Δευτέρας και ώρα 10.00-14.00 και 17.00-20.00. Είσοδος για την έκθεση: 2 ευρώ. Για παιδιά κάτω των 6 ετών η είσοδος είναι δωρεάν.

Για τα παιδιά που θα επισκέπτονται την έκθεση από το Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013 και κάθε Σάββατο από τις 18.00 έως τις 19.00 θα πραγματοποιείται και διαδραστικό παιχνίδι Κρυμμένου Θησαυρού με την καθοδήγηση εμψυχωτή.

info box

Για ηλικίες από: 

0-1
1-3
3-5
5-9
9-12

Πόλη: 

Ημερ/νία διεξαγωγής: 

03/03/2013 - από τις 11:00 έως τις 14:00