Εκδήλωση ευαισθητοποίησης του κοινού για το ζήτημα της παιδικής εργασίας

Το Διαπολιτισμικό Κέντρο της Δ/νσης Αλλοδαπών του Δήμου Αθηναίων, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Παιδικής Εργασίας, σε συνεργασία με τις κοινότητες που συμμετέχουν στο Συμβούλιο των Μεταναστών και την Ελληνική Επιτροπή Βοήθειας και Στήριξης Παιδιού διοργανώνουν εκδήλωση στην πλατεία Κοραή. Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού για το ζήτημα της παιδικής εργασίας ανά τον κόσμο και το δικαίωμα του παιδιού στο παιχνίδι.

Στην εκδήλωση, θα πραγματοποιηθούν παράλληλες ψυχαγωγικές δραστηριότητες για παιδιά και μεγάλους, όπως:

  • Έκθεση & εργαστήρι ζωγραφικής
  • Θεατρικό παιχνίδι
  • Μουσικά και χορευτικά δρώμενα

Έκθεση ζωγραφικής "Η παιδική εργασία μέσα από τα μάτια των παιδιών"
Με τα σχέδιά τους, παιδιά από Ελλάδα, Αλβανία, Ρουμανία, Ουκρανία, Συρία, Μπανγκλαντές, Πακιστάν και Φιλιππίνες ζητούν την κατάργηση της παιδικής εργασίας. Και δείχνουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στα εκατομμύρια των παιδιών που στερούνται των βασικών δικαιωμάτων του παιδιού. Η έκθεση αυτή αποδεικνύει το σπουδαίο ρόλο που μπορούν να παίξουν τα παιδιά στην ευαισθητοποίηση του κοινού για ένα θέμα τόσο σημαντικό όπως αυτό της παιδικής εργασίας. 

Στο χώρο της εκδήλωσης, θα πραγματοποιηθεί επίσης εργαστήριο ζωγραφικής όπου τα παιδιά θα μπορούν να εκφραστούν και να δημιουργήσουν τη δική τους ζωγραφιά.

Θεατρικό παιχνίδι με θέμα την αδικία που συντελείται παγκοσμίως όταν ένα παιδί εξαναγκάζεται σε εργασία.  Τα παιδιά ηλικίας 5 έως 12 ετών από Αραβικές χώρες, συντονίζει η δασκάλα τους κα Μαίρη Τσαρέα, ενώ το όλο δρώμενο διοργανώνεται από την Ελληνική Επιτροπή Βοήθειας και Στήριξης Παιδιού.   

Μουσικά και χορευτικά δρώμενα
Χορευτικά και μουσικά συγκροτήματα από την Αλβανία, Μπανγκλαντές, Ουκρανία, Ρουμανία, Ρωσία, Συρία και Φιλιππίνες θα δώσουν με τον δικό τους τρόπο το μήνυμα για την εξάλειψη της παιδικής εργασίας:

  • Αλβανία: νεανικό συγκρότημα hip hop "tre qurorat six"
  • Μπαγκλαντές: παιδική χορωδία από το DOEL Academy school
  • Ρουμανία: νεανικό χορευτικό συγκρότημα "Tradici"
  • Ρωσία: χορωδία "Rosia"
  • Συρία: θεατρικό εργαστήρι, κα Μαίρη Τσαρέα
  • Φιλιππίνες: παιδική χορωδία από τον Munting Nayon Παιδικό Σταθμό

Η Αντιδήμαρχος Ισότητας και Κοινωνικής Ένταξης κα Αλεξία Έβερτ Αλβέρτη ανέφερε: "Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας πάνω από 246 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας 5 έως 17 ετών στον κόσμο δεν πηγαίνουν σχολείο διότι εργάζονται. Από αυτά τα 171 εκατομμύρια εργάζονται κάτω από επικίνδυνες συνθήκες, χωρίς την τήρηση των στοιχειωδών κανόνων υγιεινής και ασφάλειας. Και στην χώρα μας όμως το φαινόμενο των παιδιών που δεν πάνε στο σχολείο και που εργάζονται δεν είναι άγνωστο. Εκτιμάται ότι κάθε χρόνο 10.000 παιδιά, στη πλειοψηφία παιδιά μεταναστών, εγκαταλείπουν το σχολείο και μάλιστα την υποχρεωτική εκπαίδευση. Βασικά δικαιώματα του παιδιού, όπως το δικαίωμα στη μόρφωση και το δικαίωμα στο παιχνίδι, είναι άγνωστα γι' αυτά τα παιδιά. Για το λόγο αυτό, οφείλουμε να ενώσουμε όλοι τις φωνές μας για να εξαλειφθεί το φαινόμενο της παιδικής εργασίας".

info box

Για ηλικίες από: 

3-5
5-9
9-12
12+

Κόστος: 

Δωρεάν

Ημερ/νία διεξαγωγής: 

12/06/2010 - από τις 11:00 έως τις 14:00