Εβδομάδα εκδηλώσεων ECOMOBILITY στην Πάτρα με εκδηλώσεις για παιδιά

Μια εβδομάδα γεμάτη νεανική φρεσκάδα αφιερωμένη στη βιώσιμη μετακίνηση ξεκινά τη Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου στην Πάτρα, καλώντας μικρούς και μεγάλους να ζήσουν την πόλη τους μέσα από τα μάτια των εφήβων.
 
Στη διάρκεια της θα γίνει πιλοτική εφαρμογή ορισμένων προτάσεων μαθητών για τη βελτίωση της καθημερινής μετακίνησης στις πόλεις που ζουν, όπως διατυπώθηκαν στα πλαίσια της πανελλαδικής Εκστρατείας ECOMOBILITY.
«Στόχος όλων αυτών των ενεργειών είναι οι τοπικοί φορείς, αλλά και ολόκληρη η κοινωνία, να κατανοήσουν και να αποδεχθούν τις λύσεις που τα ίδια τα παιδιά προτείνουν, ώστε αυτές να απλωθούν στην καθημερινή λειτουργία της πόλης», λέει ο κ. Γιώργος Ραβασόπουλος, υπεύθυνος του τομέα Δυτικής Ελλάδος του φορέα ECOCITY.


Το κάλεσμα του ECOCITY και του Δήμου Πατρέων, ο οποίος αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή την ιδέα της ECOMOBILITY WEEK, βρήκε συμπαραστάτες τους ενεργούς πολίτες, τους Οργανισμούς, τους Εκπαιδευτικούς και τους Συλλόγους Γονέων της πόλης, σε μια συστράτευση φορέων που επιτυγχάνεται πρώτη φορά. Αυτοί οι φορείς θα έχουν στη διάθεσή τους ένα επταήμερο για να επανεξετάσουν τη στρατηγική μετακίνησης στην πόλη και να καταγράψουν τα αποτελέσματα των δοκιμαστικών εφαρμογών, ώστε να προχωρήσουν σε μόνιμες λύσεις.


«Οι δράσεις της ECOMOBILITY αναδεικνύουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των παιδιών, τα ταλέντα τους που δεν έρχονται στην επιφάνεια μέσα στο σχολείο, ενώ συγχρόνως καλλιεργούν μια κουλτούρα συμμετοχής στα κοινά», επισημαίνει ο κ. Ραβασόπουλος, ο οποίος είναι κι ο ίδιος εκπαιδευτικός. Από την πλευρά τους οι Διευθυντές και καθηγητές των σχολείων, συμμετέχοντας σε εκδηλώσεις όπως η ECOMOBILITY WEEK, κάνουν ένα σημαντικό «άνοιγμα του σχολείου στην κοινωνία», όπως τονίζει.


Οι εκδηλώσεις της ECOMOBILITY WEEK
 
Το σύνθημα «Με παραμύθια μαθαίνω, με λουλούδια ανασαίνω και με τα πόδια στο σχολείο μου πηγαίνω» εκφράζει το βασικό νόημα της γιορτής που στήνεται στην Αχαϊκή πρωτεύουσα, δίνοντας προτεραιότητα στους πεζούς, τα ποδήλατα και τα μέσα μαζικής μεταφοράς.


Το πρόγραμμα της εβδομάδας είναι πλούσιο και περιλαμβάνει τις εξής δράσεις:


Τα νήπια ακούν και ζωγραφίζουν για την Πάτρα: Δευτέρα 17 - Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου
 
Τα Νηπιαγωγεία της πόλης θα επισκεφθούν τον ΕΣΠΕΡΟ και παραμυθάδες θα τους πουν το παραμύθι της μετακίνησης στη πόλη. Στη συνέχεια, εκείνα θα το ζωγραφίσουν και τα έργα τους θα τοποθετηθούν στο χώρο, ώστε οι επισκέπτες να διαλέξουν τις καλύτερες εμπνεύσεις των νηπίων.


Οι μαθητές Δημοτικού περπατούν προς και από το Σχολείο: Δευτέρα 17 - Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου
 
Κάθε πρωί γονείς και μαθητές θα περπατούν με άνεση και ασφάλεια προς το σχολείο μέσα από τους δρόμους και τα στενά της πόλης. Περιδιαβαίνοντας δυο - δυο το πεζοδρόμιο θα αισθάνονται τη πρωινή ζωή της γειτονιάς τους, ενώ οι έμποροι της Πάτρας θα καλημερίζουν το μέλλον τους που περπατάει για το Σχολείο και την πόλη τους.


Ανάσες στην Πάτρα: Δευτέρα 17 - Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου
 
Ομάδες μαθητών από Γυμνάσια και Λύκεια της Πάτρας θα υιοθετήσουν ένα χώρο της πόλης και θα τον περιποιηθούν. Πάρκα και πλατείες θα πρασινίσουν και θα γεμίσουν λουλούδια για πιο καθαρό αέρα και πιο όμορφη πόλη. Κάθε ομάδα με τη βοήθεια εθελοντών θα παρακολουθούν την εξέλιξή του στη διάρκεια του έτους και να επεμβαίνουν σε ανάγκες διατήρησης (πότισμα κλπ).


Διαδρομή του ECOCITY αφιερωμένη στην ελευθερία Μετακίνησης: Δευτέρα 17 - Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου
 
Σε μια ειδική διαδρομή για την ελεύθερη μετακίνηση στο κέντρο της πόλης, από την πλατεία Υψηλών Αλωνίων μέσω της Ρήγα Φεραίου μέχρι και την Πλατεία Όλγας, πεζοί και ΑμεΑ θα έχουν τη δυνατότητα να κινούνται σε μια προστατευόμενη ζώνη μετακίνησης. Η περιοχή χάρη στην ειδική διαγράμμιση και τις πινακίδες, θα είναι ελεύθερη από αυτοκίνητα, καθώς και από την κατάληψη χώρων για εμπορικές χρήσεις.


Με το Ποδήλατό μου στο Γυμνάσιο: Δευτέρα 17 - Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου
 
Πιλοτική εφαρμογή στο 11ο Γυμνάσιο Πατρών για την ασφαλή προσέλευση μαθητών με ποδήλατο. Θα γίνει σήμανση διαδρομών και διαμόρφωση διαβάσεων, υποδομή ασφάλισης των ποδηλάτων στο προαύλιο και ενίσχυση χρήσης ποδηλάτου από μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου.


Περίπατοι στη Πάτρα: Πέμπτη 20 - Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου
 
Οι Patrinistas με εθελοντικές ομάδες αρχαιολόγων, ιστορικών και ξεναγών θα συνοδεύσουν τις δύο πρώτες ημέρες μαθητές και την τρίτη πολίτες για να μάθουν όλοι μαζί την ιστορία της Πάτρας μέσα από ειδικές διαδρομές, με προσέγγιση στην Αρχιτεκτονική, το Εμπόριο και την Ιστορία της πόλης.


Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο: Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου
 
Στα πλαίσια συμμετοχής της πόλης στον διαγωνισμό EUROPEAN MOBILITY WEEK το εμπορικό κέντρο της πόλης θα πεζοδρομηθεί και σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, θα γίνεται εκμάθηση ποδηλάτου σε παιδιά. Επίσης, θα διοργανωθεί η Ημερίδα με θέμα τις Μετακινήσεις στην Πάτρα.


Πάντα τη Κυριακή: Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου
 
Με ποδηλατάδα και μια ημέρα γιορτής για όλους συμμετέχοντες και εθελοντές της ECOMOBILITY WEEK θα κλείσει η πρωτότυπη αυτή εβδομάδα με επιβράβευση των καλύτερων ομάδων εργασίας.


Οι συμμετοχές των σχολείων στο πρόγραμμα της εβδομάδας βιώσιμης μετακίνησης κλείνουν τυπικά την Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου, όμως επισημαίνει ο κ. Ραβασόπουλος λόγω του σφιχτού πλαισίου μετακίνησης μαθητών, θα δοθεί η δυνατότητα συμμετοχής ακόμα και στη διάρκεια των εκδηλώσεων για όσα σχολεία δεν προλάβουν νωρίτερα.
 

info box

Για ηλικίες από: 

3-5
5-9
9-12
12+

Πόλη: 

Ημερ/νία διεξαγωγής: 

17/09/2012 - 00:00
18/09/2012 - 00:00
19/09/2012 - 00:00
20/09/2012 - 00:00
21/09/2012 - 00:00
22/09/2012 - 00:00
23/09/2012 - 00:00
24/09/2012 - 00:00