ΣΤΗ ΝΕΤ Το νέο παραμύθι του Ευγένιου Τριβιζά,την ΠΑΡΑΜΟΝΗ της ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ,
Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου,στις 20:30,και το Σάββατο, 2 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ, στις 17:30,
Το παραμύθι εκτυλίσσεται ένα χριστουγεννιάτικο βράδυ, όταν στο ζοφερό πεζοδρόμιο μιας πόλης συναντιούνται ένα παραμελημένο δέντρο και ένα φτωχό αγόρι. Το δέντρο βλέπει από τα παράθυρα των σπιτιών τα καταστόλιστα έλατα και ζηλεύει.
Ζητά από το αγόρι να το στολίσει. Εκείνο όμως ούτε στολίδια έχει, ούτε χρήματα. Πώς είναι δυνατόν να στολίσει ένα μίζερο δέντρο στη μέση ενός παγωμένου πεζοδρομίου; Κι όμως... εκείνη η νύχτα είναι μια νύχτα ονείρων, μια νύχτα μαγική...
Είκοσι πέντε χρόνια μετά την κλασική πλέον «Φρουτοπία» και δύο χρόνια μετά «Το ποντικάκι που ήθελε να αγγίξει ένα αστεράκι», ο «ποιητής παραμυθιών» Ευγένιος Τριβιζάς επιστρέφει στην ελληνική τηλεόραση με μία ακόμα χριστουγεννιάτικη ιστορία, η οποία απευθύνεται σε όλη την οικογένεια. Το «Ένα δέντρο, μια φορά», ένα από τα πιο αγαπημένα βιβλία του, που προάγει την οικολογική ευαισθητοποίηση και μεταδίδει επίκαιρα μηνύματα που αφορούν στη ζωή των περιθωριοποιημένων ατόμων στις σύγχρονες μεγαλουπόλεις, γίνεται ταινία υψηλής ποιότητας τρισδιάστατων κινουμένων σχεδίων (3D animation).
Η ΕΡΤ σε συμπαραγωγή με την Time Lapse Pictures, προσφέρει ένα ημίωρο πρόγραμμα υψηλών προδιαγραφών, που όχι μόνο θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε διεθνείς τηλεοπτικές αγορές, αλλά θα αποτελέσει και την επιτυχημένη συνέχεια του εγχειρήματος που εγκαινιάσθηκε το 2007 με το «Ποντικάκι που ήθελε να αγγίξει ένα αστεράκι» στο χώρο των τρισδιάστατων κινουμένων σχεδίων.
Την ταινία, ένα απολαυστικό θέαμα για όλη την οικογένεια (family show) με συγκίνηση, λεπτές αποχρώσεις χιούμορ, πλούσια φαντασία και χωρίς ίχνος βίας, σκηνοθετεί ο Παναγιώτης Ράππας (συνεργάτης του Steven Spielberg και ισόβιο μέλος της Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών του Κινηματογράφου των ΗΠΑ) σε σενάριο του Ευγένιου Τριβιζά. Την ατμοσφαιρική μουσική υπογράφει ο Δημήτρης Παπαδημητρίου.
Το ρόλο του παραμελημένου δέντρου ζωντανεύει ο Διονύσης Σαββόπουλος, του αγοριού η Δανάη Σκιάδη και της ρωσίδας πριγκίπισσας η Μαρία Ναυπλιώτου.
Συμμετέχουν,επίσης, ως guest stars οι: Θοδωρής Αθερίδης, Παύλος Κοντογιαννίδης, Μιχάλης Μητρούσης, Δημήτρης Πιατάς, Τάκης Τζαμαργιάς και Παύλος Χαϊκάλης.
Τα τραγούδια της ταινίας ερμηνεύουν η Φωτεινή Δάρρα και ο Μπάμπης Τσέρτος.
Το παιδί σχεδίασε ο κορυφαίος Γερμανός σχεδιαστής Uli Meyer, σχεδιαστής της ταινίας "Who Framed Roger Rabbit ", ιδρυτικό μέλος της Amblimation, DreamWorks και ιδρυτής της εταιρίας ULI MEYER STUDIOS στο Λονδίνο.
Η ταινία, εκτός από την εγχώρια προβολή της θα διανεμηθεί στην παγκόσμια αγορά, τόσο σε τηλεοπτικούς σταθμούς (κρατικούς, ιδιωτικούς ή συνδρομητικούς) όσο και στη διεθνή αγορά video και DVD. Στην πρωτοποριακή αυτή παραγωγή συμμετέχουν ,επίσης, δεκάδες νέοι επιστήμονες, σχεδιαστές, τεχνικοί, καλλιτέχνες, ειδικευμένοι στη συνεχώς εξελισσόμενη ψηφιακή τεχνολογία κινουμένων σχεδίων.
Το ποντικάκι που ήθελε να αγγίξει ένα αστεράκι
Αξίζει να σημειωθεί ότι η προηγούμενη συμπαραγωγή της ΕΡΤ με την Time Lapse Pictures, «Το ποντικάκι που ήθελε να αγγίξει ένα αστεράκι», συνεχίζει τη θριαμβευτική της πορεία, καθώς επελέγη μεταξύ εκατοντάδων διεθνών παραγωγών να συμμετάσχει επισήμως στις ακόλουθες μεγάλες διοργανώσεις:
• Hiroshima International Animation Festival 2008 (Ιαπωνία)
• Chicago International Children's Film Festival 2008 (ΗΠΑ)
• 5th Annual San Diego International Children's Film Festival (ΗΠΑ)
• KIDS FIRST! Film Festival 2008 (ΗΠΑ)
• LUCAS International Children's Film Festival (Γερμανία)
• Cartoons On The Bay - International Festival on Television
Animation 2008 (Ιταλία)
• Tirana International Film Festival 2008 (Αλβανία)
• Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων Animasyros 2008
(Ελλάδα)
• Holland Animation Film Festival 2009 (Ολλανδία)
Απέσπασε επίσης τα παρακάτω βραβεία:
- Καλύτερης ταινίας κινουμένων σχεδίων, στο London Greek
Film Festival 2008
- Καλύτερης ταινίας κινουμένων σχεδίων, στο Cyprus
International Film Festival
- ειδικό βραβείο κριτικής επιτροπής, στο Athens Animfest 2008
και πρόσφατα τα βραβεία:
- Kαλύτερης ταινίας κινουμένων σχεδίων, στο Διεθνές
Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Πάτρας - 11ο Διεθνές
Πανόραμα Ανεξάρτητων Δημιουργών 2009
• Καλύτερης ταινίας κινουμένων σχεδίων, στο Martha's
Vineyard Film Festival 2009 (ΗΠΑ)
Η ταινία βασίστηκε στο ομότιτλο παραμύθι του Ευγένιου Τριβιζά, ο οποίος υπογράφει και το σενάριο. Η σκηνοθεσία ήταν των Παναγιώτη Ράππα και Άγγελου Ρούβα.