«Η Επιστήμη… γράφει Ιστορία» (Μέρος 2ο)

Το ταξίδι συνεχίζεται...Νέα σειρά πειραμάτων και δραστηριοτήτων,στη Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου.

Στη νέα αυτή ενότητα συνεχίζεται το ταξίδι πίσω στο χρόνο και στις σημαντικές ανακαλύψεις που άλλαξαν για πάντα την πορεία της ανθρωπότητας! Οι σπουδαίοι επιστήμονες που αποκάλυψαν τα μυστικά των χρωμάτων και του φωτός, έφεραν τον ηλεκτρισμό στη ζωή μας και «ξεκλείδωσαν» τον κώδικα της ζωής, το περίφημο DNA, πρωταγωνιστούν στην ενότητα αυτή! Κάθε Σάββατο και Κυριακή, από 5 Μαρτίου έως 17 Απριλίου, το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

Πειράματα

Ώρες 13:30 - 14:10 (προτείνεται για παιδιά άνω των 9 ετών και ενήλικες)

Στην άκρη του ουράνιου τόξου: Πρόκειται για τα διάσημα πειράματα της οπτικής του Νεύτωνα, τα χρώματα της ίριδας, την ανάλυση και τη σύνθεση του φωτός! Ένα μαγικό ταξίδι στον κόσμο των χρωμάτων!

Ηλεκτρισμός και μαγνητισμός, μοιραία έλξη: Πρόκειται για πειράματα των Oersted, Faraday και Tesla. Πώς εξελίχθηκε η επιστήμη από τις πρώτες μπαταρίες, στους ηλεκτροκινητήρες;

Η αυγή της Μοριακής Βιολογίας: Πότε ανακαλύφθηκε το DNA; Ποιοι το απομόνωσαν και ποιο ήταν το πρώτο του όνομα; Πώς μπορείτε κι εσείς με υλικά κουζίνας να απομονώσετε DNA από ένα φρούτο;

Οξυγόνο: Δείτε με «μαγικό» τρόπο πώς ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά το οξυγόνο και μάθετε τα μυστικά της φωτιάς. Πώς δημιουργήθηκε το οξυγόνο της ατμόσφαιρας;

Μικροβιολογία και Πόλεμος: Ποιος ανακάλυψε τα βακτήρια και πώς ανακαλύφθηκαν τα αντιβιοτικά; Ένα τυχαίο γεγονός που άλλαξε τη ροή της Ιστορίας!

Μικρές Ιστορίες Επιστήμης

Νεύτωνας: «... υποθέσεις δεν κάνω!»

Ώρες 15:30 έως 16:00 (προτείνεται για παιδιά άνω των 10 ετών και ενήλικες)

Με την αφήγηση αυτή θα ταξιδέψουμε στο 17ο και 18ο αιώνα και θα παρακολουθήσουμε τη ζωή και τα έργα του Ισαάκ Νεύτωνα, του πιο σημαντικού φυσικού φιλοσόφου στην ιστορία της επιστήμης. Ο άνθρωπος που προσπάθησε να ξεκλειδώσει τα μυστικά του σχεδίου του Θεού και να ενώσει με αόρατες δυνάμεις τα ουράνια σώματα θα αποκαλυφθεί μέσα από μια συναρπαστική ιστορία. Γιατί θεωρήθηκε ως ο θεμελιωτής της σύγχρονης φυσικής, αλλά και ο μεγαλύτερος ηττημένος στη μάχη που επέλεξε να δώσει; Αυτά και άλλα πολλά για έναν άνθρωπο που είπε...  «είδα πιο μακριά, επειδή πάτησα σε ώμους γιγάντων»!

Δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους

Ώρες 16:30 έως 17:30 (προτείνεται για παιδιά άνω των 9 ετών και ενήλικες)

Το εκκρεμές του Φουκώ: Ο Γάλλος φυσικός Jean Foucault, το 1851, πραγματοποίησε το ακόλουθο πείραμα για να αποδείξει την περιστροφή της Γης γύρω από τον άξονά της. Από το Πάνθεον των Παρισίων κρέμασε με ατσάλινο σύρμα μήκους 67 m μια σιδερένια μπάλα βάρους 28 kg. Για να καταγράψει την εξέλιξη της κίνησης (ταλάντωση) στερέωσε στη μπάλα μία γραφίδα και σκόρπισε άμμο στο δάπεδο. Έτσι, η γραφίδα χάραξε γραμμές στην άμμο, αποδεικνύοντας ότι η Γη περιστρέφεται γύρω από τον άξονά της. Στη δραστηριότητα αυτή, μικροί και μεγάλοι μπορούν να κατασκευάσουν το δικό τους εκκρεμές και να κάνουν παρατηρήσεις όπως ο Φουκώ!

ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

Στο ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ

Η επιστήμη στα χέρια σας!

Η Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου, αποτελεί ένα περιβάλλον, όπου το «πάντρεμα» της επιστήμης με την τεχνολογία υλοποιείται με τον πλέον πρωτότυπο και  μοναδικό τρόπο:  Μέσα από «έξυπνα» εκθέματα συνδεδεμένα με την καθημερινότητα, που προκαλούν το μυαλό και τη σκέψη!

Η Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας, μία από τις πλέον οργανωμένες εκθέσεις επιστημονικού χαρακτήρα στη χώρα μας, άρχισε να δημιουργείται το 2003 σε συνεργασία με το γνωστό γαλλικό επιστημονικό κέντρο Cites des Sciences et de l'Industrie!

Σκοπός της Έκθεσης

Σκοπός της Διαδραστικής Έκθεσης Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου είναι να συμβάλλει στην εκπαίδευση των επισκεπτών της και ιδιαίτερα των νέων, όσον αφορά στο επιστημονικό και τεχνολογικό πεδίο, μέσα από μια σύγχρονη αντίληψη για τη διάδοση της γνώσης. Προσφέροντας εκπαιδευτικά ερεθίσματα σε ένα σύγχρονο, φιλικό περιβάλλον, που θα είναι ταυτόχρονα ενδιαφέρον, ελκυστικό και ευχάριστο, το Ίδρυμα Ευγενίδου ευελπιστεί να εμπνεύσει ένα πνεύμα συνεχούς επιστημονικής και τεχνολογικής εξερεύνησης για όλες τις ηλικίες. Παράλληλα όμως, σκοπός του είναι να κινητοποιήσει τον κόσμο, ώστε να  ανακαλύψει ότι οι τεχνολογίες αιχμής, οι επιστήμες και τα επιτεύγματά τους, μπορούν να είναι προσιτές σε όλους, να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης και να προσφέρουν μια ιδανική ευκαιρία ψυχαγωγικής διεξόδου. Έτσι, η Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας μπορεί να αποτελέσει μια «άλλη», εναλλακτική προσέγγιση στην εκμάθηση των επιστημονικών νόμων και αρχών, συμπληρωματικά με τις μεθόδους και τις πρακτικές του σχολικού συστήματος, ειδικά για το απαιτητικό σε ερεθίσματα νεανικό κοινό.

Τι θα δείτε

Στους τρεις ορόφους της Διαδραστικής Έκθεσης, οι επισκέπτες κάθε ηλικίας έχουν τη δυνατότητα να εξετάσουν τις γνώσεις τους και να «ξυπνήσουν» την περιέργειά τους. Η Έκθεση εκτείνεται σε τρεις ορόφους και περιλαμβάνει τρεις θεματικές ενότητες: Ύλη και Υλικά (Ισόγειο), Επικοινωνία: Ήχος και Εικόνα (1ος Όροφος), Βιοτεχνολογία (2ος Όροφος). Η επαφή με καθένα από τα 65 μόνιμα διαδραστικά εκθέματα, που καλύπτουν τους χώρους της φυσικής, της χημείας, των υλικών, των τηλεπικοινωνιών, των ηλεκτρονικών υπολογιστών και της βιοτεχνολογίας, αποτελεί για τον επισκέπτη το ξεκίνημα μιας πρωτότυπης, ζωντανής και εξαιρετικά διαδραστικής «περιπέτειας». Πατώντας κουμπιά, μετρώντας δείγματα, χρησιμοποιώντας διακόπτες και μοχλούς, συνδυάζοντας εικόνες και ήχους, ο επισκέπτης μπορεί να διαδρά με το εκθεσιακό περιβάλλον, παρατηρώντας τα αποτελέσματα των ενεργειών του και αντιδρώντας σ' αυτά. Μέσα από τα εκθέματα θα μάθετε τι είναι οι περιβόητες οπτικές ίνες και οι οθόνες υγρών κρυστάλλων, αλλά και τα υλικά με μνήμη! Θα παίξετε εικονικά κρουστά, θα εξετάσετε πόσο καλή είναι η ακοή σας και αν τα γυαλιά ηλίου σας σας προστατεύουν από τις επικίνδυνες ακτινοβολίες. Επιπλέον, θα μάθετε πώς γίνονται τα 3D γραφικά, θα δείτε αληθινά δείγματα dna, δέρμα καρχαρία και άλλα πολλά!

info box

Για ηλικίες από: 

5-9
9-12
12+

Ημερ/νία διεξαγωγής: 

από τις 05/03/2011 - 13:30 έως τις 06/03/2011 - 13:30
από τις 12/03/2011 - 13:30 έως τις 13/03/2011 - 13:30
από τις 19/03/2011 - 13:30 έως τις 20/03/2011 - 13:30
από τις 26/03/2011 - 13:30 έως τις 27/03/2011 - 14:30
από τις 02/04/2011 - 13:30 έως τις 03/04/2011 - 13:30
από τις 09/04/2011 - 13:30 έως τις 10/04/2011 - 13:30
από τις 16/04/2011 - 13:30 έως τις 17/04/2011 - 13:30