Ο ποντικός και η θυγατέρα του

Το έργο έχει σταματήσει να παίζεται!!!

Η ιστορία αναφέρεται σε έναν πατέρα-ποντικό που αναζητά τον καλύτερο γαμπρό για τη μοναχοκόρη του. Μέσα από την αναζήτηση, με υποψήφιους γαμπρούς, τον Ήλιο, το Σύννεφο, τον Αγέρα, τον Πύργο και ύστερα από σειρά περιπετειών, καταλήγει ότι ο καλύτερος γαμπρός δεν είναι άλλος από ...ένα ποντίκι!

Η ιστορία μπορεί να συγκινήσει παιδιά κάθε ηλικίας έως και ενήλικες.

Θίγονται προβλήματα σχέσεων πατέρα-κόρης αλλά και διαχείρισης του εγώ και του υπερεγώ, των υπέρμετρων προσωπικών φιλοδοξιών που προσπαθεί ο γονιός να ικανοποιήσει μέσω του παιδιού του, κ.ά.

Ο ποντικός και η θυγατέρα τουΈνα από τα βασικά θέματα του μύθου είναι και το ζήτημα των ορίων, της γνώσης και αποδοχής των προσωπικών ορίων, της κατανόησης των ορίων των άλλων, της υπέρβασης των ορίων και των συνεπειών τους. Ο ποντικός περιφρονεί τα όρια του, θέλει να τα ξεπεράσει μέσω της κόρης του και συναντά άλλους πολύ δυνατότερους οι οποίοι με την σειρά τους αρνούνται να παραδεχτούν τα δικά τους όρια.

Περιλαμβάνεται στη συλλογή «Ελληνικά Παραμύθια», εκλογή Γ. Α. Μέγα και στο Ανθολόγιο της Γ΄ Δημοτικού.

Αποτελεί τον παραμυθιακό τύπο μύθου ζώων AT 2031C στο παγκόσμιο λεξικό παραμυθιακών μοτίβων Aarne -Thomson.

Το κείμενο του συγκεκριμένου παραμυθιού, διατηρώντας το γλωσσικό του ύφος, έχει αναδιαμορφωθεί προς την κατεύθυνση μιας κωμικοτραγικής παράστασης κουκλοθέατρου, με ανάπτυξη του στοιχείου των διαλόγων, και μάλιστα με έντονη την παρουσία του έμμετρου λόγου (δεκαπεντασύλλαβος). Τα συμφραζόμενα σε μονολόγους και διαλόγους, αλλά και τα σημεία ανάδυσης παροιμιών με συνειρμικά ερεθίσματα, συντελούν στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου λαϊκού λόγου.

Η προβολή σε συγκεκριμένα τμήματα της παράστασης είναι συνδεδεμένη, με τα σκηνικά και την δραματουργία του έργου. Αυτά τα βίντεο είναι οργανικά ενταγμένα στην παράσταση και δεν αποτελούν μια διακοσμητική προβολή, καθώς θα αλληλεπιδρούν με την δράση του κουκλοθέατρου και η υπόθεση θα τους συμπληρώνει την υπόθεση του έργου. Η τεχνική δημιουργίας τους έιναι μικτή και συνδυάζονται δισδιάστατες και τρισδιάστατες τεχνικές animation, όπως drawing animation, cut out και sand animation.

Η παραδοσιακή σκηνή κουκλοθέατρου, στη συγκεκριμένη παράσταση, έχει καταργηθεί και σκηνή αποτελεί το ίδιο το σκηνικό. Κατά τη διάρκεια της παράστασης και στο πλαίσιο της μουσικής επένδυσης και της χορογραφίας, το σκηνικό μεταμορφώνεται (πύργος, βουνό… κλπ.), μεταφέροντας το θεατή στο σκηνικό χώρο που ορίζει η εξέλιξη της ιστορίας.

 Ο ποντικός και η θυγατέρα τουΠριν την παράσταση....

Τα παιδιά θα έχουν την δυνατότητα, να ξεναγηθούν στους χώρους του Εργαστηρίου. Να δουν τη μόνιμη έκθεση κούκλας που λειτουργεί στο χώρο και που περιλαμβάνει κούκλες από προηγούμενες παραστάσεις αλλά και συλλογές από παλιές κούκλες άλλων κουκλοθεατρικών θιάσων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ομάδα ειδικών θα δίνει τη δυνατότητα να γνωρίσουν από κοντά την τέχνη του κουκλοθέατρου. Υλικά, εργαλεία, στάδια και τρόποι κατασκευής θεατρικής κούκλας θα παρουσιάζονται στο χώρο του εργαστηρίου κατασκευών.

Μετά την παράσταση... 

Μετά το τέλος της παράστασης, τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να αλληλεπιδράσουν με τις κούκλες της παράστασης, δημιουργώντας παράλληλα κινούμενη εικόνα, μέσω μιας εγκατάστασης διαδραστικών πολυμέσων. Η εγκατάσταση έχει τίτλο: "σε γρήγορη κίνηση".

Επίσης, θα λειτουργεί έκθεση με τα πρωτότυπα σχέδια της κινούμενης εικόνας που θα έχει δημιουργηθεί για την παράσταση.

Καθημερινά: ειδικά για τα σχολεία κάθε βαθμίδας έχουν προετοιμαστεί ελκυστικές οικονομικές προτάσεις που ξεκινούν από 4€ και περιλαμβάνουν:

α.   Ξενάγηση στο Εργαστήρι κατασκευών και γνωριμία με τα υλικά, τα στάδια και τους τρόπους κατασκευής διαφόρων ειδών θεατρικής κούκλας και παρουσίαση του τρόπου που οι κούκλες ζωντανεύουν

β.   Επίσκεψη και ξενάγηση στην Έκθεση Κούκλας που περιλαμβάνει πάνω από 300 κούκλες παλιές και καινούργιες, ελληνικών και ξένων θιάσων,

γ.  Παρακολούθηση παράστασης κουκλοθέατρου

δ.   Διαδραστικό παιχνίδι με τις κούκλες της παράστασης και δημιουργία κινούμενης εικόνας με τη χρήση εγκατάστασης πολυμέσων με τίτλο: σε γρήγορη κίνηση

Επιπλέον προσφέρονται: εύκολη και ασφαλής πρόσβαση για τα σχολικά λεωφορεία, ειδικός χώρος για να γευματίζουν τα παιδιά.

 

info box

Είδος: 

Για ηλικίες από: 

3-5
5-9
9-12
12+

Κόστος: 

τιμή εισιτηρίου: 10€, ομαδικό: 8€(για πάνω από 4 άτομα)

Ώρες λειτουργίας: 

Κάθε Κυριακή στις 12:00

Τρόποι επικοινωνίας: 

Απαραίτητη η κράτηση θέσης στο τηλ. 6942420062
site: www.mairivi.gr

Διεύθυνση: 

Θέατρο "Εργαστήρι Μαιρηβή" Σαχτούρη 4 & Σαρρή, Ψυρρή

Πόλη: