Μετα-Μορφωμένοι Πράκτορες (Spies in Disguise)

26 Δεκεμβρίου στους κινηματογράφους από την ODEON, ‘’Δύο αταίριαστοι χαρακτήρες συγκροτούν την ικανότερη ομάδα!’’

 

Ο υπερκατάσκοπος Λανς Στέρλινγκ (Γουίλ Σμιθ) και ο επιστήμονας Γουόλτερ Μπέκετ (Τομ Χόλλαντ) είναι σχεδόν αντίθετοι χαρακτήρες. Ο Γουόλτερ είναι χαρακτήρας ήπιων τόνων, γλυκός και ευγενής. Ο Λανς… δεν είναι. Αλλά αυτό που λείπει από τον Γουόλτερ στις κοινωνικές δεξιότητες το κερδίζει χάρη στην ευφυία και την εφευρετικότητά του, κατασκευάζοντας μοναδικά gadgets τα οποία χρησιμοποιεί ο Λανς στις επικές του αποστολές. Όταν όμως, τα γεγονότα παίρνουν μια αναπάντεχη τροπή, ο Γουόλτερ και ο Λανς ξαφνικά πρέπει να στηριχτούν μεταξύ τους για μια ακόμα φορά. Και αν αυτό το παράξενο ζευγάρι αδυνατεί να μάθει να δουλεύει σαν ομάδα, θα κινδυνέψει ολόκληρος ο κόσμος. Το «ΜΕΤΑ-ΜΟΡΦΩΜΕΝΟΙ ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ» αποτελεί μια animation κωμωδία τοποθετημένη στον ταχύρρυθμο και παγκοσμιοποιημένο κόσμο της διεθνούς κατασκοπείας.

Μια Νόμιμη Κατασκοπική (Animation) Ταινία

Οι σκηνοθέτες Τρόι Κυάν και Νικ Μπρούνο υπήρξαν ενθουσιασμένοι με το σκεπτικό ότι θα φτιάξουν την πρώτη ταινία που θα εισάγει τα παιδιά στον κόσμο των κατασκοπευτικών ταινιών. Ως εκ τούτου, θεώρησαν σημαντικό οι «Μετα-μορφωμένοι Πράκτορες» να διαθέτουν όλα τα βασικά χαρακτηριστικά του είδους αυτού: εξωτικές και διεθνείς τοποθεσίες, εκθαμβωτική διεύθυνση φωτογραφίας, μοναδικής έντασης σκηνές δράσης, μελλοντικά gadgets και ένα υπέροχο soundtrack. Έτσι, πήραν τα καλύτερα παραδείγματα του είδους και στη συνέχεια τα προσάρμοσαν στην ταινία τους. Στη συνέχεια, υπέθεσαν τι θα γινόταν άμα βάζανε στη θέση των κλασικών ηρώων ένα περιστέρι. Αυτό που σύντομα συνειδητοποίησαν είναι πως είχε περισσότερη πλάκα και ενδιαφέρον να είναι ένα περιστέρι, κάτι που έχει γίνει ξανά. «Εγώ και ο Νικ αγκαλιάσαμε από την αρχή αυτή τη θεότρελη ιδέα – ένας άνθρωπος να μεταμορφώνεται σε ένα περιστέρι, είναι κάτι εξωπραγματικό», λέει ο Κυάν.

Αυτό που είναι ιδιοφυές στο σενάριο – και στη συνέχεια έκανε την ιδέα του Γουόλτερ τόσο ξεχωριστή – είναι πως στην πραγματικότητα τα περιστέρια είναι απίστευτα πλάσματα και αποτελούν την τέλεια μεταμφίεση. Ο Μπρούνο εξηγεί: «Βρίσκονται σε κάθε πόλη στον κόσμο. Κανείς μας δεν τους δίνει προσοχή και δεν ξέρει πως βρίσκονται εκεί δίπλα μας. Κρύβονται σε κοινή θέα. Επειδή ακριβώς έχουν τα μάτια τους στην άκρη του κεφαλιού τους, μπορούν να έχουν πανοραμική όραση. Έτσι, οποιαδήποτε στιγμή, μπορούν να σε παρακολουθούν και δύσκολα θα μπορέσεις να τα ξεγελάσεις». Ο Κυάν λέει: «Είναι από τα ταχύτερα πτηνά στον κόσμο. Μπορεί αρχικά να μοιάζει αστείο, αλλά είναι μία από τις καλύτερες μεταμφιέσεις για κατάσκοπο διότι κανείς δεν ξέρει πως βρίσκεσαι εκεί».

Λανς και Γουόλτερ

Ο Λανς Στέρλινγκ και ο Γουόλτερ Μπέκετ είναι κλασικό παράξενο ζευγάρι. Δεν έχουν και πολλά κοινά μεταξύ τους, αλλά αυτό τους κάνει να ξεχωρίζουν. Μία από τις μεγαλύτερες διαφορές τους είναι στην προσέγγιση της δουλειάς τους. Ο Λανς πετάει μόνος του και ο κύριος λόγος που το κάνει αυτό είναι επειδή ανησυχεί μην πληγωθεί κανείς γύρω του. Αντιθέτως, ο Γουόλτερ είναι υπέρμαχος της συνεργασίας, κάτι με το οποίο ο Λανς θα συμβιβαστεί όταν μεταμορφώνεται σε περιστέρι.

Ο Κυάν λέει για το Λανς: «Είναι ένας έντιμος χαρακτήρας γεμάτος αυτοπεποίθηση και απολαμβάνει να βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής. Του αρέσει να είναι ήρωας, όπως του αρέσουν και οι διακρίσεις προς τιμήν του. Όμως, τα έχει βαρεθεί πλέον όλα αυτά».

«Από την άλλη, ο Γουόλτερ αποτέλεσε περισσότερο πρόκληση διότι δεν θέλαμε να τον κάνουμε τον στερεοτυπικό σπασίκλα επιστήμονα και γνώστη υπολογιστών. Όλοι μας γνωρίζουμε πάνω-κάτω το προφίλ ενός κατάσκοπου, όμως ο Γουόλτερ είναι ένας σκληρός χαρακτήρας να τον ανακαλύψεις διότι θέλαμε να τον κάνουμε ειλικρινή. Ήταν υψίστης σημασίας για μας να κάνουμε το νεανικό κοινό να δει την ταινία θέλοντας να γίνουν αρχικά σαν το Λανς Στέρλινγκ, στο τέλος όμως θα συνειδητοποιήσουν ότι ο πραγματικός ήρωας είναι μέσα τους, όπως ο Γουόλτερ Μπέκετ», δηλώνει ο Μπρούνο.

Η Μοναδικότητα της Ταινίας

Οι «Μετα-Μορφωμένοι Πράκτορες» είναι μια ταινία με ξεχωριστό στιλ, σχεδιασμό και χρωματικές παλέτες ενώ ταυτόχρονα αποτελεί ένα φόρο τιμής στις κλασικές κατασκοπευτικές ταινίες. Υπεύθυνος αυτού του εκπληκτικού σχεδιασμού είναι ο Μάικλ Ναπ, ο οποίος έφτιαξε όλες τις εξωτικές τοποθεσίες της ταινίας. Στόχος του ήταν να φτιάξει έναν σύγχρονο κόσμο που θα είχε ανταπόκριση στο κοινό. Επίσης, αρκετή σκέψη δόθηκε στα χρώματα και τους φωτισμούς της ταινίας. Ο Ναπ ανέπτυξε μια γλώσσα χρωμάτων, στην οποία το πορτοκαλί και το κίτρινο συμβολίζουν τη συνεργασία, το τιρκουάζ υποδηλώνει το πρακτορείο, το γαλάζιο δείχνει την απομόνωση – ο Λανς φοράει τέτοιου χρώματος ενδυμασίες – ενώ το κόκκινο υποδεικνύει τον κίνδυνο.

Αυτή η γλώσσα επεκτάθηκε και στον τρόπο κινηματογράφησης της ταινίας. Ο Λανς, που προτιμάει να δουλεύει μόνος του, υπάρχει βασικά σε μονά πλάνα με όλο το φόντο και εστίαση στον ίδιο. Με αυτό τον τρόπο, το κοινό μπορεί να κατανοήσει την απομόνωση και αυτή του την επιλογή. Από την άλλη πλευρά, ο Γουόλτερ συνοδεύεται με πιο ζεστά χρώματα στην οθόνη.

Ο τρόπος κινηματογράφησης σχεδιάστηκε με τέτοιο τρόπο ώστε η ταινία να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα αλλά και να στέκεται επάξια δίπλα στις σύγχρονες κατασκοπευτικές ταινίες δράσης.

Μουσική

Η μουσική είναι ένα από τα κύρια στοιχεία των κατασκοπευτικών ταινιών. Είναι αυτό που χαρακτηρίζει τον ρυθμό της ταινίας, όπως ακριβώς κάνει η δράση, η ένταση και το μυστήριο. Για τη μουσική του έργου, το σκηνοθετικό δίδυμο στράφηκε στο συνθέτη Θίοντορ Σαπίρο. Αυτό που του ζήτησαν ήταν να φτιάξει ένα αναγνωρίσιμο μουσικό θέμα. «Το μοναδικό με τον Σαπίρο είναι πως καταφέρνει και δημιουργεί θέματα για δράμα και κωμωδία και να κρατάει κατάλληλες ισορροπίες». Επίσης, ιδιαίτερης σημασίας υπήρξε η συμβολή του μουσικού συντάκτη Τομ Ντρέσσερ, ο οποίος τυγχάνει να είναι παρατηρητής πουλιών. Αυτό βοήθησε τον Σαπίρο να ενσωματώσει στις συνθέσεις του ήχους από πουλιά και να τα χρησιμοποιήσει στην τελική εκδοχή.

Τέλος, ο γνωστός μουσικός Μαρκ Ρόνσον συνέβαλε στην ηχογράφηση και επίβλεψη των κομματιών του soundtrack για να δώσει μια μοντέρνα αισθητική σε κλασικούς ρυθμούς.

Οχήματα για Μετα-Μορφωμένους Πράκτορες

Για την ταινία «Μετα-Μορφωμένοι Πράκτορες», εταιρεία Blue Sky Studios συνεργάστηκε με την Audi ώστε να κατασκευάσουν το τελευταίας τεχνολογίας αυτοκίνητο για τον υπερκατάσκοπο Λανς Στέρλινγκ: το Audi RSQ e-tron. Ένα μη πραγματικό μοντέλο από το μέλλον σχεδιασμένο αποκλειστικά για αυτή την ταινία, το RSQ είναι ηλεκτροκίνητο και διαθέτει πολλά χαρακτηριστικά που υπάρχουν σε αμάξια της Audi. Ένα αυτοκίνητο απόλυτα ταιριαστό για τους πράκτορες του μέλλοντος.

Στοιχεία για την ταινία:

Σκηνοθεσία

Τρόι Κυάν, Νικ Μπρούνο

Σενάριο

Μπραντ Κόουπλαντ, Λόιντ Τέιλορ

Παραγωγή

Πίτερ Τσέρνιν, Τζίνο Τόπινγκ, Μάικλ Τζ. Τράβερς

Με τις φωνές των

Θοδωρής Σμέρος, Πάνος Αποστολόπουλος, Μαριάνθη Σοντάκη, Χρήστος Πλαΐνης, Γιάννης Στεφόπουλος, Λίλα Μουτσοπούλου, Παναγιώτης Καρμάτης, Στεφανία Φιλιάδη

Μουσική

Θίοντορ Σαπίρο

Διάρκεια

102’

Διανομή

ΟDEON

Είδος

Animation, περιπέτεια δράσης, κωμωδία

 

Ετικέτες: 

info box

Για ηλικίες από: 

9-12
12+

Ημερ/νία διεξαγωγής: 

Πέμ, 26/12/2019 - 18:00
Παρ, 27/12/2019 - 18:00
Σάβ, 28/12/2019 - 18:00
Κυρ, 29/12/2019 - 18:00
Δευ, 30/12/2019 - 18:00
Τρί, 31/12/2019 - 18:00
Τετ, 01/01/2020 - 18:00
Πέμ, 02/01/2020 - 18:00
Παρ, 03/01/2020 - 18:00
Σάβ, 04/01/2020 - 18:00
Κυρ, 05/01/2020 - 18:00
Δευ, 06/01/2020 - 18:00
Τρί, 07/01/2020 - 18:00
Τετ, 08/01/2020 - 18:00
Πέμ, 09/01/2020 - 18:00
Παρ, 10/01/2020 - 18:00
Σάβ, 11/01/2020 - 18:00
Κυρ, 12/01/2020 - 18:00

Άλλα άρθρα