Στο συγκεκριμένο εργαστήρι, τα παιδιά από μόνα τους κινούνται και παίζουν στο ρυθμό της Δημιουργίας, αρκεί να τους προσφερθεί από τους αρμόδιους του θεάτρου το εύφορο, γόνιμο περιβάλλον αποδοχής, πίστης, αρωγής, όπου θα αναπτυχθούν ελεύθερα, για να νιώσουν και τα ίδια σε κάθε στάδιο της εξέλιξης τους το μεγαλείο, τη μοναδικότητα και την αξία της ύπαρξής τους. Αυτό προϋποθέτει να κτιστεί ένα πλαίσιο εμπιστοσύνης και μία ομάδα υπό το πρίσμα της αποδοχής και του αλληλοσεβασμού.
Αφού πρώτα δημιουργηθεί λοιπόν ένα ασφαλές πλαίσιο συνεργασίας και συλλογικότητας, ώστε να επιτευχθεί ένα κλίμα εμπιστοσύνης, τα παιδιά έρχονται σε επαφή με όλα τα υλικά από τα οποία φτιάχνεται το θέατρο, το ελεύθερο παιχνίδι, τη δημιουργία ρόλων, τη σωματική έκφραση, τους αυτοσχεδιασμούς, τις μεταμορφώσεις, την πλοκή, την κατασκευή μάσκας και τους ποικίλους τρόπους αφήγησης…
Ακόμη, συναντούν κείμενα σημαντικών θεατρικών συγγραφέων, από τους αρχαίους τραγωδούς, τον αρχαίο κωμικό Αριστοφάνη , τον Σαίξπηρ, μέχρι και σύγχρονους λογοτέχνες και ποιητές. Ακούνε λαϊκές ιστορίες και μύθους. Επινοούν τις δικές τους ιστορίες και τις δραματοποιούν. Τα ίδια γίνονται συγγραφείς, ηθοποιοί, σκηνοθέτες, σκηνογράφοι για να δημιουργήσουν ένα δικό τους συλλογικό θεατρικό έργο.
Επίσης, μέσα από το θέατρο έχουν την ευκαιρία να αφηγηθούν και να αναπαραστήσουν τον κόσμο, όπως τον αντιλαμβάνονται εκείνα και να επικοινωνήσουν ουσιαστικά μεταξύ τους. Τέλος, συμμετέχοντας ενεργά στη θεατρική δημιουργική διαδικασία ανακαλύπτουν τη δημιουργό δύναμη μέσα τους και καλλιεργούν την αυτοεκτίμηση, αλλά και την αποδοχή της διαφορετικότητας των άλλων.
Δωρεάν μαθήματα παιδιών και εφήβων για το θεατρικό εργαστήρι Καλλιτεχνίτες, θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2023, σύμφωνα με το εξής πρόγραμμα:
10-11:00 π.μ. Α,Β,Γ Δημοτικού,
11:30-12:30 π.μ. Δ,Ε,ΣΤ Δημοτικού,
1-2:00 μ.μ. Έφηβοι Γυμνασίου,
2:30-3:30 μ.μ. Έφηβοι Λυκείου
Τα μαθήματα αρχίζουν τον Οκτώβριο και τελειώνουν τέλος Μαΐου.
Τα τμήματα οργανώνονται με βάση την ηλικία των παιδιών.
Η συμμετοχή των παιδιών στο θεατρικό εργαστήρι γίνεται δεκτή μόνο μετά από γραπτή συναίνεση των κηδεμόνων τους.
Οι εγγραφές αρχίζουν τον Σεπτέμβριο και υπάρχει δυνατότητα εγγραφής καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Υπεύθυνη για το σχεδιασμό και υλοποίηση των εργαστηρίων είναι η Κα Κωνσταντία Ζαχαροπούλου, θεατρολόγος αριστούχος απόφοιτη του τμήματος Θεάτρου Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ.
Πέρασμα
Θέατρο της Επινόησης και συλλογικής Δραματουργίας
Μικράς Ασίας 58,
Τούμπα, Θεσσαλονίκη
Περισσότερες πληροφορίες στο τηλ. 2310 989 260, ενώ μπορείτε να στείλετε e-mail στο perasmat@gmail.com
Λίγα λόγια για το Πέρασμα:
Το Πέρασμα ξεκίνησε το ταξίδι του το 2020 πάνω στο πλωτό όχημα του θεάτρου, για να στηρίξει και να συνοδεύσει μια δημιουργική και αυθεντική πορεία ζωής.
Επιλέχτηκε το Θέατρο της Επινόησης (Devised theatre) ή αλλιώς Συλλογική δημιουργία (Collective creation), γιατί στο συγκεκριμένο είδος δεν προϋπάρχει θεατρικό έργο. Μία ομάδα ατόμων επινοεί και συνθέτει τη δραματουργία πάνω σε θέματα που αναδύονται από τις ανάγκες και τις επιθυμίες των μελών της.
Στη δημιουργική διαδικασία του Θεάτρου της Επινόησης καλλιεργείται αρχικά ένα κλίμα εμπιστοσύνης, αποδοχής και ισοτιμίας μεταξύ των μελών της ομάδας και στη συνέχεια σε ένα μη κατευθυντικό πλαίσιο καλούνται όλα τα μέλη να γίνουν συνεργοί σε όλα τα επίπεδα της θεατρικής δημιουργίας, αρχίζοντας από το μηδέν ως την παράσταση.
Κύρια δράση του αποτελεί το παιδικό και εφηβικό εργαστήρι: Καλλιτεχνίτες
info box
Είδος:
Για ηλικίες από:
Κόστος:
Ώρες λειτουργίας:
Τρόποι επικοινωνίας:
Περισσότερες πληροφορίες στο τηλ. 2310 989 260, ενώ μπορείτε να στείλετε e-mail στο perasmat@gmail.com
Διεύθυνση:
Πέρασμα
Θέατρο της Επινόησης και συλλογικής Δραματουργίας
Μικράς Ασίας 58,
Τούμπα, Θεσσαλονίκη