Το Γραφείο Βορ. Ελλάδας του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού, Παιδείας και Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης και τα Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχικής Υγείας Σείριος, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, 27 Νοεμβρίου 2011, σας προσκαλούν στην παράσταση: «Τα λέμε… στην αυλή»
Που:Δημοτικό Θέατρο ΑΝΕΤΟΝ, Παρασκευοπούλου 42 και Κωνσταντινουπόλεως, Θεσσαλονίκη
Το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση επιδιώκοντας να προωθήσει τη συνεργασία, το ομαδικό πνεύμα, τη δημιουργι-κότητα και την επικοινωνία μεταξύ διαφόρων θεατρικών ομάδων διαφορετικών εκπαιδευτικών βαθμίδων και ηλικιών, συνεχίζει για δεύτερη χρονιά τα μεγάλα προγράμματα που έχει θέσει ως προτεραιότητα. Ομάδες με μαθητές δημοτικού, γυμνασίου, λυκείου αλλά και φοιτητές συνεργάζονται δημιουργικά σε μία θεατρική παράσταση για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (27η Νοεμβρίου).
Η θεατρική παράσταση «Τα λέμε… στην αυλή», που πραγματεύεται ένα κοινωνικό θέμα, συγκεκριμένα τις σχέσεις των νέων, προέκυψε μέσα από αυτο-σχεδιασμούς των συμμετεχόντων. Συνολικά συμμετέχουν 90 παιδιά και νέοι, ηλικίας 11 έως 22 χρόνων.
Μέσα από τη θεατρική γλώσσα δίνεται η ευκαιρία σε παιδιά και νέους να παρουσιάσουν τον κόσμο τους -βιώματα, καθημερινότητα και σχέσεις- μέσα από τη δική τους οπτική.
Συμμετέχουν οι ομάδες:
3ο Δημοτικό Σχολείο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Μενεμένης
15ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης
1ο Γυμνάσιο Χορτιάτη (Ασβεστοχώρι)
1ο Λύκειο Συκεών
Θεατρική Ομάδα Δικτύου «σύνορα»
Εργαστήρι Τέχνης και δημιουργίας Ανεμόσκαλα – ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΠΑΙΞΟΥΜΕ Καλλιτεχνική Παιδαγωγική Ομάδα
Θεατρικό εργαστήριο κοινότητας Πανοράματος (Κ.Ε.Π.Α.Π. Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη)
Καλλιτεχνικός Υπεύθυνος της εκδήλωσης: Koldo Vío
Παράλληλα, θα υπάρχει έκθεση θεατρικών κοστουμιών και ενδυματολογικών κατασκευών από φοιτητές του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. Τα εκθέματα σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν στο πλαίσιο των μαθημάτων Ενδυματολογίας της λέκτορος Ενδυματολογίας Χρύσας Μάντακα και ορισμένα από αυτά αποτελούν τμήματα διπλωματικών εργασιών οι οποίες εκπονήθηκαν με την επίβλεψή της.
Εκθέματα από φοιτητές που συμμετείχαν στο μάθημα: "Εισαγωγή στο Θεατρικό κοστούμι": Ελευθερία Ανδρέου, Παπαδημητρίου Ειρήνη, Άννα Πεταλίδου, Τζανουδάκη Ουρανία.
Εκθέματα από φοιτητές που συμμετείχαν στο μάθημα "Ενδυματολογία-Ανάλυση" Ελευθερία Ανδρέου, Ματίνα Ευθυμιάδου, Κατερίνα Βαφειάδη, Ρίτα Μελά, Έλζα Ογκνιάνοβα, Άννα Πεταλίδου, Ουρανία Τζανουδάκη, Ινώ Τζημήκα, Σίσσυ Τριανταφυλλίδου.
Εκθέματα από φοιτητές που συμμετείχαν στο μάθημα "Ενδυματολογία Σύνθεση" και "Ειδικές ενδυματολογικές εφαρμογές": Φρανσουάζ Σμέλτς, Έλζα Ογκνιάνοβα
Εκθέματα από φοιτητές που συμμετείχαν στο "Σεμινάριο Ενδυματολογίας": Νικολέττα Κοντογουνάκη Κουρτάκη, Ζωή Κοτονοπούλου, Έλλη Τελεβάντου.
Διπλωματικές εργασίες Ενδυματολογίας:
"Λούλου , μια διαδρομή ", της Σοφίας Σαρακασίδου (2010)
"Tye Dye-Tied- Dyed", της Έλλης Τελεβάντου (2011)
" Τα τέσσερα στοιχεία" της Μαρίας Μαντζιάρη (2011)
" Ορλάντο" της Ζωής Κοτονοπούλου (2011)
Μετά το τέλος της παράστασης θα ακολουθήσει συζήτηση με τους συντελεστές που συμμετέχουν σε αυτήν, εκπροσώπους από τον «Σείριο», και τους παριστάμενους, πάνω στο θέμα που πραγματεύεται η παράσταση, δηλαδή τις «Σχέσεις Νέων».
Οργάνωση: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση
Συνεργαζόμενοι φορείς: Αντιδημαρχία Πολιτισμού, Παιδείας και Τουρισμού
Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχικής Υγείας Σείριος