Γράψε το δικό σου παραμύθι.Εργαστήρι μυθοπλασίας και δημιουργικής γραφής ξεκινάει στο “Εργαστήρι Μαιρηβή” από το Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019 έως το Σάββατο 9 Μαΐου 2019, με τον Στέλιο Πελασγό Αφηγητή, δρ παιδαγωγικής, συγγραφέα.
Το εργαστήρι χωρίζεται σε 8 ενότητες (μία, ένα Σάββατο κάθε μήνα) και διαρκεί 2 ώρες (13:00 – 15:00).
Είναι απαραίτητη η παρακολούθηση όλων των ενοτήτων του εργαστηρίου.
Στο τέλος του κάθε εργαστηρίου δίνεται βεβαίωση παρακολούθησης.
Αναλυτικά το πρόγραμμα διαμορφώνεται ως εξής:
- 19 Οκτωβρίου 2019: “Σκόρπισε γράμματα στο μονοπάτι του παραμυθιού για να βρεις το δρόμο”.
Τι είναι το παραμύθι; Πώς χτίζεται; Γιατί τα παραμύθια διαφορετικών λαών μοιάζουν μεταξύ τους; Γιατί συγκινεί όλες τις ηλικίες;
Συγκινεί όλες τις εποχές; Πώς ξεκινώ να γράψω ένα παραμύθι;
Ποια φωνή το αφηγείται; Ποιος θα το διαβάσει;
- 9 Νοεμβρίου 2019: “Τα κόκκαλα του παραμυθιού”.
Τι είναι το λαϊκό παραμύθι; Μπορούν σήμερα να δημιουργηθούν λαϊκά παραμύθια; Η ανάλυση της δομής του. Ας προσπαθήσουμε να γράψουμε ένα λαϊκό παραμύθι πατώντας στα βήματα του λαϊκού.
- 7 Δεκεμβρίου 2019.: “Ό,τι μπορεί να σου συμβεί το παραμύθι το έχει πει”.
Ό,τι μπορεί να συμβεί στον άνθρωπο έχει περιγράφει από κάποιο παραμύθι. Τι είναι το παγκόσμιο λεξικό παραμυθιακών μοτίβων; Ποιο παραμυθιακό μοτίβο μου ταιριάζει; Αξιολόγηση και επεξεργασία των πρώτων γραπτών των μαθητευομένων.
- 18 Ιανουαρίου 2020: “Παραμυθιακοί διάλογοι.
Ευθύς λόγος, διάλογοι και περιγραφές στο παραμύθι. Προφορικές και γραπτές ασκήσεις λιτότητας (κόκαλα) και περίτεχνου λόγου (σάρκα).
- 8 Φεβρουαρίου 2020: “Τα άγραφα γίνονται γραμμένα;”
Τι είναι το λόγιο Παραμύθι; Παραδείγματα από την αρχαία Ελλάδα και τον Απουλήιο ως τον Χ. Κ. Άντερσεν και τον Ο. Ουάιλντ ως τα παραμύθια του 21ου αιώνα. Ας γράψουμε ένα λόγιο παραμύθι.
- 14 Μαρτίου 2020: “Σούπερ παραμύθια”.
Το παραμύθι και το κόμικς. Πώς η 9η τέχνη μπορεί να με βοηθήσει να γράψω καλύτερα παραμύθια; Ας κάνουμε ένα παραμυθένιο κόμικ…
- 4 Απριλίου 2020: “Ο αόρατος παραμυθάς”
Πώς μπορώ να αφήσω μεγαλύτερο χώρο ταύτισης στον αναγνώστη. Αξιολόγηση και βελτίωση των γραπτών των μαθητευόμενων.
- 9 Μαΐου 2020: “Το δικό μου παραμύθι”
Τι θα πει ο καθρέφτης της μητριάς της Χιονάτης για τα παραμύθια που γράψαμε. Ποιο είναι το προσωπικό μου ύφος; Πώς γίνεται ξεχωριστό και διακριτό;
Ασκήσεις ύφους.
Ο Στέλιος Πελασγός (www.storytelling.gr) ξεκίνησε την αναβίωση της τέχνης του παραμυθιού στην Ελλάδα. Έχει δώσει παραστάσεις αφήγησης για μεγάλους και μικρούς σε όλη την Ελλάδα, την Ευρώπη και την Μεσόγειο. Έχουν εκδοθεί από μεγάλους εκδοτικούς οίκους βιβλία για παιδιά, εκπαιδευτικό υλικό, παιδαγωγικές μελέτες, συλλογές μαρτυριών, κόμικ (υπό έκδοση) κ.α. τέσσερα θεατρικά του έργα έχουν παρουσιαστεί σε Ελλάδα και Κύπρο και τα παραμύθια του έχουν συχνά προσαρμοστεί για σχολικές παραστάσεις). Η διδακτορική του έρευνα χρησιμοποιείται ως βιβλίο αναφοράς σε πολλές πανεπιστημιακές σχολές. Η δημόσια τηλεόραση έχει αφιερώσει τέσσερα ντοκυμαντέρ στο έργο του.
Κρατήσεις: 210 - 52 22 181, 6942 420 062.
"Εργαστήρι Μαιρηβή"
Δεληγιώργη 33, Μεταξουργείο,
Αθήνα
e-mail: info@mairivi.gr
www.mairivi.gr
Επιμέλεια: Ελένη Βλάχου
info box
Τρόποι επικοινωνίας:
Κρατήσεις: 210-52 22 181, 6942 420 062
e-mail: info@mairivi.gr
Διεύθυνση:
"Εργαστήρι Μαιρηβή"
Δεληγιώργη 33, Μεταξουργείο