Τροχοί σε τροχιά I – Ποδηλατώντας ανάμεσα στους πλανήτες: Δράση για παιδιά και ενήλικες

Μια πρωτοποριακή για την Ελλάδα δράση συνδιοργανώνουν το ΝΟΗΣΙΣ, ο Ποδηλατικός Αθλητικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΠΑΣΘ) και ο Όμιλος Φίλων Αστρονομίας (ΟΦΑ), υπό την αιγίδα του Δήμου Θέρμης, γεφυρώνοντας τοπόσημα και χώρους και αναδεικνύοντάς τους, μέσω της βιώσιμης κινητικότητας, σε μια άλλη… διάσταση.

Με σύνθημα «Ποδηλατώντας ανάμεσα στους πλανήτες!» οι ποδηλάτες και οι ποδηλάτισσες, που θα συμμετέχουν στην εκδήλωση, θα διανύσουν τη διαδρομή από την κεντρική πλατεία της Θέρμης έως τη βόρεια είσοδο του ΝΟΗΣΙΣ. Κατά μήκος της διαδρομής θα τοποθετηθούν ως τοπόσημα αντίγραφα (σε κλίμακα), ο Ήλιος και 3 πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος: Ερμής, Αφροδίτη και Γη, με την τελευταία να βρίσκεται στην πλατεία Θέρμης και τον Ήλιο στη σφαίρα του πλανηταρίου του ΝΟΗΣΙΣ.

Η συνδιοργάνωση υλοποιείται πάνω σε μια ιδέα του ΠΑΣΘ και αναμένεται να συμβάλλει στην περαιτέρω αναγνωρισιμότητα του Πλανητάριου ως τοπόσημου, καθώς και στην ανάδειξη τόσο της αρχιτεκτονικής αξίας του κτιρίου όσο και της περιοχής της Θέρμης.

Στη διάρκεια αυτής της ξεχωριστής διαδρομής ανάμεσα στους… πλανήτες, οι ποδηλάτες θα κάνουν στάση στα ενδιάμεσα τοπόσημα, ώστε με την υποστήριξη του ΟΦΑ να δουν τα «εκθέματα» και να αντιληφθούν την έννοια της υπό κλίμακας διάστασής τους.

Για την ασφαλή διεξαγωγή της εκδήλωσης, θα ληφθούν μέτρα από την Τροχαία Θέρμης, είτε για διακοπή της κυκλοφορίας οχημάτων την ώρα της εκδήλωσης, είτε για συνοδεία τροχονόμων σε όλο το μήκος της διαδρομής που έχει σχεδιαστεί.

Στο σημείο του τερματισμού, στο ΝΟΗΣΙΣ, θα βρίσκονται ποδήλατα ειδικού ενδιαφέροντος (mountain, δρόμου, ηλεκτρικά κτλ), όπου μέλη του ΠΑΣΘ θα ενημερώνουν τους παρευρισκόμενους για τα πλεονεκτήματα και τον ορθό τρόπο χρήσης κάθε μοντέλου. Επίσης θα βρίσκεται ηλιακό τηλεσκόπιο για παρατήρηση.

Σε παρακείμενο χώρο θα διαμορφωθεί πίστα κυκλοφοριακής αγωγής, όπου εκπρόσωποι του ΠΑΣΘ θα προσφέρουν μάθημα κυκλοφοριακής αγωγής σε παιδιά, αλλά και σε μεγαλύτερης ηλικίας χρήστες ποδηλάτων.

Και για τους λάτρεις του διαστήματος, θα πραγματοποιηθεί διάλεξη, διάρκειας 20’-30’, σχετική με το θέμα της εκδήλωσης, σε αίθουσα που θα παραχωρήσει για τον σκοπό αυτό το ΝΟΗΣΙΣ.

Όλοι οι συμμετέχοντες στην ποδηλατική διαδρομή θα έχουν τη δυνατότητα για έκπτωση 50% για παρακολούθηση -κατά την ημέρα της εκδήλωσης- ενός θεάματος στο ΝΟΗΣΙΣ.

Το πρόγραμμα απευθύνεται τόσο σε ενήλικους όσο και σε ανήλικους (>8 ετών) που θα συνοδεύονται από τους γονείς τους.

Η συμμετοχή στη συγκεκριμένη δράση είναι ΔΩΡΕΑΝ, καθώς έχει εκπαιδευτικό και πολιτιστικό χαρακτήρα και αποτελεί προσφορά των συνδιοργανωτών προς την κοινότητα, με αφορμή των εορτασμό της Μέρας χωρίς Αυτοκίνητο στο πλαίσιο προώθησης της Βιώσιμης Κινητικότητας.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2024, με ώρα έναρξης στις 11 το πρωί και σημείο εκκίνησης τη… Γη στην Πλατεία Θέρμης και τερματισμό στον… Ήλιο, στη σφαίρα του Πλανηταρίου.

Για να δείτε τη διαδρομή πατήστε εδώ:

https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=10WU4BzioBNY57YQUT3hkeOK73gFmzI...

Δηλώσεις συμμετοχής σε αυτόν τον σύνδεσμο:
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScMiNhkSz4qKiDPxg9cDqXMpt-S54XS...

Σας περιμένουμε να ποδηλατήσουμε στο διάστημα!

Nόησις
6o χλμ. Θεσσαλονίκης - Θέρμης,
τ.κ. 57 001
τηλ.2310 483 000

Επιμέλεια: Ελένη Βλάχου

info box

Διεύθυνση: 

Από την Πλατεία Θέρμης, στον… Ήλιο, στη σφαίρα του Πλανηταρίου

Πόλη: 

Κόστος: 

Η συμμετοχή στη συγκεκριμένη δράση είναι ΔΩΡΕΑΝ

Ημερ/νία διεξαγωγής: 

22/09/2024 - 11:00